Şimdi Ara

Determinizm mi yoksa belirsizlik mi? Ya da Newton mu yoksa Heisenberg mi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
1.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • etkimiz bizim zaafımız. yani gözlemlerken biz elektronun yerini bilmek istiyoruz. onun için biz elektrona ışık gönderip sonra yansımasını bekleyerek nerde olduğunu buluyoruz. fakat fotonun elektrona etkisi yüzünden momentumu değişiyor ve böylece istediğimiz elektronun hızını tayin edemiyoruz. bildiğimiz belirsizlik ilkesi ortaya çıkıyor. yani gözlem yaptıgımızda etkimiz bu oluyo. farklı bi yönten deneyebilsek. mesela elektronu fotona ihtiyaç duymadan gözlemleme gibi bir şansımız var mı?
  • başka yöntemler de kullanıldı ancak sonuç aynı mesela ışığın dalga boyunu uzatıp kızılötesi hatta mikrodalgaya taşıdılar ki elektronlar daha az etkilensin diye... bu sefer de ışığın dalga boyu iki yarık arası mesafeden büyük olduğunda yine elektronun nereden geçtiğini göremediler :)
    ilginç olan ise göremediklerinde arka fonda girişim deseni oluşması ,elektronun yerini tayin ettiklerinde ise çift çizgi oluşması

quote:

Orijinalden alıntı: BrutaL41

etkimiz bizim zaafımız. yani gözlemlerken biz elektronun yerini bilmek istiyoruz. onun için biz elektrona ışık gönderip sonra yansımasını bekleyerek nerde olduğunu buluyoruz. fakat fotonun elektrona etkisi yüzünden momentumu değişiyor ve böylece istediğimiz elektronun hızını tayin edemiyoruz. bildiğimiz belirsizlik ilkesi ortaya çıkıyor. yani gözlem yaptıgımızda etkimiz bu oluyo. farklı bi yönten deneyebilsek. mesela elektronu fotona ihtiyaç duymadan gözlemleme gibi bir şansımız var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 16 Temmuz 2010; 20:54:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

başka yöntemler de kullanıldı ancak sonuç aynı mesela ışığın dalga boyunu uzatıp kızılötesi hatta mikrodalgaya taşıdılar ki elektronlar daha az etkilensin diye... bu sefer de ışığın dalga boyu iki yarık arası mesafeden büyük olduğunda yine elektronun nereden geçtiğini göremediler :)
    ilginç olan ise göremediklerinde arka fonda girişim deseni oluşması ,elektronun yerini tayin ettiklerinde ise çift çizgi oluşması

quote:

etkimiz bizim zaafımız. yani gözlemlerken biz elektronun yerini bilmek istiyoruz. onun için biz elektrona ışık gönderip sonra yansımasını bekleyerek nerde olduğunu buluyoruz. fakat fotonun elektrona etkisi yüzünden momentumu değişiyor ve böylece istediğimiz elektronun hızını tayin edemiyoruz. bildiğimiz belirsizlik ilkesi ortaya çıkıyor. yani gözlem yaptıgımızda etkimiz bu oluyo. farklı bi yönten deneyebilsek. mesela elektronu fotona ihtiyaç duymadan gözlemleme gibi bir şansımız var mı?

evt. bide gözlem olunca kayboluyo ya. dalganın çökmesimi neymiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 20 Temmuz 2010; 22:49:55 >

• evet o belgeselleri takip etmiştim ama benden tavsiye bu konularla ilgili bilim adamlarından kitaplar okumanız. kitaplarda herşey çok daha güzel bir dille daha geniş bir bilgiyle anlatılıyor. ben mümkün olduğunca hem görelilik hem de kuantum mekaniği üzerine kitaplar okuyorum. tabi formüllerden olabildiğince uzak, konunun fikir yönünü anlatan kitaplar.

quote:

quote:

başka yöntemler de kullanıldı ancak sonuç aynı mesela ışığın dalga boyunu uzatıp kızılötesi hatta mikrodalgaya taşıdılar ki elektronlar daha az etkilensin diye... bu sefer de ışığın dalga boyu iki yarık arası mesafeden büyük olduğunda yine elektronun nereden geçtiğini göremediler :)

quote:

evt. bide gözlem olunca kayboluyo ya. dalganın çökmesimi neymiş. he bide fizikle ilgili bi program var trt de. link koyacam ama inşallah bişi yapmazlar banahttp://www.trt.net.tr/anasayfa/anasayfa.aspx bura girin. sol altta medya diye bişi yazıyo. orda dinle izle var ona tıklayın. sonra başka sayfa açılacak. açılan sayfanın solunda belgeseller diye bi bölüm var. ona tıklayın. o bölümdede ''küçük muhteşemdir'' diye bi belgesel var. atomlarla ilgili birçok bilgiyi anlatıyorlar. ayrıca bölüm 6-7-8 k.mekanigi hakkında bilgi veriyor.. çok hoşuma gitmişti. bi bakın derim.

• önerebileceğin kitaplar varsa isimlerini söyleyebilirmisin. özellikle k.mekaniği ile ilgili.
  • newton halt etmiş... Heisenberg
  • gerardt hooft - maddenin son yapıtaşları
    richard feynman - altı kolay parça
    marcus chown - biraz kuantumdan zarar gelmez
    alastair m rae - kuantum fiziği yanılsama mı gerçek mi

bu kitapları önerebilirim. hiç kitap okuma alışkanlığı olmayan ben şu an arka arkaya kitap bitiriyorum. demek ki insanın merak etmsi gerekiyomuş.

quote:

önerebileceğin kitaplar varsa isimlerini söyleyebilirmisin. özellikle k.mekaniği ile ilgili.
  • quote:

gerardt hooft - maddenin son yapıtaşları
    richard feynman - altı kolay parça
    marcus chown - biraz kuantumdan zarar gelmez
    alastair m rae - kuantum fiziği yanılsama mı gerçek mi

bu kitapları önerebilirim. hiç kitap okuma alışkanlığı olmayan ben şu an arka arkaya kitap bitiriyorum. demek ki insanın merak etmsi gerekiyomuş.

quote:

önerebileceğin kitaplar varsa isimlerini söyleyebilirmisin. özellikle k.mekaniği ile ilgili.

teşekürler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 20 Temmuz 2010; 21:27:19 >
  • insanların ve insanlığın her şeyi bilmesi mümkün değil. bu açıdan belirsizlik çok daha mantıklı.
  • belirsizlik, insanın bilmemesi gerektiği için değil, bilmediği için hayatı tekdüzelikten kurtardığı için muhteşemdir
  • quote:

belirsizlik, insanın bilmemesi gerektiği için değil, bilmediği için hayatı tekdüzelikten kurtardığı için muhteşemdir

Belirsizlik olduğu sürece ufkumuzun genişlemeyeceği kanaatindeyim. tamam belirsizliğin hayatı tekdüzenden kurtardığı ve içinin merak uyandırması muhteşem gelebilir. Ama evrendeki olayların işleyişini çözmek ve belli bir düzen içinde olduğunu görmek kafamızdaki soruların kalkmasına yardımcı olacaktır. fizikten zevk almak demek benim için, farklı düşünerek evrenin işleyisinin nasıl olduğunu çözmektir. kesin olan bir sonuca ulaşmaktır. diceksin herşeyin sonucuna varsak hiç belirsiz bişey olmasa bu fiziğin ne gibi bi zevki olur. Emin ol bu belirsizlik her zaman yanımızda olacakttır. bulduğumuz her sonuç bize bi belirsizlik kazandıracaktır. ve sadece görmediğimiz başka güçleri görmemizi bu sonuçlar sağlayabilir.

• belki Biri bizim evrenin işleyişini çözmemizi istemiyordur :)

quote:

quote:

belirsizlik, insanın bilmemesi gerektiği için değil, bilmediği için hayatı tekdüzelikten kurtardığı için muhteşemdir

Belirsizlik olduğu sürece ufkumuzun genişlemeyeceği kanaatindeyim. tamam belirsizliğin hayatı tekdüzenden kurtardığı ve içinin merak uyandırması muhteşem gelebilir. Ama evrendeki olayların işleyişini çözmek ve belli bir düzen içinde olduğunu görmek kafamızdaki soruların kalkmasına yardımcı olacaktır. fizikten zevk almak demek benim için, farklı düşünerek evrenin işleyisinin nasıl olduğunu çözmektir. kesin olan bir sonuca ulaşmaktır. diceksin herşeyin sonucuna varsak hiç belirsiz bişey olmasa bu fiziğin ne gibi bi zevki olur. Emin ol bu belirsizlik her zaman yanımızda olacakttır. bulduğumuz her sonuç bize bi belirsizlik kazandıracaktır. ve sadece görmediğimiz başka güçleri görmemizi bu sonuçlar sağlayabilir.

• quote:

belki Biri bizim evrenin işleyişini çözmemizi istemiyordur :)

quote:

quote:

işte bundan bahsediyorum. :))
    y SORU FELAN SORUN TARTIŞALIM YA :d

• eğer kuralları O'nun koyduğunu düşünürsek bizim yapabilecek çok şeyimiz de kalmıyor.
    evet özgür irade sahibi canlılar olduğumuzu kabul ediyorum ancak iş evrenin işleyişi neden var olduğu ve sonu olup olmadığı konularına gelince önümüzde bir duvar olduğunu düşünebiliriz ve bu duvarı hiç aşamayabiliriz. diyelim ki herşeyin sırrını evrenin işleyişini neden var olduğunu ve ne zaman yok olacağını ,öldükten sonra ne olacağımızı öğrendik diyelim. e sonra ne olacak? işte sonra ne olacağını bilemediğimizden bu soruların da bizim tahmin ettiğimiz anlamda bir cevabı olmayabilir.
    belki de öldükten sonra bazı cevapları bulabiliriz. peki doğmadan önce neredeydik ne yapıyorduk. doğduktan sonra ilk yıllarımızı neden hatırlamıyoruz?
    bu dünyaya geldikten sonra bu evrene ve yaşadığımız yere alışmak için gereken zaman mı bu acaba?
    daha önce çok daha değişik bir formda olduğumuz için mi güçlük çekiyoruz ilk dünyaya geldiğimizde.

quote:

quote:

belki Biri bizim evrenin işleyişini çözmemizi istemiyordur :)

quote:

quote:

işte bundan bahsediyorum. :))
    y SORU FELAN SORUN TARTIŞALIM YA :d

• Her zaman bir belirsizlik olmak zorunda gibi gözüküyor. Benim anlamadığım neden çağresiz kalınca olasılıkları kullanıyoruz. Adamın biri çıkmış(heisenberg)atomda gerçekleşen bazı olayları açıklayamamış ''bu olası bi şekilde gerçekleşiyor'' demiş. Bi belirsizlik olacaksa sonuca ulaşmak için sorulan soruların belirsizliği olmalı. Ama bu bulduğu sonuç işimize yaramadı mı? e yaradı . hemde süper bişi. ama bu yolda ilerlemek istenilen sonuçları bize getirmiyecek gibi.. olasılıkların yolunda ilerlemek her zaman bir olasılıktan bahsetmedir. Bu da beni rahtsız ediyor. demek istediklerim bu. ben belirsizlk ilkesinin süper bişi olduğunu fakat bu yolda ilerlenmemesi gerktiği düşüncesindeyim.
  • durumu şöyle izah edeyim aslında rahatsız olacak bi durum yok;
    dünya üzerinde makro ve mikro düzeyde olaylar cereyan ediyor doğru mu?
    mikro düzeydeki olaylar aslında makro düzeydeki olayları oluşturuyor. kafaları karıştıran durum makro düzeydeki olayların şüphe götürmeyen ve olasılıksız salt olaylar gibi görünmesi ancak o olayların oluşmasını sağlayan mikro düzeyde kıpırdanmalar var ve bunlar tamamen olasılıklar dahilinde. durum o ki aslında makro düzeydeki yaşanan olaylar da olasılıklar dahilindedir ama biz bu şekilde algılamayız, ta ki daha detaya girdiğimizde olayların tamamen olasılık dahilinde olduğunu anlarız.

quote:

Her zaman bir belirsizlik olmak zorunda gibi gözüküyor. Benim anlamadığım neden çağresiz kalınca olasılıkları kullanıyoruz. Adamın biri çıkmış(heisenberg)atomda gerçekleşen bazı olayları açıklayamamış ''bu olası bi şekilde gerçekleşiyor'' demiş. Bi belirsizlik olacaksa sonuca ulaşmak için sorulan soruların belirsizliği olmalı. Ama bu bulduğu sonuç işimize yaramadı mı? e yaradı . hemde süper bişi. ama bu yolda ilerlemek istenilen sonuçları bize getirmiyecek gibi.. olasılıkların yolunda ilerlemek her zaman bir olasılıktan bahsetmedir. Bu da beni rahtsız ediyor. demek istediklerim bu. ben belirsizlk ilkesinin süper bişi olduğunu fakat bu yolda ilerlenmemesi gerktiği düşüncesindeyim.

• quote:

durumu şöyle izah edeyim aslında rahatsız olacak bi durum yok;
    dünya üzerinde makro ve mikro düzeyde olaylar cereyan ediyor doğru mu?
    mikro düzeydeki olaylar aslında makro düzeydeki olayları oluşturuyor. kafaları karıştıran durum makro düzeydeki olayların şüphe götürmeyen ve olasılıksız salt olaylar gibi görünmesi ancak o olayların oluşmasını sağlayan mikro düzeyde kıpırdanmalar var ve bunlar tamamen olasılıklar dahilinde. durum o ki aslında makro düzeydeki yaşanan olaylar da olasılıklar dahilindedir ama biz bu şekilde algılamayız, ta ki daha detaya girdiğimizde olayların tamamen olasılık dahilinde olduğunu anlarız.

quote:

Her zaman bir belirsizlik olmak zorunda gibi gözüküyor. Benim anlamadığım neden çağresiz kalınca olasılıkları kullanıyoruz. Adamın biri çıkmış(heisenberg)atomda gerçekleşen bazı olayları açıklayamamış ''bu olası bi şekilde gerçekleşiyor'' demiş. Bi belirsizlik olacaksa sonuca ulaşmak için sorulan soruların belirsizliği olmalı. Ama bu bulduğu sonuç işimize yaramadı mı? e yaradı . hemde süper bişi. ama bu yolda ilerlemek istenilen sonuçları bize getirmiyecek gibi.. olasılıkların yolunda ilerlemek her zaman bir olasılıktan bahsetmedir. Bu da beni rahtsız ediyor. demek istediklerim bu. ben belirsizlk ilkesinin süper bişi olduğunu fakat bu yolda ilerlenmemesi gerktiği düşüncesindeyim.

bu olaya kuantumun klasiğe yaklaşması olayı deniyordu galiba. olasılıklar bizim bi parçamız olmamalı. o zaman yaşamamız olası, ölmemiz olası, nefes almamız olası. olasılığın içinde yatan her zaman bir yol vardır. bu yolu bulsak bile olasılıklar bizi bırakmayacak. bide makro dünyayı mikro dünyaya uyarlayamazsın ama mikro dünyayı makro dünyaya uyarlayabilirsin. burdanda olasılıkların her yerimizde olduğu sonucu çıkıyor. buda beni rahatsız ediyor. sonuçta olasılıklar her zaman var ama her yerde değil. Ayrıca demek istediğin şeyide çok iyi anlıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 23 Temmuz 2010; 15:04:22 >

• evet makro olaylar mikro olayların birleşimidir.
    bu arada avatar resmin hoşuma gitti...
    ne büyük bir zeka değil mi gözle görünmeyeni görmek.

quote:

bu olaya kuantumun klasiğe yaklaşması olayı deniyordu galiba. olasılıklar bizim bi parçamız olmamalı. o zaman yaşamamız olası, ölmemiz olası, nefes almamız olası. olasılığın içinde yatan her zaman bir yol vardır. bu yolu bulsak bile olasılıklar bizi bırakmayacak. bide makro dünyayı mikro dünyaya uyarlayamazsın ama mikro dünyayı makro dünyaya uyarlayabilirsin. burdanda olasılıkların her yerimizde olduğu sonucu çıkıyor. buda beni rahatsız ediyor. sonuçta olasılıklar her zaman var ama her yerde değil. Ayrıca demek istediğin şeyide çok iyi anlıyorum.
  • quote:

evet makro olaylar mikro olayların birleşimidir.

quote:

evet. ya nası diyim tam aklımı okumuş gibi oldun :) bak mesela newton yerçekimini yani var olan şeyi, hergün hissettiğimiz şeyi buldu. sıvıların kaldırma kuvveti bulan adam kimdi. mesela oda var olanı buldu. Ama maxwell e.m dalganın hareketinin nasıl olduğunu hele einsteinin göreliliği nasıl bulduğunu merak ediyorum. nasıl bir düşüncedir. nasıl bir zekadır.

• bir belgeselde bir fizikçi şöyle konuşmuştu;
    özel görelilik einstein tarafından keşfedilmeseydi bile şimdiye kadar kesin bulunmuştu ancak genel görelilik o keşfetmeseydi büyük ihtimalle halen bulunamamış olabilirdi.

quote:

quote:

evet makro olaylar mikro olayların birleşimidir.

quote:

evet. ya nası diyim tam aklımı okumuş gibi oldun :) bak mesela newton yerçekimini yani var olan şeyi, hergün hissettiğimiz şeyi buldu. sıvıların kaldırma kuvveti bulan adam kimdi. mesela oda var olanı buldu. Ama maxwell e.m dalganın hareketinin nasıl olduğunu hele einsteinin göreliliği nasıl bulduğunu merak ediyorum. nasıl bir düşüncedir. nasıl bir zekadır.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.