Şimdi Ara

Çöküş sürüyor! AMD, ilk kez kritik bir alanda Intel’i geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy şu anda #7
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çöküş sürüyor! AMD, ilk kez kritik bir alanda Intel’i geçti
    Veri merkezi işlemci pazarında uzun yıllardır lider olan Intel, rakibi AMD karşısında ilk kez geride kaldı. Geçmişte sunucuların büyük çoğunluğunda Intel'in Xeon işlemcileri tercih edilirken, AMD'nin işlemcileri sadece küçük bir pazar payına sahipti. Ancak, bu durum son yıllarda değişti ve AMD’nin EPYC işlemcileri özellikle yüksek maliyetli sunucularda tercih edilmeye başladı. SemiAnalysis’in raporuna göre, bu değişimle birlikte AMD, veri merkezi satışlarında Intel’i geride bırakarak pazarda ilk kez liderliği ele geçirdi.

AMD için oldukça "EPYC" bir an

2024’ün üçüncü çeyreğinde AMD’nin veri merkezi segmenti 3.549 milyar dolar gelir elde ederken, Intel’in veri merkezi ve yapay zeka grubunun geliri 3.3 milyar dolarda kaldı. İki yıl önce Intel’in aynı grup geliri çeyrek bazında 5 ila 6 milyar dolar arasında değişiyordu. Ancak AMD’nin EPYC işlemcilerinin sağladığı performans avantajları Intel’in pazar payını zorlarken, Intel Xeon işlemcilerini ciddi indirimlerle sunmak zorunda kaldı. Bu durum da Intel’in gelir ve kâr marjlarını olumsuz etkiledi.

Intel’in en yeni amiral gemisi olan 128 çekirdekli Xeon 6980P 'Granite Rapids' işlemcisi, 17.800 dolarlık fiyatıyla şirketin bugüne kadarki en pahalı işlemcisi oldu. Buna karşılık, AMD’nin en pahalı işlemcisi olan 96 çekirdekli EPYC 6979P modeli ise 11.805 dolardan satışa sunuluyor. Intel’in Xeon 6900 serisine yönelik talep yüksek kalır ve üretim hacmi artırılabilirse, Intel’in veri merkezi gelirlerinin yeniden yükselmesi ve AMD’yi geçmesi muhtemel. Ancak, bu sürecin başarılı olabilmesi için Intel’in Granite Rapids serisinin üretimini hızlandırması gerekiyor.

Ayrıca Bkz.Intel, batmak için çok büyük olabilir: ABD, kurtarma planları yapıyor

Öte yandan, veri merkezi donanımı pazarında AMD ve Intel büyük rekabet içindeyken, Nvidia bu alanda çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşıyor. Nvidia’nın veri merkezi grafik işlem birimleri (GPU) ve ağ ürünleri satışları, yapay zeka çözümleri için kritik bir rol üstleniyor. Nvidia’nın ağ ürünlerinin ikinci çeyrekteki satışları 3.668 milyar doları bulurken, GPU satışları 22.604 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar, Nvidia’nın ilk yarıda yaklaşık 42 milyar dolar değerinde yapay zeka ve yüksek performanslı işlemci satışına imza attığını gösteriyor. Yılın ikinci yarısında bu rakamların daha da artması bekleniyor.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/for-the-first-time-ever-amd-outsells-intel-in-the-datacenter-space

• buna ne sebep oldu bilmiyorum ve ilgilenmiyorum da, ama nihayet dünyada her alanda intel tekelinin kırıldığına mutluyum. lobici israil şirketi artık parasal gücünü kullanarak terörizmi finansede zorlanacak. ayrıca medeniyet timsali batıda çin sayesinde sürdürebilirliğini kaybetmeye başladı. Oyunun kuralları artık değişiyor. gelecek çok mucizelere gebe.

Ne alaka mı??? intelin israilde kaç tane fabrikasının olduğundan haberin yok herhalde, ayrıca intel başkanı da amiş kılıklı bir yahudi, elinin altında internet, araştır daha fazlasını bulacaksın.

• içinde patlasın intel soket değiştir belki düzelir performans cimrisi kazık firma ( umarım amd ona benzemez ).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erellach -- 5 Kasım 2024; 19:58:12 >
  • buna ne sebep oldu bilmiyorum ve ilgilenmiyorum da, ama nihayet dünyada her alanda intel tekelinin kırıldığına mutluyum. lobici israil şirketi artık parasal gücünü kullanarak terörizmi finansede zorlanacak. ayrıca medeniyet timsali batıda çin sayesinde sürdürebilirliğini kaybetmeye başladı. Oyunun kuralları artık değişiyor. gelecek çok mucizelere gebe.

• darısı bebek katilleri siyonist destekçilerine
  • Intelin tez zamanda haraç mezat satılması dileğiyle.
  • İsrail ne alaka ya.. Saçma sapan çıkarımlar yine. (Öyle de bir şey ki ne yazsam siyonist diyecekler, öyle de bir çıkmaz)
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Biraz bakındım, böyle boykot siteleri boykot grupları var. Onlar demiş sakın Intel almayın AMD alın.. Şimdi her şey ortaya çıktı. Meğer boykot ses getirmiş (!) Aaa

Hayır o değil AMD es kaza bir İsrail ile iş yapsa, bunlar çok fena terste kalacaklar. Ya bu işlere girilir mi böyle? Hayır sonra ne yapacaklar işlemciyi taşla ufalayıp logar kapağından mı atacaklar? (Yaparlar yani hiç şaşırmam da aslında)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 5 Kasım 2024; 21:3:39 >
  • Bir AMD gerçeği...

AMD'nin Xilinx'i alacağı kesinleşip de sadece imza ve ticaret örgütleri onayı kaldıktan sonra...

Ermenistan ile savaşan/çatışan Azerbaycan'a Türkiye, Xilinx FPGA ya da denetçi kullanan Türk malı İHA ya da SİHAlar vermişti.

Ermenistan düşürdüğü bir tanesini inceleyip Xilinx'i buldu.

Türkiye'yi Xilinx ve AMD'ye şikayet etti.

O dönem Türkiye'ye Xilinx gelmedi.

Aklınızda olsun.

• Senelerce bizi 4 çekirdeğe, senede bir anakart değiştirmeye mecbur ediyordu. Ohhh beter olsun

Ne alaka mı??? intelin israilde kaç tane fabrikasının olduğundan haberin yok herhalde, ayrıca intel başkanı da amiş kılıklı bir yahudi, elinin altında internet, araştır daha fazlasını bulacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turknetli -- 5 Kasım 2024; 23:38:29 >

• Turknetli T kullanıcısına yanıt
    Global şirketler. İsrail boş bir ülke değil çok gelişmiş mühendislik altyapısı var, devlet teşvikleri var, tabii ki kullanacaklar.

Senin politik dünyanda çok ters gelebilir ama şirketlerin çıkarları vardır. Bugün Intel batsa yarın AMD yine İsrail'in gücünden faydalanmak isteyebilir, ki şu an o ülkede bir ArGe merkezi de varmış.

Yani öyle bir kendinizi kaybediyorsunuz ki, AMD/Nvidia böyle sanki Filistin topraklarından çıkmış, Intel'e kök söktürüyor gibi.

O yüzden diyoruz ki komik çıkarımlar yapmayın. Boykotunuzu, çıkarımlarınızı gidin mesela hurmalara yapın.

sende çok iyi niyetlisin be kardeş, çıkarımım gayet ciddi. napalım yalayalım mı inteli-israili çok gelişmiş diye. tabi ki politik yaklaşacağım, adamların yıllardır lobicilik faaliyetiyle rakip firmaları nasıl alt ettiğini, diş geçirdiklerini de yuttuğunu, firmalara gizli indirimler ve teşvikler vererek yasaları ihlal ettiği, aynı marka model kasaya sahip bir dizüstünün amd versiyonunun daha kötü hatta eksik fanlı bir termal dizaynla daha sıcak çalışmaya zorlandığı böyle kullanıcıların manipüle edildiği geçmiş konularda var.

https://www.donanimhaber.com/intel-e-amd-islemcilerin-satisini-engelledigi-icin-ceza-kesildi--169051

Aaa ama böyle olmaz. Konuyu saptırıyorsun.

Başta İsrail ve lobicilik faaliyetleri üzerinden dünya siyasetine etkisini tartışıyorduk. Şimdi ise Intel’in sektördeki haksız rekabetine geçtin ve asıl konudan uzaklaştın. Bir de link eklemişsin. Böyle yaparsan Superman bile kurtaramaz.
  • Qualcomm satın alsın, rekabet olur.

Çin yükseliyor tamam da bu kadar boykotla kafayı bozmuş bir insan acaba Doğu Türkistan için Çini boykot ediyor mu? Yazdıklarına bakılırsa tabii ki etmiyorsun. Savaş karşıtı olabilirsin, soykırıma uğrayan Filistin halkı için ses çıkarabilirsin ama bunu tek taraflı değil Dünya'da ezilen herkes için eşit bir şekilde yapman gerek. Çifte standart uygulamak ne kadar doğru soruyorum? Bir tarafa ses çıkarırken kendi ırkın için ses çıkarmamak falan? Devletler her zaman kendi çıkarları için siyasi ilişkiler kurar. Bugün Türkiye İsraili kınıyor olabilir fakat ticaret hala devam ediyor.

• firmalar tekel kalmamalı yoksa olan bize olur :(
  • AfrikadaEskimo A kullanıcısına yanıt

İsrail'le ticaret yapmıyoruz bizim gönderdiğimiz tüm ürünleri Filistin'e gönderiyoruz. Yersen...

Intel bir çıkış bulacaktır. Ama satılır ama yeniden lider olacak alanlar bulur ama son anda bir kaç satın alma yapar orası bilinmez.

• AMD son zamanlarda sunucu sistemleri kurulumu yapan çok büyük bir firmayı satın almıştı. Mutlaka onun da etkisi vardır. Eğer bu trend devam ederse, o firma sayesinde olduğunu değerlendiriyorum.

Bir de gevşek fikirleri okuyunca duyduğum üzüntüyü paylaşmak isterim. Türkçe hassasiyetiyle uyarıda bulununca, "boşver yağw n'olcak" diyen, firma ilişkileri hakkındaki yoruma da "abarma nalaka" yaklaşımları ülkemizde yükselen vasat övücülüğüne örnek teşkil etmektedir. Fikirleri, vasatı överek değil nesnel verilerle değerlendirelim. Böylelikle ilerleme kaydedebiliriz. DH ahalisine saygılarımla...
  • Bendede nedense ne zaman amd işlemci ve amd anakart kullansam hep ramler sorun çıkardı.

Amd ryzen 2600-sonra Ryzen 3600 kullandım 2sindede işlemci + anakart değiştim kimi asus kimi msi anakart.

3200mhz ram alıyorum 3200mhz yapınca sorun cıkarıodu.

Gidip ramleri değiştim onlarda aynı yüksek mhzde calısmıodu.

3-4 yıl 2600mhzde kullandım amd işlemcileri.

sonra gittim yeni nesil ryzen 5600lü sistem + anakart aldım bundada 3600mhz ramler sorun cıkardı 3600alınca pc reset atıo mavi ekran

frekansı düşünce sorunsuz calısıoyordu.

En son gittim 12400F+intel anakart aldım amdde sorun çıkaram ramleride bu intel işlemciye takıp 3600mhzde otomatik çekti ve sorunsuz calısıyor.

Belkide tamamen şans.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 6 Kasım 2024; 12:12:57 >
  • kötü bir firma intel ama batmasını istemem kesinlikle. tekel olur amd. ozaman kullanıcı dostluğu kalkar ortadan. dengeli olsun satışlar, rekabet iyidir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.