Şimdi arkadaşlar bir deprem söz konusu; (İstanbul depremi) bu deprem 5 dakika sonra da olabilir, 10 yıl sonra da olabilir denilen bir deprem. Şimdi bu gelecekteki depremin şiddeti diyelim ki 8 (Allah korusun), bu yakın zamanlarda olanlar hatta 1-2 saat önce olan depremler de dahil bu depremin şiddetini azaltıyor mu ? (Fay hatlarını rahatlattığından) Veya şiddetini yükseltiyor mu ? (Fay hatlarını gerdiğinden) Bu konuda kesin bilgiler bulamadım internette. Hep yorumlar var. Buraya konu açmamın sebebi de budur arkadaşlar. Lütfen saçma sapan yorum yapacak arkadaşlar yazmasın. Sadece bilgisi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum, teşekkür ediyorum.
Benim bildiğim kadarı ile egede olan bir depremde yani fay hattının oynaması istanbula kadar uzanmıyor. Egedeki deprem sonucu fay hattının ortaya çıkarttığı güçlü enerji bizim binalarımızı sallıyor. Keşke rahatlasa ama bildiğim kadarı ile hayır rahatlamıyor. Yanlış bilgi vermeyeyim tabi.
quote:
Orijinalden alıntı: BR9
Benim bildiğim kadarı ile egede olan bir depremde yani fay hattının oynaması istanbula kadar uzanmıyor. Egedeki deprem sonucu fay hattının ortaya çıkarttığı güçlü enerji bizim binalarımızı sallıyor. Keşke rahatlasa ama bildiğim kadarı ile hayır rahatlamıyor. Yanlış bilgi vermeyeyim tabi.
Farklı faylar fakat en ufak bir titreşim bile marmaradaki faya olumlu yada olumsuz etkisi oluyor. Bir taşa damlayan su başta hiç bir etkisi olmuyor gibi gözülebilir fakat yıllarca süren o ufak darbeler bir süre sonra taşı parçalar.
Herkese teşekkür ediyorum. Bu arada internette bir yazı buldum ve okudum. Yazıda her depremin ileride olabilecek daha devasa boyutta bir depremin enerjisini azaltacağını ve felaketi biraz azaltacağını yazıyordu. İnşallah doğrudur da çok büyük bir deprem yaşamayız.
Şimdi bir düşünelim. Tuvalettesin ve büyük bir hazımsızlık yaşıyorsun. Önce yavaş, yavaş küçük dalgalar geliyor. Sonra büyük patlama eğer fay hatları da bu mantığa göre çalışıyorsa, bol şanslar.
Çoğu okuduğum bilgi ve yazanların yorumuna göre her geçen yıl şiddetini arttırıyor diyorlar. İnşaallah beklenen büyük deprem uzun süre gelmez. Hatta hiç olmasın diyeceğim ama uzmanlara göre kesin.
quote:
Orijinalden alıntı: ldr1907
Çoğu okuduğum bilgi ve yazanların yorumuna göre her geçen yıl şiddetini arttırıyor diyorlar. İnşaallah beklenen büyük deprem uzun süre gelmez. Hatta hiç olmasın diyeceğim ama uzmanlara göre kesin.
Hocam bir deprem olacağı söyleniyor kesin bir şekilde. Bu depremin 7+ olacağıda söyleniyor. Adalarda ki fay hattında biriken enerjinin kırılması sonucu ortaya çıkacağıda söyleniyor. Fakat bazı durumlar var.
- Depremin ne zaman olacağı bilinmiyor. ( 5 Dakika sonra veya 30 yıl sonra.) - Kimi bilim adamı kesinlikle 15-20 yıl içinde olmayacak derken kimi bilim adamı 5 dakika sonra olabilir 30 yıl sonrada olabilir diyor.
6.5 Milyon dolar bütçe ile uydular dahilinde araştırmayı grup halinde yapan bilim insanları sonucunda şöyle bir düşüncede var. Adalarda ki biriken enerjinin fay hattının kırılması sonucunda ortaya çıkarttığı şiddet parça parçada olabilir. Yani fay hattı parçalar halinde ufak depremler yaratarakta kırılabilir. Buda olası büyük marmara depremini ufak şiddetler ile önüne geçmiş oluyor. (Can ve mal kaybı bakımından)
En kötü senaryo yani direk 7+ deprem olması. Kimisi 7 şiddetinde derken kimisi 7.5 kesin diyor. 7 ile 7.5 arasında ki deprem şiddetinde çok fark var hatta muazzam bir fark var. Maalesef istanbulun çoğu yeri yok olur.
İlk enerji kartal -> kadıköy taraflarından yayılıp bu avrupa yakasına geçecek. Kadıköyün aşırı bir şekilde zarar göreceği söyleniyor yapılardan dolayı. Bahçelievlerde oturuyorum ( 1.Riskli bölge içerisinde) ve oturduğumuz bina eski olması ile birlikte çatlaklar var.
Avcılar vs toprak yapısından dolayı söz etmiyorum bile. Tabi ki binaların yapısınada bağlı.
İnşallah kentsel dönüşümde hızlanma olurda bu durumdan kurtuluruz.
Maalesef deprem insanoğlunun en çaresiz kaldığı doğal afet... Fakat önlemlerimizi almalıyız deprem kesinlikle öldürür diye bir durum söz konusu değil kurtulmak çok zor fakat kesin söz konusu değil.
levhaların ne yöne doğru oynadığına göre değişmez mi?
quote:
Orijinalden alıntı: Ay Adam
levhaların ne yöne doğru oynadığına göre değişmez mi?
Olabilir bu konuda tam bilgi sahibi değilim. Fakat genel olarak çoğu araştırmada marmarada kırılmayı bekleyen 2 adet fay hattı var. Adalar ve avrupa yakasının başlangıç fay hattı.
İlk fay hattı yani enerjinin biriktidiği fay hattı kırıldıktan sonra o şiddetli enerjinin 2. fay hattınıda kıracağını ve bu şekilde deprem şiddetinin 7.5'lara ulaşacağı söyleniyor.
Benim anlamadığım şöyle bir şey yapılamaz mı? Sonuçta bu fay hattı kırılacak. Boşaltın insanları evinden gidip fay hattını bombalayarak kırmaya çalışın kırılsın ve ney yaşanıyorsa yaşansın. (Sadece varsayım, cahilliğime verin.)
4 şiddeti ve üzerindeki (4.5 da olabilir) depremler rahatlatır. Küçük depremlerin pek bir etkisi olmaz. Mesela Japonya da her gün deprem oluyor ama onlarınki volkanik kökenli, bizdeki durumdan çok farklı. -------- İstanbul da büyük ölçekli bir deprem bekleniyor, ne kadar geç olursa o kadar çok enerji birikeceği için şiddeti de fazla olacaktır, tabi bu da bir tahmin kesin değil. -------- Bu arada 7.5 gibi bir deprem bir felakete neden olur, en basitinden kendi oturduğum bina çöker diye tahmin ediyorum.
BR9
kullanıcısına yanıt
Hocam anlamadığım konu şu neden 7 ile 7.5 arasında çok fark var ? Yani hesabı nasıldır bu konunun ?
öncelikle şiddet ile büyüklüğü ayırmak lazım aynı şey değiller. deprem 7 büyüklüğünde olup 5 şiddetinde hissedilebilir veya 7.5 şiddetinde bu depremin yeryüzüne yakınlığı ve zemindeki kayaların yapısına göre değişkenlik gösteriyor.
Kardeşim bir sürü videosu var. Bana kısaca 7.0 şiddet ile 7.5 şiddet arasındaki farkı açıklayabilir misin ? Hissedileni falan karıştırma şimdilik. Dur daha yavaş yavaş ilerleyeceğiz :D
kdr943K
kullanıcısına yanıt
biri öldürür diğeri süründürür :D neye göre hesaplanıyor bilmiyorum.
Physicist_Emre
kullanıcısına yanıt
Eyvallah kardeşim :D aman Allah yaşatmasın 7.5 o zaman. Bir bilen mutlaka çıkacaktır...
kendimitanimiyorumK
kullanıcısına yanıt
Şimdi Tuvalettesin ve Hazımsızlık yaşamıyorsun. Önce en şiddetli şekilde büyük dalga geliyor sonra yavaş yavaş küçük dalgalar geliyor. Sonra bünye rahatlıyor. fay hatları ya bu mantığa göre çalışıyorsa
et3rn4l
kullanıcısına yanıt
Güzel bakış açısı fakat kardeşim yav şu tuvalet örneğinden vazgeçin