Şimdi Ara

DC akımla endüktans ölçme (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
7.617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: ispir2000

Çaycı selam :)
    endüksiyon potansiyometresi hakkında bilgim yok. ama araştıracağım. boyutların küçük olması ve dönme direncinin olmaması lazım. yani dönüş esnasında çok sert olmaması lazım. o yüzden pot kullanamıyorum. cihazı döndürecek kuvvet çok az. yani mekanik olarak güçsüz bir cihaz.

Ayrıca dönüş hızı çok hızlı degil. Yani saniyede 5-10cm hızında olabilir. ayrıca tam tur atmayacak. yani 135derece içinde 0 ile 135 arasında gidip gelecek. o yüzden şekli bu şekilde tasarladım.

HexfeT merhaba, devrede kullanacağım bobin belirsiz olmayacak.
    Yani istediğim değerlere ulaşabileceğim herhangi bir bobini sarıp devreyi ona göre oluşturabilirim.
    Asıl amacım beni istediğim direnç veya voltaj bilgilerine ulaştıracak bir bobin tasarlayıp onu kullanabilmek.

çok hassas bir ortam olsaydı metal sensörler var, 3113 vs gibi. ama mekanik aksam çok hassas değil. o yüzden böyle bir mantık düşündüm.

farklı firilere de açığım.

dönen mekanik kolun ne kadar döndüğünü hesaplasam bana yeter..
    ne kullanabilirim? ne yapabilirim?

Kusura bakmayın konuyu bölüyorum ama metal sensörü ile ilgili bilgi verebilir misin?

• Bir de kendim için bir şey araştırırken denk geldi işinize yarar belki.

http://www.eproje.com/modules.php?name=News&file=article&sid=485

quote:

bobin ölçme adaptörüProjeler (Projects)
    Üyelerdenavondaler Gönderdi:
    "Devre, elinizdeki sıradan bir dijital voltmetreyle, bobin değerlerini ölçmenizi sağlıyor.

Bobin Ölçme Adaptörü (Mark Spiwak’dan)

Düşük değerli endüktansları (bobinleri), hesaplamadan, hatırı sayılır bir para harcamadan ve başkalarına muhtaç kalmadan ölçmeye yarayacak kullanışlı bir devre. Kullandığınız elemanların (ve tabii ki DMM’ nizin-Digital Multi Meter- doğruluğunun) toleransına bağlı olarak %10’dan çok daha iyi bir hata payıyla, 3mH’den 7 mH’ye kadar olan bobinlerin ölçümünü (iki kademede) yapabilirsiniz. Bu devre çıkışına analog (ibreli) bir ölçü aleti bağlamaya kalkmayın. Onların düşük iç (giriş) dirençleri nedeniyle ölçüm sınıfları burada sağlıklı bir ölçüm yapmaya elvermez. Ölçü aletiniz iç direncinin en az 1 Mohm olması gereklidir.

Devrenin Çalışması:

Devre 9 voltluk bir pille çalışır ama içerde bu gerilim, LM7805 entegresiyle 5 volta düşürülüp kullanılır. Çünkü devrenin kalbi olan SN74HC132 entegresi bir TTL entegresidir ve özel tipleri dışında 74 serisi lojik entegreleri mutlaka 5 volt isterler; ne az, ne çok: Tam 5 Volt!...( +/- 0,25 volta izin vardır ancak).

IC1’ in içindeki 4 adet Schmitt NAND (VE-DEĞİL) kapısından 1.si, bu devrede frekansını RC elemanlarının belirlediği bir osilatör oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. IC1b ise “buffer/inverter” (tampon/evirici) olarak görev yapar. Her ikisi de inverter olarak kullanılan IC1c ve IC1d kapılarının birer girişi +5 volta bağlanmıştır. IC1b’nin kare dalga çıkışı IC1c’nin aynı zamanda bobin giriş terminallerinden biri olan 9 nolu bacağına bağlanmıştır. J1 ve J2 terminalleri arasına bir bobin bağlanmışsa 9. bacağı aracılığıyla IC1’deki giriş gerilimi, bobinin endüktans değerine bağlı olarak uzun bir süre lojik “1” de kalır. IC1d’yi süren IC1c’nin çıkışıyla, çıkış terminalleri (J3 ve J4) ucundaki DC gerilimin ortalama (efektif) değeri, ölçülecek bobine uygulanır. R6 ve R7 potansiyometreleri, devreyi “LOW” -düşük- ve “HIGH” -yüksek- kademeleri için kalibre etmek içindir; aynı şekilde R1 de ölçü aletinin sıfır ayarını yapmak için vardır. Devre, değeri bilinen bobinlerle bir kez kalibre edildikten sonra ölçüme hazırdır.

Kalibrasyon ve Kullanım:

Kartı çıkardıysanız, son bir kontrolden sonra, pil klipsine 9 voltluk bir pil bağlayın ve S2 anahtarını açın. Devreyi kalibre etmek için, değeri bilinen bir çift adet indüktöre (bobine) gereksinmeniz var. Bunların değerleri de 400 mH ve 5 mH olursa fazla uğraşmazsınız. Ya piyasa da hazır bulunan ve üzerinde değeri yazan bobinleri edinmeye çalışın ya da aldığınız bu referans bobinlerini bir kereliğine kalibreli bir ölçü aletiyle ölçtürüp gelin.

Ardından, PL1 ve PL2 çıkış uçlarına, 200 mV kademesine getirilmiş DVM’ yi (Digital Volt Meter) bağlayıp ilk olarak J1 ve J2 terminallerini kısa bir tel parçasıyla birbirine bağlayarak kısadevre edin. Bu konumdayken S1 anahtarını “LOW” (düşük) konumuna getirerek R1’le ölçü aletinde sıfır okuyacak şekilde ayar yapın.

Ölçü aletini şimdi de 2 volt kademesine getirin. J1 ve J2’ yi kısadevre eden teli kaldırın ve 400mH’lik bobini (ya da sizin bu değere en yakın olarak bulabildiğiniz bobini) az önceki yelin yerine ölçme uçlarına bağlayın. R7’yle DVM’ de bobinin gerçek değerini okuyacak şekilde ayar yapın. Örneğin tam 400 mH’lik bir bobin bulduysanız, ekranda 0,400 volt okumalısınız. Bu kez de 5 mH’lik bobini bağlayıp kademenizi “LOW” dan “HIGH”a (yüksek) getirin. R6’la ayar yaparak, 5mH’lik bobin için ekranda 0,500 volt okumaya çalışın.

Adaptörünüzü kullanmak için, onu 2 volt kademesine getirilmiş DVM’ ye bağlayın. Adaptörünüzle, düşük kademesindeyken 3 ile 500 mH arasındaki bobinleri, ekranda 0,003 ve 0,500 (volt) görerek ölçebilirsiniz. Ondalık noktayı dikkate almayın. Yüksek konumundayken ise, 100mH ile 5mH arasındaki bobinleri, ekranda 0,001 ve 0,500 görerek ölçebilirsiniz.

Malzeme Listesi

1.
    IC1: SN74HC132
    2. IC2: LM7805
    3. D1: 1N4148
    4. R1: 1k pot
    5. R2: 33k
    6. R3: 220
    7. R4: 10k
    8. R5: 100k
    9. R6,R7: 10k trimpot
    10. R8,R9: 22k
    11. C1: 10nF
    12. C2: 100nF
    13. C3: 1nF
    14. S1,S2: DPDT (iki kutup, iki yönlü, kart tipi)
    15. J1,J2: yaylı ölçüm ucu
    16. PL1,PL2: DVM probuna uygun soket
    17. Hazır bobin, pil klipsi, 9V pil, PCB, kutu.

/>

tüm şema

/>
    />

eleman yerleşimi baskı devre

• MetalCan teşekkürler,
    aslında istediğim aşağı yukarı böyle birşey.
    Ancak sıkıntım hem yer hemde maliyet.

Yani bu devreyi yapıp, bunun çıkışını kullanabilirim ama ner bu devreyi koyacak bir yer var (uygulamanın sıkıntılarından birisi yersizlik) ne de sonrası için maliyeti fazla tutabiliriz.

Ben araştırmaya devam ediyorum, lütfen sizlerde birşeyler bulursanız bana gönderin.
    Zamanım çok az kaldı :((((((

tekrar teşekkürler...
  • Arkadaşlar son bir soru,

bir bobin sardık diyelim ve DC voltaj verdik. Direnç gibi çalışacak bu bobinin direncini nasıl değiştirebilirim ?

Ya da değiştirebilir miyim?

ve bunun bir hesabı, formülü var mıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ispir2000 -- 1 Ekim 2009; 14:35:00 >
  • Bobinin DC direncini ancak bobini ısıtıp veya soğutarak bir miktar değiştirebilirsiniz.

Siz bobinin endüktansına bağlı etkenleri ölçmelisiniz. Bunlar da AC gerilim altındaki direnci veya zamana bağlı olarak akım değişimleri olabilir. metal can arkadaşın verdiği devre bobinin endüktansına bağlı AC dirence göre çıkışında gerilim üreten işinizi görecek bir devreye benziyor. SMD malzeme kullanarak bu devreyi olukça ufaltabilirsiniz.
  • Dağcı selam,

az önce bir deneme yaptım. basit bir bobin ve pil ile.

haklısın, zaman içinde üzerindeki direnç gittikçe azalıyor. muhtemelen ısınıyor. 30 ohm dan yaklaşık saniyede 1er ohm azaldı.

görünüyorki bu işi DC ile çözemeyeceğim.

SMD nedir? açıklar mısın rica etsem? hem ne kadar küçük yaparsak yapalım yaklaşık 1-1,5 cm karelik bir yere sığdıramam.

basit bir osilatör yapıp bobin üzerinde mıknatıs (mekanik kola bağlı) hareketi ile indükleme yapıp osilatörün çıkışında birşeyleri değiştirebilir miyim peki?

bu arada kapasitör fikri oluşmaya başladı? eski radyolarda kocaman havalı metal levhalarla kanal ayarı yapılırdı.
    onun basit halini yapsam? yani bobin yerine kondansatör?

bir direnç ya da voltaj değşikliği elde edebilirsem daha sonra onu 16F88 AD ile kontrol edip (başka bir devre ile) gösterilebilir hale getiririm diye düşünüyorum.

• Selam

SMD yüzey montaj küçülmüş devre elemanlarına diyorlar. Boyut farkı resimden görülüyor:

DC akımla endüktans ölçme

Bobinin içinde mıknatıs gezdirerek bobin uçlarında gerilimler oluşturabilirsiniz. Fakat bu gerilim mıknatısın duruşuna değil hareket hızına bağlıdır. Yani sürekli hareket halinde olmalıdır.

Kapasite ölçmekle bobin ölçmek birbirinin eşdeğeri devreler gerektiriyor. Kondansatör ölçmek için de osilatör yapıp AC direnç ölçmelisiniz. Bobin ve kondansatör birbirinin tersidirler. Ya da yine zamana bağlı akımı değerlendirmelisiniz.

Ayrıca madem PIC kullanmak gibi bir niyetiniz var, o halde yukarıdaki devrenin yaptığı işi aynı zamanda pice de yaptırabilirsiniz. Yani hem PIC'i osilatör hem de ADC'sini kullanarak ölçüm amaçlı kullanabilirsiniz. Böylece yukarıdaki birçok elemandan kurtulmuş olacaksınız.

• Bobin içinde sürekli hareket oluşturmam mümkün degil :(

"Ayrıca madem PIC kullanmak gibi bir niyetiniz var, o halde yukarıdaki devrenin yaptığı işi aynı zamanda pice de yaptırabilirsiniz. Yani hem PIC'i osilatör hem de ADC'sini kullanarak ölçüm amaçlı kullanabilirsiniz. Böylece yukarıdaki birçok elemandan kurtulmuş olacaksınız"

bu cümlen güzel ancak yukarıda bahsettiğim gibi mekanik olarak çok güçsüz ve çok kararlı olmayan bir kolun dönmesini ölçmek istiyorum.
    Bu kol sürekli ileri geri hareket halinde. (sürekli dediysem bazen hiç kıpırdamıyor bazen sn de 1mm bazen 5mm)

peki prensip olarak AD si olan (16F88) Pic te bunu (prensip olarak) nasıl yapabilirim sence?
    16F88 de hem osilatör hemde AD var.

yani yukarıdaki şekildeki kolun ucuna yumuşak/harektli ne bağlayarak (bobin mi? condansatör mü?) bunu yapabilirim?
    Bu arada bobinde kondansatörde bu iş için özel olarak imal edilebilir. yani şekil itibari ile.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.