Şimdi Ara

Determinizm mi yoksa belirsizlik mi? Ya da Newton mu yoksa Heisenberg mi ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
1.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • bence bilinçli olarak bilmemiz gerektiği kadar bilgilendiriliyoruz,herşeyde.zamanla da öğrenmek istediğimiz herşeyi öğreneceğiz.belirsiz hiçbirşey kalmayacak...
  • Düşünmeyi bilmemiz yetiyor.Kalan her sorunun cevabını zamanla bulacağız.
  • Ben nedenselliği savunuyorum. Bunu iki nedeni var. Biri, belirsizliğin gözlem yetersizliğinden kaynaklanıyor gibi görünmesi. Diğeri ise etrafıma baktığımda neden-sonuç ilişkilerini görüyor olmam. Dünyada başımıza gelen her şey, daha önceden olan bir olayın sonucudur. Ve şu an yaptıklarımız, gelecekte olacak olayların sonucunu etkileyecektir. Bu iki nedenden dolayı determinizm daha mantıklı geliyor bana. Olasılıksız kitabından yapacağım bir alıntı, düşüncemi daha da pekiştiriyor:

Olasılıksız-sayfa 108
    Tahmin etmek imkansızdır.Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maykıl.

Ben nedenselliği savunuyorum. Bunu iki nedeni var. Biri, belirsizliğin gözlem yetersizliğinden kaynaklanıyor gibi görünmesi. Diğeri ise etrafıma baktığımda neden-sonuç ilişkilerini görüyor olmam. Dünyada başımıza gelen her şey, daha önceden olan bir olayın sonucudur. Ve şu an yaptıklarımız, gelecekte olacak olayların sonucunu etkileyecektir. Bu iki nedenden dolayı determinizm daha mantıklı geliyor bana. Olasılıksız kitabından yapacağım bir alıntı, düşüncemi daha da pekiştiriyor:

Olasılıksız-sayfa 108
    Tahmin etmek imkansızdır.Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin.

Tüm fizik kurallarını üzerine uygulayıp yazının yazı yada tura geleceğini 0 hatayla bulabilirsin fakat içinde insan varsa, bilinç varsa fizik kurallarının yanına insan beyni de girer ve asla içinde insan olan bir olayı 0 hata payıyla tahmin edemezsin.
    Ayrıca etkenler birbirlerini etkiler paradokslar oluşturur, hesaplamalar çoğu küçük şeyde bile yetersiz kalır ve 10 saniye sonra bulutun şeklini 0 hatayla tahmin etmek de imkansızdır. bkz: kaos teorisi

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr.M

quote:

Orijinalden alıntı: Maykıl.

Ben nedenselliği savunuyorum. Bunu iki nedeni var. Biri, belirsizliğin gözlem yetersizliğinden kaynaklanıyor gibi görünmesi. Diğeri ise etrafıma baktığımda neden-sonuç ilişkilerini görüyor olmam. Dünyada başımıza gelen her şey, daha önceden olan bir olayın sonucudur. Ve şu an yaptıklarımız, gelecekte olacak olayların sonucunu etkileyecektir. Bu iki nedenden dolayı determinizm daha mantıklı geliyor bana. Olasılıksız kitabından yapacağım bir alıntı, düşüncemi daha da pekiştiriyor:

Olasılıksız-sayfa 108

Tüm fizik kurallarını üzerine uygulayıp yazının yazı yada tura geleceğini 0 hatayla bulabilirsin fakat içinde insan varsa, bilinç varsa fizik kurallarının yanına insan beyni de girer ve asla içinde insan olan bir olayı 0 hata payıyla tahmin edemezsin.
    Ayrıca etkenler birbirlerini etkiler paradokslar oluşturur, hesaplamalar çoğu küçük şeyde bile yetersiz kalır ve 10 saniye sonra bulutun şeklini 0 hatayla tahmin etmek de imkansızdır. bkz: kaos teorisi

En azından insan kendi geleceğini görebilir diye düşünüyorum. Geleceğimizi bizim vereceğimiz kararlar belirleyecek. Hangi kararları vereceğimizi de kendimiz biliriz. Bu sayede de bu kararların doğuracağı sonuçlardan oluşacak geleceğimizi görebiliriz.
    Evet, başka insanlarla ortak geleceği tahmin etmek zordur bence de. Ama az çok birşeyler tahmin edilebilir sanırım.

Özetle, bu da determinizmi destekliyor. İnsanın beyni, kararları vermesini sağlar. Bu kararlara bağlı da yeni sonuçlar ortaya çıkar. Sorun, verilen kararların neler olduğunu tam olarak bilmektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maykıl. -- 16 Ağustos 2010; 13:55:56 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.