Şimdi Ara

cowon S9 incelemesi (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
979
Cevap
1
Favori
92.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cowon S9 için sitesinde verilen "awards" bölümüne baktım ve alttaki incelemeleri kontrol ettim. Birçok mp3 player'ın, birçok yönden karşılaştırıldığı bu değerlendirmelerde Cowon S9'un, donanimhaber.com'daki kullanıcıların görüşleri ile örtüşen sebeplerden ötürü önde olduğunu gördüm.

Chip'in MP3 Player Test listesine baktım. Bu listede 50 civarı mp3 player arasında 1. sırada Cowon S9'u görüp değerlendirmeyi okudum. Sonuçlar şaşırtıcı olmadı açıkçası, beklediğim sonuçlarla karşılaştım, çünkü seçimimden hiç şüphe duymadım.

Cowon S9 almamı ve bu şekilde doğru seçim yapmamı sağlayan donanimhaber.com'da görüş yazan Cowon kullanıcılarına çok teşekkür ederim.

"Rated 4 stars by T3-UK, Jun.2009
    Selected as test winner by CHIP-Germany, Jun.2009
    Selected as test winner by STEREO-Germany, May.2009
    Rated as recommended by PC PRO-UK, Apr.2009
    Selected as test winner by MP3FLASH-Germany, Apr.2009
    Selected as choice by DIGITAL WORLD-Russia, Mar.2009
    Rated excellent by CNET.de-Germany, Jan.2009"

• Eğer müziği kulaklıkla dinliyorsanız, mutlaka ses geliştirme özelliklerine ihtiyaç var demektir. Zira tüm kayıtlar (CD, Vinyl, vb.) ortalama bir müzik setinde hoparlör kullanılarak dinlenecek şekilde dizayn edilmiştir.

Konu hakkında daha fazla bilgi için, http://forum.donanimhaber.com/m_25781261/tm.htm adresindeki yazıyı okuyun.

Yazı biraz uzun ancak tamamını okumanızı tavsiye ederim. Müziği bilerek dinlemek daha fazla zevk verir.
  • Cowon S9 için yapılan "doğal sese sahip olamaz" değerlendirmesine şiddetle karşıyım. Aksine hiçbir efekt devrede değilken de en üst kalite müzik keyfi sunmakta.

Şahsen denediğim tüm cihazları tüm eq. ve efektleri kapatarak da denedim. Cowon'un "efekt temelli" olduğu görüşüne de karşıyım. Cowon'da daha fazla eq. ve efekt imkanı sunulmaktadır. Bu bir artıdır, yani bir eksiği kapatmak için mecburiyetten sunulmamaktadır.

Okuduğum tüm profesyonel değerlendirmeler de bu yöndedir. Cowon S9 flat müzik dinleyicileri için de çok başarılı bir cihazdır. Birçok profesyonel yorumcunun hiç eq, devreye almadan duyduğu memnuniyet görüşlerini de okumuş bulunuyorum.

Öte yandan ben gençlik yıllarımdan bu yana rock, progressive rock, hard rock, heavy metal, progressive metal dinledim. Son 5 senedir (yaş ilerleyince) gothic metal ve symphonic black metal ve new age dinlemekteyim. Tümünün yanı sıra aynı zevkle Ebru Yazıcı, Yedi Karanfil, Moğollar, Fahir Atakoğlu, Yeni Türkü dinlemekteyim. Göksel'in eskileri söylediği son albümünü zevkle dinliyorum.

Yukarıdaki çok farklı müzik türlerini dinlerken hiç birinde, "bu sefer olmadı" demedim. Cowon S9'un asla bir efekt cihazı gibi gösterilmesini kabul etmiyorum. Açıkça ve tereddütsüz, her koşulda, diğer alternatiflerden (bugün itibariyle kıyaslandığı, sınıfındaki rakiplerinden) daha kaliteli müzik verdiğini söylüyorum.

Ayrıca “ekolayzerın high fidelity'nin doğasına aykırı” olduğu önermesine kesinlikle karşı çıkıyorum. Bir müzik platformunda ilk kez böyle bir önerme görüyorum.

“High fidelity or hi-fi is a way of describing a quality home music system. "High fidelity" means that the reproduction of sound is as close to the original as possible. Hi-fi systems are built to make as little noise and distortion as possible.”

Yukarıdaki Wikipedia tanımından da görüldüğü üzere “noise” ve “distortion” en aza indirmek ve/veya orjinale en yakın sesi verebilmek ile “flat müzik dinlemek” aynı şey değildir. Sayısız kayıptan ötürü ekolayzer olmadan bu sesi dinleyiciye duyurmak da çoğu kez mümkün olmamaktadır. “Ses üretmek” ile “kulağın duyabileceği sesi üretmek” farklı şeylerdir. “Accurate sound reproduction” için ne gerekirse yapılır, ekolayzer da bunun bir parçasıdır. Aksi takdirde sesi hangi medyaya kaydederseniz kaydedin kayıp olur ve dinleyiciye verilmek isteneni veremez üretici (müzisyen).

Ayrıca Cowon S9 için görüşler çok net ortada iken, S9’u mutlaka bir sınıfa sokarak “ancak orada iyi olabilir” şeklinde gösterme gayretini anlamakta güçlük çekiyorum. Önermem açık: Her koşulda (eq. veya efektler açık/kapalı, flat dinleyenler için, v.b.) Cowon S9 şu anda burada anılan rakiplerinden daha üst kalite müzik keyfi sunuyor.

Son olarak şunu da eklemek istiyorum ki ne Cowon, ne de başka bir marka benim için özel bir anlam ifade etmiyor. Şu an Cowon S9’dan çok memnuniyet verici müzik keyfi almaktayım, hepsi bu. Yarın bunu gölgede bırakacak herhangi bir yerli veya yabancı marka olursa hiç düşünmeden onun iyi olduğunu söylerim, yeni bir cihaz almayı mutlaka gerekli görürsem ve fiyatını ödemem mümkün ise alırım.

Keşke Cowon yerine örneğin Beko veya Vestel (TV-HD Recorder ve DivX playerlerını kullanıyorum, çok memnunum) gibi bir markamız daha iyisini çıkarsa da onu alsak. Beni marka değil netice ilgilendiriyor açıkçası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 26 Ağustos 2009; 17:28:17 >

• Ben ne dediğimi gayet iyi biliyorum. "Beni tebrik etme" gibi imalar hiç hoş kaçmamış. Çok yanlış ve etkisiz bir üslup olmuş. Herkes üslubuna dikkat etsin.

Hayatında Cowon S9'u bir kere bile dinlememiş biri buraya görüş yazarsa ancak bu kadar garip olur.

Herkesin görüşü kendini bağlar, ama deneyenlerin görüşü. Hayali görüşler yazanlarınki bir anlam taşımaz.

Diğer arkadaşımız deneyip görüşünü yazmış. Ben o fikirde değilim. Ben üstüne basa basa flat sesde de en iyisi Cowon S9 diyorum. Ne dediğimi de gayet iyi biliyorum. Ben kendim denedim ve kullanmaktayım. Birçok cihazı aylarca test ettim. Ayrıca buna paralel onlarca görüşü yabancı sitelerden okudum.

Beni Cowon S9'u 46 adet rakibi arasından 1. seçen Alman uzmanların görüşleri ilgilendiriyor. Hayatında hiç dinlemediği bir cihazla ilgili yorum yazanlarınki değil.

Ben bu forumdaki ve diğelerindeki onlarca yorumdan çok şey öğrendim ama sizin yorumlarınızdan hiçbir şey öğrenmedim, kendi açımdan sadece vakit kaybı olarak niteliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 25 Ağustos 2009; 20:54:35 >

• icemanigation-2'a linkini verdiği kendi yazısından dolayı teşekkür ederim. Çok toplu ve faydalı bir yazı olmuş. Bastırdım ve altını çizerek okuyorum. Birçok yanlış veya eksik bilinen hususa değinilmiş.

En büyük iyilik bilgiyi paylaşmaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 25 Ağustos 2009; 14:29:35 >
  • Yazılan görüşleri anlayabilmek için önce dikkatli okumayı öğrenmek lazım.

Forumda kimse en iyisi dememiş. "Denediklerim arasında en iyisi" demiş. Ben de denediklerim arasında, flat ses olarak da en iyisi Cowon S9 dedim. Ciddi biçimde kıyaslayarak incelediğimi ve test ettiğimi belirttim, çünkü para verip kendime alıyorum neticede. Okumayı öğrenmek önemli, bir başını, bir sonunu okuyarak olmuyor.

Buradaki test cihazı "kulak". Bana hiçbir efekt ve eq. devrede değilken, test için hep kullandığım parça ile, aynı ses seviyesinde (farklı birimleri eş seviyeye getirerek) en temiz ve en net çizgilerle belirli sesi Cowon S9 verdi.

Benim kullandığım test cihazı olan "kulak", nihai kararımı vermemi sağladı. Bu test cihazından dünyada milyarlarca bulunmakta ve hepsi farklı kalitede. Milyarlarca farklı sonuç çıkabilir ve kimse içlerinden biri için “afalladım” diyemez. Derse çok garip olur, yanlış olur.

Cowon S9 aldığımı ve kullandığımı belirttim. Her yönü ile çok beğendim ve seçtim. Seçim sebeplerimi belirttim, görüşümde “afallayacak” bir şey yok. Dünyanın sonu değil, alt tarafı bir medya oynatıcı. Almasam veya hiç tanımasam da aynı noktada duruyor olacaktım.

Hiçbir forumun "genel düşüncesi" olmaz. Burası "tarikat" veya benzeri bir platform değil. Burada herkes kendi düşüncelerini yazmış. Benimkilerde yukarıda yer alıyor.

Bu arkadaşın açtığı diğer başlıklardan da görüldüğü üzere bir tartışma çıkarma peşinde olduğu hissediliyor. Bu yaklaşım rahatsız edici ve manasız.

Cowon S9 ile ilgili bu forumda detaylı inceleme mevcut. Ayrıca Alman uzmanların neden 46 medya oynatıcı arasından Cowon S9'u 1. seçtiğinin sebeplerini kısaca belirttim. Yeterince farklı yönlerden değerlendirme mevcut. Arkadaşların ders niteliğinde teknik destekleri mevcut.

Bu forumdaki görüşler diğerleri ile birleştiğinde “bir karar vermek için” fazlasıyla değerlendirme yer alıyor. Bir tablo yapılır, eksi ve artılar girilir, bir karar verilir. Ama kimseye, "sen nasıl olur da flat ses için en iyisi Cowon S9 dersin?" diye sorulmaz, sorulamaz. Bu görüşümden alıntı yapıp tartışma çıkarmaya çalışılmaz. Çok yanlış bir tavır.

Sanki foruma benim görüşümü şikayet eder gibi, "genel görüşe karşı çıkmış" düşüncesini ön plana çıkarıp kışkırtmaya çalışmak, yapay bir tartışma çıkarmaya uğraşmak ve paparazzilerin yaptıkları gibi, "karşısına geçip tatışmayı gülerek izleme ve bundan rant elde etme" tavrı kabul edilemez. Bu forumda bu duruma düşecek birini göremiyorum (okuduğum yorumları değerlendirdiğimde).

Bu arkadaş ne aramış da bu forumda bulamamış acaba? Aradığı şey tartışma çıkarmak ise forumdan uzaklaştırılacağını düşünüyorum. Burada fazlasıyla doğru ve güvenilir bilgi mevcut.

Öte yandan bir kişinin görüşünü diğerine, onunkini bir öbürüne emsal gösterip, kendisi arada hiçbir pozitif katkı yapmadan "kapışma" içeren başlıklar açmak, yukarıda bahsettiğim paparazzi tipi davranışı kuvvetle düşündürüyor.

Bilgi verebilmek için önce "yazma üslubunu" bilmek gerekir. Adından da "neyin doğru olduğunu" anlayabilmek için asgari bilgiye ve deneyime ihtiyaç vardır.

“Yanlış bilgi" almak bile "boş işlerle uğraşmaktan" iyidir. Hiç olmazsa yanlışı düzeltme şansı var.

Bu arkadaşın benimle ilgili herhangi bir görüşten alıntı yapmasını, tartışmaya açmasını veya yorum yapmasını, herhangi bir yorumunda benim görüşümü kullanmasını veya değerlendirmesini istemiyorum. Kendine sözde "yandaş arama çabası" devam ederse başka bir amaç peşinde olduğunu düşünmeye başlayacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 26 Ağustos 2009; 11:16:19 >

• Cowon S9 satın aldığım 6. medya oynatıcıdır. Daha önce aldığım apple, iriver, sony, creative oynatıcıların (kasıtlı olarak model vermiyorum) hiçbiri ve satın almadan 2 ay süre içinde denediğim 8 adet farklı ilave marka/model arasında yaptığım tüm karşılaştırmaların sonucu bir karar oluşturmak üzere iken bu sitede okuduğum Cowon S9 yorumları üzerine Cowon S9'u denedim.

Epey uzun süren karşılaştırmalarımda her bakımdan Cowon S9'u beğendim ve aldım. Flat ses (tüm efekt ve ekolayzer kapalı) için yaptığım tüm karşılaştımalarda da en kaliteli, en doğal ve en temiz sesi Cowon S9'dan aldım. Beni en çok doyuran sesi Cowon S9’dan aldım. Burada kullandığım “ben” sözcüğü çok önemli.

Cowon S9'u doğal ses verdiği için alan onlarca yerli ve yabancı kullanıcı görüşü okudum; hatta bir Amerikan sitesinde sadece bu sebepten Cowon S9 kullananların görüşlerine rastladım.

Konservatuar mezunu bir arkadaşımdan Cowon S9'un "ses doğallığı" konusunda da olumlu görüş aldım. Kaldı ki görüşü olumsuz bile olsa pek fark etmezdi, çünkü dinlerken onunkini değil, "kendi kulağımı" kullanacağım.

Bir medya oynatıcı için “yapay ses veriyor” diyebilmek için hangi nesnel ölçütlerin ortaya konulduğu net olarak belirtilmelidir. Aksi halde "kanıdan" öteye gidemez. Ben de tam tersini düşünüyorum. Çok doğal ve net çizgilerle belirli, temiz sesi Cowon S9'dan aldım ve almaktayım.

Görüşüm açık: Benim deneyimim neticesinde Cowon S9 flat ses olarak da denediklerimin en iyisiydi. Ayrıca efekt ve ekolayzer özellikleri ve özellikle BBE+ eklenince doyumsuz bir müzik keyfi sunuyor. Beni bu kadar mutlu eden bir cihaz hakkında görüşlerimi yazarken kimseden veya bir gruptan icazet almam da düşünülemez.

Cowon S9’un benim görüşüme paralel olarak, doğal ses verdiğini belirten onlarca yabancı site yorumu okuyup değerlendirdim. Hatta Almanya’daki testte Cowon S9 birinci olurken bu konuda özellikle pozitif yorum yapıldığını gördüm.

Cowon S9 "hardware" itibari ile kendini fazlasıyla kanıtlamış bir cihazdır ve doğal ses vermemesi için hiçbir teknik sebep göremiyorum.

Benim görüşüme aşırı tepki göstermek, "nasıl olur" gibi yaklaşımlarda bulunmak kabul edilemez. Benim görüşüm beni bağlar. Benim zevkimdir.

Müzik zevk işidir. Kulak herkeste farklı yapıda şekillenmiştir. Hassasiyeti çok farklıdır. Yani kimse müzikte ve müzik aletlerinde "ortak kanılardan" bahsedemez. Bunu kabul etmiyorum.

Öte yandan profesyonel olarak müzikle ilgilenen biri için ne Cowon, ne de bir başka medya oynatıcı hiçbir anlam bile ifade etmeyebilir. Hepsine gülüp geçebilir. Ancak stüdyo cihazları ile zevk alan biri, bu yorum yaptığım aletlere oyuncak olarak bakabilir ve kendi açısından da haklıdır. Stüdyodaki bir kablo bile Cowon fiyatında olabilir.

"Şiddetle karşı çıkmak" sözü her tartışma platformunda kullanılan çok yaygın bir giriştir. Tamamen aksi fikirde olmayı belirtir. Şiddet içermez, karalama içermez, hakaret içermez, küçümseme içermez.

Burada yapılmış yorumların içinde kimseye hakaret veya benzeri bir ima içeren laf edilmemiş. Yukarıdaki satırların hiçbirinde hakaret mevcut değil. Kişiliğine hakaret edilen kimse olmamış.

"Cowon S9 incelemesi" gibi bir başlık altında yorum yazan kişilerin 2 sebepten ötürü burada olması beklenir:
    1- Cowon S9’u deneyip izlenimlerini aktarmak, teknik paylaşım yapmak, geliştirmeleri/eklentileri haber vermek isteyenler veya sadece beğenip beğenmediğini bildirenler. Elbette kulağına takıp 5 dakika sonra çıkaranların değil de ciddi bir süre kullananların deneyimleri önem taşır.
    2- Bu cihazı hiç görmemiş olan ama merak ettiklerini soranlar.

Burada en son beklenen kişiler cihazı kullanmadan veya yeterli süre için denemeden, başkalarının yorumlarından alıntılar yapıp, "sen şunu dedin ama diğeri böyle diyor" şeklinde yaklaşımlarda bulunanlar olacaktır. Bu hem cihaza hem de kullananlara karşı haksızlıktır.

Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir çağda, herkesin kullanıcıya ve ürüne saygı göstermesi beklenir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 26 Ağustos 2009; 20:35:09 >

• Saygılar, sevgiler.
  • Olur da bir gün başınıza gelirse, ki umarım gelmez, Cowon'unuz resetlediğiniz halde hiçbir şekilde açılmıyorsa aşağıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz:

1- İlk olarak, reset düğmesine kısa süreli basmayın. Bastıktan sonra 10 saniye bekleyin. Bunu birkaç kez deneyin. Eğer açılmazsa, aşağıdaki adımla devam edin;

2-http://panasonic.jp/support/global/cs/sd/download/sd_formatter.html adresinden SD Kart formatlama programını indirip kurun ve çalıştırın. Cowon'unuzu formatlamadan önce tüm veri, dosya ve ayarlarınızı saklamak istiyorsanız içeriğini hard diskinize yedeklelyin. Zira tümü silinecek.

Formatlama işlemi sonrasında istediğiniz firmware versiyonunun dosyalarını Cowon'unuza kaydedin, "Donanımı Güvenler Kaldır"dıktan sonra Cowon'u açın. Firmware yüklendikten sonra yepyeni bir Cowon'unuz olacak (software olarak ). Ardından yedeklediğiniz verileri tekrar cihaza aktarın. Ayrıca Cowon'unuz eskisinden daha hızlı açılacak...

DAHASI:
    Panasonic'in bu SD formatlama programı aslında tüm SD kartlar için küçük bir mucize. Herhangi bir SD kartınızı daha önce Windows'la gelen formatlama programıyla formatlarsanız, kart çok yavaş çalışıyor. Ancak bu programla formatlandığında hatırı sayılır bir hız kazandırıyor. Hatta fotoğraf makinenizde fotoğraf kayıt süresi süresi oldukça kısalıyor ve MP3 çalarların açılma (boot) sürecini büyük oranda hızlandırıyor.

Sadece Cowon değil, diğer birçok MP3 çalarınızda yavaş açılma sorunu varsa, yukarıda açıklanan program ve yöntemi kullanırsanız hızınız artacaktır.

Ayrıca bu formatlama sayesinde PMP'nizde video izlerken rastlayabileceğiniz senkronizasyon problemi de ortadan kalkıyor.

EDIT:
    Aslında bu Panasonic SD kart format programının Windows format programından farkı şu: Panasonic programı SD kartları 32 Kb'lık kümelere ayırırken, Windows varsayılan olarak depolama alanının (HDD, SD kart, vb.) daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için 4kb'lık kümelere ayırır. Dolayısıyla 32 kB'a kadar küçük dosyalar boşuna daha fazla yer kaplamaz. Fotoğraf makineleri, MP3 çalarlar, PMP'ler vb. 32 kb'ttan çok daha büyük dosyaları (fotoğraf, müzik video dosyaları, vb.) saklamak için kullanıldıklarından, Windows'un bu yer tasarruf çabasına gerek duymaz. Dolayısıyla MP3 çalarlar vb. açılırken 4kb'lık kümeler yerine daha geniş 32 kb'lık kümeleri izleyeceğinden açılış, oynatma, kaydetme, vb. hızları oldukça artar. Hoş, Windows'un daha büyük kümelerde formatlama seçenekleri var, ancak Panasonic'in bu programı işi kolaylaştırıyor.

Umarım işinize yarar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemanigation-2 -- 27 Ağustos 2009; 14:02:29 >

• icemanigation-2, Panasonic'in formatlama yazılımını digital fotograf mak. için kullanmıştım ve kapasite arttıkça hızlanmanın da arttığını net olarak fark etmiştim. Ama bunu Cowon için kullanmak hiç aklıma bile gelmemişti.

Mükemmel bir bildirim çok teşekkürler.

Hızlanmasının nedenini de en basit olarak şu şekilde açıklamışlar: "Genelde SD (v.b.) kartların, genel özellkleri gözeten bir formatlama sistemi ile formatlanması ve bunun da SD (v.b) kartın kendine has özelliklerine tam uymaması olarak ifade etmişler.

Panasonic'in bu fortmatlama yazılımı SD kartın kendine has özelliklerini gözeterek format atıyor. Burada bahsedilen "ona has özellik" de açıklamasını yaptığın "cluster"lara (kümelere) ayırma meselesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 27 Ağustos 2009; 14:01:20 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AA_1965

icemanigation-2, Panasonic'in formatlama yazılımını digital fotograf mak. için kullanmıştım ve kapasite arttıkça hızlanmanın da arttığını net olarak fark etmiştim. Ama bunu Cowon için kullanmak hiç aklıma bile gelmemişti.

Mükemmel bir bildirim çok teşekkürler.

Hızlanmasının nedenini de şu şekilde açıklamışlar: "Genelde SD (v.b.) kartların, genel özellkleri gözeten bir formatlama sistemi ile formatlanması ve bunun da SD (v.b) kartın kendine has özelliklerine tam uymaması olarak ifade etmişler.

Yani anlaşılan şu ki, Panasonic'in bu fortmatlama yazılımı SD kartın serisini tespit ediyor ve ona has özellikleri gözeterek format atıyor.

Rica ederim.

Sanırım Edit yaparak sonradan eklediğim açıklamadan önce bu mesajı yazdın, zira Panasonic format programının bu başarısı, SD kartın serisini, özelliklerini gözetmesinden ziyade, 32kb'lik kümeleme kullanmasından kaynaklanıyor.

Umarım işine yarar...

• Evet tam ben edit ederken sizin cluster açıklamanız gelmiş. Adamların "kendine has özellik" dedikleri açıklamasını yaptığınız "cluster"lama meselesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 27 Ağustos 2009; 15:50:12 >
  • Yapılan bu öneri MMC için de geçerli elbette (cep telefonları,...)
  • Icemanigation-2 , "Meraklısına faydalı bilgiler" çalışmanızı okurken hem çok faydalandım, hem de epeyce üzüldüm.

Evet üzüldüm çünkü, "Ekolayzerların frekanslara etkisini" ele alırken örnek verdiğiniz Dire Straits'i (PI) görünce üniversite yıllarımızın bir dönemini hatırladım. Oradaki cam kırılması ve kediyi (görüntü olmadan, tümü sesle yapılan ama göz önünde resmi canlanan sokak havasını ve heyecanını verme başarısını, müziği yaşayarak yapabilme becerisini) ne kadar çok konuştuğumuzu hatırladım. Dire Straits'in Live albümü çıktığında hayal kırıklığına uğradığımı, albümlerdeki canlılığı konser albümünde bulamayınca üzüldüğümüzü hatırladım.

Ama birden, o yıllardan sonra kimse ile müzik hakkında doğru dürüst konuşmadığımızı fark ettim ve üzüntü bastı.

"En büyük sorun" altında ele aldığınız "kulaklık kullanırken flat dinlemeyi gereksiz kılma" çıkarımınız çok mantıklı gerçekten.

Sıkıştırılmış ses dosyaları bölümünde, "Armonik frekanslar=müziğin rengi"nin Wav'dan diğer formatlara dönüşümlerde uğradığı kayıp ve telafi yolları son derece kolay anlaşılır olmuş.

Buradan geri kazanımın anlatımına geçiş ve bence en önemlisi "kendi işitme duyunuzun eksiklerini telafi etme" çıkarımı çok yerinde olmuş.

Çok teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 27 Ağustos 2009; 15:54:34 >

• AA_1965 Merhaba,

Aynı dertten ben de muzdaribim. Evet, bir zamanlar yeni albümler hakkında ne yorumlar yapar, belli bir parça hatta parçanın bir bölümü üzerinde ne görüşler yürütürdük.

Aynen katılıyorum, Dire Straits'in canlı performansları bir fecaat. Mark (Knopfler) abimiz dudaklarını mikrofona yapıştırıp söylemeye çalışır hep. Zaten biraz sarhoşmuş gibi de söyleyince şarkılarını, stüdyo albümlerinden başkasını dinleyemez oldum.

Şu ana kadar dinlediğim en iyi canlı performans The Eagles'a ait. Piyasada bir konser DVD'si dolaşıyor "Hell Freezes Over" isminde. Olağanüstü kayıt ve olağanüstü bir performans.
    Bir de Loreena McKennitt'in konserleri muhteşem. "Nights from the Alhambra" konser kaydı (video) var elimde. O da olağanüstü.

Her ikisi de S9'umda var, muhteşem bir ziyafet çekiyorum sıklıkla! Vurmalı çalgılar neredeyse kulaklıktan çıkıp kulağıma tıp tıp vuruyor...

Hiçbir yerli albümde güzel bir ses kaydına rastlamadım. Genelde vokale ağırlık veriyorlar. Vokal dinlemek istesem, Bobby McFerrin veya Manhattan Transfer dinlerim .

Senin tavsiye edebileceğin güzel kayıtlar/konser kayıtları var mı?

EDIT:
    Bu arada http://forum.donanimhaber.com/m_25745132/tm.htm adresindeki yazıyı da okumanı tavsiye ederim. Her ne kadar kulaklıkların neden olduğu işitme arızaları ana konusu olsa da, dinleme keyfini arttıracak ipuçları da bulunuyor...

selamlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemanigation-2 -- 27 Ağustos 2009; 16:32:28 >

• Icemanigation-2 ,

Anladığım kadarıyla müzikte epeyce ortak noktamız var. Her ne kadar benim temelim (çok sinirli yapımdan ötürü) çok daha sert uçlara kayan, heavy/progressive metal müzik türü olsa da (şimdilerde gothic ve symphonic black metal de eklendi) sakin olabildiğim zamanlarda (alfabetik sıra ile):

Adiemus,
    Armik,
    Blackmores Night,
    Chris Spheeris,
    Clannad,
    Connie Dover (insan sesinin ne kadar güzel olabileceğinin kanıtı, ellerinden, alnından öperim),
    David Arkenstone,
    Deep Forest (yazdıklarından anladığım kadarıyla hoşlanıyorsundur, vurmalı çalgı çeşidi çok),
    Enigma (göründüğünden çok daha dolu bence),
    Enya (büyük saygı, sevgi),
    Era,
    Kitaro (büyük usta),
    Loreena Mc Kennitt (kişiliği de sesi kadar mükemmel, olağanüstü ses, büyük usta, büyük saygı ve sevgi),
    Mike Oldfield (büyük usta),
    Oystein Sevag (çok farklı, çok temiz),
    Vangelis (büyük usta),
    Yanni,

ve

Joan Baez (büyük büyük saygı ve sevgi, ustaların ustası, çelik telin kestiği ellerinden öperim)

ve

Joe Satriani (büyük ve çılgın usta)
    Yildiz Ibrahimova (çok büyük yetenek, insan sesi üzerine doktora konusu olmalı)
    Paco De Lucia (ustaların ustası)

Ya da gerçek zevkime dönüp:

Pink Floyd (ne yazsam yeterli gelmedi),
    Deep Purple/Rainbow/Ritchie Blackmore (500 sene sonra da heyecan verecek),
    Dire Straits (büyük usta MK),
    Uriah Heep (babalar),
    Led Zeppelin (babalar)

ve

Iron Maiden (babalar),
    Metallica (koçlarım, adamlar hala çok farklı, metal ustası, masterlar),

bir ara: Accept, Helloween, Judas Priest (hey babalar, "Breaking the Law, Metal Gods, The Sentinel")

sonraları Nightwish (çok enteresan)...

Elbette güzel sesten bahsedip "Ebru Yazıcı"yı atlamak mümkün değil. Muhteşem yorum, özel ses.

Fahir Atakoğlu gibi bir ustadan bahsetmemek olmaz.

en sona da en babalar yakışır:

Moğollar, Yedi Karanfil, Yeni Türkü, Edip Baba...

Sana konser albümü olarak:

Adiemus (V) - Live - 2002 ve
    Loreena Mc Kennitt 1995 - Live in San Francisco�yu öneririm (1999 - Live in Paris and Toronto zaten vardır sende) "The Lady of Shalott" ve "Night Ride Across the Caucasus" için söyleyecek söz bulamıyorum bildiğin gibi...

Bir konser nasıl olur dersi veren (kayıt elbete iyi değil ama havayı hissetmek yeter), Almanya'dan plaklarını almıştım zamanında; eve gelince bu yazıdan sonra kapaklarını temizledim:

Joan Baez"Live-1980" ve "Rare Live And Classic-1996" dinlemeni isterim (büyük ihtimal vardır sende)

Manhattan Transfer vokaller için gerçekten de ders niteliğinde haklısın.

Aynı DVD ise Eagles'in konserini sadece 1 kez seyrettim, oldukça etkileyiciydi.

* Ama 1980'li bir yılda (1983 veya 1984 olabilir) çok sevgili arkadaşımda Pink Floyd'un "Ummagumma" (aslında albüm 1969) albümünün çölde çekilmiş bir canlı performansını (bu kelimeyi de hiç sevmiyorum aslında) seyretmiştim. Performansın ne olduğunu orada görmüştüm. O gün benim için dönüm noktası oldu. Bu performansı görünce hiçbir zaman müzisyen olamayacağımı, bu işin bizi çok aştığını ve hep dinleyici olarak kalacağımı anladım:)

Bunları yazmak çok iyi geldi, sağol. Sevgiler.

("Kulaklık kullanımının neden olabileceği işitme kayıpları"nı da bastırdım okuyorum zaten)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 27 Ağustos 2009; 19:22:48 >

• Arkadaşlar bir sorum olacak...

Benim için ses kalitesi önemli öncelikle bunu belirteyim...
    Ve eski bir D2 kullanıcısıyım. Ekonomik nedenlerden satmak zorunda kaldım sonrada pişman oldum : )

Şimdi tekrar almayı düşünürken S9 hikayesi kafama takıldı..

Sorum şudur...

Eskiden D2 kullanıp sonradan S9'a geçmiş kişiler için geçerlidir... Ses kalitesi farkı var mı?
    Çünkü gerekli ayarlar yapıldığı zaman D2 mükemmel bir ses deneyimi yaşatabiliyor insana.
    Ayrıca D2+ ada yazılımla yükseltilebiliyormuş ki daha da kaliteli olur diye düşünüyorum...

Sizce D2 mi almalıyım yoksa S9 mu ?
    Tip önemli değil benim için : ) S9 ne kadar yakışıklı olursa olsun ses önemlidir : )

İkisininde şarj süresi 50 saat :D :D

Tek önemli konu ses kalitesi : )

Görüşlerini bekliyor şimdiden teşekkür ediyorum : )

• öncelikle cowon s9 hakkında yorum yapan bilgilerini paylaşanlara teşekkür ederim sizin sayenizde cowon s9 almaya karar verdim.Ancak elektronikler hakkındaki bilgi eksikliğim sebebiyle anlamadığım aklıma takılan ve size sormak istediğim bi kaç nokta var ilk olarak tam ekran modunda tv çıkışı ne anlama geliyor yani cowon s9 ile radyo dinler gibi tv de izlenebilio mu?2. olarak türkçe menu şu an itibariyle yok sanırım peki yakın zamanda çıkma olasılığı nedir?3. olarak da divx filmler sürükle bırak şeklinde izlenebiliyor mu yoksa her seferinde convert mi yapmak gerekiyo?Bunları cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler..
  • icemanigation-2 ve AA_1965 ikinizede ayrı ayrı teşekkür ederim. geniş müzik bilginizden bilgiler paylaştığınız için. hiç dinlemediğim hiç bilmediğim müzik türlerini melodilerini duydum hemen birçoğunu indirip dinliyorum. iyi günler dilerim.
  • Sevgili tmert0,

Ben de sana çok teşekkür ederim, bir tanesini bile dinlemene faydası olduysa bu yazışma, herşeye değer.

Çok sevindim. Ben de sana iyi günler dilerim. Geniş değil müzik bilgim, sadece dinlemeye çalışıyorum.

Sevgiler

"Joan Baez - Here's to You" - Taşı bile yumuşatır. Büyük usta
    "Joan Baez - Diamonds and Rust" - Hep gitar çalabilmeyi ve bunu ustanın %1'i kadar söyleyebilmeyi istedim.
    "Joan Baez - Donna Donna" - Birşey yazamadım, yetersiz kaldı hepsi, ustayı duyabilmek ve dinleyebilmek gerçekten şans.

Herkes bu müzik aletlerini konuşurken duyamayan kişileri düşünmeli ve ne kadar şanslı olduğunu fark etmeli bence. Hiçbirşeyi olmasa da duyabildiğini düşünüp sevinmeli. Duyamayan birçok arkadaşımız var. Duyabilmek bir şanstır kıymetini bilmek lazım. Keşke dünya daha adaletli olsa...Keşke kimsenin eksik duyusu olmasa.

"Animals - House Of The Rising Sun" ama lütfen Joan Baez ustadan dinle. İnsan sesine saygı duymayı öğretiyor.

----------------

*****Not: Burada bir yabancı hayranlığı olduğu asla düşünülmesin. Söz konusu değil, asla yok. Müziğin milliyeti olmaz.

*** Ses güzelliğinden veya parçanın etkisinden bahsederken "Zeki Müren- Beklenen Şarkı" gibi ölümsüz sanatçıları ve ölümsüz eserlerini nasıl olsa herkes son derece iyi biliyor diye düşünüyorum. Aksi akla bile gelemez zaten.

"Türk Sanat Müziği" hakkında yazabilmek çok çok zor olduğu için ahkam kesmek istemedim sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbrcom -- 30 Ağustos 2009; 13:36:17 >

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.