Evlerdeki Ac akımda ters yöndeki diyot (misal saç kurutma makinesindeki motor kademe anahtarındaki) nasıl oluyorda Ac akımını geçiriyor ?! faz üzerinde + yönde diyot iletimde bu tamam ama Ac akımı terse dönünce yani yine faz üzerinden bu sefer evden şebekeye dogru bir potansiyel oluşurkenmi çalışıyor bu diyot zira evlerde mötr üzerinde gelen giden olmuyorki direk topraklanıyor nötr ?! Elektirik üretimindeki anlatımlarda ters yöndeki ve dogru yöndeki akım hep aynı kablo üzerinde gerçekleşiyor, bu durumda evlere gelen AC de nasıl oluyorda diyotun çizgisiz tarafından giriyor (anot) ... USTA Tamirci Tuncay⚡youtube Diyot ölçüm neden ters takılır voltaj ne ölçülür 1N serisi nerde kullanılır Kettle fön makinesinde kullanımı ters düz DC AC voltaj çıkışı kaç volttur anahtara nasıl bağlanır sebebi nedir hızlı yavaş çalıştırımı makineyi.bilgi ölçüm https://www.youtube.com/watch?t=183&v=HevfdaUT8B0&feature=youtu.be |
Ac Voltajda Ters Bağlı Diyot
-
-
Ters yöndeki diyot akım geçirmez saç kurutma makinenizde yarım dalga doğrultma kullanılmıştır. Çünkü içindeki rezistans teli ac akımda da çalışır ama genelde dc motor kullanılır elektronikte yeniyseniz eğer ac/dc mantığını ve doğrulama devrelerine tekrardan bi göz gezdirmelisiniz -
benim merak ettigim şeyi sanırım anlamadınız , diyot burda gelen akıma ters bağlanıyor buda sinusun alt alternasına geçis veriyor demek
bu durumdayken faz hattı üzerinde AC akım bize gelen yönde değil bizden giden yönde olucak bu halde nasıl nötr de akım yokken AC nin "- " alternansı diyodun + ucundan- ucuna gelebiliyor ...
-
Ben sizi anladım ama siz alternatif akımı yanlış anlamışsınız sanırım faz ve nötr yük bağlı değilken yani devre canlı veya tamamlanmış değilken önemlidir, faz ucu daima canlı nötr ucu canlı olmayan uçtur ama her ikisi de kaynaktan gelir. Pratikte ters yönlü diyot da devreyi tamamlar ve diyotların ters yönde dayanabileceği belli gerilim seviyelerine göre üretilirler pozitif alternansta diyot direnir ve devreden akım geçmez negatifte devre diyot üzerinden ters yönde tamamlanır, alternatif akımın tanımında söylendiği gibi polarite frekansa göre sürekli yön değiştirir yani yukarda çizdiğiniz sinüs dalgasındaki negatif alternans kısmında elektrik akımı nötr den faza -den +ya doğru giderek devreyi tamamlıyor. Alternatif akımı doğru akım üzerinden düşünmemelisiniz ilk zamanlarda ben de aynı hatayı yapıp anlayamamıştım AC/DC çok farklı iki konu yoksa Nikola Tesla ve Thomas Edison tartışması yersiz olurdu temeli sağlamlaştırmak lazım
-
Saç kurutma makinasında doğru akıma DCye ihtyaç yok, oradaki diyot toplam ısıtma enerjisini yarıya düşürmek içindir. Fanı da yavaşlatıyordur. Dİyot olmadan direk bağlı kademede ise ısınma daha fazla, fan hızı da.
Elektrikli battaniye kademe anahtarında da aynı mantık vardır. Elektriğin yarısını verip yarım ısınma sağlar diyotlu kademede. Diyotsuz direk bağlantı da tam ısınmadır.
-
"...yani yukarda çizdiğiniz sinüs dalgasındaki negatif alternans kısmında elektrik akımı nötr den faza -den +ya doğru giderek devreyi tamamlıyor."
zurnanın deliği bu işte :)
Bence sizde hataya düşüyorsunuz, devre açıkkende kapalıykende faz fazdır nötr de nötr zira barajdan hep aynı tel üzerinden faz geliyor yani ileri ve geri hareketi aynı tel üzerinde oluyor tersi olsa, devrede nötüre kalemle bakınca led yanardı yada bazı elektrikçiler sıfırlama yapıyor yani toprak yoksa prizde, prizin toprağı nötüre bağlanıyor bu durumda kaçak olsa sizin mantık ile kaçak akım rölesi atmalıydı zira giden akım gelen akım arasında fark olucaktı...
Ayrıca evimize en yakın trafonun nötr her zaman toprağa bağlanır yani barajdan trafoya gelen nötr gibi bir durum yoktur.
Benim buldugum açıklama su şekilde;elektrik elektoronların titresimi ile olusturuluyor (geçenlerde okudum aslında birbirlerini biraz itiyorlarmış oldukları yerde, bize anlatılan kendilerinin tel boyunca hareketiydi...) ve hat boyunca ışık hızında bu titremiş oluşuyor tam bu noktada sinusün - alternasında barajdan evimize kadar olan hat boyunca her nokta o voltaj seviyesinde(misal 30 volt bir an sonra 31 volt vb gibi) ama yönü baraja doğru gerçekleşiyor diyot eksi bölgede olan akımı geçiriyor ve arka tarafındada benzer voltaj seviyesini böylece görebiliyoruz bu durumda cihaz içinde bu akım enerji harcayıp
iş yaparak geçiyor ve nötürden şimdi geçerek trafodaki toprağa ulaşıyor...
-
Tartıştığınız uzun mesajları okumuş değilim ama bir iki noktaya açıklık getireyim;
Alıntı
metni:sıfırlama yapıyor yani toprak yoksa prizde, prizin toprağı nötüre bağlanıyor bu durumda kaçak olsa sizin mantık ile kaçak akım rölesi atmalıydı BU sıfırlama ile olan kaçak, fazdan nötre olmakta. Kaçak akım rölesi faz ile nötr arasında akım farkını tespit etmekte, fazdan akıma olan kaçak KAR için sorun değil. Esas toprak hattına ve insandan toprağa (çarpılma) olan kaçak KAR için atma sebebi.
Alıntı
metni:trafonun nötr her zaman toprağa bağlanır yani barajdan trafoya gelen nötr gibi bir durum yoktur. Barajdan nötr gelmez. Tamam. Ama trafoda nötrün toprağa bağlandığını kim söylüyor? Trafo topraklanabilir ama bu evlere gelen nötr değildir. Topraklamadaki belirsiz ve gayet düşük akım akışı evlerin yoğun kullanımını nasıl karşılasın???? Trafoda çıkış 3 fazın bir uçları aynı noktada sabittir. Bu sabit nokta nötrdür ve zaten 3 fazın aynı anda toplam gerilimi sıfırdır.
Ayrıca konu ac'de diyot eklemesi değil mi? Diyot AC akımın yarı enerjisini alır. artı ve eksi olmaması buna mani değildir. AKım bir tarafa akarken aktığı taraf eksi, diğer tarafa akarken de diğer taraf eksidir. Acde artı v eksi devamlı değişmektedir diyebiliriz. BU halde eklenen diyot, bir tarafı kesmiş olur.
-
Dostum sen konu hakkımda dediklerimi hiç okumamışsın zira asıl konu farklı , sağol yinede üşenmeyip yazdığın için
-
Alıntı
metni:diyot (misal saç kurutma makinesindeki motor kademe anahtarındaki) nasıl oluyorda Ac akımını geçiriyor ?! Saç kurutma makinasındaki diyot? Sonraki devam eden kısımda da bu konu olmuş?
ACde nötrden diyota doğru nasıl olur da akım akar??? Elektrik tam anlamıyla çözülebilmiş bir konu değil. Ancak pozitifden negatife akar diye kabul yok mu? Var. Alternatif akım da, hem pozitif yükselir hem de negatif düşer. Pozitif yükselirken "0" sayılan nötre zaten akar. Negatif düşüşte e "0" sayılan nötr bu negatife göre pozitif sayılır ve yine "0"a doğru yani nötre doğru akar.
Nötr denilen topraklama değil! Topraklama başka. Toprağa çakılan kazık. Nötr denilen sinüsoidal dalga formu ile ifade dilen 3 faz ile gelen elektriğin fazları. Bu fazların toplamı nötr. Bu fazların trafoda bir uçları birleşiktir ve diğer tarafa doğru elektrik oluşur, bu uç her daim faz toplamı olan "0" sayılır.
-
dostum benim sorum tamamen farklı, yukardaki arkadaş anlamış demek istediğimi, sen kafandakini cevaplıyorsun hep, bu işe yeni başlıyan biri değilim ayrıca
-
nötrden nasıl oluyor da diyot aktifleşiyor mealinde bir sürü cümle vardı ve yanıtladım. Nötrü topraklama diye anlatmışsın düzelttim???
Herşey ortada. Hala anlaşılamamış olduğunu düşünen anlatmaya çalısın ya da boşversin. Konu ortada herkese açık olduğundan verilen bilgiler de şahsi değil herkes için
-
Saç kurutma makinasında doğru akıma ihtiyaç yok tespiti yanlış olur sonuçta içinde bir dc motor var ve bu motorun sürülmesi için en azından yarım dalga doğrultma gerekiyor ki genelde tam dalga doğrultma kullanılır, dc motorlar ac voltajda çalışmaz frekansa göre titreşim gösterir, sizin bahsettiğiniz anahtarın yanındaki giriş diyotu ve yüksek voltajlara dayanabilen kutupsuz kondansatör filtresiyle tepeden tepeye gelen genliği yarıya indirdiği için yarım kademe olarak kullanılmasına ben de katılıyorum ama bu da bir yarım dalga doğrultmadır sonuçta alternanslardan birini kırparak gerilim düşürülüyor.
-
Alıntı
metni:BU sıfırlama ile olan kaçak, fazdan nötre olmakta. Kaçak akım rölesi faz ile nötr arasında akım farkını tespit etmekte, fazdan akıma olan kaçak KAR için sorun değil. Esas toprak hattına ve insandan toprağa (çarpılma) olan kaçak KAR için atma sebebi. @karafetva Güzel bir tanımlama olmuş
@fsh77 Beni yanlış anlamayın lütfen tamamen iyi niyetle yazıyorum; zamanla topraklama nötr gibi en temel en basit olarak görülen terimler ve tanımlar çok fazla karışabiliyor çünkü aslında bunlar en zor konular size önerim en temel tanımlara animasyonlarla destekli videolara tekrardan bir göz gezdirmeniz olacak hatta mümkünse yabancı ve köklü kaynaklardan bakın çünkü bir megep pdfinde akımı +dan-ye tanımlarken diğer seride -den+ya gibi tanımlandığını gördüm. Elektronikte ne zaman kafam karışsa veya anlamakta güçlük çeksem en temele dönüp tanımlara tekrar daha dikkatli bir şekilde göz gezdiririm tabi ben Disleksi öğrenim bozukluğu olan biri olduğum için bunu tercih ediyor olabilirim yine de size kalmış
-
Diyotun ac gerilimdeki davranışı konusunda şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Physics Videos by Eugene KhutoryanskyyoutubeAC to DC voltage conversions visualized with 3D animations. Includes half wave and full wave rectifiers.https://www.youtube.com/watch?v=J8A6QUxfk8c&ab_channel=PhysicsVideosbyEugeneKhutoryansky -
pozitif alternansa dikkat ,tam doğrultma anlatımlarının %95 transformator ile yapılıyor o yüzden AC akımın geliş gidiş yönleri gerçek yaşamdaki gibi olmuyor (prizden direk dogrultuyoruz arada trafo olmuyor artık) ama bu anlatıma dikkat ...
Geliş gidiş farkı yani yönler önemsiz ama muhakkak bir yön (burda + olan) evden baraja doğru olmalı bu çizime göre + tarafda yön evden baraja doğru eksi olanda barajlardan evlerimize olan yön (burda nasıl kabul ederseniz yönleri çok takılmayın önemli olan bir yönde illaki evden baraja olması)
D1-D2 pozitif dogru biaslanıyor deniyor (pozitif çevrimde)...
Bridge Rectifier : Circuit Diagram, Types, Working & Its Applications (elprocus.com)
-
Evet cevap şu,eksi durumunda toprak hattı yani nötr faza göre fazla oluyor yani yüksel potansiyel içeriyor dolayısıylada nörtden faza doğru olan bir gerilim oluşuyor !
Konu kilit,hesap tamam !
-
Alıntı
metni:Pozitif yükselirken "0" sayılan nötre zaten akar. Negatif düşüşte e "0" sayılan nötr bu negatife göre pozitif sayılır ve yine "0"a doğru yani nötre doğru akar. Önceki mesajlardan alıntı... Fevkalade yazılmış mazide...
-
"0" sayılan nötr bu negatife göre pozitif sayılır ve yine "0"a doğru yani nötre doğru akar.
Hatalı ifade,sıfır negatifden yüksek postansiyel içerdiğinden sıfırdan negatife akar !
-
ilk okuduğunda da keşke hata düzeltmeye çalışsaydın.
Elektrik akımı elektron akışıyla ters diye ifade edildiğinden bazen anlam karmaşası ve yanlış anlatım olabiliyor.
-
dostum,ben yazdığına baktım sadece, keşke asıl kaynaktan sen alıntı yaparken düzeltip burda paylaşsaydın
Benzer içerikler
- elektrikli şofben az ısıtıyor
- netelsan yönetici şifresi unuttum
- am radyo frekansları
- direkten eve gelen elektrik kablosu fiyatları
- 3 kablolu avize 2 kabloya nasıl bağlanır
- lehim nasıl yapılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X