Şimdi Ara

Cx-300 VS. Westone UM-1

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Az önce Westone UM-1 lerim elime geçti. Ve almak isteyen arkadaşlara referans olması açısından buraya izlenimlerimi koyayım dedim.

İlk olarak dış görünüşten başlayalım :

Kutu :

Cx-300 VS. Westone UM-1

Westone UM-1'ler harika bir kutunun içinde geliyor. Kutunun tasarımı yarı saydamlığı ve üzerindeki fotoğraflar kulaklığın çıkaracağı sesi çok açık bir biçimde ortaya koyuyor.

Taşıma çantası :

Westone UM-1'lerin yanında bir de minik "hard case" geliyor. Doğrusu böyle bir kulaklığı soft case içinde taşımak istemezdim.

Uçlar :

Westone UM-1 standart olarak comply tips denen uçlarla geliyor, içinden iki çift kısa iki çift de uzun uç çıkıyor. Bu uçlar bence Westone'u diğerlerinden ayıran en önemli özellik. Ben plastik uçların yarattığı vakum etkisi nedeniyle çok rahatsız olmuştum cx-300 lerde. Westone'un comply tipleri ise sıkıştırıldığında eski şekline yavaş yavaş dönen özel bir materyalden oluşuyor. Bu sayede uçları yuvarlayarak inceltip, sonrasında kulağınıza kusursuz şekilde oturtabiliyorsunuz. incelen uçlar kulağınızda herhangi bir basınç yaratmadan içeri giriyor, ve içerde 5 10 saniyede kulak kanalının şeklini alacak şekilde büyüyerek kusursuz bir yalıtım sağlıyor. Çıkarırken de kulaklığı kulağınızda biraz oynattığınızda uçlar büzüldüğü için yalıtım açılıyor böylece çıkarma esnasında cx-300 lerde olduğu gibi kulak zarınızı da çekiştirmemiş oluyorsunuz vakum etkisiyle.

Kablo :

UM-1'in kablosu birbiri etrafına sarılmış 3 küçük kablocuktan oluşuyor. Bu alışık olmadığımız bir görünüm ancak oldukça sağlam görünüyor. Burada en önemli konu ise, kabloya dokunmak sağa sola sürtmek, kablo üzerinde davul çalmak dahi kulağımızda herhangi bir ses yaratmıyor. Bence bunun bir diğer sebebi de uçların comply olması. Bir konuyu daha belirtmeliyim, UM-1'in kablosu kulağınızın üstünden arkaya doğru dolaşıp arkada birleşecek şekilde tasarlanmış. Yani çenenizde değil de ensenizde birleşecek. Böylece hem kablo hareketi minimize olacak hem de bence daha rahat bir kullanım sağlanacak.

Kulaklık gövdesi :

Kulaklığın gövdesi de şu hayatta hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığının bir kanıtı gibi. CX-300 ün gövdesi çok minik görünüyor, UM-1 inki ise ona kıyasla dev gibi görünüyor öyle değil mi? Fakat UM-1 in gövdesi profesyonel iemlerde olduğu gibi kulak içindeki boşluğa göre tasarlanmış. Bu sayede UM-1'ler takılıyken o kulağımın üzerine yatabilirmişim gibi geliyor. CX-300 de ise en ufak bir dokunuşta öylesine bir basınç yaratıyordu ki kulak zarımda neye uğradığımı şaşırıyordum.

Ara not :

Gördüğünüz gibi daha ses kalitesi konusuna hiç gelmeden kullanışlılık, rahatlık ve ergonomi konularında UM-1 açık ara önde. Ben şahsen CX-300 leri kullanırken ciddi şekilde kulak ağrısı çektim. Hiç bir zaman tam oturmak istemedi kulağıma ve sürekli bir vakum etkisi yarattı kulak zarımda. UM-1 leri ise sanki sonsuza kadar dinleyebilirim. Gerçektende hiç yok gibiler kulağımda.

Ses kalitesi :

Test için kullanılan cdler :

Chesky Records - The Ultimate Demonstration Disk
    Marantz Hi-End Audiophile Test Demo SACD
    Muddy Waters Audiophile Mobile Fidelity Sound Lab

Geldik en önemli konuya,

Ben CX-300 almadan önce herkes bas ve tizleri ile ilgili şikayetler yazıyordu. Ben ise eğitimsiz kulak sendromu olabileceğinden şüphelenip burada duyduğum yorumlara pek prim vermemek istiyordum. Cx-300'ü bir süre dinledikten sonra durumu idrak ettim. Baslar ya da tizler ile ilgili değildi sorun. Sorun midler ile ilgiliydi.

Seste esas karakteri veren midlerdir bence. Frekans jeneratörünü 50 hz'e ayarlayıp bırırırırırı diye ses cıkartmak ile bir bass virtüözünü dinlemek arasındaki fark nedir, ya da 15000 hz e ayarlanmış frekans jeneratörü ile sağlam bir vokalin fiiiii diye bağırmasından çıkan kaymak gibi ses arasındaki fark nedir. Tabii ki kaliteli midler. Gerçek detaylar midlerde saklıdır. Kırılan bir bardağın sesinin titititit diye dijital gelmesi mid eksikliğinden, şıngır şıngır gelmesi ise mid varlığından ileri gelir.

Düşük seviye ses sistemlerinin basları ve tizleri düzgün verememesi nedeniyle çok tiz ve çok bas sesler kaliteli ses sistemi ile özdeşleşir oldu kullanıcıların kafasında. Bunu bilen sennheiser sıradan kullanıcılar için ürettiği cx-300'ün kutusuna ultra mega super bass yazdı kulaklığın karakterini de bas ve tizin en uçlarını verecek şekilde ayarladı anlaşılan. Çünkü diğer konularda olduğu gibi ses konusunda da quality e değil de quantity e bakar olmuştu insanlar.

Bunun sonucu "abi süper bas veriyor" "gümbür gümbür abi kulağını patlatır insanın" "tizler var ya kulak zarımı deliyor gibi çok ince tizleri veriyor" şeklinde diyaloglar oluştu.

UM-1 ise içinde boğulduğumuz bu garipliklere karşı tokat gibi insanın suratına çarpıyor. Diyor ki Hi-Fi 'ın High Fidelity yani aslına yüksek derecede uygunluk olduğunu ne zaman unuttun. En pahalı kabinlerin en çok bas veren değil, en flat frequency response'a sahip olanlar olduğunu ne zaman unuttun. Ne zamandan beri yapay şekilde güçlenen bas ve tiz frekansların yarattığı artificial bir ses kaymak gibi bir vokalden daha fazla prim yapar oldu?

Evet, tahmin edebileceğiniz gibi UM-1'in sesi oldukça nötr ve renksiz. Ve hakkında söylendiği gibi equalizer a çok iyi cevap veriyor. Bunun anlamı equlizer ayarları ile bir çok diğer kulaklığı emule edebiliyorsunuz. Fakat en sonunda benim gibi siz de nötr halde dinlemenin çok daha iyi olduğuna karar vereceksiniz eminim.

Not : Eq ayarları ile basları ve tizleri yükselttiğinizde de cx-300 ün aslında nasıl olması gerektiğini görüyorsunuz. Yükselen baslar diğer frekansları boğmuyor, tizler kulak tırmalamıyor. Bütün bunların temelinde de kaliteli midler yatıyor bence.

Sonuç :

"Abi baslar güm güm diye süper vursun tizler cam kırıkları gibi gelsin" diyen arkadaşlara bunu ve tüm diğer üst seviye kulaklıkları öneremiyorum malesef. Onların bakması gereken ibareler ultra mega bass super technology gibi şeyler. Benim gibi sadelik, krem gibilik, karakterlilik ve aslına uygunluk arayanlar için ise ideal bir başlangıç. Bunun bir adım ötesi ise çift sürücülü bir kulaklık olurdu. Ben herhalde bundan sonra eger upgrade edersem UM-2'ye çıkmak isterim.

Sanıyorum birkaç gün dinledikten sonra daha detaylı bir review yazabilicem.
    Umarım kulaklık almayı düşünenlere faydası olur.

• ses yorumunuda bekliyorum kardeş
    eline yüreğine sağlık
    bu arada kaça aldın_?
  • quote:

Orijinalden alıntı: maniac1987

ses yorumunuda bekliyorum kardeş
    eline yüreğine sağlık
    bu arada kaça aldın_?
    Gerçekten eline sağlık hergeçen gün daha kaliteli incelemeler gelmeye başladı. Güle güle kullan
  • quote:

Orijinalden alıntı: cuguruk

Gerçekten eline sağlık hergeçen gün daha kaliteli incelemeler gelmeye başladı. Güle güle kullan

Alıntıları Göster
    Alper eline sağlık, memnun kalacağını sana söylemiştim Neyse bir ayrıntıya dikkatini çekeyim. CX300 leri Senn üretmiyor, fason onlar fason. Japonya da Foster Electrnocs tarafından üretiliyor Bir de adam gibi resimler isteriz. Kutunun resmini değil sadece...

• quote:

Orijinalden alıntı: soundchaser

Alper eline sağlık, memnun kalacağını sana söylemiştim Neyse bir ayrıntıya dikkatini çekeyim. CX300 leri Senn üretmiyor, fason onlar fason. Japonya da Foster Electrnocs tarafından üretiliyor Bir de adam gibi resimler isteriz. Kutunun resmini değil sadece...

Alıntıları Göster
    Alper sen askerliğini nerede yapmıştın?

• quote:

Orijinalden alıntı: soundchaser

Alıntıları Göster
    daha once ipodun iem kulaklıgını (iem denebilirse)kullanınca kulagıma cok vakum yaptı rahatsız etti beni.

suanda ep 630 yada cx 300 almayı dusunuyordum . hakikaten um1 vakum yapmıyor yani normal kulaklık gibi mi hissediyorsun (normal iste su kulak içine takılmayan) ???

• quote:

Orijinalden alıntı: cyber-shot

daha once ipodun iem kulaklıgını (iem denebilirse)kullanınca kulagıma cok vakum yaptı rahatsız etti beni.

suanda ep 630 yada cx 300 almayı dusunuyordum . hakikaten um1 vakum yapmıyor yani normal kulaklık gibi mi hissediyorsun (normal iste su kulak içine takılmayan) ???

Alıntıları Göster
    ben hiç bir şekilde vakum hissetmiyorum, bu comply tiplerden kaynaklanıyor. Başka tip bir uç takarsanız aynı sorunla karşılaşır mısınız bilemem.

Bu arada konu açılmışken söyleyeyim Westone UM-1'ler Amerika'da üretiliyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aderici -- 23 Eylül 2006; 19:33:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aderici

ben hiç bir şekilde vakum hissetmiyorum, bu comply tiplerden kaynaklanıyor. Başka tip bir uç takarsanız aynı sorunla karşılaşır mısınız bilemem.

Alıntıları Göster
    ne kadara aldın??
    seytan diyor al um1 kurtul
  • quote:

Alıntıları Göster
    bende comply lerle birlikte triflange uç da gelmişti. çok çok vakum yapıyor. bir müddet yarı iem tipi kulaklık kullandığımdan alıştığım için sorun çekmiyorum. ilk defa kullancak biri rahat edemeyebilir ama complyler çok rahat. ses ise triflange ( kesilip biflange yapılan) tipinde bence daha iyi.

• quote:

Orijinalden alıntı: kujeste

bende comply lerle birlikte triflange uç da gelmişti. çok çok vakum yapıyor. bir müddet yarı iem tipi kulaklık kullandığımdan alıştığım için sorun çekmiyorum. ilk defa kullancak biri rahat edemeyebilir ama complyler çok rahat. ses ise triflange ( kesilip biflange yapılan) tipinde bence daha iyi.

Alıntıları Göster
    Şu anda Mx500 kullanıyorum, bu aralar ep630 almak istiyordum ama yaza kadar bekleyip(değeceğini düşünüyorum) bir UM1 almak istiyorum.

Bişey farkettim, benim mx500 ün sesi gittikçe güzelleşiyor. Ses tonuna alıştığından bana öyle geliyordur heralda

Yorumların için teşekkürler

• quote:

ne kadara aldın??
    seytan diyor al um1 kurtul

Alıntıları Göster
    Gittigidiyorda 200 e satilmisti bir tane gecenlerde, ayrica google da satilik um-1 diye aratarak biseyler bulabilirsiniz. Bu kulakligin kitlesi kucuk oldugu icin genelde insanlar satmakta zorluk cekiyorlar ve fiyati oldukca dusurebiliyolar. uygun fiyata bulabilirsiniz bence. Amerika fiyati 100 dolar. Amerikadan da alabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aderici -- 23 Eylül 2006; 19:48:41 >

• quote:

Gittigidiyorda 200 e satilmisti bir tane gecenlerde, ayrica google da satilik um-1 diye aratarak biseyler bulabilirsiniz. Bu kulakligin kitlesi kucuk oldugu icin genelde insanlar satmakta zorluk cekiyorlar ve fiyati oldukca dusurebiliyolar. uygun fiyata bulabilirsiniz bence. Amerika fiyati 100 dolar. Amerikadan da alabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    100 dolar lık kulaklıga gerk yoq cokfazla dinlemiyorum bile gunda 30 dakika bile dinlemiyorum
    rosenrot mx 500 den memnunmusun vakum olayı yuzunden sogudum ep 630 dan

• quote:

100 dolar lık kulaklıga gerk yoq cokfazla dinlemiyorum bile gunda 30 dakika bile dinlemiyorum
    rosenrot mx 500 den memnunmusun vakum olayı yuzunden sogudum ep 630 dan

Alıntıları Göster
    Ep-630 kullanmdım o yüzden onla karşılaştıramam ama sesinin mp3 çaların kendi kulaklığında kat kat iyi olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Aldığımda burn-in yapmıştım yaklaşık 3 gün ondan beli kulalıkta ses güzelleşmeye başladı-tabiikide büyük bir fark beklememek olur. Sonuç olarak, parasına değer.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rosenrot

Ep-630 kullanmdım o yüzden onla karşılaştıramam ama sesinin mp3 çaların kendi kulaklığında kat kat iyi olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Aldığımda burn-in yapmıştım yaklaşık 3 gün ondan beli kulalıkta ses güzelleşmeye başladı-tabiikide büyük bir fark beklememek olur. Sonuç olarak, parasına değer.

Alıntıları Göster
    cx300 satışları epey düşer şimdi daha um1 alanlar artarsa sennheiser batacak

• quote:

Orijinalden alıntı: osman_goksel

Alıntıları Göster
    Ben 5 gün önce aldığım cx-300 ümü satıyorum, 100 dolarlık UM-1 ile 40 dolarlık cx-300 zaten aynı kulvarda koşmuyorlar bence.
  • quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: osman_goksel

Yok artık daha neler? Koskoca Senn, kıçı kırık CX300 ile mi batacak? Kendi üretmediği, emeği geçmediği üründen batacak hea?

• quote:

Ben 5 gün önce aldığım cx-300 ümü satıyorum, 100 dolarlık UM-1 ile 40 dolarlık cx-300 zaten aynı kulvarda koşmuyorlar bence.

Alıntıları Göster
    Çok güzel bir inceleme olmuş. Midlerle ilgili söylediklerine tamamen katılıyorum, genelde müzikseverler orta mid frekansını çok çok düşük tutarlar, hatta eksilere indirirler ama ben bundan nefret ediyorum. Orta mid frekansları müziğe rengini, dengesini katan frekanslardır bana göre. Sadece bass veya sade tiz duymak güzel bir şey değil bana göre, tonu çok bozuyor mid'in yokluğu

UM1'in kutusuna ben de inanamamıştım geldiği an. Son derece profesyonel, "Ben müzisyen kulaklığıyım, diğerlerine benzemem" diye bas bas bağırıyorduKablosu halat gibi resmen, en ufak bir sorun yaşatmadı aylardır. İstediğin gibi bük bir şey olmaz, çok sert çekmelerde ne olur bilinmez ama birkaç kez IEM'i kulağımdan çıkarıcak kadar sert şekilde takıldığı da oldu...

• quote:

Alıntıları Göster
    @aderici

inceleme için teşekkürler.. ama ses olarak da bikaç cümle daha yazsaydın daha iyi olurdu..

quote:

Orjinalden alıntı: osman_goksel

yok canım.. daha neler..

• quote:

Orijinalden alıntı: Be Creative

Çok güzel bir inceleme olmuş. Midlerle ilgili söylediklerine tamamen katılıyorum, genelde müzikseverler orta mid frekansını çok çok düşük tutarlar, hatta eksilere indirirler ama ben bundan nefret ediyorum. Orta mid frekansları müziğe rengini, dengesini katan frekanslardır bana göre. Sadece bass veya sade tiz duymak güzel bir şey değil bana göre, tonu çok bozuyor mid'in yokluğu

UM1'in kutusuna ben de inanamamıştım geldiği an. Son derece profesyonel, "Ben müzisyen kulaklığıyım, diğerlerine benzemem" diye bas bas bağırıyorduKablosu halat gibi resmen, en ufak bir sorun yaşatmadı aylardır. İstediğin gibi bük bir şey olmaz, çok sert çekmelerde ne olur bilinmez ama birkaç kez IEM'i kulağımdan çıkarıcak kadar sert şekilde takıldığı da oldu...

Alıntıları Göster
    ya ben bişey sorucam ama garipsemeyın
    agırlıklı olarak rock metal dınlıyorum
    öle fazla bass tiz mıd anlamam
    um1 le mesela cx300 deki kadar bass alabılıcekmıyız
    gerçi cx300 ü dinlemedım ama kıyas bakımından soruyorum
    yani mesela lead back gibi bass ı bol bi şarkıda zevkı tadamazmıyız her zaman metal olmuyo

edit: bilgisayarımdaki bi hata sonucu mesajımın sadece ya ben olan kısmı gitmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maniac1987 -- 23 Eylül 2006; 22:46:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: maniac1987

ya ben bişey sorucam ama garipsemeyın
    agırlıklı olarak rock metal dınlıyorum
    öle fazla bass tiz mıd anlamam
    um1 le mesela cx300 deki kadar bass alabılıcekmıyız
    gerçi cx300 ü dinlemedım ama kıyas bakımından soruyorum
    yani mesela lead back gibi bass ı bol bi şarkıda zevkı tadamazmıyız her zaman metal olmuyo

edit: bilgisayarımdaki bi hata sonucu mesajımın sadece ya ben olan kısmı gitmiş

Alıntıları Göster
    @maniac1987
    İnan bana zevki öyle bir tadarsın ki...

Öncelikle şöyle söyleyeyim, iRiver H320'de ZV:M'de de denedim UM1'i. iRiver'da gerçekten SRS ayarları sağlam ayarlandığı zaman [Kritik nokta Trubass bence], ZV:M'de ise Bass Boost ile sağlam bir Custom EQ birleştirildiği zaman hem tertemiz, hem de beyne vuran basslar alırsın.

CX300 gibi kulaklıklar bass frekansıyla çok fazla distorsiyon içeriyorlar, bu yüzden kaba bass fazla oluyor. Yani kütük dediğimiz olay açıkçası, ama UM1'de basslar kesinlikle diğer frekansları etkilemeden etkili olabiliyor. Çok keskin, tertemiz bir bassı var. Bence UM1'in en önemli yanı ne Mid'i, ne de tizi, bassları harika...Hiç şüphen olmasın, aleti doğru takmak yeterli zaten farkları anlamak için

Edit: Ben de "ya ben" ne diyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be Creative -- 23 Eylül 2006; 23:14:47 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.