Şimdi Ara

Cooler Master RC-690 KASA İÇİN EN İYİ FAN YERLEŞİMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
4.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bildiğiniz gibi CM RC-690 kasa fan yuvaları açısından oldukça zengin bir kasa. Kasanın sağ taraftaki işlemci arkasına gelen küçük fanıda sayarsak 6 yüzeyinede fan takılabiliyor.
    Bu kasada diğer birçok kasadan farklı olarak tabanında ve tavanında delikli yapı bulunmakta ve buralara fan takılabilmekte.
    Sorumda burda ortaya çıkmakta kasa için en ideal fan yerleşimi nasıl olmalı?

- En çok bilinen, klasik önden hava girişi arkadan egzost çıkışı ve sol panelden bir fanla desteklenen hava sirkülasyonu olarak mı, yoksa
    - Bu kasanın izin verdiği üzere -ve ısınan hava yükselir fiziksel kuralıda düşünülerek- tabandan hava girişi tavandan egzost çıkışı olarakmı daha verim alınır? (ayrıca bu seçenek düşünüldüğünde tower yapıda bir cpu soğutucunun fanı tavana döndürülebilir ve içerdeki aşağıdan yukarı olan akım desteklenebilir)

Bu kasa için 3-4 fan kullanılarak en verimli hava sirkülasyonu nasıl olmalıdır?

Yorumlar için şimdiden teşekkürler.

• Tavsiyem önden, tabandan ve yandan içeri hava vermeniz; arkadan ve tepeden ise dışarı hava çıkmasını sağlamanızdır. Benim kendi denememde kule tipi soğutucu arkaya doğru üflediğinde tavan doğru üflemesinden daha başarılı sıcaklık değerleri verdi; bunda tavana doğru hava üflerken -en azından bende durum böyle idi- ekran kartından gelen sıcak havayı işlemciye üfletmek gibi bir durumun ortaya çıkıyor olması.
  • quote:

Orijinalden alıntı: valenciaendoor

Tavsiyem önden, tabandan ve yandan içeri hava vermeniz; arkadan ve tepeden ise dışarı hava çıkmasını sağlamanızdır. Benim kendi denememde kule tipi soğutucu arkaya doğru üflediğinde tavan doğru üflemesinden daha başarılı sıcaklık değerleri verdi; bunda tavana doğru hava üflerken -en azından bende durum böyle idi- ekran kartından gelen sıcak havayı işlemciye üfletmek gibi bir durumun ortaya çıkıyor olması.

+1

Cooler Master RC-690 KASA İÇİN EN İYİ FAN YERLEŞİMİ

CM'nin kendi sitesinde de benim yukarıdaki kendi kasamdan verdiğim örnekle aynı giriş çıkışları vermişler.

Bende alttan içeri üfleyen 14cmlik CoolerMaster fan,
    önde içeri üfleyen kendi fanı 14cmlik,
    yan kapakta içeri üfleyen kendi fanı 12cmlik,
    arkada egsoz görevi yapan kendi fanı 12cmlik,
    üstte iki adet egsoz görevi yapan taktığım 14cmlikler var.
    Ek olarak ta akasa nero gibi kule tipi soğutucu işlemci fanı var. Arkadaşın da bahsettiği gibi cpu soğutucunun yönü ramlere doğru bakıyor, yukarı egsoz fanından çıkıyor olsaydı ekran kartından gelen hava sıcak olacaktı. Ancak cpu soğutucunun hava çıkışını egsoza verince önden gelen soğuk hava da direk cpuya gidiyor.

Ayrıca fotodaki gibi olunca cpu soğutucunun verdiği sıcak hava hem arkadaki egsozdan hem de üstteki arkaya doğru olan fandan dışarı atılmakta.

Bende sadece sağ kapağa takılacak olan 8cmlik fan yok, onunda ince yapılı olması gerekiyor çünkü kapak esniyor kapanmıyor yoksa. Yani normal 80*25*25mm ölçüsünde fan değilde 80*15*15mm ölçüsünde fan olmalı oraya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MegaWolt38 -- 28 Ekim 2009; 1:15:26 >

• Yorumlar için teşekkürler. İkinizinde açıkladığı olayın farkındayım ama sorumda da belirttiğim gibi 3 yada maximum 4 fanla hava akışı nasıl olmalı yani minumum fanla. Sizin söylediklerinizde 5 hatta 6 fana çıkılmış durumda o kadar fanla doğal olarak bahsettiğiniz gibi bağlanır.
    Eğer elinizde sadece 3 fan olsaydı mesela hava akışını önden arkayamı yoksa alttan yukarı doğrumu konumlandırırdınız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: InTuItIoN

Yorumlar için teşekkürler. İkinizinde açıkladığı olayın farkındayım ama sorumda da belirttiğim gibi 3 yada maximum 4 fanla hava akışı nasıl olmalı yani minumum fanla. Sizin söylediklerinizde 5 hatta 6 fana çıkılmış durumda o kadar fanla doğal olarak bahsettiğiniz gibi bağlanır.
    Eğer elinizde sadece 3 fan olsaydı mesela hava akışını önden arkayamı yoksa alttan yukarı doğrumu konumlandırırdınız?

Eğer 3 fan diyorsan ben olsam önden arkaya doğru olmasını isterdim, biri de üstte öyle ayarlardım.

Bilgin olsun bu kasaya 14cmlik fanları takınca ses konusunda hiç artış olmuyor. Olsaydı zaten ben takmazdım o kadar fanı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MegaWolt38 -- 28 Ekim 2009; 16:02:07 >
  • 3 fan için 1 önden giriş, 1 arkadan 1 de üstten çıkış yapardım ben olsam.
  • ben kendimde 690 kullanıyorum fan yeri çok ama cpu fanın cok büyük degil veya orjinalse üstte 1 fan yan kapaga 2 fan takman yeterli olacaktır. eğerki rpm i cok fazla fanlardan kullanırsan kasadaki tellerden dolayı cok ses yapıyor fan kontrolor alman lazım cok masraf cıkıyor gereksiz gerisi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 7 tane 12'lik fan takılı benimkinde. Diğer yan kapaktaki 8'lik anakarta üfleyene ise bişey takmadım.

Bence önde 2 içeri, yanda 1 içeri, altta 1 içeri, arkada 1 dışarı ve üstte 2 dışarı olması gerekir. Bende aynen böyle
  • Bence de ideal olanı daha önceki mesajımdaki gibi 7 fanın tümünü kullanman, ses konusu sıkıntı olacaksa sessiz fanlar tercih edebilir ya da fan kontrolcüsü kullanabilirsin. Soğutma açısından bu şekilde daha iyi olacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sp@wn

7 tane 12'lik fan takılı benimkinde. Diğer yan kapaktaki 8'lik anakarta üfleyene ise bişey takmadım.

Bence önde 2 içeri, yanda 1 içeri, altta 1 içeri, arkada 1 dışarı ve üstte 2 dışarı olması gerekir. Bende aynen böyle

En doğru yerleşim o zaten.

Ancak 8cmlik olan içeri değil dışarı üflemeli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MegaWolt38

quote:

Orijinalden alıntı: sp@wn

7 tane 12'lik fan takılı benimkinde. Diğer yan kapaktaki 8'lik anakarta üfleyene ise bişey takmadım.

En doğru yerleşim o zaten.

Ancak 8cmlik olan içeri değil dışarı üflemeli.

80mm lik fanı anakarta üfleyecek şekilde taktım.Bence bu şekilde daha faydalı oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TSForever

80mm lik fanı anakarta üfleyecek şekilde taktım.Bence bu şekilde daha faydalı oluyor.

Eğer diğer tüm fanlar doğru şekilde ayarlanmış ise dışarı vermen gerekir. Peki içe-dışa tek tek denedin mi yani sıcaklık farkı ne kadar oluyor? Bir de o fan ince yapılı mı normal 8cm lik mi
  • peki cpu soğutucu ters takılsa ve arkadan intake üstten dışarı üflese?
  • quote:

Orijinalden alıntı: özgür deniz

peki cpu soğutucu ters takılsa ve arkadan intake üstten dışarı üflese?

Olmaz, hem önden hem arkadan hava girişi olur, ısınan hava içeride dolaşır bu sefer. Üstte 2 fan da olsa yine sıcak hava daha çok kalır içeride.
  • quote:

quote:

Eğer diğer tüm fanlar doğru şekilde ayarlanmış ise dışarı vermen gerekir. Peki içe-dışa tek tek denedin mi yani sıcaklık farkı ne kadar oluyor? Bir de o fan ince yapılı mı normal 8cm lik mi

Haklısınız dışarı doğru takmam gerekiyormuş.Cm nin sitesinde bu şekilde takmam gerektiği yazıyor.Ancak içeri doğru taktığımda da herhangi bir zararını görmedim.Bu arada 15mm kalınlığında ince fan kullanıyorum.
  • quote:

quote:

quote:

Haklısınız dışarı doğru takmam gerekiyormuş.Cm nin sitesinde bu şekilde takmam gerektiği yazıyor.Ancak içeri doğru taktığımda da herhangi bir zararını görmedim.Bu arada 15mm kalınlığında ince fan kullanıyorum.

Teşekkürler, bende o ince fanlardan almak istiyorum ama vatanda yoktu, sanalmarketim ve hepsiburada da var. vatana mesaj attım belki stoklara eklerler. Normal 25mm kalınlıkta olanı takmıştım kapak kapanmıyordu.

• benim kasada çok ısınıyor oyun sırasında odada durulmuyor..onerısı olan varmı fanları degıstırdım ama xılence fan lar var cok ses yapıyor onerısı olan varmı bu kasa ıcın hem cok sessız hem de serın tutacak fanlar aranıyor...12 lık ve ya 14 lük onerılerınız nelerdır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makovad -- 14 Temmuz 2010; 9:33:58 >
  • Cooler Master'in kendi resmi sitesinde sol panel fanının dışarı üflemesi gerektiği yazıyor acaba ne kadar doğrudur? Sizce öyle mi olması mı lazım yoksa biz bildiğimiz gibi yine içeri üfler tarzda mı yapalım?

http://www.coolermaster-usa.com/landing/cm690ii/home.php
  • işlemci fanından çıkan sıcak havayı dışarı atan arka egzoz fanı dışarı

diğer fanlar içeri üflemeli. bu sayede kasa içinde pozitif hava basıncı oluşur.

ikincisi içeri üfleyen fanlarda filtre kullanırsanız toz problemide ortadan kalkar
  • quote:

Orijinalden alıntı: muhsingullu

Cooler Master'in kendi resmi sitesinde sol panel fanının dışarı üflemesi gerektiği yazıyor acaba ne kadar doğrudur? Sizce öyle mi olması mı lazım yoksa biz bildiğimiz gibi yine içeri üfler tarzda mı yapalım?

http://www.coolermaster-usa.com/landing/cm690ii/home.php

yukarıda resimde de verdiğim gibi olması lazım. yeni sürüm kasanın yapısı gereği öyle demişler olabilir ama bence sol kapaktaki fan içeri üflemeli. zaten arkadan ve üstteki iki fan çıkış olarak, ön, alt ve yan da hava girişi olarak ayarlanmış.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.