Şimdi Ara

constraintleri anlamadım açıklayıcı bir biçimde anlatabilir misiniz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
92
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar başlıktada belirttiğim gibi çok fazla yerden araştırdım ama mantığını bir türlü oturtamadım herkes ezber bir şekilde öğretiyor olayın mantığını olabildiğince açıklayıcı bir şekilde anlatır mısınız ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz caliskan -- 20 Şubat 2017; 15:33:15 >

• önce Constraint in manasına bakalım ksıtlama demek veritabanında bazı işlemleri kısıtlamak için yapılır mesela
    not null
    boş geçilmez örneğin veritabanınında adres bilgisi zorunlu ise not null yaparsınız oraya giriş yapılmadan kayıt gerçekleşmez
    unique
    benzersiz
    bir satırdaki kolonun değeri üsttekiyle aynı olmaz mesela tc no herkesin farklı aynı tc ile 2 kayıt olmaz
    birincil anahtar primary key not null ile uniqueın birleşimi
    foreign key yabancı anahtar bu daha çok veri tutarlılığını sağlamak için kullanılır mesela kişi tablon olsun kişi bilgileri olsun bir de icra tablon olsun onda da icra bilgileri mesela foreign key ile bağlama yapmazsan kişiyi silince icradaki verileri silinmeyecektir ayrıca tersi durumda icra girişi yaparken olmayan bir kişiye icra girişi yapamazsın tutarlı olur

aşağı yukarı böyledir
  • Bazı şeyler böyledir. 5 yıldır geliştiriciyim. ilk 2 yıl interface kullanmak anlamsız geliyordu. abstract ,interface bunların ne olduğunu biliyordum ama mantığını anlamıyordum. Çokça okuma da yaptım. Ne zaman ki dependency Injection paterni kullanan ve bundan fayda sağlayan bir projede görev aldım o zaman abstract da ınterface de dakikalar içinde cuk diye yerine oturdu.
    İlişkisel veritabanlarında amaç sadece veriyi tutmak değildir. Belirli bir kalıpta tutmak gerekir. O şartları sağlamayan verileri database almayız. almak istemeyiz. işte bu noktada bazı araçlar var. Constraint de bu kapsamda.
    Yabancıl anahtarın bir diğer faydası Entity Framework gibi ORM araçları Yabancıl anahtara bakarak sema olusturur ve sorgularda kolaylık sağlar.
    Kısıtlayıcılardan primary key zaten mecbur kullanırsın. Bazen primary key olmayan tablolar da olur ama genelleme yapmaya uygun her tablonun primary keyi olmalı.
    Yabancıl anahtarda ihtiyacın olunca netleşir ki sipariş kaydederken hem ürünler tablosu hem sipariş tablosu eşleşmezse orada bir hata var demektir onu kaydetmek istemeyiz. tek programcı iken belkide ya zaten aldıgım yerde ben iki işlemi yapmaıyorum diyebilirsin ama programcı sayısı arttıkça gerekiyor.

unique için örnek vereyim. Resimleri veritabanımızda tuttuğumuz bir uygulama var. Şimdi Büyük veritabanı => maliyet . Kullanıcı zaten varolan bir resmi ekleyemesin istersek hashını alır bir kolona koyarız o kolonu unique yaparız. programlama anında da o hatay yakalar ona göre misal bu resim zaten var deriz. Kısaca bazen hatayı almak çözümdür.

Tam anlayamadı isen kendine zaman ver. Zamanla oturur. Hatta bazen döngü söyle oluyor
    Triger bilmiyorum kullanmıyorum.
    Trigger biliyorum kullanıyorum.
    Artik trigger biliyorum ama kullanmıyorum (sebepli) gibi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.