Şimdi Ara

Devletten Özel Okul desteği..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1
Cevap
0
Favori
626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

ANKA

Özel öğretime devlet desteği. Milli Eğitim Bakanlığı özel liselerden hizmet satın alabilecek. Öğrenci başına 1.000 YTL'yi geçmemek üzere yardım yapılabilecek. Velilerin okul ücreti için aldığı kredinin faizinin yarısı da devlet tarafından karşılanabilecek.

Hükümet, özel okullara önemli teşvikler öngören yasa tasarını TBMM'ye gönderdi. Bu tasarıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel eğitim kurumlarından hizmet alması, öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısı kadarını devletin karşılaması da var. Resmi okullarda çalışan öğrenciler aynı zamanda bu özel eğitim kurumlarında da çalışabilecekler.

Bu tasarıya göre, bu kurumlar Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkan verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilecekler. Bakanlık, kurumlardan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde hizmet satın alabilecek.

Okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1.000 YTL tutarında devlet yardımı yapılabilecek. Bu tutar her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak. Okullarda okuyan öğrencilerin velileri tarafından okul ücretini karşılamak üzere alınan kredi faizinin yüzde 50’sini geçmemek üzere belirlenen kısmı devletçe karşılanabilecek.

Her ders yılı için bu desteklerden yararlanacak öğrenci sayısı, öğrencilere yapılacak devlet yardımı tutarı ve kredi faizinin devletçe karşılanacak kısmı ile yararlanabilme koşulları ve şekli her yıl bakanlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenek esas alınarak Maliye Bakanlığı ve bakanlığın müşterek önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek. Okulların su, doğal gaz ve elektrik ücretlendirilmesi, resm okullara uygulanan tarife üzerinden uygulanır.

YÜZDE 3 ÜCRETSİZ ÖĞRENCİ ZORUNLULUĞU

Bu tasarıya göre, özel eğitim kurumları, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü olacaklar. Bakanlıkça bu oran yüzde ona kadar artırılabilecek.

Özel eğitim kurumu açacak veya açılmış bir kurumu devralacak olan gerçek kişilerle tüzel kişilerin temsilcilerinde, affa uğramış olsalar bile yüz kızartıcı bir suçtan yahut kasdi bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkum edilmemiş olma şartı aranacak. Kurum binalarının nitelikleri, bu binalarda açılabilecek kurumlar ile her tür tesis ve donanıma ilişkin standartlar Bakanlıkça belirlenecek.

DİN EĞİTİMİ YAPAN ÖZEL OKUL AÇILAMAYACAK

Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla, yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarını kapsıyor. Tasarıya göre, askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamayacak.

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunlu olacak. Turizmin yoğun olduğu yörelerde bulunan okulların tatil olduğu dönemlerde, yukarıda belirtilen iş yerleri ile okullar arasında yüz metre uzaklık şartı aranmayacak.

YABANCI OKULLARA ARAZİ İZNİ

Tasarıya göre, yabancı okullar Bakanlar Kurulunun izni ile yeni arazi edinebilecekler ve kapasitelerini en fazla beş misline kadar artırabilecekler. Üzerinde kuruldukları araziler genişletilmemek şartı ve Bakanlığın izni ile mevcut arazi üzerindeki bina, öğrenci ve donanım kapasitelerini en çok bir mislini geçmemek üzere artırabilecek veya yenileyebilecekler. Yabancı okulların taşınmaz malları, kurucularının veya yetkililerinin önerisi ile Bakanlığa ya da kuruluş amaçları eğitim vermek olan vakıflara devredilebilecek.

Azınlık okullarında yalnız belli bir azınlığa mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilecek.

RESMİ OKUL ÖĞRETMENLERİ DE ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA ÇALIŞABİLECEK

Bu tasarıya göre, ihtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verebilecek. Öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemeyecek. Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilecek. Ders saati ücretli olarak görevlendirileceklerle ilgili diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

Bu öğretim kurumları ancak amaçlarına uygun tanıtıcı mahiyette reklam ve ilan verebilecekler. Bu kurumlar reklam ve ilanlarında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunamayacaklar ve televizyonda reklam ve ilan yapamazlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.