Forumdaşlarımızın cevapları toplansa kitap olur...
Doğrudur ama ayrıntılarda neden kaybolalım ki ? Sizler nasıl her ayrıntı için döküman inceliyorsanız, konuyu öğrenen de gerektiğinde inceler ve sorması gerekenler artık özelleşir.
Olabilir. Amaç program oluşturmak değil, öğretici olmak. Tüm komutların, döngülerin kullanıldığı bir program. -Şimdi ööle program yok denmesin hemen- En kapsamlı ne varsa o program ortaya atılabilir. Başka bir bilgisayar programı bilen yenisini hızlı öğrenir. Hele konuya da aşinaysa, çok hızlı öğrenir. Neden bu gücü kullanmıyoruz ? |
Devre Talep... Ne lazımsa isteyelim bilenler yardım etsin... (4. sayfa)
-
-
Hocam selamlar. Sorunu çözdüğümü belirtmek için yazıyorum. Aliexpress'teki motor sürücülerin çoğunu denedim. Alayı duman çıkardı. Bir tanesi iş yapıyor. IBT-4 sürücüsü. Tam bir efsane. Aliexpresste bile pek satılmamış. Üç beş kşi anca almış. İlginç bir durum. 3-12v arası çalışıyor. Ve 50a destekliyor. Ben 3.2v ile denedim. Motor 60a çekiyor. Her bir yüzdelik dilimde hız kontrolü yapılabiliyor. Muazzam bir malzeme. Ancak dişli oranını büyük tuttuğum için motorlar dayanmadı. Çok kısa süreliğine sürebildim ama ısınma sorunu oldu. Zorlayınca yandı motorlar. Diyeceğim ; eğer düşük voltaj, yüksek amper bir sürücü lazım ise, çare IBT-4. Tavsiye ederim.
-
Teşekkürler.
-
Sayın arkadaşlar, şu elektronik cahiline bir yardın edin. Bu devreye uygun direnci nasıl bulacağım yaw ? Resimde motor çizdim, bakmayın. Onun yerinde rezistanslı ısıtıcı bir soba var. Sürekli 4 amper akım çekiyor. Ben bunu 1 amper ile sınırlandırmak istiyorum. Elimde kıyamet gibi direnç var. Bir poşet. Alayını denedim, hiçbiri olmaz mı yaw ? Hepsi farklı boyutlarda, farklı renklerde. Birkaçı oldu. Mat,full mavi renkli olanlar. Onlar 2ampere sabitliyor. Isınıyor mu diye, iki parmağımla kavrayıp bakayım dedim. Elimi yaktı,iz yaptı. Amper yüksek olduğundan, direnç bağlanmaz mı sisteme ? Baktım, çözemedim. Pil 18650. Direnç renklerine baktım. 20w olanları var. Ama soba çalışmıyor. Çalışanlar da anında aşırı ısınıyor. Yok mu bu işin çözümü ? Eyw.
-
Aleyküm selam;
li ion pille ne sobası ?
Dirençlerde Watt söz konusu olur, sadece akım değil. 1/4Wattlık dirençlerdir ufak tefek çok karşılaştıklarımız. Elektrikli sobaya seri olabilecek direnç, başka bir elektrikli sobadır.
Eğer 3-5 Volt ve 1 amper ise; 3-5 Watt yapar ve buna uygun taş dirençler konu olabilir.
Aslında elektrikli devreler olur kısma için. Ama bu sistem nedir detay lazım.
-
Teşekkürler. Soba yazdım ama, aslı egzoz. Kumandalı arabanın egzosu. İçinde yoğun pamuk sarılı, rezistans var, yağ yakıyor. Egzoz duman çıkarıyor. Sürekli 4amper çekiyor. Artma olmuyor. Bu açıdan iyi. Direnç yerine başka şeyler de bağladım. Mini dc motor,led vs. Ama bu sefer de hiç duman çıkmıyor. Küçük 3mm led bağlasam bile duman çıkmıyor. Anlamadım gitti.
En son dediğiniz gibi kısma devresi ( Pmw motor sürücü) bağladım artık. Üzerindeki pot ile ayarlama yapılabiliyor. Amperi (Daha doğrusu voltajı) 0.1A-3A arası ayarlayabiliyorum. Gayet güzel oldu o şekilde. 2 ampere sabitliyorum. Dumanda azalma da olmuyor. Ama bu sefer de kalabalık oldu, boyut büyük oldu. Şöyle kısa videosunu çekmiştim ;
https://www.youtube.com/watch?v=JUWXkTrOFiw
Piller paralel bağlı, 3.7v veriyor. Pompa motorunu değiştirdim. Beyaz kutunun içine sığdırdım. Ama motor sürücü yine dışarıda kaldı. Benim amacım, tümünü beyaz kutunun içine sığdırıp, ahşap kutuyu iptal etmek. Bunu da direnç ile yapabilirim diye düşünmüştüm. Ama bu taş dirençleri bilmiyordum. 5w ve 10w olanları varmış. Hemen siparişi veriyorum. Onlar olur gibi duruyor. Bakalım ; soğutma gerekirse, o biraz uğraştırabilir işte.
Ancak şunu anlamadım; 10w taş direnç ilanında ohm seçenekleri var. 0.1ohm ile 10k ohm arası değişiyor. Acaba hangisi seçmem gerekiyor ? Egzozun ısıtma teli 1.2ohm diye geçiyor. Onunla mı alakalı acaba ?
-
Rica ederiz.
Hemen sipariş vermeyin önce tespit edin. Dirençle sorun çıkmasının sebebi; rezistans ısı üretmesi gereken bir direnç ve akımı azaltmak için eklediğiniz de bir direnç olduğundan sadece akımı azaltmış olmuyor ısıyı da paylaşıyor ve iş karışıyor. Isıtıcı rezistans telinin boyunu değiştirerek yapılabilen çözüm en iyi çözüm olur.
Anlaşılan elektronik sigaradan modifiye bi iş. Bunlar vakum yapıldığında yoğun duman üflüyorlar. Uygun bir vakum motoru ayarlanabilirse hiçbir ekleme yapmadan direk kendi sistemi de kullanılabilir.
-
Anladım. Tel boyunu değiştirmeyi denedim, elimde kaldı. Çok hassas yapmışlar yahu. Yedek tel/resistans kiti satılıyor ama değiştirmek mümkün değil. İsmini yazmayayım dedim, zira sıkıntılı bir ürün. Evet, elektronik sigaradan yapmaya çalışıyorum : ) Dediğiniz gibi hiç ekleme yapmadan kendi sistemini 10dk aralıksız çalıştırdım. Sonra pamuğu inceledim. Kararma/yanma olmadı. Ama yine de şüpheli yaklaşıyorum, zira 4amper çekiyor yaw. Dediğiniz dirençler bir gelsin, onlarla deneyeyim. Olmadı mini voltaj düşürücü gördüm. Mini360 diye ismi var. Hem ayarlamalı. Beyaz kutunun içine sığacak kadar da küçük. Son çare onunla deneyeceğim bakalım. Yardımlarınız için teşekkürler.
-
Hakko Cyber ismiyle bilinen tek havyalık sistemin minimize etme konusunu ele almıştık. Devre kartı hakkında forumda çalışma yapamaz mıyız ? Vakti olanlar ufak tefek bişiler yapıp konuya atsa ;?
-
@karafetva konuyu hatırlayamadım. Belki çalışılan devre kartı veya şeması varsa üzerinden birşeyler söylenebilir.
-
BU konunun önceki mesajları
-
Arduino nano ile güzel bir şey yapılabilir. Baskı devre ihtiyacı da olmaz. Arduino Nano, I2C LCD, encoder ve mosfet yeterli olacaktır. Encoder yerine iki tane buton da kullanılabilir. Sistem uzay montaj olarak yapılıp bir kutuya konabilir. Yapılmış bir örneği de var.
https://320volt.com/hakko-907-havya-kontrol-devresi-arduino-nano/
(Arduino'yu board olarak almak şart değil. Atmega 168 veya Atmega328 işlemci ayrı alınıp kendi devrenizi de oluşturabilirsiniz. Programı da arduino programı üzerinden usbasp gibi bir programlayıcı ile işlemciye atabilirsiniz.)
Arduino ile basit ama işlevsel bir ürün yapılabilir. Mesela önceden belirli sıcaklık değerleri preset edilebilir. Tek seferde önceden set edilen sıcaklığa ayarlanabilir. Veya stantta belirli bir süre bekleyince otomatik bekleme sıcaklığına indirilecek havya ucunun yıpranması engellenebilir.
Eski usul OPAMP'lar la da yapılabilir. Ama arduino ile yapmak günümüz koşullarında daha mantıklı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 31 Temmuz 2024; 12:50:12 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Program işin içine girince çok daha özellikli ürün çıkartılabilir. Hızlı ısınma için önce fazla akım akıtıp sonra kısmak gibi.
Bu arada linkteki devre zaten op-ampla yapılmış. Tek bir tane sıcaklık sensörü ile.
Programa girmeden; opampla devre ne kadar küçültülebilir ? Buradan tartışarak ekleyip çıkartalım, düzeltip oldurmaya çalışalım ?
Mesela devreyi bir hayli küçültmek için, dikine mini pcbler eklenebilir. Düşük gerilim ihtiyacı için şarz cihazı gibi bir smps, lehim aleti için de güçlü uygun gerilimde ayrı bir smps kullanılabilir.
Tartışalım bunları, bir yandan da imkanı olanlar pcbye döksün. Nasıl ?
-
Arduino'yu modül halinde değil de sadece işlemcisini kullanırsak oldukça küçülür. Arduino üzerinde pin çıkışları, usb seri dönüştürücü, usb giriş jaki gibi bir sürü bu iş için gereksiz parça var. Bunları atınca oldukça fazla alan açılır. I2C modülü, işlemci ve opamp tek kartta birleştirilebilir. Diğer bilesenler kablo ile karta bağlanır. LCD'nin arkasına sığan küçük bir PCB yapılabilir. Besleme kısmını harici adaptörle sağlamak daha mantıklı. Beslemeyi içeri alırsak devre aşırı kaba olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 31 Temmuz 2024; 15:27:29 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Arduino ile ele alınabilir. Forum için enfes proje olur.
Ama önceki mesajlarda var olan sadece opamp kullanılarak tek havya çalıştırılan devreyi, hele bir pcb ye döksek ? Hani müsait olan çizse ve eklese, sonra nasıl küçültülebilir tartışsak ?
Dikine pcb eklemek, smd parçalarla ve dip parçalarla ayrı ayrı resmetsek ?
-
Farklı sitelerden alınmış hazır satılan benzer Hakko936 devreleri. Görüldüğü gibi smd malzemelerle ufaltılmış. Dikey pcb ekleme, Potansiyometreyi diğer parçaların üstünden bağlama gibi yöntemlerle ufaltılabilir.
Maalesef forumda bu tip projeleri gerçekleştiremiyoruz. Devre tartışılsa, vakti olan çizse ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 14 Ağustos 2024; 20:30:43 >
-
Selamün aleyküm, 220 volt şebeke elektriğini anahtarlayacak sensör lazım. 3 metreden hareketi algılayacak ve ortam ışığı az ise iletime geçecek. Işık çok ise geçmeyecek.
-
ALeyküm selam;
PIR sensör değil mi bu ?
Işık ayarı var, hassasiyet var ?
-
Bu tavan lambalarında kullanılanlar oluyormuş. Pır sensörü sadece hareket algılıyor sanırım, ortam ışığını da algılıyor mu?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X