Şimdi Ara

Çok eski bir bilgisayarı hayata döndürdüm ama bir sorun var..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar benim dizüstü bozulunca can sıkıntısından uğraştım abimin 8-10 senelik (tam hatırlamıyorum Windows vista zamanlarında üretilmiş) eski ve bozuk masaüstü bilgisayarını hayata döndürmeye başardım.

Eski HDD yi çok test etmedim ama benim dizüstünün HDD sini takıp baktığımda performansın gerektiğinden aşırı derece kötü olduğunu farkettim.

İntel pentium dual core e5200
    Radeon HD 3450
    Nfs underground 2 MİNİMUMDA kasıyor!!!
    Film bile oynatırken akıcı oynatmıyor.

Eski HDD: Windows 8, driver var
    Dizüstünde alınmış yeni HDD: Windows 10, şu an driver yok

Aklımda üç sebep var

1- HDD de takılı olduğu bilgisayarın driverları kurulu değil, bu yüzden bilgisayar verimli çalışmıyor. İnternet bağlantım olmadığı için driverlarımı güncelleyip bakamıyorum.

2- Bilgisayarın Windows 10 u kaldıracak donanım kapasitesi yok, eski sonuçta.

3-iç donanımlar arızalı, gerçi aygıt yöneticisi hepsini algılıyor ama bilemiyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz? Başka bir sorun olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abdullahterzi1850 -- 4 Mart 2020; 12:11:14 >

• EDIT: oyun oynarken ve film izlerken görev yöneticisine baktım. Oyun oynarken sürekli, film izlerken de her bir saniyede bir anlığına %100 cpu kullanımı var, kasmalarda o anlarda oluyor haliyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abdullahterzi1850 -- 4 Mart 2020; 19:29:43 >
  • Chrome yerine opera kullan reklamlarıda engelle
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mark Selby

Chrome yerine opera kullan reklamlarıda engelle
    Sen galiba internetten izlediğim filmde sıkıntı yaşadığımı sanıyorsun.

Benim sorunum bilgisayar performansı. Film de indirilmiş film İnternetle alakası yok, İnternet bağlantısı da yok zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abdullahterzi1850 -- 4 Mart 2020; 1:34:48 >
  • Dostum driver kurmadan eski OS kullanarak ne performans bekliyorsun ki? Pentium D varsa kur gitsin en güncel Windows u. İnternet yoksa hiç uğraşma ama. Teslim eniyileştirme sen dokunmadan bütün driverları dört dörtlük halleder. HD3450 o oyunu rahat rahat kaldırır. GMA4100 bile kaldırır
  • windows 10 kurmadın değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C834D35AF

Dostum driver kurmadan eski OS kullanarak ne performans bekliyorsun ki? Pentium D varsa kur gitsin en güncel Windows u. İnternet yoksa hiç uğraşma ama. Teslim eniyileştirme sen dokunmadan bütün driverları dört dörtlük halleder. HD3450 o oyunu rahat rahat kaldırır. GMA4100 bile kaldırır
    Öncelikle OS eski değil, yeni şu anda bilgisayarda takılı olup driver olmayan HDD de Windows 10 var, eskisindeydi eski OS ve onda driver vardı.

Sonra evet, o oyunu kaldırdığını ben de biliyorum, performansın olması gerektiği gibi olmadığını anlatmaya çalışıyordum.

Zaten aklıma ilk gelen sorun driverdı, CPU yu gözlemledikten sonra küçük bir araştırma yaptım sorun büyük ihtimalle o gözüküyor. En kısa zamanda driverları yükleyeceğim

• panter20 kullanıcısına yanıt
    O kısım anlaşılmamış belli ki

Yeni taktığım HDD de Windows 10 yüklü
  • Pekala İnternete bağlanıp sürücüler güncellendi, ne yazık ki performansta bir artış olmadı. Çok uçuk bir performans beklemiyorum zaten, en azından olması gerektiği gibi çalışsa o bana şimdilik yeter.

Yeni ipuçları da edindim son birkaç günde:

Dxdiag, "Processor: n/a" diyor. (İngilizce windows kullanıyorum, anlamayanlar için işlemci yok demek)
    Bu imkansız çünkü işlemci olmasa bilgisayar hiç çalışmaz. Anladığım kadarıyla Pentium D olunca öyle oluyormuş, yine de ne olur ne olmaz ek bilgi olarak dursun.

Yine Dxdiag ekran kartına microsoft temel görüntü bağdaştırıcısı diyor ve görev yöneticisine göre bir ekran kartım yok. Ekran kartını doğru taktığını düşünüyorum çünkü monitörü de özellikle ekran kartının vgasına taktım.

Hiç olmadı eski HDD yi geri takarım en azından onda performans beklendiği gibi görünüyor. Yine de Mümkünse asıl dosyalarının olduğu yeni HDD ile kullanmayı tercih ederim. (evet biliyorum dosyalarımı alabilirim ama mümkünse onunla uğraşmak istemiyorum)

• En önemli nokta ram kaç GB? Mesela 2 GB ram ile Windows 10u akıcı kullanamazsınız. Diğer bir konu Laptop harddiskleri genelde yavaş olur, ram de düşükse sistem habire takas alanına başvurur. Harddisk durum ledi sokak lambası gibi yanar. Bu da yavaşlık olarak kendini belli eder.
    Görünüşe göre sürücüler doğru kurulmamış gibi. Bu sisteme özel bir harddisk veya varsa bütçeniz ssd ayarlayıp windows 10 veya ram düşükse (4 GB ve altı) windows 7 kurunuz. Ya da bir Linux sürümü deneyiniz, underground 2 oynayamazsınız ama İnternet, film, ofis işlerinizi halledersiniz.
  • Size sistemimden ornek vereyim.
    MSI B450I Gaming Plus AC B450
    AMD A6 9500E 3.4 GHZ Cift Cekirdek CPU
    32 GB (2X16 GB) DDR 4 Ram
    480GB Crucial SSD
    Win 10

Sistem Acılıyor %100 Sistem Kapanıyor %100 İslemci Kullanımı yani İslemcim Olmadıgı Zamanlarda Yedek Cpu olarak kullanıyorum.O kadar Ram e ragmen guncel sistem olmasına ragmen cift cekirdek cıldırtıyor.Dayanmanın imkanı yok.
    Su anda Ryzen 3 2200G takılı sorunsuz kullanabiliyorum.Ama A6 9500E gectigin an cıldırıyorum.Win 10 ile Cift Cekirdek İslemci bence mumkun degil diger Windowslarda bilemem.
    Bana gore Standartı Win10 icin min. 4 Cekirdek CPU ve 8GB Ram İdeali ise 16GB ram bence boyle...
  • Temiz kurulum ve ardından sürücülerin indirilmesi bence yapılması gereken bir şey. Ayrıca Windows 10 yerine Windows 7, Windows 8.1, Linux tabanlı işletim sistemleri de kullanılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: a-f-h

En önemli nokta ram kaç GB? Mesela 2 GB ram ile Windows 10u akıcı kullanamazsınız. Diğer bir konu Laptop harddiskleri genelde yavaş olur, ram de düşükse sistem habire takas alanına başvurur. Harddisk durum ledi sokak lambası gibi yanar. Bu da yavaşlık olarak kendini belli eder.
    Görünüşe göre sürücüler doğru kurulmamış gibi. Bu sisteme özel bir harddisk veya varsa bütçeniz ssd ayarlayıp windows 10 veya ram düşükse (4 GB ve altı) windows 7 kurunuz. Ya da bir Linux sürümü deneyiniz, underground 2 oynayamazsınız ama İnternet, film, ofis işlerinizi halledersiniz.
    Sizin dediğiniz gibi olsa görev yöneticisinde Ram ve Hard disk %100 olmaz mıydı? Benim onlar normal değerlerde, CPU %100 gözüküyor.

Not: Derdim underground 2 değil o sadece bir örnek.

• quote:

Orijinalden alıntı: cilqinturks

Temiz kurulum ve ardından sürücülerin indirilmesi bence yapılması gereken bir şey. Ayrıca Windows 10 yerine Windows 7, Windows 8.1, Linux tabanlı işletim sistemleri de kullanılabilir.
    Son iki mesaja göre daha eski bir windows gerektiği belli.

Hepinize çok teşekkür ederim. Görünüşe göre ikinci tahminim doğru çıktı. Yalnız temiz kurulum falan uğraşamam windows 8.1 li orjinal harddiski geri takmak daha iyi.

Belki bir umut yavaşlatan harddiskle de ara sıra uğraşırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abdullahterzi1850 -- 8 Mart 2020; 23:3:5 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: abdullahterzi1850

Son iki mesaja göre daha eski bir windows gerektiği belli.

Hepinize çok teşekkür ederim. Görünüşe göre ikinci tahminim doğru çıktı. Yalnız temiz kurulum falan uğraşamam windows 8.1 li orjinal harddiski geri takmak daha iyi.

Belki bir umut yavaşlatan harddiskle de ara sıra uğraşırım

Alıntıları Göster
    Win 8.1 Win 10 a gore daha dusuk sistem gereksinimi mi istiyor?Fark oluyor mu?
  • abdullahterzi1850 A kullanıcısına yanıt
    Format atmak en önemli şeylerden birisi bence, karışıklıkları önler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: huso

Win 8.1 Win 10 a gore daha dusuk sistem gereksinimi mi istiyor?Fark oluyor mu?

Alıntıları Göster
    Öyle gözüküyor, ama pc iyiyse sorun olmaz. Benimki çok eski
  • quote:

Orijinalden alıntı: cilqinturks

Format atmak en önemli şeylerden birisi bence, karışıklıkları önler.
    Öyle de zaten orjinal harddiski taktım
  • Xp professional yada win 7 kurup dene birde driverlar farl eder
  • Ben laptopa ssd almıştım. Ben de format vs uğraşamam şimdi diyerek hdd yedekleme programlarından birini kullanıp harddiskin komple ( bölünmüş tüm alanları c: ve d: birlikte ) yedeğini aldım harici diske kopyaladım. Sonra yeni harddiski takıp ( not:yedekleme programı size bir açlış usbsi oluşturuyor) bununla bilgisayarı açıp recovery bölümünden yedeği geri yükledim. Driver sorunu da yaşamadım. Tüm programları driverlerı kurmakla uğraşmazsınız böylece.

Tabi masaüstündeki eski hdd nin sağlam olduğunu varsaydım. İstersen bir hata kontrolünden de geçir ve bad sectör taraması yap yedek almadan önce.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.