Şimdi Ara

deb ve rpm tabanlı dağıtımlar üstüne

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
737
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Fedora, Pardus, Mandriva gibi dağıtımları denedim. Slackware'i de sayabilirim aslında bunların içerisinde . Ama Slackware'i denediğim zaman internet bağlantım yoktu. Aynı şekilde OpenSuse yide denediğimde bilgisayarımda internete bağlantım yoktu. Ama bu denemelerim zamanında , bilmiyorum belkide sorun bende, ne doyurucu bir döküman bulmam kolay oldu nede bu sistemlere adapte olabildim.

Daha önce bir yerde RedHat'ın ulaştığı buyük hardware desteği ve birçok firmanın kendileri ile çalışmaya başlaması sonucu paralı hale geldiği şeklinde bir yazı okumuştum. Belki hardware desteği olarak rpm bazlılar hala önce olabilir. Bazı artıları olduğu söylenebilir de. Bu zaten her zaman her şey için söylenebilecek bişey.

Ama şurası kesinki Debian bazlı sistemler hem dökümantasyon hemde paket yönünden rpm leri çok fena sollamış durumda. Özelliklede paket yönetim yazılımı açısından bakıldığında fark uçurum tabirini caiz hale getiriyor. Bahsi geçen dağıtımların synaptic ile kıyaslanmaları mümkünsede komik bi kıyaslama olacak nitelikte. Synaptic ve apt hem çalışma şekilleri hemde kullanıcı opsiyonları olarak diğerlerinden kat kat üstün. Tabi bunlar benim şahsi fikirlerim ve sebebide benim diğer sistemlere aşina olamamış olmam olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 16 Şubat 2008; 11:23:20 >

• debian bazlı sistemler gerçekten paket yönetiminde çok ilerideler. slackware içinde apt tarzı bir sistem yapıldı ama tabi resmi değil. çünkü slackware felsefesine uymuyor. slackware olabildiğince basit ve kişiselleştirilebilir bir sistem sunmayı hedefliyor. kullanıcı sistemi istediği gibi kolaylıkla şekillendirebilir.

döküman konusundawww.slackbook.org slackware dokuman projesidir sadece slack için değil çoğu bölümü linux için kaynak kitap niteliğindedir. ayrıca slack kurulumundan sonra internet bağlantısına gerek kalmadan, /usr/doc altında linux-howto, linux-faq ve daha birçok dokumana ulaşılabilir.

redhat işi tamamen ticarete dökmüş durumda. son fedora sürümünde bir video dosyası çalıştırmaya kalktım. ubuntu gibi codecleri buldu ama yüklemedi. yüklemek için her codec'e 15 eur istedi zaten bedava ve çok iyi çalışan codecler varken neden paralı codec satmaya çalıştığınıda çözemedim.

debian bazlı sistemler kullanım olarak kolay, zahmetsiz sistemler. ama yinede ben tam olarak ısınamadım. kuracağım paketi ve kerneli kendim derlemezsem o sistem benim sistemim değilmiş gibi geliyor.

• Bu bahsettiğiniz kerneli ve paketi kendiniz derlemeniz olayında da yukarıda bahsettiğim şeyler dolayısı ile debian yine önde. Kernel derleme hepsinde standart denebilir durumda belki ama debianda özel olarak kerneli derlediğinizde bir deb paketi elde ediyorsunuz. Bunun yanında normal programları kaynak koddan derlemek içinde kütüphanelere ihtiyacınız var. Bu konudada yine zenginliği ile göz dolduran sistemler debian bazlı sistemler.
  • Bence de deb ve apt gerçekten çok önde. Fedora kullanırken bir hantallık sezdim rpm yüklemelerinde. Synaptic'i deb'i aradım.
  • Benim şu ana kadar kullanmış olduğum iki tane dağıtım var: Ubuntu ve Slax. Ubuntu deb (değişik bir deb) paketlerini kullanıyordu, Slax'da da her şeyi kendiniz yapmalısınız zaten. Dolayısıyla karşılaştırma yapabilecek bir durumum yok ama bir garip merak içerisindeyim, ne olunca iyi paket yönetimi oluyor, ne yapınca (veya yapmayınca) iyi olmayan paket yönetimi oluyor???
  • bir linux sürümünün iyi kabul edilebilmesi için windowstan daha kolay program kurulabilmeli, yani yukarıda yazılanlardan ben bunu anlıyorum.
  • quote:

bir linux sürümünün iyi kabul edilebilmesi için windowstan daha kolay program kurulabilmeli, yani yukarıda yazılanlardan ben bunu anlıyorum.

rpm paket sistemini hiç kullanmadım o yüzden bir fikrim yok yanlızca çok güvendiğim insanlardan çok iyi olmadığını duydum oyüzden redhat tabanlı bir dağıtım kurup denemedim ama gönülden debian'cıyım...
    debian ve türevlerinde program kurmak ve kaldırmak sadece bir tıkla gerçekleşebiliyor programlarda güncellemeler çıktığında sizi uyarıyor ve sadece güncelle demeniz yetiyor, internette site site dolaşıp program aramıyorsunuz hepsi elinizin aldında ve ücretsiz sistem çekirdeği bile sürekli güncelleniyor (windows vista bile hala 15 yıllık windows NT çekirdeğini kullanıyor) bir bilgisayar kullanıcısı daha ne isterki

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: RicCo

bir linux sürümünün iyi kabul edilebilmesi için windowstan daha kolay program kurulabilmeli, yani yukarıda yazılanlardan ben bunu anlıyorum.

Windowsta program kurmaktan linuxta program kurmak her şekilde çok daha kolaydır. Windows için yazılmış bir programı windowsa kurmanınzdan daha kolay bir şekilde ve daha fazla alternatifle crack girme derdi olmadan debian için yada mandriva için yazılmış bir programı bu sistemlere kurabilirsiniz.

Bunun yanında birde programı kaynak koddan kurma seçeneğiniz var. Buda kolaydır. Fakat bazen bazı paketlerin eksik olması yüzünden zorlaşabilir. Fakat bu paketlerde pekala edinilebilir.
    Windowsa kurmak için bir programın kaynak kodlarını bulmanız çok zordur. Bazen yasadışı denebilecek eylemlere girmeniz gerekebilr. Bunları yaptıktan sonra programınızı derleyecek derleyiciyide bulmanız gerekecektir. Bütün bunlar işkence külfet ve lüzumsuzluktan başka bir şey değil.

• linux dağıtımlarından ubuntu ve mandriva yı kullandım artık sadece ubuntu kullanıyorum başka bir işletim sistemi kullanma gereği duymuyorum. ubuntu daki yükleme kolaylığı diğerlerinde yok ayrıca güncellşetirme ve synaptic paket sistemi bence bırakın diğer linux dağıtımlarını windows un dahi çok ilerisinde. windows ta olduğu gibi herbir programın kendi update sistemi yok tek bir sistemle bütün programlar güncelleştiriliyor. linux yeni geçmek isteyenlere ilk tavsiyem ubuntu dur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.