Bildirim
Denemede karşılaştığım bir garip soru!!
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Hocam bu tarz sorularda verilen iki değer yerine koyulup işaret incelemesi yapılır. Bulunan değerler zıt işaretliyse, bu aralıkta en az bir kök var denir. Ara Değer Teoremi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamlegendd -- 25 Mayıs 2020; 17:7:4 > -
neden ki hocam
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Bu soru türevden çözülüyor diye biliyorum 2 tane ekstremum noktası var
-
Pek anlamadım hocam biraz daha açar mısın?
Hocam sana zahmet çözümünü atar mısın pek anlamadım da
Yukarıda dendiği gibi ara değer teoremi (intermediate value theorem) diye geçiyor. Kısaca şöyle: bu ifade 3. dereceden bir polinom, tüm polinomlar sürekli fonksiyonlar, yani kabaca grafikleri el kaldırmadan çizilebiliyor diyelim,
f(-3)=8,
f(1)=-4.
Resim linki:
https://i.ibb.co/X5xMvLR/ivt.png
-3'ten 1'e doğru giderken el kaldırmadan grafiği çizeceğimiz için mutlaka x eksenini (y=0 doğrusunu) en az 1 kere kesecek, örneğin resimde c noktasında kestiği gibi, x eksenini kestiği bu noktanın apsisi de fonksiyonun bir kökü oluyor. Resimdeki grafiği bu polinomun gerçek grafiğini düşünerek çizmedim, burada önemi de yok, rastgele bir şekilde ilerledim. Burada olmuyor ama, başka senaryolarda x eksenini birden fazla kere de kesebilir, örneğin başka bir fonksiyonda orada x ekseninin bir kere altına inip, tekrar üstüne çıkıp, tekrar altına inip (1,-4) noktasına ilerleyebilirdi, o zaman (-3,1) aralığında 3 tane kökü olmuş olurdu. Ama fonksiyon belli bir aralıkta sürekliyse ve türevlenebilirse, en az bir kere geçmek zorunda oluyor.
Edit: C şıkkındaki -1'i 1 olarak görüp (-3,1) aralığında kökü olduğunu göstermişim, (-3,-1) aralığında kökü olduğu da aynı şekilde grafikle gösterilebilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miGma -- 26 Eylül 2020; 17:12:50 >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X