Crome tarayıcıyı D bölüme kurmak
-
-
Böyle ukala, kendini bilmez, hadsiz, densiz programlar için bir çözüm var. Bu çözümü bir çok senaryoda kullanabilirsiniz. Bu kullanacağımız yöntemin adı Linux'ta symbolic link (symlink) olarak geçiyor. Windows'taki benzer kullanımı junction oluyor. Microsoft bunun Türkçesine "birleşim noktası" demiş. Windows'un standart komutlarında junction komutu yok. Onun için bu programı Microsoft'un sitesinden indirmemiz gerekiyor.
learn.microsoft.comJunction - Sysinternalshttps://learn.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/junctionJunction.zip dosyasını indirin. Bir klasöre açın. İşletim sisteminiz 32-bit ise junction.exe 'yi 64-bit ise junction64.exe kullanabilirsiniz.
Ben mesela C:\Download\Junction klasörüne açtım. Ben komutları bu klasör içinden vereceğim. Ama siz sadece bu klasör içinden değil herhangi bir yerden komut verince çalışsın ve sistemimde bulunsun gerektiğinde kullanırım diyorsanız. Bu dosyaları C:\Windows\System32 içine atmalısınız.
Şimdi gelelim Chrome'a
Bu arkadaş bize bir şey sormadan kendisini C:\Users\DoubleDragon\AppData\Local\Google\Chrome klasörüne kuruyor.
Sizin bilgisayarda DoubleDragon yerine kullanıcı adınız ne ise o görülür. Buna dikkat edin.
C:\Users\{kullanıcı adı}\AppData\Local\Google\Chrome
Şimdi birleşim noktası oluşturmadan önce buradaki Chrome klasörünü silmemiz veya taşımamız gerekir. Yoksa komutu çalıştırdığımızda hata verir. Chrome'u yeniden kuracaksak silin gitsin (Buradaki Google klasörünü silmeyin!!!, o kalsın). Ama Chrome'daki verileri kaybetmek istemiyorsanız taşıyabilirsiniz.
Mesela D:\Programlar\Chrome konumuna taşıyın yada siz nereyi istiyorsanız oraya.
Şimdi cmd komut satırını çalıştırın. Junction dosyalarını C:\Windows\System32 altına attıysanız aşağıdaki komutu herhangi bir yerde iken verebilirsiniz. Ben dosyaları System32'ye atmadığım için C:\Download\Junction klasörüne gidiyorum.
cd "C:\Download\Junction"
Şimdi şu komutu veriyoruz.
junction64.exe "C:\Users\{kullanıcı adı}\AppData\Local\Google\Chrome" "D:\Programlar\Chrome"
Çıkan uyarıyı onaylayın. Şimdi işlem tamamdır. Şimdi Chrome'u indirin ve kurun. Chrome kendisini C'ye kurduğunu sanacak ama halbuki dosyalar D sürücüsünde bizim ayarladığımız klasörde olacak. İnternette dolaştıkça bu klasörün boyutu artar. Ama artık bu klasör D sürücüsünde ayarladığımız bir klasörün kısayolu gibi bir görev yaptığından asıl dosyalar D sürücüsünde olacak.
Bir de C:\Program Files\Google klasörünün içinde Chrome var. Bu klasör Chrome'un çalışma dosyalarıdır. Bu klasör veri dosyaları burada tutulmadığı için boyutu zamanla artmaz. Ama bunu da taşımak istiyorsanız. Kes - Yapıştır yöntemi ile D sürücüsüne taşıyabilirsiniz. Ama durumda masaüstündeki Chrome linki çalışmayacaktır. Linki düzeltmeniz gerekir. Konuyu uzatmamak için bunu anlatmıyorum.
Yeniden kurma yerine taşıma yapsak da mantık olarak çalışması lazım. Ben denemediğim için bilmiyorum. Bu yöntemi deneyecek arkadaşlar çalışıp çalışmadığını, hata ile karşılaştılarsa ne olduğunu burada paylaşırsa yöntemimizi geliştiririz. Ayrıca uygulamak isteyenlere de faydası olur.
Chrome'u D sürücüsüne kurma yöntemi anlaşıldıysa diğer programlara da kolayca uygulanabilir.
-
İlginize teşekkürler, D ye kurulum yaptı ama güncelleme yapmıyor, portable crome gibi oldu.
-
Peki siz yeni kurulum mu yaptınız yoksa kes yapıştır diyerek taşıma mı yaptınız. Belki zaten günceldir o yüzden güncelleme yapmıyordur.
Bir de şunu belirteyim ki ben burada anlattıklarımı denemedim. Mantık olarak çalışması gerektiğini düşündüm.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Daha önce portable tarayıcı kullandıysanız bilirsiniz güncelleme var mı diye kontrol ettiğiniz de kırmızı yazılarla error update diye hata verir aynı o şekilde. Güncel olsa bile, güncel demez. Temiz kurulum yaptım kalıntı olmadan.
-
Google bu soruya şöyle cevap veriyor.
Merhaba,
Google Chrome her zaman C sürücünüzdeki AppData klasörüne yüklenir. Ve bu yol konumunu değiştiremezsiniz.
C:\Users\<kullanıcı adı>\AppData\Local\Google\Chrome\
-
-
Daha önce portable kısa süreli kullandım. Güncelleme kısmına dikkat etmedim.
Siz güncelleme yapmıyor deyince oluyor mu diye kendim denemeye karar verdim. Chrome ile bir çok siteye giriş yaptığımdan verileri kaybetmek istemedim.
C:\Users\{kullanıcı adı}\AppData\Local\Google\Chrome klasörünü D:\Programlar\Chrome konumuna taşıdım.
Yukarıda yazdığım junction komutunu verdim.
Chrome'u çalıştırdım. Sonra bütün veriler korunuyordu. giriş yaptığım bütün siteler aynen devam ediyordu. Hiç bir değişiklik olmadı. Güncelleme kısmına baktım. Bende şu şekilde;
Hiç bir sıkıntı görünmüyor. Her şey önceki gibi çalışıyor. Ben C:\Program Files\Google\Chrome klasörüne dokunmadım. O klasör aynı şekilde duruyor.
-
Bu crome stabil olan değil mi? Taşıyınca bilgilerde bir kayıp olmuyor zaten. C deki bütün dosyalarını silin yeniden başlat yapın yoksa işin mantığı kalmıyor zaten. İşin esprisi format atıp yeni sistem kurunca D deki crome nin bütün verileriyle stabil olarak kalabilmesi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HARBİKIZ -- 24 Mayıs 2023; 18:2:34 > -
Chrome "D" sürücüsünde kurulu olsun, C'ye yeniden Windows kurduktan sonra bile D'deki Chrome'u kaldığı yerden kullanmaya devam edeyim dediğiniz zaman portable browser gibi bir şey olur.
Bu söylediğiniz Chrome'u D sürücüsüne kurmaktan farklı bir şey. Chrome'u farklı sürücüye kurmak deyince yabancı sitelerde bile benim anlattığım konu anlatılıyor.
-
Evet yerli ve yabancı sitelerde söylemişler ama sonuç olumsuz. Türkiye de bir çok yazılımcı ve programcı bunu denedi olmadı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X