Şimdi Ara

DC akımla endüktans ölçme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
7.616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şöyle bir projem var ancak neresinden tutacağımı bilemiyorum:

Manyetik br alandaki değişen sargı miktarını (hareketli kola bağlı olarak manyetik alana maruz kalan sargı sayısı değişiyor) DC akım kullanarak bulmak istiyorum. Mantık aslında basit L=0 H. olduğunda yani düz direnç iken geçecek olan akım max. değer olmak üzere , bu akım değerine ne kadar geç ulaşılırsa sargı sayısı o kadar fazladır. Örnek: V=12V, R=120 ohm, imax=0.1A ise 12V verdikten sonra i, ne kadar geç 0.1A ulaşırsa sargı saysısı o kdar çoktur.

Benim öğrenmek istediğim, bu süreyi nasıl ölçebilirim? Çünkü bu süreyi işlemek üzere başka bir modüle atmam gerekecek falan.

Fikri, tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırlarsa minnetar kalacağım.

• AC kullanarak ölçmeni engelleyen bir durum mu var ? AC ile çok daha kolay ölçersin diye söyledim
  • quote:

Orijinalden alıntı: çaycı

AC kullanarak ölçmeni engelleyen bir durum mu var ? AC ile çok daha kolay ölçersin diye söyledim
    Çaycı kardeş,

Aklıma gelmedi değil. Ama kullandığım sistemde yalnızca DC var. Önce AC'ye çevirip sonra ölçüm yapmak da mümkün tabii. Ağırlığı artıracağından tercih etmiyorum. Mecbur kalırsam bakacağım. Belki bir arkadaşın pratik bir önerisi olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cem_ozgur

Çaycı kardeş,

Aklıma gelmedi değil. Ama kullandığım sistemde yalnızca DC var. Önce AC'ye çevirip sonra ölçüm yapmak da mümkün tabii. Ağırlığı artıracağından tercih etmiyorum. Mecbur kalırsam bakacağım. Belki bir arkadaşın pratik bir önerisi olur.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: cem_ozgur

Çaycı kardeş,

o zaman darbe gerilim vererek geçen akımı bir direnç ile ölçersin, bu akımı bir op-amp ile önceden belirlediğin değer ile (sanırım max akımın %63.6 sı idi 1tao' ya mı ne denk geliyordu ) karşılaştırırsın karşılaştırma sonucu op amp tan alacağın çıkış değerini lojik 1 olarak sayıp bunu bir mikrodenetleyiciye verirsin aradaki süre farkından da mikrodenetleyici endüktansı hesaplar... umarım işine yarar

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: cem_ozgur

Çaycı kardeş,

o zaman darbe gerilim vererek geçen akımı bir direnç ile ölçersin, bu akımı bir op-amp ile önceden belirlediğin değer ile (sanırım max akımın %63.6 sı idi 1tao' ya mı ne denk geliyordu ) karşılaştırırsın karşılaştırma sonucu op amp tan alacağın çıkış değerini lojik 1 olarak sayıp bunu bir mikrodenetleyiciye verirsin aradaki süre farkından da mikrodenetleyici endüktansı hesaplar... umarım işine yarar

Alıntıları Göster
    Teşekkür ederim. Çözümün oldukça akla yatkın. Akım karşılaştırıcı ve mikrodenetleyici için de önerilerin varsa değerlendirmek isterdim.

Paylaşımın için tekrar teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: cem_ozgur

Teşekkür ederim. Çözümün oldukça akla yatkın. Akım karşılaştırıcı ve mikrodenetleyici için de önerilerin varsa değerlendirmek isterdim.

Paylaşımın için tekrar teşekkürler...

Alıntıları Göster
    akımı 741 ile karşılaştırabilirsin mikrodenetleyici de pic16f84 olabilir
  • quote:

akımı 741 ile karşılaştırabilirsin mikrodenetleyici de pic16f84 olabilir

Alıntıları Göster
    Benzer konu olduğu için yeni bir konu açmadım,

derdimi elle çizim scan edip buraya kopladım.
    2ci imaj ise nüvenin orjinal şekli. umarım fikir verir. (sonradan ekledim. belki açısal olursa farklılık olabilir diye)

1-2cm uzunluğunda bir demir parçasının ne kadar hareket ettiğini öğrenmem lazım.
    bunun için endüktif direnç mantığı aklıma geldi
    ancak elektronik devreler konusunda çok bilgim yok

besleme voltajı 0 ile 12 arasında herhangi birşey kullanabilirim.
    Çıkışta ise 0 ile 1000 ohm veya 0-1V veya benzer birşeyler alabileceğim bir mini devreye ihtiyacım var.

Birde bu bobinin ve içinden geçecek demir çubuğun hesabını nasıl yapabilirim?

Bu konuda direk ya da dolaylı yardımlarınızı bekliyorum ! konu gerçekten çok acil .

şimdiden teşekkürler,

not:
    yardım alabileceğim site adreslerini vermeniz bile yeterli olur.[image][/image][simage][/simage][image][/image]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ispir2000 -- 30 Eylül 2009; 12:07:03 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ispir2000

2ci imaj ise nüvenin orjinal şekli. umarım fikir verir. (sonradan ekledim. belki açısal olursa farklılık olabilir diye)

1-2cm uzunluğunda bir demir parçasının ne kadar hareket ettiğini öğrenmem lazım.

Çıkışta ise 0 ile 1000 ohm veya 0-1V veya benzer birşeyler alabileceğim bir mini devreye ihtiyacım var.

Bu konuda direk ya da dolaylı yardımlarınızı bekliyorum ! konu gerçekten çok acil .

şimdiden teşekkürler,

not:
    yardım alabileceğim site adreslerini vermeniz bile yeterli olur.[image][/image][simage][/simage][image][/image]

Alıntıları Göster
    tesadüfe bak ki 2 sene önce yine ben cevaplamışım hiç aklımda bile değil çaycı nickini görüce şaşırdım hatta
    yapmaya çalıştığın şey bir çeşit potansiyometre mi mesela motosiklet gaz kolu benzeri bişey mi? hazırı satılıyor çünkü
    endüksiyon potansiyometresi diye sor motora benzer bişeydir

• quote:

şimdiden teşekkürler,

not:

Alıntıları Göster
    Endüktans değerini bu şekilde ölçmek pek sağlıklı olmaz görüşündeyim. İşe başlamadan önce hesabın nasıl yapılacağını formüle dökmen lazım, ortada böyle bir formül yok. Akım geçirilen bobinin doyuma ulaşma süresi bobinin değeri ile ne kadar doğru orantılı olur araştırmak lazım. Sarım sayısını vs. tespit etmenin ise imkansız olduğundan eminim. Sarım sayısını bir cihaz ile tespit etmek imkansız. Sarım sayısı kullanılan nüvenin teknik dokümanında yazan değerler ve istenilen bobin değeri kullanılarak hesaplanır.

Değeri bilinmeyen bir boninin ölçümü için osilatör kullanılır. osilatör de tank devresi olarak bir bobin kondansatör ikilisi bulunur. Değeri ölçülecek bobin osilatör üzerindeki bobine paralel bağlandığında oluşan frekan sapmasından yola çıkılarak işlemciye 1/2 pi * L * C yardımı ile bobin değeri hesaplatılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: HexfeT

Endüktans değerini bu şekilde ölçmek pek sağlıklı olmaz görüşündeyim. İşe başlamadan önce hesabın nasıl yapılacağını formüle dökmen lazım, ortada böyle bir formül yok. Akım geçirilen bobinin doyuma ulaşma süresi bobinin değeri ile ne kadar doğru orantılı olur araştırmak lazım. Sarım sayısını vs. tespit etmenin ise imkansız olduğundan eminim. Sarım sayısını bir cihaz ile tespit etmek imkansız. Sarım sayısı kullanılan nüvenin teknik dokümanında yazan değerler ve istenilen bobin değeri kullanılarak hesaplanır.

Değeri bilinmeyen bir boninin ölçümü için osilatör kullanılır. osilatör de tank devresi olarak bir bobin kondansatör ikilisi bulunur. Değeri ölçülecek bobin osilatör üzerindeki bobine paralel bağlandığında oluşan frekan sapmasından yola çıkılarak işlemciye 1/2 pi * L * C yardımı ile bobin değeri hesaplatılır.

Alıntıları Göster
    Çaycı selam :)
    endüksiyon potansiyometresi hakkında bilgim yok. ama araştıracağım. boyutların küçük olması ve dönme direncinin olmaması lazım. yani dönüş esnasında çok sert olmaması lazım. o yüzden pot kullanamıyorum. cihazı döndürecek kuvvet çok az. yani mekanik olarak güçsüz bir cihaz.

Ayrıca dönüş hızı çok hızlı degil. Yani saniyede 5-10cm hızında olabilir. ayrıca tam tur atmayacak. yani 135derece içinde 0 ile 135 arasında gidip gelecek. o yüzden şekli bu şekilde tasarladım.

HexfeT merhaba, devrede kullanacağım bobin belirsiz olmayacak.
    Yani istediğim değerlere ulaşabileceğim herhangi bir bobini sarıp devreyi ona göre oluşturabilirim.
    Asıl amacım beni istediğim direnç veya voltaj bilgilerine ulaştıracak bir bobin tasarlayıp onu kullanabilmek.

çok hassas bir ortam olsaydı metal sensörler var, 3113 vs gibi. ama mekanik aksam çok hassas değil. o yüzden böyle bir mantık düşündüm.

farklı firilere de açığım.

dönen mekanik kolun ne kadar döndüğünü hesaplasam bana yeter..
    ne kullanabilirim? ne yapabilirim?

• quote:

endüksiyon potansiyometresi hakkında bilgim yok. ama araştıracağım. boyutların küçük olması ve dönme direncinin olmaması lazım. yani dönüş esnasında çok sert olmaması lazım. o yüzden pot kullanamıyorum. cihazı döndürecek kuvvet çok az. yani mekanik olarak güçsüz bir cihaz.

Ayrıca dönüş hızı çok hızlı degil. Yani saniyede 5-10cm hızında olabilir. ayrıca tam tur atmayacak. yani 135derece içinde 0 ile 135 arasında gidip gelecek. o yüzden şekli bu şekilde tasarladım.

Yani istediğim değerlere ulaşabileceğim herhangi bir bobini sarıp devreyi ona göre oluşturabilirim.
    Asıl amacım beni istediğim direnç veya voltaj bilgilerine ulaştıracak bir bobin tasarlayıp onu kullanabilmek.

çok hassas bir ortam olsaydı metal sensörler var, 3113 vs gibi. ama mekanik aksam çok hassas değil. o yüzden böyle bir mantık düşündüm.

Alıntıları Göster
    Çaycı merhaba,

endüksiyon potansiyometresi = endüksiyon sensör sanırım. biraz inceledim. daha çok anahtarlama amacıyla kullanılmışlar. boyutları benim devrem için uygun değil. fiyatları seri uygulama için biraz yüksek.

umarım doğru anlamış ve doğru şeylere bakmışımdır.

fikir lütfen :(

• quote:

Alıntıları Göster
    hmm 135 derece olayı biraz sakat işte endüksiyon pot için neyse onu zor bulursun zaten boşver

bobini sararken nizami sarmaya özen göster ve tek kat olsun bunun için ince tel kullanırsan iyi olur

öncelikle dc ile çok daha zor olur yani ac kullan ama 50 hz değil 1000 hz sinus kullan bir yere kadar ne kadar yüksek frekans o kadar yüksek doğruluk demektir sabit frekansta değişen endüktansın akımı değiştirmesine göre X= 2.p.f.l den bişeyler çıkarırsın burada unutmaman gereken birşey de çekirdek bobinin içine girmese bile içerideki hava dan dolayı hava nüveli bobin olarak çalışacak ve bir miktar hata olacaktır bu durumu (mikroişlemci kullanacaksan) her derecelik açı için çıkan akım değerlerini mikroya ezberleterek aşarsın diye düşünüyorum

• quote:

hmm 135 derece olayı biraz sakat işte endüksiyon pot için neyse onu zor bulursun zaten boşver

bobini sararken nizami sarmaya özen göster ve tek kat olsun bunun için ince tel kullanırsan iyi olur

öncelikle dc ile çok daha zor olur yani ac kullan ama 50 hz değil 1000 hz sinus kullan bir yere kadar ne kadar yüksek frekans o kadar yüksek doğruluk demektir sabit frekansta değişen endüktansın akımı değiştirmesine göre X= 2.p.f.l den bişeyler çıkarırsın burada unutmaman gereken birşey de çekirdek bobinin içine girmese bile içerideki hava dan dolayı hava nüveli bobin olarak çalışacak ve bir miktar hata olacaktır bu durumu (mikroişlemci kullanacaksan) her derecelik açı için çıkan akım değerlerini mikroya ezberleterek aşarsın diye düşünüyorum

Alıntıları Göster
    yok sensor değil benim dediğim böyle oyuncak araba motoruna benzeyen onun boyutlarında bi alet neyse zaten o sensördende pahalıdır

• quote:

Alıntıları Göster
    Bobinin içindeki nüveyi (ya da demiri) döndürdükçe oluşan değişken voltaj yada direnç değerine göre (0-1 yada 0-5v arası) bir pic sürmeyi planlıyorum.
    aşağı yukarı o tarafın devresini hazırladım. PIC 16F88 kullanacağım. anladığım kadarıyla nispeten daha yeni bir pic ve daa iyi özellikleri var.

ancak şu bobin meselesini halletmem lazım.
    Sen 135 dereceye takılma. onu tam tur atmayacağını anlatmak için yazdım. 135 olmaz 120 olur. yada 150. yani 360 degil. önemli olan bu. çünkü cihazın altındaki kol tam tur atmıyor. zaten atamaz. bobine takılır. bobinin önüne pilastik bir bariyer koyarak bobine çarpmasını engellerim. o sorun degil.

12v akü kullanmak zorundayım. AC ile ölçüm yap diyorsun. bunun için bir AC üreteç eklemek lazım anlaşılan.
    devrenin olabildiğince minik olması gerektiği için ne kadar ek parça o kadar sıkıntı :(

bu arada, bu bahsettiğim bobin ve nüve vs yi hazır bulmayı planlamıyorum.
    şimdilik bir test devresi olacak. o yüzden kendim yapabilirim. yani şekle takılmıyorum.

şu verdiğin formülle birşeyler deniyorum şimdi.

aslında basit bir test devresi yapabilsem (sadece bobin için) iyi olurdu.

el elden üstündür :) fikirlerinizi bekliyorum :)

• quote:

yok sensor değil benim dediğim böyle oyuncak araba motoruna benzeyen onun boyutlarında bi alet neyse zaten o sensördende pahalıdır

Alıntıları Göster
    maliyetin min. olması lazım...

daha pic li devre ve LCD li gösterge kısımları var:))))

toplam maliyet önemli.

peki bu benim aklıma gelenden başka bir yöntem olabilir mi? ??
    ses ya da ışık olmaz sanırım.
    metal sensörü kullanamıyorum. devreye mıknatıs ekleyebilirim.

bu arada bir fikir geldi aklımaa !!!
    nive yerine mıknatıs kullansak ??? ne olur? değerler daha çok değişir mi? (saçmalamış olabilirim....ama olsun....beyin fırtınası başka nasıl olur:))

• quote:

maliyetin min. olması lazım...

daha pic li devre ve LCD li gösterge kısımları var:))))

toplam maliyet önemli.

peki bu benim aklıma gelenden başka bir yöntem olabilir mi? ??
    ses ya da ışık olmaz sanırım.
    metal sensörü kullanamıyorum. devreye mıknatıs ekleyebilirim.

bu arada bir fikir geldi aklımaa !!!
    nive yerine mıknatıs kullansak ??? ne olur? değerler daha çok değişir mi? (saçmalamış olabilirim....ama olsun....beyin fırtınası başka nasıl olur:))

Alıntıları Göster
    nüveyi manyetik yapmak kolun dönüş hızını alabilmeni sağlar ne kadar döndüğünü anlayabilmeni değil

• quote:

nüveyi manyetik yapmak kolun dönüş hızını alabilmeni sağlar ne kadar döndüğünü anlayabilmeni değil

Alıntıları Göster
    Dönüş hızı önemli değil benim için !!!

Ne kadar döndüğü önemli !

Yani bobinin içinde ne kadar nüve olursa değer o akdar farklı olur ve ona göre olan değişimi ölçüp ne kadar dönmüş diye anlayabilirim sanmıştım ??????

Peki ne yapacağız?
  • quote:

Yani bobinin içinde ne kadar nüve olursa değer o akdar farklı olur ve ona göre olan değişimi ölçüp ne kadar dönmüş diye anlayabilirim sanmıştım ??????

Peki ne yapacağız?

öyle zaten

nüve yerine mıknatıs koyarsan sadece hızı alırsın dedim

yapılacaklar belli ac kullanacaksan nasıl olacağını anlattım dc kullanacaksan daha yukarıda dc için gerekenleri de yazmıştım
  • quote:

quote:

Peki ne yapacağız?

öyle zaten

nüve yerine mıknatıs koyarsan sadece hızı alırsın dedim

yapılacaklar belli ac kullanacaksan nasıl olacağını anlattım dc kullanacaksan daha yukarıda dc için gerekenleri de yazmıştım

Alıntıları Göster
    Tamam sağolasın.

biraz deneme yapayım.

yukarıda bahsettiğin şekilde basit bir test devresi nereden bulabilirim? ya da sizde var mı ?

takılırsam yine danışırım.

kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ispir2000 -- 30 Eylül 2009; 14:09:52 >

• quote:

Tamam sağolasın.

biraz deneme yapayım.

yukarıda bahsettiğin şekilde basit bir test devresi nereden bulabilirim? ya da sizde var mı ?

takılırsam yine danışırım.

kolay gelsin.

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar belki işinizi görür, bir bobine bir gerilim uygulandığında o bobinden geçen akımın bobinin endüktansı ve zamanla değişiminin incelendiği bir örnek:

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=776.0

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.