Şimdi Ara

CORAL A-7 amplifikatör restorasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kendisi benim gibi vintage cihaz aşığı hastası olan dostum Mehmet bir antikacı dükkanında tozlu rafta atıl durumda zamanın özellikle hoparlör üreticisi ve Amplifikatör üreticisi Ülkemizde hiç tanınmayan fakat meraklıların hala özellikle hoparlörlerini kullandığı video sitelerinde yayınladığı eserleri bulunmakta .
    Coral A-7
    Tamamı yani full germanyum transistörle donatılmış silisyuma daha geçilmediği döneme ait bir cihaz . Germanyum öğrencilik yıllarımda elektronik yedek parça dükkanlarında olmazsa olmaz transistörlerindendi AC 128 ilk hatırladığımdır ,AD serileri güç çıkış transistörü olarak sıkça karşılaştığımız transistörlerdi .

sesini severim ne yalan söyliyeyim , her ne kadar pabuçu dama atılmış olsada hakkında olumsuz düşünceler sunulsada , kulak bu bana hoş geliyor , biraz vacuum tube ampli sesi andırıyor

cihaz elime geldiğinde sağ kanal ex durumdaydı , eyvah dedim istermisin transistörlerde sorun olsun ,arasan bulamazsın . fakat devirdiği 50 küsür senenin ardından transistörler gayet başarılı değerler sundu ,sorun belliki yaşlanmış elektrolitik kondansatörlerdeydi .
    yanılmadım öyleki kaçak akım değerleri tavan yapmış hatta neredeyse kısa devre olacak kıvama gelmiş .
    Dostumuz Mehmetle konuştum ,böyle nadir ve klasik bir cihaza yapılacak en güzel iyilik kapsamlı recap işlemi uygulamak ,gençleştirmek olacaktır . bu cihaza Nichicon fine gold ve Elna silmic ıı kullanmak besleme katında Nichicon KG Gold tune kullanmak ayıp olmaz , bunca yıla kadar çöpe atılmadan bizim ellere düşmesine mükafat olurdu .

elimde mevcut olanları kullandım ,eksikleri İngiltereden sipariş ile getirdim .
    kasa içi temizliği ,tüm potansların sökülüp karbonlarının silinmesi ,komitatörlerin kontaklarının oksitten özel sülosyonla temizlenmesi , lehimlerin tazelenmesi , güç transistörlerinin sökülüp tekrar termal macun ile montajı , devre kartı lehimlerinin tazelenmesi , dirençlerin tolerans kontrolu en son kartın bakır yüzeyinin koruyucu sprey ile kaplanması ,power neon ışığı titriyordu ,sökülüp yeni neon monte edilmesi ,aklıma gelmeyen bazı işler işte

elektriği verdim dc offset gayet normal 8-11 mV değerinde sukunet akımı 30 mA ayarladım . Bu cihaz genelin aksine pozitif gerilimli şaseye sahip ..

Ses oldukça canlı ,parlak ,baslar ve tizler oldukça iyi . Nichiconların görevi başarı ile yürüyor , 41 V DC de volume artırdıkça gayet stabil ,değişiklik yok , distorsyon düşük .
    Germanyuma çamur atanları hatırladım ,gelsinler görsünler az elemanlı öve öve bitiremedikleri STK lar yanına bile yaklaşamaz .

Kutusu metal ,Mehmet bu cihaza şık bir ahşap kasa yaptıracakmış ,bence yakışır . ahşap güzellik katacaktır güzel bir cila ile .

güle güle kullansın

. CORAL A-7  amplifikatör restorasyon
     CORAL A-7  amplifikatör restorasyon

• Eline sağlık abi nerden denk geliyor böyle orijinal cihazlar sana :) imkan olsada dinlesek şu Germanyum transistor leri

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • stakanar S kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim Alicim . hani bir söz vardır çok gezenmi bilir çok okuyanmı . Mehmet arkadaşım hafta sonu İstanbulun pek bilinmeyen antikacılarını gezer ,bu cihazda değerini bilmeyen bir antikacının tozlu rafından çıkma ,Türk malı olduğunu sanıyormuş antikacı
    sesi değişik ,belki herkesin hoşlanacağı türden değil . ama ben çok beğendim , Flat durumda oldukça sakin aslan gibi , tone işin içine girince inanılmaz hal alıyor . kısık seste 3-5 watt da bile inanılmaz bas ve tiz detay alabiliyorsun , çok başarılı buldum . Biliyorsun bende senin kadar olmasamda bu konuda seçiciyim . Her ampli kulağıma hoş gelmiyor

Bağlayabildinmi pikap preamplisini ?

• elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Daha önce diy bir çalışmaşmada yapan arkadaş şahane midleri olduğunu yazmış germanyum amfisi için umarım buda iyidir verilen emeğe değer. Preamfiyi henuz kurdum ama tam olarak dinleme şansım oldu diyemem ilk fırsatta dinleyip yorumlarım :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • stakanar S kullanıcısına yanıt
    Kukubara nickli arkadaşımız AD161 -162 li çalışma yapmıştı ,full germanyum olmasada olumlu görüşleri vardı . bu cihaz full germanyum devreye sahip . sanıyorum 1965 üretim .

Tek bulabildiğim bilgi bu

http://audio-database.com/CORAL/amp/a-7-e.html
  • master of vintage amplifiers.ibretle izliyoruz seni abi..
  • uğurcumm sağolasın ellerine sağlık:))senden ötürü geziyorum eskicileri ve antikacıları..girmiyeydin kanıma iyiydii.))cumartesi sana gelecem bir arkadaşla..guru uğur'u tanım ak istiyormuş))bu arada ctf.750 de sol tarafta sorun varmış ona da bakarsın))
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mehmetincesu M kullanıcısına yanıt
    Bekleriz efendim
  • Sürücü katları A sınıfı çalışınca sürücülerin silisyum olması sorun yaratmaz ve çıkış katı germanyum olunca da sonuç iyi olur. Germanyum transistörlerin iletim voltajı silisyumların 0.6 voltuna karşılık 0.2 volt civarıdır bu da crossover distorsiyonunun çok düşük olmasını sağlar. Bu nedenle de lambalı cihazlara yakın ses verir lakin güç olayı düşüktür. Germanyum transistörler maalesef limitlerinin dışına biraz çıkınca hemen hasar almak gibi kötü bir yana sahip. Kazasız çalışır hale getirebilmek dikkat istiyor. Tebrik ederim.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim Üstadım güzel bilgileriniz için . cihaz sahibi alım satım yapan bir arkadaşım fakat amplifikatörün sesini çok beğendi marangoza çok şık kaplama ahşap kasa yaptırmış ,sesini çok beğendim evde bunu dinleyeceğim diyor , bende zaten kendisine bu amplifikatörün çok özel olduğunu belirttim , full germanyum transistörlü cihaz nadir bulunduğunu , ses bakımından artısı olsun olmasın nadide bir parça olduğunu izah ettim
    Çalışma voltajı normaldi ,sukunet akımı ve Offset voltajı normal değerler arasında . tek korkum çıkışların kısa devre edilmesi ,çıkışlarda sigorta var fakat çıkış transistörleri yanarsa ,telafisi yok .
    Germanyum transistörler hakkında ne kadar kararsız oldukları söylensede ben günümüzün pek çok yeni nesil amplifikatöründen ses olarak üstün gördüm . Recap işlemi ile oldukça nefes aldı

• Çok temiz ve başarılı olmuş elinize sağlık heba olup gitmemiş oldu sayenizde böyle bir cihaz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.