Şimdi Ara

#DH Bağlama Severleri ve İcracıları Klübü# (61 Kişi Olduk!) (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
687
Cevap
14
Favori
48.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 7.sınıftan beri çalıyorum..6 yıl kendim öğrendim kursa falan gitmedim ama öğrenemediğim tek şey akort yapmak.Onu kendi kendime yapamıyorum...
  • İyi kötü 6 yıldır çalıyorsanız nasıl akort yapamıyorsunuz hayret
  • quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

İyi kötü 6 yıldır çalıyorsanız nasıl akort yapamıyorsunuz hayret

Çünkü bir eğitimini almadım galiba ondandır .Bir türlü olmadı ben de sürekli arkadaşıma yaptırıyorum...
  • Akortun öğrenilecek bir tarafı yoktur. Sadece kulağınızın seslere alışması gerkmektedir.
    Hangi karada çaldığınızı ve tellere göre hangi notaların olacağını ise her yerde bulabilirsiniz.
    O yüzden devamlı denemeler yapmalısınız. Ayrıca müzik marketlerde nota için bazı aletler satılıyor hatta bilgisayarda bile olan programlar var.
    Biraz araştırın:)
  • Bilgisayardan akort için Ap Tuner programını önerebilirim. Ücretsiz ve basit bir program. Üst teller için B, orta grup için A, alt grup içinde E olarak akort etmeniz yeterli. Tabi bu kısa sap için genellikle tercih edilen düzen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: m4y

Yeni bağlama alacaklara şu bağlamayı tavsiye edebilirim.

http://www.hepsiburada.com/Liste/baglama-yaprak-ozel-maun-kisa-sap-bymok-kilif-tel-hediyeli/ProductDetails.aspx?productId=musicses71&categoryId=402814

Yeni başlayacaksanız oldukça uygun. Aynısını bir arkadaşım kullanıyor. Tek sorunu alt eşik biraz yüksek. Ufak bir uğraşla alt eşiği alçaltabilirseniz çok daha iyi olur. Yalnız fazla dayanıklı değildir. Sesi tatmin edici.

Birazda gövde tiplerinden bahsedeyim.

Yaprak saz veya oyma saz terimlerini duymuşsunuzdur. Yaprak sazlarda tekne parçalıdır. Yani belli parçalar birleştirilerek oluşturulur. En büyük avantajı oyma sazlara göre oldukça hafifdirler. Fakat çabuk parçalanırlar. Eğer teknenin üstüne düşerse büyük ihtimal yapraklardan birisi ayrılabilir.

Oyma sazlar ise büyük kütükler oyularak yapılır. Yaprak saza göre belirgin derecede ağırdır. Sesininde biraz daha doğal olduğu söylenebilir. Fakat aradaki fark çok fazla değildir. En büyük avantajı yaprak sazlara göre belirgin derecede dayanıklı olmaları. Oyma ağaçların en dayanıksız yerleri genellikle sapla teknenin birleştiği yerdir.

Herhangibir kazada yaprak sazların onarılması daha kolaydır. Hatta kırılan sazın sesinin güzelleştiği gibi bir şehir efsaneside var fakat ne kadar doğru bilmiyorum.

Merhaba arkadaşlar,
    Ben de bağlama öğrenmeye başlayacağım, m4y'nin önerdiği bu kısa sapı alacağım, hepsiburada bayramda gönderi yapmaz sanırım haftaya alırım. Başka önerileriniz varsa açığım. Uzun sap bağlamamız vardı deyimi yerindeyse tıngırdatıyordum :)) Artık öğrenmeye karar verdim. Bu arada Ankara'da yaşıyorum.

• Ben yeni başlayacaklara uzun sap önerilmesinden yanayım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

Ben yeni başlayacaklara uzun sap önerilmesinden yanayım.

Neden uzun sap öneriyorsun? Sonunda herkes kısa sapa geçiyor ben direk oradan başlayayım diye düşünüyorum :))
  • Uzun sap kullanmadığımdan tam bilmiyorum fakat kısa sap uzun sapa göre daha "modern". Yeni başlayanlar için alışması daha kolay. Hocasıda bir o kadar çoktur.

• Şelpeyi öğrenebileceğim bir metot kitabı bilen var mı
  • Aklıma geldi bağlama çalmayı internetten öğrenebilir miyim? Birsürü ders videosu vardır internette..
    Bu da benden gelsin size :

http://www.youtube.com/watch?v=GS8hmPhFnPk
  • quote:

Orijinalden alıntı: hifled

Aklıma geldi bağlama çalmayı internetten öğrenebilir miyim? Birsürü ders videosu vardır internette..
    Bu da benden gelsin size :

http://www.youtube.com/watch?v=GS8hmPhFnPk

Çalmaktan kastınız ne ona bağlı bir durum
    Yani basit parçaları biraz üstüne düşerek çalabilirsiniz, ama ilerisi için birebir takviye şart bence.

• Birebir takviye kısmına katılıyorum. 1-2 sene güzel bir kursa gidin, gerisi zaten gelecektir. Kendiniz de öğrenebilirsiniz ama hem sizin için zor olur hemde yanlış öğrenme olasılığınız artar. Ayrıca uzun zamanınızı alır.
  • Bugün telleri değiştirdim. Birazda tellerden bahsedeyim:

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Özetle:

• İyi tel bir ucundan tutulduğunda geniş dalgalar yapmalıdır.
    • Çelik sarım teller, ipek tellere göre bağlama karakteristiğine daha uygundur.
    • Emaye sarımlı kırmızı ve sarı teller bağlamaya daha uyumludur.

Kendi görüşlerimi aktarayım:

Birkaç ay önce gitarım için tel alırken, bağlama içinde sipariş vermiştim. Markası Pyramid'di. Mydukkan'da 10 liraydı. Bundan önce Black Sea marka teller kullanıyordum. Piyasa değeri 2.5 lira Ben pek fark göremedim. Gördüğüm en belirgin fark Pyramid'in ambalaj kalitesiydi 8 cm CD kutusu kullanmışlar.

Pyramid çelik sarım bir teldi. Bakır sarım bir türlü bulamadım. Bir arkadaşta ipek sarım tel kullanıyordu. Pek test etme fırsatı bulamadım. Onun için net bilgi veremiyeceğim.

• Arkadaşlar merhaba, internetten pek anlaşılmaz ama böyle bir ilan gördüm :)

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzikal-enstruman-telli-temiz-kullanilmis-baglama-58087690/detay/? ne dersiniz?
  • quote:

Arkadaşlar merhaba, internetten pek anlaşılmaz ama böyle bir ilan gördüm :)

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzikal-enstruman-telli-temiz-kullanilmis-baglama-58087690/detay/? ne dersiniz?

Buradan yorum yapmak çok zor. Elimizdeki tutarlı tek bilgi fiyatı. Onda görede dandik olduğu söylenebilir. Ağacı bile belirtilmemiş.

Enstürüman işi birazda şans işidir. Bağlama alırken desenler bakılması gereken son yerlerdir. Özellikle yeni başlayanların gözünü boyamak için çok süslü bağlamalar üretiyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: m4y

quote:

Arkadaşlar merhaba, internetten pek anlaşılmaz ama böyle bir ilan gördüm :)

Buradan yorum yapmak çok zor. Elimizdeki tutarlı tek bilgi fiyatı. Onda görede dandik olduğu söylenebilir. Ağacı bile belirtilmemiş.

Enstürüman işi birazda şans işidir. Bağlama alırken desenler bakılması gereken son yerlerdir. Özellikle yeni başlayanların gözünü boyamak için çok süslü bağlamalar üretiyorlar.

Hocam bu bağlama uzun sap mı kısa sap mı? perde sayısını bilmiyorum ben. Orada uzun sapı işaretlemiş ama satan arkadaş bilmiyor.

• Kısa sap da uzun sap da aynı müzik aletidir. Çalış şeklinizde bir fark yoksa modernlik, zorluk farkları yoktur. Birini çalan diğerini de çalabilir. Sadece notaların yerleri birbirlerinden farklıdır. Bu yüzden birinde öğrendiğiniz parçayı diğerinde çalmaya çalışırken başlarda biraz zorlanabilirsiniz. (Diğerini çalmayı hiç bilmiyorsanız. İkisini de biliyorsanız sorun yok zaten.) Ama ikisiyle de uğraştıkça pek bir fark olmadığını göreceksiniz. Farklar notaların yerleri, doğal olarak akorların yerleri. (Modern bağlama metodundan bahsediyorum. Mızrapla çalınan, Çetin Akdeniz örneğindeki gibi.)

Beni de ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 7 yıldır uğraşıyorum.
  • @hifled
    O bağlama uzun sap. Ama ikinci el almanızı tavsiye etmem. Çünkü sazın başına ne gelmiş ne gelmemiş bilemezsiniz.
    Örneğin kendim 7 yıl önce aldığım 75 liralık sazı 5 yıl kullandım pırıl pırıl durur hala. Ama sonlara doğru sapı hafiften eğildi ve akort tutmadı. Alacağınız sazın sağlam olduğunu anlayabilecekseniz ikinci el düşünün. Diyorum ama benim içime sinmezdi. 50-60 lira fark için.
    Son piyasayı bilmiyorum ama başlangıç seviyesinde 100 lira civarı bir şeyler sizi idare eder zaten. Dediğim gibi amatör sazı ben 5 yıl çaldım.
    Kendinizi geliştirdikten sonra kaliteli enstrüman ihtiyacı hissedeceksiniz zaten. O seviyeye gelince de 500-1000 liralık bir şeyler alırsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MissedCall

@hifled
    O bağlama uzun sap. Ama ikinci el almanızı tavsiye etmem. Çünkü sazın başına ne gelmiş ne gelmemiş bilemezsiniz.
    Örneğin kendim 7 yıl önce aldığım 75 liralık sazı 5 yıl kullandım pırıl pırıl durur hala. Ama sonlara doğru sapı hafiften eğildi ve akort tutmadı. Alacağınız sazın sağlam olduğunu anlayabilecekseniz ikinci el düşünün. Diyorum ama benim içime sinmezdi. 50-60 lira fark için.
    Son piyasayı bilmiyorum ama başlangıç seviyesinde 100 lira civarı bir şeyler sizi idare eder zaten. Dediğim gibi amatör sazı ben 5 yıl çaldım.
    Kendinizi geliştirdikten sonra kaliteli enstrüman ihtiyacı hissedeceksiniz zaten. O seviyeye gelince de 500-1000 liralık bir şeyler alırsınız.

Sağolun teşekkür ederim. Ben sazın kurudukça güzel ses verdiğini düşünüyordum fakat eğileceğini hiç düşünmedim. Yarın bir saz evine gideyim bakalım inşallah insaflı bir ustaya denk gelirim.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.