Yapmak istediğim sadece bir prototip. Bir kartın üstüne verici yerleştireceğim ve bilgisayardan onun bir map üzerinde hareketini takip etmek istiyorum. Çok büyük bir alan değil 50 MT yeterli. Bunun için en pratik yol nedir. Ve yazılımı mevcut mudur?
Selam
Bu iş için APRS denen bir sistem vardır. Automatic Position Reporting System.
Bu işi 2 yolla yapabilirsin 2 iş içinde telsiz sistemini kullandığını kabul edelim.
1 - direk olarak hareketli istasyonun elle koordinat girerek map den görmen 2 - gps sistemi ile uyumlu bir interface koyarsan saniye saniye hareketli cismin nerede olduğunu map ten görebilirsin.
Bu iş için APRS sistemlerini araştırmanı öneriyorum. Oldukça basittir. Burada kullanılan sistem Packet Modem ile yapılan half-duplex iletişimdir.
selamlar burak
yaparsan bize de söyle. biz de öyle bişey yapmayı planlıyoruz :) bkz: Proje Ortağı Aranıyor konulu bağlantı
APRS i inceledim. Ama çok profesyonel bence. Yani benim istediğim bir projeyi sunarken bulunduğum oda içerisinde bu işi yapmak. Yani istediğim sadece 10 m2 lık alanda uzaklığı bulmak :)
yukarıdaki gibi bir şey olsa 1. alıcı ile 2. alıcının aldığı sinyaller arasındaki zaman farkını kullanarak yerini tesbit edebilirsin bence.
i
DİKKAT ALINTIDIR: APRS SİSTEMİ İÇİN NELER GEREKLİ? APRS sinyalleri, halen kullandığımız paket radyo sinyallerine benzemektedir. Yani kulağınızda aynı etkiyi bırakır, paket radyo çalışan kişilerde, PC ekranlarında APRS sinyallerini okuyabilirler, ancak duydukları istasyona data yollayamazlar. (Ekranda gördükleri dataların açıklaması için TA1KB Sayfası) APRS Sistemi yaygın olarak VHF bandında (Avrupa:144.800, Amerika: 144.390 MHz), nadiren de HF bandında yapılmaktadır.
APRS sistemi tek yönlü (PASİF) olabileceği gibi, iki yönlü (AKTİF) de olabilir: 1- 2 metre cihazınız ve uygun bir modem yardımıyla (GPS Modemi) bağlayacağınız GPS vasıtasıyla SADECE bulunduğunuz mevkiyi bildirebilirsiniz. Doğaldır ki bu durumda, siz başkalarının mevkisini göremez ve onlara mesaj atamazsınız. PASİF APRS : (aşağıdaki şema) kaynak:http://www.baker-to-vegas.org/overview.html (bu sayfada bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz)
2- 2 metre cihazınız, GPS Modeminiz, PC Modeminiz ve PC konfigürasyonu ile, hem data yollayabilir hem de dataları, uygun haritalar ile birleştirerek görebilirsiniz. AKTİF APRS 3- Kenwood TH-D7 veya TM-D700 cihazlarından birisine sahipseniz: (AKTİF APRS) a- GPS i cihazınıza doğrudan bağlayabilirsiniz, b- GPS li veya GPS olmadan (bulunduğunuz koordinatları el ile girmek suretiyle) APRS BEACON yollayabilirsiniz, c- Havadaki APRS sinyallerini, ekranınızda okuyabilir, karşı istasyonun koordinatlarını ve size olan uzaklığını görebilirsiniz, d- Havadaki istasyonlara yazılı mesaj yollayıp, onların yolladığı mesajları ekranınızdan okuyabilirsiniz, e- Cihazınızı, doğrudan PC nin COM portuna bağlayıp, harita üzerinde görsel çalışabilirsiniz. (Kenwood cihaz ile ilgili daha detaylı bilgiler ve program için tıklayınız)
Görüleceği üzere, cihazınızın Kenwood (TH-D7 ve TM-D700) olması, sizi hemen APRS istasyonu yapabilmektedir.
Evinizden-işyerinizden de cihazınız, modeminiz ve GPS cihazınız olmadan internete girerek APRS sistemine (sınırlı kullanım için) dahil olabilirsiniz. Bunun için gereken UI-wiev programını indirip çalıştırmanızdır. (UI-View programı ve haritalar veyahttp://www.ui-view.com adresinden çekebilirsiniz) Programa, 10 sterlin verip register olduğunuz taktirde, APRS sisteminin tüm detaylarını kullanabilirsiniz. Program kullanımını UI-View sayfamda bulabilirsiniz. Ayrıca TH-D7 ile Paket Beacon'larını okuma sayfama, TH-D7 nin APRS için kullanım bilgilerini de ekledim. Palm türü paket bilgisayarlar ile APRS için tıklayınız PASİF APRS için, sadece koordinat bildirimi için, cihaz mikrofonuna bağlanabilen GPS modemler için tıklayınız , tıklayınız
APRS UYGULAMASI: APRS sinyallerinin dağıtımı APRS Digiler vasıtasıyla olmaktadır. Kullanıcıların cihazları, sizin belirlediğiniz periyotlarda, havaya BEACON - o anki durumunuz ve çağrı işaretinizi içeren data sinyali - yollamaktadır. (TH-D7 de TX INTERVAL). Bir istasyonun gönderdiği APRS sinyalini alan Digi, bunu tekrar havaya yaymaktadır. Diginin yaydığı (veya sizin sinyaliniz kuvvetli ise sizin BEACON'nınız) başka kullanıcılara ulaştığı anda, ekranda sizin işaretiniz ve detaylı bilgileriniz okunacaktır. Bu kişi isterse size, cep telefonlarındaki kısa mesaj servisi gibi, yazılı mesaj yollayabilir. Sizin cihazınız, yazılı mesajı alınca sizi sesli ve görsel olarak uyaracaktır. Ayrıca, mesajı aldığına dair OK sinyalide (ack) gene Digi yoluyla mesajı yollayana ulaşır. İnternet üzerinden, uygun programlar kullanımı ile bu datalar, PC ekranında takip edilebilmektedir. GPS datalarının internete girişi özel sistemlerce yapılmakta, ekrandan takibi ise JAVA uygulaması ile veya özel programlarca mümkün olabilmektedir. Tabidir ki bu sistemin uygulanabilmesi için, bulunulan mevkinin Dijital Haritasının olması da gerekmektedir. Yoksa sadece koordinat olarak görülebilmektedir. APRS, amatör telsiz, GPS, TNC, Program, internet ve yeni uyduların bir kombinasyonudur. (TA Haritaları için tıklayınız)
TA1IST APRS DİGİSİ: TA1IST APRS digisi, TA2IY (DF3IY) Ali arkadaşımız ile, TRAC Genel Başkanı Sayın TA1E Aziz bey tarafından finanse edilen bir digidir. Normalde Paket Radyo çalışmak üzere dizayn edilen TNC 2C içindeki eprom, APRS bilgileri ile yüklenmiştir. Uzun süredir Beyazıt Kulesinde ICOM IC 25 cihaza bağlı olarak 144,800 MHz Avrupa standardında çalışmaktadır. Paket radyo digilerimizden farklı olarak, bilgisayara ihtiyaç duymadan çalışmaktadır. Aldığı dataları tekrar havaya yaymakta, belli periyotlarda da BEACON göndererek mevki bildirip tanıtım yapmaktadır.
TA1DX-2 APRS DİGİSİ: Bu digi, Digi-Ned programı ile çalışmaktadır. Digi Ned digi programı, DOS ortamında 286 lap top PC de bile çalışabilmektedir ve konfigürasyonu çok basittir. İkitelli'de, benim QTH da, 484 PC, Albrecht cihaz ve Kruska Modem ile çalışmaktadır. Ayrıca Digi Ned mes dosyası ile kullanıcılara çeşitli infolar verebilmektedir. Digi Ned digisine sadece ? (soru işareti) veya H harfi içeren mesaj yollarsanız, size kullanabileceğiniz komutları içeren mesajlar yollar. Bütün komutları görmek için L harfi de yollamanız yeterlidir. Mesela, V harfi, digi ned versiyonunu verirken VH harfleri VHF röleleri vermektedir. tüm komutlar için tıklayınız
TA2KI IGATE DİGİSİ: Bu internet Gateway, TRAC Kocaeli şubesi tarafından çalıştırılmaktadır. İnternet Gateway TA2MKU Ersun Beyin iş yerinde, Digi ise Kartepe'de bulunmaktadır.
TA1FL-2 Digisi: Bakırköy Ataköy'de TA1FL Uluç Ali Atam arkadaşımızın evinde çalışmaktadır. 486 PC de Digi Ned yüklü, Baycom Modem (tnx TA1EQ), ICOM 2100 H ve Kathrain 13 dB anten ile çalışıyor.
TH-D7 Kullanıcılarının Yapacağı Ayarlar: 1- Frekans 144.800 MHz Simplexdir. 2- Menüden APRS seçeneğine girin. 3- Sırayla Çağrı işaretinizi, GPS kullanıp kullanmadığınızı, GPS kullanmıyorsanız el ile pozisyonunuzu, o anki yaptığınız işi (mobil, evde sabit vs.) ve bu işe ait işareti, beacon mesajınızı, Beacon periyodunuzu, Packet Path: Relay,Wide7-7 datasını, Beacon yollanım şeklini, Unprotocol: APK101, ne kadar uzaklıktan gelebilecek dataları istediğinizi (POS LIMIT) ve birim olarak mil-Km seçeneklerini doldurun. 4- TNC düğmesine 1 kez ve BCON düğmesine 1 kez basın. Cihaz otomatik TX yapacak ve belirlediğiniz periyotlarda yapmaya devam edecektir. 5- Zaman zaman LIST düğmesine basarak duyduğunuz istasyonları kontrol edebilirsiniz. 6- Duyduğunuz istasyona mesaj yollamak isterseniz LIST den o istasyonu seçip, MSG tuşuna basın ve cep telefonundaki gibi tuşların üzerlerindeki harfler ile mesajınızı yazın. BOşluk vermek için = tuşunu kullanın, işaret basmak için ENT tuşunu kullanın. Jog ile OK yapınca mesaj menüden çıkarsınız ve mesajınız anında yollanır. Karşı istasyona ulaştığı anda da size tekrar yerine ulaştı mesajı gelir. TH-D7A(G) Menu Parameter Setting 1-4-2 DCD Sense D or T band 2-1 My call sign self explanatory 2-2 GPS Receiver choose your GPS rcvr if used 2-4 My position set one of 3 positions if not using a GPS 2-6 Position comment choose one or create one 2-8 Station icon choose one 2-9 Status text whatever you want up to 20 characters 2-B Packet path RELAY,WIDE unless you’re fixed 2-C Packet transmit method choose your preference 2-D Packet transmit interval 2 or 30 depending on situation 2-M Data band A 2-N Packet transfer rate 1200 for terrestrial
TM-D700A Menu Parameter Setting
1-6-1 Data band A 1-6-2 DCD Sense Data (RX) band 3-1 My callsign self-explanatory 3-2 GPS Receiver choose your GPS rcvr if used 3-4 My position set one of 5 positions if not using a GPS 3-8 Station icon choose one 3-9 Status text whatever you want up to 20 characters 3-B Packet path RELAY,WIDE unless you’re fixed 3-C Packet transmit method choose your preference 3-D Packet transmit interval 2 or 30 depending on situation 3-I Data band A 3-J Packet transfer rate 1200 for terrestrial
ISS ile APRS: ISS (International Space Station) uydusu üzerinden APRS ve paket sinyallerini daha uzak bölgelere yollayabilirsiniz. Bu uydu, uzayda hareketli olduğundan, her geçişinde, 8-9 dakika süre ile sizin datalarınızı alır ve aktarır. ISS Frekansları: RX: 145.800 MHz TX: 145.990 MHz
Datalarınızın, ISS tarafından alınıp alınmadığını ARISS home page, Amateur Radio Stations heard via ISS sayfalarını inceleyerek görebilirsiniz. Bu sayfalarda, ISS nin nerede olduğunu ve kimleri duyduğu detaylı bir şekilde verilmekte, ancak, ISS nin her yer değiştirişinde silinip yenilenmektedir. Geçmiş bilgilere Current Location of TA1DX benzeri sayfadan ulaşabilirsiniz. Buraya kendi işaretinizi yazmalısınız.
ISS ile çalışmak istiyorsanız TH-D7 ile Paket Beacon'larını okuma sayfamı, TA2MBD Sinan arkadaşımızın sayfasını ve Amatör Forumunda TA1D Mehmet Beyin mesajlarını takip etmenizde büyük yarar var. ISS nin bulunduğu mevkiyi görebileceğiniz uydu programını dawww.nlsa.com adresinden indirebilirsiniz. Bu konuda sorularınızı bekliyorum..
APRS ile E-MAIL yollanması: Mesaj yollayacağınız adres (alıcı istasyon işareti) yerine EMAIL (bitişik) yazın, Mesaj başına e-mail adresini yazıp, bir boşluk bırakıp mesajınızı yazın ve yollayın. ANCAK bu sistemin çalışabilmesi için INTERNET GATEWAY sistemlerinin faal olması gerekmektedir. (TA2KI-2 ve TA1DX IGATE leri..)
DAHA FAZLA BİLGİ İSTERSEN YAZARIZZZZZZZZZZZ
aynı bilgileri okudum. Fakat maliyetinin [Kenwood TH-D7 = 329 - 400 $ ] yüksek olması sadece bir sunum için açıkçası gözümü korkuttu. Bu yüzden çok spesifik bir ihtiyaç ve büyük bir alan olmadığı için APRS mantıklı gelmedi.
@horselogy biraz daha açabilir misin? Anlamakta güçlük çektim de :)
kulaklarımızın çalışma mantığını düşün.. ses soldan geliyorsa sol kulağımıza daha önce gelir hemde daha yüksek sesle. üstün beyin gücümüz kulaklar arasındaki gecikme farkını ve sinyal bozulmasını yorumlayarak sesin geldiyi yönü bulur. buna benzer birşey yapabilirsin demiştim.
buradaki büyüklerimden af dileyerek kendi fikrimi açıklıyorum. arps yada gprs sistemlerinden haberim yok :)
Biraz açıklayayım
Aprs sistemi için Kenwood un o modeline ihtiyacınız yok. TH-d7 kendi bünyesinde packet modem bulundurmaktadır. Bunu yapacağını rf iletişimde packet modem leri kullanarak çok hızlı olmasada bir veri iletişimi gerçekleştirebilirsiniz. Peki bu modem nedir kaça patlar. Modem Ax-25 protokolunu kullanır. parçaları alıp yaparsanız 20-30 milyona mal olur. (konu ile ilgilenen arkadaşlarım mevcut)
Ayrıca yapacağınız bu tip bir haberleşme de eğer belli bir frekansları sürekli kullanacaksanız Amatör Telsizci olup bu işi yasal yol ile halletmnizi sağlarım ki bu iş çok basit. Eğer deneme maksatlı ile devreyi çok düşük güçte çalıştırıp müsaade edilen frekanslarda çalışabilirsiniz.
Aprs sistemin de real time olarak hareketli cismi görmek istiyorsan GPS sistemi ile bağlantı yapabilirsin. aksi taktirde el ile koordinat girmek gerekir. Şu an Uydu fotoğrafları yardımıyla yapılan bir çalışma var. Bu işin sonuçları çok yakın zamanda ülkemiz için de çıkacak
Selamlar Burak TA1GS/8
Arkadaşlar, diğer projede bu sistemi ben de önermiştim incelenmesi için. Ama biraz deşince, altından GPS çıktı. Araç takibi için tamam da, dar mekanlarda hareketli bir cismin takibi için pek kullanışlı değil.
Kolay gelsin..
@Vodka sana ulaşabileceğimiz bir MSN adresi varsa yardımına minnettar kalırım :) Gerçekten çok önemli bir şey benim için :)
Bana donanımsal ihtiyaçları sayarsanız hemen almayı deneyeceğim :)
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme