Merhaba arkadaşlar, foruma yeni üye oldum, güzel bir sistem toplamak istiyorum. Önerileriniz çok makbule geçecektir.
Öncelikle 4000 TL civarı bir bütçem var. Son 6-7 senedir dizüstü bilgisayar kullandığımdan, bilgisayar toplama konusuna epey uzak kaldım. Hem üst seviyede oyun oynayabileceğim, hem de kaliteli bir şekilde film izleyebileceğim (bir nevi ev sinema bilgisayarı şeklinde de kullanabileceğim) bir bilgisayar olsun istiyorum. Toplamaya çalıştığım bilgisayarı uzun vadede de kullanmak istediğim için aşağıdaki şekilde topladım.
(ASUS olduğu için güvenilir buldum. 32 GB'a varan destek sunması, 3 PCI-E x16 Slotu, 4 USB 3.0 Slotu, 4 SATA3 Çıkışı olması hoşuma gitti. Bununla beraber (önceden aldığım ses kartını takmak için) 2 tane PCI Yuvası olması, ayrıca bir çok anakartta bulunmayan Kablosuz Ağ imkanı sunması da cazip geldi. ESata ve Firewire kullanmayacağımı düşündüğümden önemsemedim.)
(Seçtiğim anakartın 4 kanal (quad channel) desteklememesinden dolayı (4x4 GB Quad) yerine, 2 tane (2x4 Dual) ram düşündüm - bilmiyorum ne kadar fark eder?)
(Her ne kadar önceden seçtiğim MSI kartın fiyat bakımından daha uygun olması beni cezbettiyse de, Zotac AMP! modelin hem Bellek hızı, hem GPU Çekirdek hızı, hem de Paralel İşlemci Hızındaki üstünlük, bana bu modelin fiyat farkına rağmen daha iyi bir seçim olacağı izlenimini verdi. Bir de çeşitli incelemelerde standart GTX680'lere performans açısından yetiştiğini okumuştum. Bu da etkili oldu)
(Katı Hal Sürücüsü de (SSD) almayı düşündüğüm için, Sabit Disk'i daha çok depolama amaçlı düşünüyorum. 7200 RPM ve 64 MB ön bellek muhafaza olmak şartıyla, başka markalar dahil 1 veya 1,5 TB önerilere de açığım. Fakat 1,5 TB ve 2 TB arasında fazla fiyat farkı görmediğimden 2 TB almayı düşündüm.)
(Sıkıntılı olduğum ve karar vermekte epeyce zorlandığım bir konu. Öncelikle daha taşınabilir olmasından ötürü Mid-Tower bir kasa istiyordum. Dark Evo II önce cazip geldi. (içinde gelen güç kaynağı ve fiyatı bakımından). Daha sonra seçtiğim bellek ve işlemci soğutucusunun o kasaya sığmayacağını öğrendim. Onun yerine HAF RC-912 önerdiler, aklıma da yattı. Bununla beraber 7 Fanlı bir XPREDATOR kasada da soğutma konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşündüm. Biraz kararsızım.)
(Güç Kaynağı da özellikle kararsız olduğum bir konu. Toplamayı düşündüğüm bu sistemi hem rahatlıkla kaldırabilecek, hem de olası hız aşırtma veya şu an düşünmesem de bir SLI ihtimaline karşı kaç amperlik bir güç kaynağı almam gerekiyor bilemiyorum. Epey kararsızım. Söz konusu güç kaynaklarının verimliliği yüksek olduğu için ilk etapta listeme bunları ekledim. Çok fark etmeyecekse 80+ Bronz'a da açığım.)
(Pek anlamadığım bir konu. Fakat hem muadillerine göre indirimde olması, hem S2 yerine S3 kullanması + 120 GB (550/550 mb okuma yazma) kapasitesi beni bu tercihe yöneltti.)
(Çok fazla tercihim olmadığından ve Asus kalitesine güvendiğimden bu modeli tercih ettim, kutulu olmasını da yazılım desteği bakımından avantajlı gördüm. (LG GH24NS90'a nazaran 22 yerine 24x DVD yazma hızı ve 220 ms yerine 160 ms erişim hızı da tercihimde etkili oldu.)
(Hiç hakim olmadığım bir konu. Montajı yapılmış vaziyette almayı düşündüğümden, ilgililerin gerekli bağlantıları yapacaklarını düşünüyorum. Model seçiminde ise içimdeki sese kulak verdim sadece - Seçtiğim anakartın Fan Xpert2 teknolojisi ile fan kontrolü yapabildiğini okumuştum. Fakat kimi forumlarda bunun her zaman çok başarılı olamadığını veyahut sadece birkaç fanı kontrol edebildiğini yazmışlar. Kararsız kaldım.)
(Şık, kablosuz bir model düşündüm, çok fazla da para ayırmak istemedim.)
Bunlarla beraber;
Elimde önceden aldığım;
Ses Kartı: ASUS Xonar HDAV Slim 1.3 (Bluray'in ses anlamında da keyfini alabilmek için ve Deluxe modeline göre fiyat olarak uygun olmasından ötürü tercih ettim.)
mevcut. Bunların montajını ben yapmayı düşünüyorum. Türkiyede arayıp bulamadığım için dışarıdan sipariş vermek zorunda kaldım.
Son olarak; bu ses kartının girişi tek olduğu için (SPD/IF Çıkış yazıyor), hangi hoparlörle uyumlu olur bilemiyorum. Aklımda Logitech Z506 75W 5+1 Hoparlör veya Logitech X530 70W 5+1 Hoparlör vardı. Fakat ses kartına nasıl bağlayabilirim bilemediğim için net bir karara varamadım. 5+1 yerine 2+1'de kalmak istemiyorum açıkçası. O konuda da yardımcı olan biri olursa çok sevinirim.
Gerçekten uzun bir yazı oldu ama elimden geldiğince güzel ve özenli bir iş yapmak istiyorum. Eğer vakti ve sabrı olan arkadaşlar varsa, tavsiyelerinden ötürü mutlu olurum.
öncelikle hoş geldiniz.
anakartı olarak asrock extreme 4 veya 6 öneririm hem daha ucuz hem asus kalitesinde ve oc ile uğraşsanız bile yapabilirsiniz. intel 3770K alırsanız yanına en az h80 bir soğutucu almalısınız çok ısınıyor diyorlar. intel 3700K yerine 3570K öneririm sii 3-4 yıl götürebilir ama i7 istiyorsanız 3770K veya 2700K olabilir. ram olarak bunları öneririm. su soğutma veya büyük bir soğutucu aldığınız zaman sizin seçtiğiniz ramler soğutucu çubukları olduğu için rahatsız olursunuz. http://www.teknobiyotik.com/donanim/ram-bellek/corsair-vengeance-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl9-dual-kit-pc-bellegi-cml8gx3m2a1600c9.html ekran kartı ilk olarak asus dc II top gtx 670 öneririm bulursanız. teknobiyotik'te var ama stokta yok stok sordurursanız bu kartı almalsınız. daha sonra eğer yoksa gigabyte veya msı 670 özel tasarım olabilir. hdd seimi güzel olmuş. ssd olarak varsa ocz vetrex 4 128gb ama yoksa corsair neutron gtx 120gb öneririm. kasa olarak corsair c70 veya diğer serilere bakılmalı ama cooler master 912-922-932-942 olabilir sağlam markadır veya aerocool xpredator olabilir fakat predator ile 7 fan gelmiyor sadece 7 fan takabiliyorsunuz sanırım. ama CORSAİR kasalara bakın. arrocool alırsanız psu'lu modelini alın 750W ama yoksa corsair hx at M serisi- xfx 750W+80 silver veya seasonic +80 plus veya gold modelleri olabilir. fan kontrolcü ne kadar ihtiyacınız var orası size kalmış sonuçta çok fazla fan takarsanız alın veya almayın sadece devirlerini sabit tutun fazla masraf olmasın. klavye+mice olarak ise logitech serilerine bakmanızı öneririm hoparlör konusunda bilgim yok.
edit: asus veya asrock önerdim çünkü çizgi elektrik garantili geliyor ve bu firmanın garantisi gerçekten çok sağlam. edit2: incentus diye net mağazası var oraya da bakmanızı öneririm. edit3: 4000tl'lik sisteme intel ve nvidia yakışır. gidipte amd önerenlere bakmayın.
İlk olarak ekran kartı olarak gigabyte gtx670 öneririm. Anakart olarak asus yerine asrock alabilirsiniz asusun yapıp da asrock'ın yapamayacağı hiçbir şey yok ama illaki asus alacaksan rog (republic of gamers) serisinden almanı öneriyorum nasıl olsa bütçen iyi ses kartına çok fazla ihtiyacın olacağını sanmıyorum ama madem sinema sistemi yapacaksın kalabilir hız aşırtma yapmayacaksan i7'e hiç ihtiyacın yok ama dersenki ben hız aşırtma yapıcam o zaman kasanın ve işlemcinin çok iyi soğuması lazım. hdd'i 2 tb almak yerine 1tb hdd 240gb da ssd almak en mantıklısı, bu sisteme mutlaka ssd almalısın. corsair aerocool iyi markalar ve iyi kasalar ama bana sorarsan akasa da tercih edilebilir.
Özet olarak
anakart : asrock extreme 6 - asus rog serisi
işlemci : i5
ram : 8gb
ekran kartı : gigabyte gtx670 kesinlikle öneririm harika bir kart !!!
hdd:1tb
ssd: en az 120 gb - 240 olursa iyi olur
fan kontrolcüye ihtiyacın yok. kasada zaten mevcut
@kaskas123
Wifi desteği olmamasına rağmen Asrock Extreme 6 ilgimi çekti. Su soğutma H80 263, H100 300 lira.. Çift fanlı venom voodoo 124 lira... Acaba değer mi? (Kasada 7 tane de fan olduğunu varsayarsak) Ramlarin büyük olması handikapını HAF gibi bir midi tower veya Aerocool Xpredator gibi bir big tower'la aşmayı planlıyorum. Ram'larin başlı başına soğutuculu olması performansını olumlu etkileyecektir diye düşündüm, hele de Corsair vengeance gibi önemli bir marka olunca. Bulabilirsem asus dc II top gtx 670 almayı gerçekten düşünebilirim. Ama baktığım zaman Gigabyte 670 hem Pci-e x16 v2.0 kullanıyor, hem de ne bellek hızı, ne gpu çekirdek hızı, ne de paralel işlemci hızı daha iyi. Artıları 2 yerine 3 fanı, ve de daha uygun fiyatı gibi geldi. Ocz maalesef stokta yok, Corsair ise 364 lira =( yazma hızı da 330 mb.. Bilmediğim için soruyorum 200 liralık xtreem 550/500 değerleri kullanıyor.. Corsair'in bariz avantajı nedir? Kasa olarak corsair ne yazık ki tekno'da yok.. Linkini verdiğim xpredator modeli ise kendinden 7 fan ile geliyor...
İlginiz için çok teşekkür ederim, gerçekten yardımcı oluyorsunuz..
@samibey
Anakartta sizinle de aynı fikirdeyim. işlemci ve ram'i bir kere sağlam alıp bir daha uzun bir süre upgrade düşünmemeyi istiyorum. Ekran kartı için kaskas123'e söylediklerimin aynısını söylüyorum. Bana aynı sebeplerden ötürü pek mantıklı gelmedi gigabyte tercihi. Ah keşke 2 TB'den 1 TB'ye inme farkıyla 120'den 240'a geçebilsem :) Corsair falan da değil, Xtreem bile 120'den 240'a geçince 200 lirayken 465'e fırlıyor :) Fan kontrolcü almayayım o zaman çok teşekkür ederim SamiBey, çok sağolun :)
Anakartı extreme 6'yla değiştirebilirsin. GTX 670 i de asus istiyosun galiba anladığım kadarıyla ama gigabyteda tercih edilebilir bir model hem ucuz hem de 3 fanlı.
@emrys3535
Hocam çok güzel bir sistem toplamışsın emeğine sağlık. Asus DirectCu II TOP olmadıktan sonra Zotac GTX 670 AMP! modeline daha sıcağım açıkçası. Onun haricinde dediğin gibi, Extreme 4 yerine Extreme 6 daha güzel olacaktır. Çok sağolasın..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme