Şimdi Ara

Zaman makinesi mi? Bilim insanları zamanda yolculuğu başarıyla simüle etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Zaman makinesi mi? Bilim insanları zamanda yolculuğu başarıyla simüle etti
    Kuantum aleminin olağandışı özelliklerinden yararlanmaya çalışan bilim insanları, geriye doğru zaman yolculuğu yöntemini başarıyla simüle ettiklerini ve bu sayede bir olayı dörtte bir oranında değiştirebildiklerini söylüyor. Cambridge Üniversitesi ekibi, bir zaman makinesi inşa etmedikleri konusunda uyarıda bulunurken, işlemlerinin geçmiş olayları gerçekleştikten sonra değiştirirken fiziği nasıl ihlal etmediğine de dikkat çekiyor.

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kuantum mekaniğinde parçacıkların doğası gereği birbirine bağlı olmasını sağlayan merkezi bir kavram olan dolaşıklık ile oynayarak zamanda geriye yolculuk yapılabilseydi ne olacağını taklit edebileceklerini gösterdiler.

Geleceğe, geçmişten bir hediye

Birine bir hediye göndermek istediğinizi düşünün: Üçüncü gün ulaştığından emin olmak için hediyeyi birinci gün göndermeniz gerekiyor. Halbuki o kişinin istek listesi ancak ikinci gün elinize geçiyor. Dolayısıyla, kronolojiye saygılı bu senaryoda, hediye olarak ne isteyeceklerini önceden bilmeniz ve doğru hediyeyi gönderdiğinizden emin olmanız imkansızdır. Şimdi, birinci gün gönderdiğiniz hediyeyi ikinci gün aldığınız istek listesindeki bilgilerle değiştirebildiğinizi hayal edin.

Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için Hitachi Cambridge Laboratuvarı'ndan başyazar David Arvidsson-Shukur, kuantum dolanıklık manipülasyonunun kullanılabileceğini söylüyor.

Dolanık parçacıklar, olası durumların süperpozisyonunda bulunurlar. Bu, bir ölçüm yapılana kadar her parçacığın özellikleri için kesin bir değer olmadığı anlamına geliyor. Dolayısıyla iki parçacığın ayrıldıklarında bile etkileşime devam edebilmeleri nedeniyle kuantum fiziği zamanda yolculuk için benzersiz bir çözüm olarak görülüyor.

Kuantum dolanıklığı, kuantum parçacıklarının belirli temel özelliklerinin iki veya daha fazla parçacık tarafından paylaşıldığı ve herhangi bir parçacıkta bu özelliklerin değiştirilmesinin diğerlerinde de aynı değişikliğe neden olduğu bir süreç olarak düşünülebilir. Cambridge’deki araştırma ekibi, Physical Review Letters dergisinde yayınlanan simülasyonlarında iki parçacığın dolanıklığını simüle etmeyi ve bir parçacık üzerinde değişiklik yaparak (manipülasyon) temelde geçmişi değiştirmeyi başardılar. En azından simülasyonlarında. Araştırmacılar bu etkiyi “dikkat çekici” olarak tanımlıyor ancak bir püf noktası olduğunu söylüyorlar. Deney, geçmişi yeni bilgilerle zamanın sadece yüzde 25'inde değiştiriyor.

Ayrıca Bkz.NASA, Psyche sondasını altı yıl sürecek yolculuğuna uğurladı

Başka bir deyişle, simülasyonun yüzde 75 başarısızlık şansı var. Hediye benzetmemize devam edersek, dört seferden birinde hediye istenen hediye olurken başka bir seferde yanlış bedende ya da yanlış renkte bir pantolon ya da bir ceket olacaktır.

Neyse ki, simülasyonlarında en azından ne zaman başarısız olduklarını biliyorlar, bu da araştırmacıların geriye doğru zaman yolculuğunu etkili bir şekilde gerçekleştirmek ve istedikleri sonucu elde etmek için sistemi yeniden düzenlemelerine izin verebilir.

Zaman makinesi mi?

Ek olarak araştırmacılar, bunların sadece simülasyonlar olduğu gerçeğinin yanında dolanık parçacıkların bilinen davranışlarına göre programlanmış başarılı simülasyonlar olduğunu belirtmeyi de ihmal etmiyorlar. Dolayısıyla, en azından zamanın yüzde 25'inde geçmişteki deneyin sonuçlarını değiştirmenin bir yolu etkili bir şekilde kanıtlanmış olsa da, bu durum geriye doğru bir tür zaman yolculuğu ile karıştırılmamalı.

Başyazar Arvidsson-Shukur da, “Biz bir zaman yolculuğu makinesi değil, kuantum mekaniğinin temellerine derinlemesine bir dalış öneriyoruz. Bu simülasyonlar geriye dönüp geçmişinizi değiştirmenize izin vermiyor, ancak dünün sorunlarını bugün çözerek daha iyi bir yarın yaratmanıza olanak tanıyor.” ifadelerini kullanarak buna parmak basıyor.

Kaynak:https://thedebrief.org/scientists-successfully-simulate-backward-time-travel-with-a-25-chance-of-actually-changing-the-past/
    Kaynak:https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.131.150202
    Kaynak:https://www.cam.ac.uk/research/news/simulations-of-backwards-time-travel-can-improve-scientific-experiments

• aynen; kanıt yok genetik olarak domuz ile %99, muz ile %50 ortağız ama "rasıt gele oldhuk ve hepimiz maymunuz"

"ameriga, solar radyasyona rağmen 69 da aya ghetti yeghenım ama son 10 yıldır son teçlere rağmen gidemiyor. ama olzun, amerıga en böyüh, 50 yıl zonrasının teçları vağ adamların ellerınde"

"azlında evren bir dene degül. milyarlarıca varü. yani zen en az 50 milyonunda, milyardersan yeghenım. güven banha yağğğğ"

• Sadece simüle edebilirler filmlerdeki gibi ne ileri nede geri dönüş olamaz.

• Aynen Dünya düzdür. Görüntülü görüşme mümkün değil. O kadar plak cebe nasıl sığabilir ki? Uçmak imkansız zart zurt.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xloud -- 14 Ekim 2023; 23:31:37 >
  • Bu yüzde 25 veya yüzde 75 değerleri parçacığın spin açıları ise çok da yeni bir şey değil. Olay zaten dolanık parçacıkları her ölçtüğümüzde rastgele çıkmaları.

Kuantum silgisi deneyine bir göz atın derim.

• Deminden şimdiye mi gelmişler? Fizik için büyük insanlık için tikindirik bir durum mu?

• Xloud X kullanıcısına yanıt

aynen; kanıt yok genetik olarak domuz ile %99, muz ile %50 ortağız ama "rasıt gele oldhuk ve hepimiz maymunuz"

"ameriga, solar radyasyona rağmen 69 da aya ghetti yeghenım ama son 10 yıldır son teçlere rağmen gidemiyor. ama olzun, amerıga en böyüh, 50 yıl zonrasının teçları vağ adamların ellerınde"

"azlında evren bir dene degül. milyarlarıca varü. yani zen en az 50 milyonunda, milyardersan yeghenım. güven banha yağğğğ"

• Işınlama belki ama zamanda yolculuk fizikken imkansız.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "quantum mekanigini anladiginizi dusunuyorsaniz quantum mekanigini anlamamissinizdir" richard feynman

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Allah akıl fikir versin. Çevrenize de bol bol sabır versin. Sanmıyorum ki seveniniz olsun.

• Esxici E kullanıcısına yanıt
    İleriye gitme olabilir

• basartenk kullanıcısına yanıt
    O da zor. Einstein’in bazı teorileri var ama onlar da çok ütopik ve imkansıza yakın.

• Zaman yolculuğunun yapılıp yapılamayacağı konusunda çok dikkat çekici ve etkileyici tespitler ortaya koyan bu inceleme yazısını okumanızı hararetle tavsiye ediyoruz.

Zaman Yolculuğunun İmkân ve İslamî Delilleri Hakkında

https://risaleinuregitimprogrami.com/2021/12/05/zaman-yolculugunun-imkan-ve-islami-delilleri-hakkinda/

• Cem Yılmaz Kesitleriyoutube
    Cem Yılmaz Kesitleri "Zaman makinesi" #cemyılmaz #cmylmz #shorts
    https://www.youtube.com/shorts/KkpHIsPxr58?si=0Io1EJi5mD1fHrcu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar.

Zamanda yolculuk temalı filmleri ilgiyle seyrederim. Hatta aynı günün tekrar tekrar yaşandığı filmler de favorimdir. Fakat iş gerçeğe gelince kafamın almadığı bir durum var.

Mesela: Işık hızı ile giden bir araca binip dünyadan 1 saat seyahat ederek milyarlarca km uzaklaşsak ve tekrar 1 saat süren yolculuk ile geri dönsek bizim sadece 2 saat yaşlanırken dünyada yaşayanların yıllarca yaşlanacağı söyleniyor. Böyle bir teori var. Bu bana nedense tamamen saçma geliyor. Neden saçma geliyor. Onu da söyleyeyim.

Şöyle bir olay hayal edin. Bir adam dünyada birini öldürüyor ve yakalanmamak için ışık hızında giden bir araca binerek 10 saatlik bir yola gidiyor. Yani kaçıyor. Polisler de kendi ışık hızlarında giden araçlarla peşine düşüp adamı yakalıyorlar. araca bindirip 10 saatlik yolculuktan sonra dünyaya getiriyorlar. Yani toplamda 20 saat dünyadan ayrı kalıyorlar.

Geri döndüklerinde bir bakıyorlar. Yıllar geçmiş. Tanıdıkları tüm insanlar ölmüş. Öldürdüğü adamın çocukları bile ölmüş. Torunları hayatta. Keza gidip gelen polislerin de anneleri, babaları, eşleri, çocukları ölmüş.

Bu durumda suçlu için adalet mekanizması nasıl işleyecek. Bu da bu teoriyi saçma hale getirmiyor mu?

Siz ne dersiniz?

• Esxici E kullanıcısına yanıt

Mümkün olsa bile filmlerdeki gibi geçmişi değiştiremeyiz. Zaten değiştirmemeliyiz de. Bence hayalet gibi oluruz. Her şeyi yerli yerinde görürüz.

Timecop filminde güzel bir deyim var. Geçmişe giden bir kişi aynı zamanda, aynı yerde ikinci defa bulunamaz.

• Teknoloji akıl almaz şekilde ilerliyor her şey olabilir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.