Şimdi Ara

Değer kaybı davası açmak? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ya arkadaş biz haklı olan hakkını aramasın demiyoruz ki 800 liralık hasar için çingenelik yapmanın anlamı yok diyoruz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: _AsDeRf_

Benim de haziranda bir kazam oldu suc tamamen karsi tarafta. Aracimda 10bini gecgin hasar var sanayiide yaptirdik. Bu is nasil oluyor? Aracimin kazali halini inceleyen expertizin karti var elimde arayip direk islemleri gerceklestirebilirmiyim? Yoksa avukat mi tutmak lazim?

ben bi avukata vekalet verdim %25 alicaklar sonuçtan eger istersen numaralarını veririm, fakat sonradan duyduğuma göre kendi sigorta şirketinlr iletisime geçersen onlar yardımcı oluyorlarmış

• Toros mercedese carpmisti adam deger kaybi davasi acacagim,agzindan fitil fitil getirecegim diye.Sonrada carpan torosun anahtarini firlatmisti adama al senin olsun,hakkimi helal etmiyorum paragoz arsiz kopek diye... o konu ne oldu ?

• Değer kaybı davalarında sigorta olsun bireysel olsun parçanın daha önce işlem görmediğinin ispatı gerekiyor, yoksa benim değişmiş boyalı çamurluğuma bir daha vursunlar ben yine değer kaybı alayım yok böyle bir dünya
  • quote:

Orijinalden alıntı: raiser34

Ya arkadaş biz haklı olan hakkını aramasın demiyoruz ki 800 liralık hasar için çingenelik yapmanın anlamı yok diyoruz

2004 ten beri olan üyeliğimi senin yüzünden riske atamıcam. Çapsız yorumlara meyil olmayın

• Kimin çapsız olduğu belli oluyor. Kaza bu kaza... Mercedese dokundursan 10k ödemen lazım o zaman. Adamın sigortası Ödemiş işte daha neyin değeri 800 lira için neyse sizin gibiler oldukça daha çok kişi ağlar sigorta fiyatları yüzünden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raiser34 -- 1 Ekim 2016; 13:15:57 >
  • bilip bilmeden konusanlar var dava 800 tl icin degil dava boyasiz degeri ornek 45000 tl olan aracin bu hali ile 40000 tl alici bulmasindan kaynakli 5000 tl gibi bir rakamin istenmesidir

• karşı tarafın çok ciddi kusuru yok ise ( ehliyetsiz araç kullanma,alkollü araç kullanma,kasıtlı fevri hareketler) trafikte gerçekleşen anormal sayılamayacak trafik kazalarında değer kaybı davası açmak bence hukuki değil. hukukçu değilim ama bana adil gelmiyor sigorta ile korunan
    bir ortamda bir de olur olmaz DKD davası açmak kaostan başka birşey getirmez bunun zararını 80 milyon çeker.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Panthér

quote:

Orijinalden alıntı: Jozef38

800 TL için değer kaybı açsan ve kazansan en fazla diyelim sana 1500TL para verdiler (vermezlerde hadi verdiler) Sen avukat tutacaksın avukat ücretin olacak uğraşacaksın ve bence en önemlisi 800 TL lik bir hasar için kendiri küçük düşüreceksin. Şahsen benim başıma böyle bir olay gelse karşı taraf böyle komik bir miktar için bana değer kaybı davası açsa hiç dava ile muhattap olmam giderim adamın eline 1000-1500 TL para veririm kendi utansın. Unutmayın bir gün sizinde başınıza gelebilir. 1000-2000 TL İçin kimsenin ağız kokusunu çekmeye değmez

Avukatlık iş yok; Ekspere evrak hazırlatıyorsun karşı tarafın sigortasından bir yetkili ile görüşüp anlaşma talep ediyorsun ve evrakları
    gönderiyorsun,olumlu ve makul bulunur ise ödemeyi yapıyorlar. Anlaşma yok ise ve %100 kusur oranı karşıda ise, aynı evrakları Sigorta
    Tahkim Kuruluna gönderiyorsunuz, süreç başlıyor ve bir süre sonra atanan haken ve kurul ödemeyi onaylıyor, sigorta şirketide ödüyor.

Bu iş utanma yada ağız kokusu işi değl, hak meselesi...
    Eğer haksız yere hasar almış ve haksız yere değer kaybına uğranmış ise, hak edilen alınır.

Sigorta Tahkim Kurulu/Komisyonu "mahkemeye" alternatif bir organ değil mi? Yani doğrudan avukat kanalı ile mahkemeye müracat etmek daha mı meşakkatli?

• Borçlar kanunundaki bu maddeye göre değer kaybı veriliyormuş.

3. Aşkın zarar
    MADDE 122- Alacaklı, temerrüt faizini aşan bir zarara uğramış olursa, borçlu kendisinin hiçbir kusuru
    bulunmadığını ispat etmedikçe, bu zararı da gidermekle yükümlüdür.
    Temerrüt faizini aşan zarar miktarı görülmekte olan davada belirlenebiliyorsa, davacının istemi üzerine hâkim, esas
    hakkında karar verirken bu zararın miktarına da hükmeder.

Araç değer kaybı davası açılırken konusu ve talebi yazılmış dava dilekçesine aşağıdaki belgeler de ayrıca eklenmeliymiş.

… / … / … tarihli kaza tespit tutanağı
    … / … / …tarihli ekspertsiz raporu
    … / … / … tarihli servis raporu ve servis faturası
    Sigorta poliçesi
    Aracındaki hasara ait fotoğraflar
    Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi
    Araç kiralanmış veya ticari kaybı varsa fatura ve belgeler

Araç Değer Kaybı Davası Dilekçesi Örneği

……….. MAHKEMESİ’NE

DAVACI :

DAVACI VEKİLİ:

DAVALI:

KONU: Trafik Kazası Sonucu Araçta Oluşan Değer Kaybı İle Aracın Kullanılmamasından Doğan Zararın Tazmin Edilmesi İstemimizden İbarettir.

AÇIKLAMA ve GEREKÇELER:

Müvekkilin sevk ve idaresinde bulunan ….. plakalı, ….. model, ….. marka ticari kamyonetine, davalı tarafından sevk ve idare edilen ….. plakalı aracın, tali yoldan ana yola çıkmakta iken sağ yan tarafından çarpması sonucu meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında müvekkile ait kamyonetin kasası hasar görmüş, aracın hareket kabiliyeti kaza sonucu tamamen ortadan kalkmıştır. Bu nedenle kamyonet iki hafta bir yandan hasar gören parçaların değiştirilmesi, diğer yandan tamir edilecek ve boyanacak işlemler dolayısıyla serviste kalmış, bu süre boyunca kullanılamamıştır.

Müvekkil, hasara uğrayan aracını henüz bir yıl evvel almış olup, kaza tarihine kadar aracın tüm bakımlarını zamanında ve yetkili servisinde yaptırmıştır. Kaza gerçekleşene kadar geçen süre içerisinde aracın değişen her hangi bir parçası bulunmadığı gibi kaporta ve boyasında herhangi bir kusur, çizik söz konusu değildir. Müvekkil, aracını tamir süresi boyunca kullanamamış ve ortalama ….. TL olan günlük kazancını iki haftalık süre boyunca elde edememiştir.

Müvekkil, nakliye işi ile geçimini temin eden bir kişi olması dolayısıyla meydana gelen kaza nedeni ile araçta oluşan değer kaybı ve aracın tamirde kaldığı süre boyunca oluşan kar kaybının ödenmesi için mahkemenize başvurulması zorunlu hale gelmiştir.

HUKUKİ NEDENLER: 6098 sayılı Kanun madde 122 ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER: Servis Tamirat Formu, Kaza Raporu, Aracın Ruhsat Fotokopisi ve Diğer Deliller

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla, müvekkile ait araçta meydana gelen değer kaybı ile aracın tamir süresince kullanılamaması nedeni ile mahrum kalınan kar kaybı karşılığı olarak ….. TL’nin davalıdan alınmasına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesi, müvekkil adına vekaleten talep olunur. ../../….

Davacı Vekili Av.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nce 23.09.2010 tarihinde yayınlanan sektör duyurusu ile araç değer kaybı tespitinin kara araçları branşında ruhsat sahibi sigorta ekspertsiz tarafından yapılabileceği belirtilmiştir. Yani araç değer kaybı hesaplaması ekspersizlerce yapılmaktadır. Araç değer kaybı hesaplaması için hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, Pazar değeri gibi farktörler esas alınmaktadır.

Mahkemeler öncelikle bilirkişi incelemesi talep etmektedirler. Araçlarda kaza sonrası değer düşüklüğü, araçtaki hasarın büyüklüğü, dolayısıyla yapılan onarımın büyüklüğü ve tamirat sırasında işçilik kalitesi ile doğru orantılı olarak değişir. Sonuç olarak değer tespit ve tazminat davası açılabilmesi için karşı tarafın kazada kusurlu olması ve onarım yapılan kısımların kaza öncesi sağlam ve orijinal olması gerekmektedir. Çünkü daha önce örnek vermek gerekirse şasi bir onarım gördüyse bu durum aracın daha önce de kaza geçirdiğini gösterir. Yani araç daha önce değer kaybı yaşamıştır ve bu durumda ikinci bir değer kaybından söz edilemez. Bunun yanında farlar, silecekler, camlar, stoplar, tamponlar ve jantlar gibi onarım gerektirmeyen değişim isteyen parçalar için değer kaybı uygulanmamaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz koşullar bulunmaktaysa ilk olarak değer tespiti yaptırılır. Mahkeme daha sonra bilirkişi atayacak, bilirkişi ise hasarın ve onarımın boyutlarına bakarak araçtaki değer kaybını gösteren bir rapor sunacaktır. Arkasından da araçta bu duruma neden olan aleyhine tazminat davası yani araç değer kaybı davası açılır.

Teferruatı çok fazla isterseniz açabilirsiniz bildiğimden değil dışardan kopyala yapıştır yaptım. Bilginiz olsun diye

• quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

quote:

quote:

800 TL için değer kaybı açsan ve kazansan en fazla diyelim sana 1500TL para verdiler (vermezlerde hadi verdiler) Sen avukat tutacaksın avukat ücretin olacak uğraşacaksın ve bence en önemlisi 800 TL lik bir hasar için kendiri küçük düşüreceksin. Şahsen benim başıma böyle bir olay gelse karşı taraf böyle komik bir miktar için bana değer kaybı davası açsa hiç dava ile muhattap olmam giderim adamın eline 1000-1500 TL para veririm kendi utansın. Unutmayın bir gün sizinde başınıza gelebilir. 1000-2000 TL İçin kimsenin ağız kokusunu çekmeye değmez

Avukatlık iş yok; Ekspere evrak hazırlatıyorsun karşı tarafın sigortasından bir yetkili ile görüşüp anlaşma talep ediyorsun ve evrakları
    gönderiyorsun,olumlu ve makul bulunur ise ödemeyi yapıyorlar. Anlaşma yok ise ve %100 kusur oranı karşıda ise, aynı evrakları Sigorta
    Tahkim Kuruluna gönderiyorsunuz, süreç başlıyor ve bir süre sonra atanan haken ve kurul ödemeyi onaylıyor, sigorta şirketide ödüyor.

Eğer haksız yere hasar almış ve haksız yere değer kaybına uğranmış ise, hak edilen alınır.

Sigorta Tahkim Kurulu/Komisyonu "mahkemeye" alternatif bir organ değil mi? Yani doğrudan avukat kanalı ile mahkemeye müracat etmek daha mı meşakkatli?

Bu değer kaybı ödemesini almak, Avukat tutup mahkemeye gitmeyi gerektirecek bir durum değil.
    Çünkü bizim kazayı yapan şahıstan direk talep ettiğimiz bir para yok, karşı tarafın sigortasından değer kaybı talebi mevcut.
    (O isterse sigortalısına rücu etsin yada havuzdan karşılasın, bizi bağlayan bir durum değil.)

Kişi ekspere hazırlattığı evraklar ile karşı tarafın sigortasına şahsen müracatında bile işi çözebiliyor, olmaz ise sigorta tahkim kurulu geçte olsa işi halleder.

Benim için, Avukat/Mahkeme en son başvurulacak yöntem.

Ben geçen yık tahkim kurulu aracığı ile almıştım, 2-3 evrak hazırlatıp postaya vermek ve para yatırmak dışında bana bir zorluğu olmadı.
    Benim hasar dönemimden sonra bu işler daha da kolaylaşmış ve çabuk oluyormuş.

2 ay önce forumdan bir arkadaşımız evrakları ekspere hazırlatıp, önce karşı tarafın sigortasını aradı, dilekçe yazıp evrakları gönderin demişler.
    Evrakları inceleyip ödemeyi yapmışlar(1 ay sürmüş). Ne Avukat, ne mahkeme, ne tahkim kurulu...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

quote:

quote:

Bu değer kaybı ödemesini almak, Avukat tutup mahkemeye gitmeyi gerektirecek bir durum değil.
    Çünkü bizim kazayı yapan şahıstan direk talep ettiğimiz bir para yok, karşı tarafın sigortasından değer kaybı talebi mevcut.
    (O isterse sigortalısına rücu etsin yada havuzdan karşılasın, bizi bağlayan bir durum değil.)

Kişi ekspere hazırlattığı evraklar ile karşı tarafın sigortasına şahsen müracatında bile işi çözebiliyor, olmaz ise sigorta tahkim kurulu geçte olsa işi halleder.

Benim için, Avukat/Mahkeme en son başvurulacak yöntem.

Ben geçen yık tahkim kurulu aracığı ile almıştım, 2-3 evrak hazırlatıp postaya vermek ve para yatırmak dışında bana bir zorluğu olmadı.
    Benim hasar dönemimden sonra bu işler daha da kolaylaşmış ve çabuk oluyormuş.

2 ay önce forumdan bir arkadaşımız evrakları ekspere hazırlatıp, önce karşı tarafın sigortasını aradı, dilekçe yazıp evrakları gönderin demişler.
    Evrakları inceleyip ödemeyi yapmışlar(1 ay sürmüş). Ne Avukat, ne mahkeme, ne tahkim kurulu...

Bu şekilde prosedür ve işlemler kolaylaştırıldıysa ne mutlu hocam. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Allah herkesi kazadan beladan muhafaza eylesin.

• _AsDeRf_ _ kullanıcısına yanıt
    Mutlaka peşine düş bunun.
    10000 lira kaydı olan aracı satarken çok değer kaybedersin.
    Bir BMW sahinin 20000 tl aldığını okumuştum değer kaybı davasından.
    Bence en az 5000 tl alırsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: derfgt

Mutlaka peşine düş bunun.
    10000 lira kaydı olan aracı satarken çok değer kaybedersin.
    Bir BMW sahinin 20000 tl aldığını okumuştum değer kaybı davasından.
    Bence en az 5000 tl alırsın.

Hocam arabayi uzun sure satmicaz muhtemelen bir sikintisi da yok her seyi orjinal parcalari ile degisti. Gercekten gorulmez kaza vs olsa gercekten pesinden kosmayiz. Ama karsi taraf aynaya bakip beni gormeden emniyet seridinden soldaki sapaga yola dik gecmeye kalkip bir de piskin piskin aynaya baktim da seni gormedim arkandaki kamyonu gordum diyince tekrar tekrar. Araba da sirket araci olunca sinirlendim tabii. Hani dusunuyorum her aklima geldiginde acaba ozur diledi mi ogun diye yok pismanligini bile dile getirmedi.

Ustune sahsi telefonundan 5-6 kez aradim acmadigi gibi 1 gun sonra sekreterine yonlendirdi. Haftaici musait olunca arayacagim insallah

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Aracım park halinde iken çarptılar değerini alabilir miyim ?

Aracıma arkadan çarptılar değeri düştü alabilir miyim ?

Aracıma alkolli iken çarptılar değeri düştü alabilir miyim ?

Aracımın değer kaybını alabilir miyim ?

Aracımda ufak hasar oluştu ama değer kaybını alabilir miyim ?

Değer kaybı raprunu kaç para ya yazdırabilirim ?

Sigorta şirketi çıkan değer kaybı tutarını öder mi ?

Aracıma çarparken yolcu ve sürücü sakatlandı ve ya öldü tazminatımı alabilir miyim ?

Tüm sorularınız için 7/24 degerkaybim34@gmail.com 'dan bilgi alabilirsiniz.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.