< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
CWTS Leiden Ranking , #1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi!(Türkiye sıralaması) (4. sayfa)
-
-
Up
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Up
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Up
Up
Up
Bu sıralamaların nasıl yapıldığı önemli. CWTS Leiden Ranking'in kendi sitesinde şöyle yazıyor: Leiden sıralaması, Clarivate tarafından üretilen Web of Science veri tabanındaki yayınlara dayanmaktadır. Yani aslında bu sıralama belli kriterde olan (Kriterler: İngilizce yazılmış olmalı, anonim olmamalı yani yazan kişi belli olmalı, yayın yayınlandıktan sonra geri çekilmemeli, çekirdek bir dergide yayınlanmalı.) yayınların sayısına göre yapılıyor. En son yapılan sıralama 2019-2022 yılları arasında yayınlanan yayınları kapsıyor. Sıralamalarda yazan P - bir üniversitenin toplam yayın sayısı, P(top x%) - Bir üniversitenin yayınlarının aynı alandaki ve aynı yıldaki diğer yayınlarla karşılaştırıldığında en sık alıntı yapılan ilk %x'lik dilime giren yayınlarının sayısı, PP(top %x) ise %x'lik dilime giren yayınların üniversitenin toplam yayın sayısına oranını gösteriyor. Örneğin x =10 olsun. Sağlık bilimleri Üniversitesinin 2019-2022 arasında kriterleri sağlayan toplam yayın sayısı 4743. Bu sayı, listedeki tüm Türk üniversitelerden fazla. (Bunun sebebi de Afyonkarahisar ve Kütahya dışı tüm sağlık bilimleri üniversitelerinin Sağlık bilimleri üniversitesi altında geçmesi. Yani İstanbul, Gülhane, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum olmak üzere toplam 8 üniversite Sağlık Bilimleri Üniversitesi başlığında yer alıyor.) P(top %10) yani ilk %10'luk dilime giren yayın sayısı ise 142. Bu da toplam yayınlar arasında %3'lük bir orana denk geliyor. Bu oran ise Türkiye'deki listeye giren 40 üniversite arasında 40., dünyada listeye giren 1506 üniversite arasında ise 1504. olması anlamına geliyor. Yani toplam yayın sayısı fazla olsa da belli bir alıntılanma yapılmış veya belli bir dilime giren yayın sayısı çok az ve hem Türkiye'de hem de Dünya'da çok kötü sıralamalara denk geliyor. Sağlık alanında x'i 1 alırsanız Türkiye'de 40 üniversite arasında 34., x'i 5 alırsanız Türkiye'de 40 üniversite arasında 37., x'j 10 alırsanız Türkiye'de 40 üniversite arasında 36., x'i 50 alırsanız Türkiye'de 40 üniversite arasında 34. oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arkeyyo -- 15 Eylül 2024; 16:57:46 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Şimdi total makale çıkışı önemlidir bir okulun üretken olması bence pozitif bir şey . Yani iyi veya kötü demekki okulda belli bir çalışma yapılıyor ve akademik çalışmalara önem veriliyor .
Onun dışında akademik makalenin kalitesini dediğin gibi makaleden ne kadar alıntılama yapıldığı gösteriyor , zaten h index dediğimiz akademisyenleri sıralayan algoritmada direk bu alıntılama üzerinden dönüyor .
Yani okul çok makale çıkartmış , çıkarttığı makalelerden kaliteli olanların sayısı(veya yüzdesi her neyse ) türkiyede Hacettepe den sonra 2. Gözüküyor . Bu sbünün bi kere cwts leiden rankta başarılı olduğunu direkt gösteriyor .
Diğer dediğin orana gelicek olursak makale sayısı fazla olduğu için , bu oranın düşük olması normal bu herhangi bir dezavantaj oluşturmuyor . Akademisyenlerin h indexlerine bakarsan çoğunlukla Hacettepeli akademisyenlerin en yukarıda oldugunu görürsün , dediğin oranda hacettepede altlara düşüyor ama akademik kalite anlamında tıplar arasında 1 numara hacettepedir diye düşünüyorum .
Bu da sbüyü başarısız olarak sınıflandırdığın kriterin biraz dandik olduğunu gösteriyor . Yani bakmamız gereken şey akademik çıktı ve bunların ne kadarının kaliteli olduğu , mesela egenin kaliteli makale sayısı 58 gözüküyor sbünün kaliteli makale sayısı(veya oranı her neyse) 132 . Ege totalde daha az makale çıkardı diye , kaliteli makale sayısı az olmasına rağmen sbünün ya da hacettepenin önüne mi koyucaz . ( yorumlarımı attığım fotoya göre yaptım , yüzde 10 luk dilime göre )
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Şimdi bir diğer başlık olarak tam sayısını bilmiyorum ama sen 8 dediğin için öyle kabul edicem ( ya 8 ya 9 dur zaten ) .Şimdi diyorsunki sbü bünyesi altında 8 tane şehirde üniversite var , bu yüzden bunlardaki makale sayısı bireysel anlamda az olsa da totalde birleşince fazla oluyor . Şimdi öncelikle bunu oturduğun yerden sallamadan önce , bu üniversitelere kaç tane hastane bağlı olduğuna ve kadrolarına bakman gerekiyor . Sonra da bu kadroların ne kadar kaliteli olduğuna bakman gerekiyor . Yani özetle sbüye bağlı iyi hastanelerden iyi makale çıkıyor diyebiliriz . Total kadro ve hastane sayısı bi üniversiteye ne kadar çok bağlıysa da akademik üretim de o kadar fazla diyebiliriz .
Şimdi öncelikle kadro olarak bir kere 1 numara hamidiye tıp , 2 numara ise gülhane tıp . Yani kalite anlamında sbüyü taşıyan 2 okul bu .
Hastane sayısı olarak da yine 1 numara hamidiye tıp , 2 numara ise gülhane tıp . Akademik çıktı olarak da yine sbüyü bu 2 okul taşıyor .
Şimdi attığım fotoğrafı incelersen sbü hamidiye tıpa bağlı 28 hastane , gülhane tıpa bağlı 10 hastane , bursa tıpa bağlı 2 hastane , izmir tıpa bağlı 4 hastane , kayseri tıpa bağlı 1 hastane , Erzurum tıpa bağlı 1 hastane , adana tıpa bağlı 1 hastane ,Trabzon tıpa bağlı ise 2 hastane var . Diğer gözüken hastanelere ise bağlı tıp fakülteleri yok hamidiye tıpın kadrosunda bazıları ve sbü üzerinden akademik çalışma yapıyorlar .Şimdi 28/49 yaparsak (yüzde 57 çıkıyor ) oransal olarak başarının neredeyse yüzde 60 ı hamidiyeye yazıyor . Yani hamidiye tıpla kıyaslandığında kayseri tıpın herhangi bir önemi bile yok bu cwts leiden ranktaki başarıda . Cwts leiden ranktaki sayıların yüzde 60 ını aldığımızda hacettepe dışında hamidiye tıpı geçen yok zaten . Yani kabaca bu başarının çoğunluğu hamidiyeye yazar , 2. Olarak da gülhaneye yazar . 8 e bölme gibi bi durum Yok yani . Gülhanedeki askeri hocalarda inanılmaz iyi hocalar ve hastane sayısı az olmasına rağmen kadrosu baya iyi . Ondan dolayı kaliteli makale ve h indexi yüksek hoca bakımından da gülhane baya iyi . Ondan dolayı kabaca bu başarının çoğu bu iki okulla alakalı .
-
Total makale çıkışı tabii ki önemli bir şey ancak çok az kişinin alıntıladığı makale sayısı SBÜ'de epey fazla. Aynı zamanda SBÜ'nün kendi sitesini de inceledim ve profesör veya akademisyen sayısı olarak Gülhane en iyi olarak gözüküyor. Sayı olarak en çok alıntılanmada 2. ancak 5000'e yakın makaleden sadece 100 tanesi burada. Hacettepe, tıpı olmayan ünileri çıkartırsak oran olarak 5. Oluyor, SBÜ ise 30. Oluyor. Yani düşse de SBÜ çok daha büyük bir düşme yaşıyor. Verdiğin Ege örneğinde de bence önüne koymamız gerekiyor. 300 Profesörü olan okul 5000 makale çıkartıyor ama mesela 100 Profesörü olan bir okul bu kadar makale çıkartması imkansıza yakın. Aynı zamanda tüm bilimlere baktığımız zaman makale sayısı SBÜ açık ara 1. Oluyor. Sence akademik üretim Hacettepe, İTÜ, Ankara, Ege, Gazi, İstanbul, ODTÜ, Koç'a kıyasla SBÜ gerçekten bu kadar iyi mi? Mesela akademik üretim SBÜ'de Koç'un 3 katından fazla mı? Oran olarak bakılınca ise %50 için 1-Koç, 2-Bilkent, 3-Fırat, 4-Boğaziçi. Yine tam yansıtmasa da bence çok daha mantıklı bir sıralama oluyor. Aynı zamanda 2019-2022 arası makale sayısına bakarak üniversite karşılaştırmak ne kadar mantıklı bilemiyorum. Aradan 2 sene geçmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arkeyyo -- 15 Eylül 2024; 17:0:48 >
-
Bu yine de belli bir alıntılanma yapılmış makale oranının çok düşük olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca ben 8'e bölmekten bahsetmiyorum. Çok fazla üniversitenin tek başlık altında toplanmasını eleştiriyorum. Bence de gülhane ve Hamidiye dışı kayda değer bir okul yok. Ayrıca hangi hastane markasına bakılırsa bakılsın İstanbul'da çok daha fazla olacaktır. Bunun sebebi hem nüfus hem de büyükşehir olması. Yani hastane fazla diye oranlayıp %60 İstanbul'a yazar diyeceksek her hastanenin aynı olduğunu kabul etmiş oluruz. Ayrıca profesör sayısı olarak sana 19 dendiğinde başka hastanelerden hocalar da bize derse geliyor gibi cevaplar veriyorsun. Hacettepe vs SBÜ akademik kadro başlığı açmışsın ama sadece ilk alanda bile 4 kişinin farklı şehirlerde olduğu ortaya çıktı. Sbü kendi sitesinde tıp fakültesinde 19 profesör var yazıyor, gülhane'de ise 120'li sayıda profesör var. İstanbul'daki tüm hastaneleri toplamaya kalksak yine yüksek bir sayı çıkacak ancak bunlardan kaçı Hamidiye Tıp Fakültesinden ders verir bilmiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arkeyyo -- 15 Eylül 2024; 17:10:28 >
-
Şimdi amacın ne tam olarak bilmiyorum ama direk 8 e bölmektense hastane sayısını ve bu hastanelerin geçmişini ve kalitelerini de değerlendirmeye katıp bölmek daha mantıklı . Benim yaptığım hesapta tam optimum değil zaten sadece senin 8 e bölme mantığından çok daha iyi . Onun dışında yok okulun prof sayısı 19 yok diğer hastanelerden de hoca geliyormuş falan ne alaka çözemedim . Açtığım konuda hacettepe ve hamidiyenin kadrolarını kıyaslıyorum başka illerdeki hastanelerden de hocalar varsa ben bunu tek tek ayıklayamam . 4 tane fazladan varsa da bu inanılmaz büyük bi miktar değil. Onun dışında Dediğin gibi sbünün çok fazla kadrosunun olması hepsinin derse girdiğini göstermiyor( sonuçta anlatılacak konu sayısı belli okulda ) ama bu kadroların sbüye bağlı olduğu ve öğrenci isterse faydalı olabileceği gerçeğini de değiştirmiyor .Derse giren hoca sayısı bakımından da diğer okullardan fazla ama tabiki konu sayısı belli dediğim gibi her konuyu farklı hoca anlatsa da ulaştığı sayı total kadroya ulaşamaz zaten .Ama kadro sayısının fazla olmasını avantajları zaten çok açık ve net . Diğer bir konu ise ben hacettepe vs hamidiye tıp kadrosunda sadece derse giren prof sayısını yazamam çünkü hacettepeden oransal olarak kaç kişi derse giriyor bilmiyorum . Total kadroyu kıyasladım bu yüzden ve bu kadroların sbüye bağlı olduğuna inanmayan insanlar vardı diğer bir amaçta gerçekten kadrosunun ne kadar fazla olduğunu da göstermekti . Dersime giren hoca sayısını merak ediyorsan da sana ders programını çekip atabilirim yanında hocalar yazıyor
-
Ya demiyim demiyim diyorum da
Bu sbülü arkadaş forumda en haz etmediğim insan olabilir ama adam tıp fakültesini bitirmeye yakın yahu illaki çevre fakülteler hakkında filan da az çok bilgi sahibi, daha tıp fakültesine bile başlayamamış birinin tıp fakülteleri hakkında bu kadar bilgi sahibi olduğunu dayatacak şekilde görüş belirtmesi bana komik geliyor
"Sbü nün insanlığa yararlı olmayan yazıları" vs bu yorumları neye dayanarak yapıyorsunuz tam olarak, tıp hakkında bilgi sahibi olmadan o makalelerin yazıların ne işe yaradığını gerçek amacını , sebebini anlaman pek mümkün değil
Siz araştırma kurum veya şirketlerinin üniversiteler hakkında olan bilgilerine dayanarak tıp fakülteleri hakkında sıralama yapmaya devam etseniz daha doğru olur
Çünkü daha fazlası hakkında maalesef bilgi sahibi değilsiniz işin içine girmeden öznel konuşmak pek de mantıklı değil:)
-
Bildiğim kadarıyla gülhanenin ana hastanesi dışında çok kullandığı bir hastane yok ve diğer hastanelerdeki kadrosu da hamidiyeye göre az . Bu durumda gülhanenin kadrosu nasıl hamidiyeden daha iyi olabiliyor . Onun dışında da kadrosu daha azsa akademik üretim nası daha fazla oluyor gülhanenin ve nası bu kadar eminsin tam anlayamadım . bir de ekstra belirtmem gerekirse biz istanbuldaki çoğu hasteneyi pratik eğitimlerimizde de aktif kullanıyoruz gülhanede böyle bir durum yok diye biliyorum . O hastaneler orada öylesine durmuyor yani konumuz akademik diye çok girmek istemedim ama bu konuda da bilgilendirmek istedim . Verdiğin istatistiksel bilgilere ise kafa yorcak vaktım şu anda yok yazın olsaydı daha efektif bi tartışma yapabilirdik.
Kendi fikrimi belirtmem gerekirse hamidiye tıp bence köklü ünilerle aynı segmentte olan kaliteli bir okul
Tus açıklandı yine sbü den ilk 10da hiç öğrencisi yok ilk 100de de 1 tane var ya da yok
Bizde ilk 10da 2 ilk 100de de 10dan fazla ilk 200de de ben dahil 30dan fazla kişi var
Ben zaten 8'e bölme mantığımın olmadığından bahsediyorum. Hangi hastanede kaç kişi var, kalitesi nasıl bunları bilemeyiz. O yüzden bence %60 Hamidiye'ye yazar gibi şeyler mantıklı değil. Benim dediğim zaten 8 üniversite hangisi ne kadar katkı vermiş bilmemekle beraber toplam bu kadar makale vermiş. 4 tane fazla olması inanılmaz bir miktar değil demişsin ama bu sadece cerrahinin bir dalı. Yani 20-30 kaç dal var bilmiyorum ama onlarda da bu şekilde farklı şehirlerden bir sürü kişi olabilir. Bu da belki inanılmaz bir miktara denk gelir. Derse giren hoca sayısını biz zaten bilemeyiz yani mesela Koç Üniversitesi Hastanesi'nde 200 prof varsa kaçı bana ders verecek bilemem. Ben sadece resmi rakamlardan bahsediyorum yani ulaşabildiğim bilgilerden. Ayrıca açtığın konuda mesela 4 kişi var ben bunları ayıklayamam falan demişsin bu da sanki bu 4 kişi dışında herkes hamidiyede profesörmüş gibi bir izlenim yaratıyor. 8 üniversitenin toplam kadrosunu 1 üniversite ile kıyaslamak hiç mantıklı değil. Sadece Hamidiye veya gülhanenin profesör sayısını bulursan ve onlarla hacettepeyi kıyaslarsan bence daha mantıklı olur. Ayrıca sen gülhane tıp fakültesinde olsan ben hiç laf etmezdim çünkü net bir şekilde profesör sayısı 120'li bir sayı olarak belirtilmiş hem sitesinde hem de yokatlas'ta. Ama hamidiye 19 olarak belirtiliyor ve asıl sayı bilinmiyor. Bence Yokatlas'taki verinin düzeltilmesi lazım. Ayrıca madem akademik destek ve çalışma bu kadar fazla ve sıralamalarda 1. 2. oluyor neden sadece makale sayısına bakmayan diğer sıralamalarda (QS, US, THE) ve TUS başarı sıralamalarında ilk 9 dışında oluyor?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arkeyyo -- 15 Eylül 2024; 17:7:40 >
-
Evet okulun tus başarısı şu anda düşük zaten tusta 1 numarayız adlı bir konum yok , genelde neyde iyiyse onu paylaşıyorum . Derecen için de tebrik ediyorum
Ben zaten sadece burada konuşulan sıralamaların metodolojisini araştırıp neye göre sıralama yapıyorlar bunu araştırmaya çalışıyorum. Belli bir dilime girememiş ve alıntı yapılmamış yazılar için de demek istediğim çok bilinmeyen makaleler olduğu. Ben zaten daha çok bilgi sahibi olduğumu belirtmedim ve tıp hakkında sizden çok daha az şey bildiğimi biliyorum. Sıralamalara bakarak yorum yapmaya çalışıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arkeyyo -- 15 Eylül 2024; 17:8:33 >
Attığım kadrodaki zaten herkes hamidiye tıpta ve zaten sadece hamidiye tıpın kadrosuyla hacettepe tıpın kadrosunu kıyasladım o konuda . Yani açtığım konuda zaten sadece hamidiye tıpın kadrosu var , o 4 farklı şehirden olanlar da başka tıpta değiller hamidiye tıpta yine . Sadece istanbuldaki hastanelerde olmadıkları için saymamak daha mantıklı . Sen harbi attığım kadronun 8 sbüye bağlı olduğunu düşünüyorsan durum biraz vahim tekrardan bi incele bence o konuyu . Onun dışında ben sbü hamidiye tıp hakkında her soruyu cevaplayamam( her şeyi bilmem zaten mümkün değil ) , okulun tus başarısı niye düşük ben de bilmiyorum . Şimdi bizim okula bağlı hastaneler var derse oradan hocalar giriyor , kullandığımız tek bir hastane yok yani . Derslerin işleniş biçimini merak ediyorsan dediğim gibi açıklayabilirim , zaten sadece tek bir stajda bile derse giren prof sayısı baya fazla yani 19 u direk yanlışlıyor zaten
Bir de hastanelerin kalitesi belli , bizim hamidiye tıpa bağlı hastaneler çok iyi sen de zamanla duyarsın isimlerini . Siyami ersek , çam sakura , yedikule göğüs ,mazhar osman , erenköy , mehmet akif göğüs , kartal koşuyolu , eski gata , zeynep kamil kadın doğum , şişli etfal yani bu hastaneler tr nin en iyi hastaneleri arasında . Ekstra olarak hangi hastanede kaç kadro var onu gösteren bi site vardı ama okulun sitesi biraz karışık olduğu için bulamıyorum . Genelde zaten hastanelerin iyi hocaları , klinik şefleri falan giriyor derse
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yuruyenmuhendis -- 15 Eylül 2024; 16:42:58 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X