Şimdi Ara

Cross Kablo ile Düz Bağlı Kablo Arasındaki Hız Farkı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
6.206
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Daha önce Hiç bir modem, router, hub vs. alet olmadan ağ kurmak mümkün müdür ? konusunda belirttiğim gibi bir sorunum vardı ve en sonunda ağı kurdum fakat hızı beni pek tatmin etmedi. Cat5 düz bağlı 4 pinli Airties RT-205 modemin yanında verilen kablo ile 2 bilgisayarda da gigabit ethernet kartı olmasına rağmen en fazla 12 mb/sn hıza ulaşabildim. Bildiğim kadarıyla Cat6 kabloda veri aktarımı daha hızlı oluyor. Cat6 kablo kullanarak yapılan cross bağlı ve düz bağlı kablo arasında hız farkı var mıdır ? Eğer var ise ne kadar bir fark vardır bunu öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TruV4 -- 3 Kasım 2010; 16:45:46 >

• cross yada düz kablo farketmez, hızı belirleyen faktör iki pc arasındaki bağlantının 100mbit mi yoksa 1 gigabit mi oturduğudur. siz 12mb/s görüyorsanız muhtemelen 100mbit oturmuş demektir. zaten gigabit bağlantı için cat6 tavsiye edilir. muhtemelen 4 pinli kabloda gigabit oturmayacaktır. 8 pin cat6 kablo ile bağlamayı deneyin.
    bir de artık yeni ethernet kartları autosense özelliğine sahip olduğundan, normal şartlarda iki pcyi ister cross ister düz kabloyla bağlayın, yine de çalışacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: palermo

cross yada düz kablo farketmez, hızı belirleyen faktör iki pc arasındaki bağlantının 100mbit mi yoksa 1 gigabit mi oturduğudur. siz 12mb/s görüyorsanız muhtemelen 100mbit oturmuş demektir. zaten gigabit bağlantı için cat6 tavsiye edilir. muhtemelen 4 pinli kabloda gigabit oturmayacaktır. 8 pin cat6 kablo ile bağlamayı deneyin.
    bir de artık yeni ethernet kartları autosense özelliğine sahip olduğundan, normal şartlarda iki pcyi ister cross ister düz kabloyla bağlayın, yine de çalışacaktır.

Sonuç olarak siz ne tavsiye edersiniz hangisini alayım sizce ? Eğer hız farkı yoksa ararsında ben düz tercih ederim en azında modem vs. bağlamak için yanımda ayrı kablo taşımam.
  • @palermo:
    Autosense yerine auto mdi/mdix dersek daha doğru olur. Diğer dediklerinize katılıyorum.

Ayrıca eklemek gerekirse bu kullandığınız ethernet kartına görede değişir. Cat6 ve 1 GB bağlantıda 85-90 Megabyte/sn hızlara ulaşabiliyorum.
  • Kross kablo iki bilgisayarı splitter kullanmadan birbirine baglamak için kullanılır hız farkı yoktur , iki kablodanda 1000mbps alırsın
  • @Kumandan
    evet auto mdi/mdix daha doğru olur, ben genel olarak autosense yazıp geçtim. düzelttiğiniz için teşekkürler.

@TruV4
    düz kabloyu farklı bağlantılarda da kullanabilirim diyorsanız düz alabilirsiniz. ancak olur da auto mdi/mdix özelliği olmayan bir karta sahip pcyi başka bir pc ile direk bağlamak isterseniz cross'a ihtiyacınız olacak, ufak bir hatırlatma.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kumandan

@palermo:
    Autosense yerine auto mdi/mdix dersek daha doğru olur. Diğer dediklerinize katılıyorum.

Ayrıca eklemek gerekirse bu kullandığınız ethernet kartına görede değişir. Cat6 ve 1 GB bağlantıda 85-90 Megabyte/sn hızlara ulaşabiliyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: DungeonKeeper

Kross kablo iki bilgisayarı splitter kullanmadan birbirine baglamak için kullanılır hız farkı yoktur , iki kablodanda 1000mbps alırsın

quote:

Orijinalden alıntı: palermo

@Kumandan
    evet auto mdi/mdix daha doğru olur, ben genel olarak autosense yazıp geçtim. düzelttiğiniz için teşekkürler.

@TruV4
    düz kabloyu farklı bağlantılarda da kullanabilirim diyorsanız düz alabilirsiniz. ancak olur da auto mdi/mdix özelliği olmayan bir karta sahip pcyi başka bir pc ile direk bağlamak isterseniz cross'a ihtiyacınız olacak, ufak bir hatırlatma.

Hepinize çok teşekkür ediyorum. Cross almaya karar verdim düz ile internet paylaşımı yapılamıyormuş.

Edit: Kabloyu aldım Cat6 Cross gayet güzel sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Yapamayan arkadaşlar varsa anlatabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TruV4 -- 4 Kasım 2010; 19:59:57 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: TruV4
    Hepinize çok teşekkür ediyorum. Cross almaya karar verdim düz ile internet paylaşımı yapılamıyormuş.

Onuda kim uydurdu ???

Biz sihir yaparak mı çalıştırıyoruz sistemleri anlamadım ki :)

Neyse, sisteminiz çalışıyorsa sorun yok ama yanlış bilgiyi hafızanızdan silin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kumandan

quote:

Orijinalden alıntı: TruV4

Onuda kim uydurdu ???

Biz sihir yaparak mı çalıştırıyoruz sistemleri anlamadım ki :)

Neyse, sisteminiz çalışıyorsa sorun yok ama yanlış bilgiyi hafızanızdan silin

Her yerde öyle yazıor. Ama denemedi o yüzden bir şey diyemeyeceğim

• Bilinen şudur
    Düz kabloyu hub, switch, modem vs. gibi cihazlarda kullanırsın,
    Cross kabloyu iki makine arasında kullanırsın.
    10/100 Mbit bağlantı ise 10 metre mesafede 100Mb hız, 100 metre mesafede 10Mbit hızı sağladığı anlamına gelir. Gigabit te ise 10 metrede 1000Mbit hıza ulaşırsın. Ama dikkat hızlar bit olarak veriliyor. Megabyte a çevirmek için 8 e böleceksin :)

Bir dikkat daha mesafe uzadıkçada hız orantılı bir biçimde düşecektir. (Gigabit in farkı teoride mesafeyi 1 km'ye çıkarabiliyorsun piratikde 800 metreden sonra sıkıntı yaşarsın tabi kullandığın kablo kalitesine göre değişir. Cat5 ve cat6 farketmez kablondaki bakır ne kadar kaliteliyse direnci ne kadar az ise o kadar hız ve ya mesafeye çıkabilirsin.)

Ama pratikte cross kablo hub dışındaki tüm cihazlarda sorunsuz çalışır. Switch zaten adı üstünde anahtar özelliği olduğu için düz ve cross kabloyu tanıyarak rx ve tx bağlantısını ona göre değiştirir. 10/100Mbit bağlantıda 1. 2. 3. ve 6. pinler kullanılır. 10/100/100Gigabit te ise Rx3, Rx4, Tx3 ve Tx4 için 4. 5. 7. ve 8. pinlerde kullanılır.

Cat5 kabloda gigabit bağlantıyı sağlarsın (8 pin olduğu sürece) Cat6 kablonun farkı ise parity (hata) kodu göndermesidir.

Senin yapacağın git cat5 cross kablo alıp takman (kablo dandik olmasın) hızını ise ethernet kartın ve bilgisayarın belirler.
    Yani 10 metre mesafe baz alındığında 100Mbit bağlantıda maksimum 12,5Mb/s, 1000Mbit bağlantıda maksimum 125Mb/s hız sağlayabilirsin.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuşumdur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djisis -- 9 Kasım 2010; 17:23:04 >

• cat 5 25mbps internet için yeterli mi? fiber yerine bunu bağladı ttnet
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.