Şimdi Ara

***/// DH PLC (Otomasyon) PROGRAMLAR, DÖKÜMANLAR, UYGULAMALAR \\\*** --- Güncellenmektedir--- (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
369
Cevap
14
Favori
100.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Robotlarda kullanılan DC motorlar çok akım çektiğinden bir devre tarafından surülmelidir. Genellikle üç şekilde yapılır.
    1- Bir motor surucu entegresiyle yapılan devre,
    2- Taransistor'larla yapılan H köprusü kullanmak,
    3- Motoru ek bir devreyle servo motor gibi sürmek,
    L293D
    L293D robotikte en çok kullanılan motor surucu entegresidir. Başka bir yan eleman gerektirmez. 2 motor surmek için kullanılır. Maksimum 600mA lik motorlar için kullanılır. Eğer entegre ısınıyorsa ustune bir heatsink koyarak sorunu halledebilirsiniz.
    Pinler ve İşlevleri
     ***/// DH PLC (Otomasyon) PROGRAMLAR, DÖKÜMANLAR, UYGULAMALAR \\\***  ---  Güncellenmektedir---

Diğer alttaki şema motorlara nasıl bağlayacağımızla ilgilidir. Her motor 3 pini alır. Eğer yalnızca bir motor kullanıcaksak 10,11,12,13,14,15 nolu pinler boş bırakılacaktır.
     ***/// DH PLC (Otomasyon) PROGRAMLAR, DÖKÜMANLAR, UYGULAMALAR \\\***  ---  Güncellenmektedir---

ROBOTLARDA GÜNEŞ PİLİ KULLANMAK

Bir robotun güneş pilleri (fotovoltaik hücreler) ile beslenmesi en şık, en modern çözümlerden birisidir. Bu mobil robotu daha bağımsız, daha özerk kılar. Bu tip beslemede 2 ayrı yol vardır.

1) Enerji stoklamaksızın doğrudan güneş pili ile besleme. Bu durumda robot ancak yeteri kadar aydınlık ve güneşli ortamlarda çalışabilir. Gölge ve karanlıkta robot çalışamaz, durur.

2) Akü, batarya, kondansatör, vb..., gibi ek tamamlayıcı yedek enerji stokları ile besleme. Bu durumda robot, güneşli zamanlarda enerji depolar, yedekler, gölge veya karanlık ortamlarda depoladığı yedek enerji ile beslenir.

Imkansız değilsede, yedek enerji stoksuz, sadece güneş pili ile bir robotun beslenmesi çok zordur. En iyi çözüm, güneş enerjisi ile beslenen "akıllı" bir robot yapmaktır. Robot, güneşte sistemlerini kapatarak, uzun bir siesta ile bataryalarını şarj eder. Bataryaları dolan robot diğer sistemlerinini açar ve gece veya gölgede çalışmaya devam eder. Bataryaların şarjında önemli bir eksilme algıladığında, iyi aydınlatılmış güneşli bir yer arayarak (ışığa yönelen robotu hatırlayın), iyi aydınlatılmış güneşli uygun ortamı bulunca, durur, sistemlerini kapatır, uyku halinde bir siesta ile eksilen enerjisini yeniden depolar. Bataryalarını yeni enerji ile dolduran robot çalışmaya hazırdır.

Güneş pillerinin yapıları ve çalışması
    Guneş pilleri yani fotovoltaik hücreler yuzeylerine gelen gunes ışığını dogrudan elektrik enerjisine çeviren yariiletken maddelerdir. Yuzeyleri kare, dikdortgen, daire seklinde biçimlendirilen guneş pillerinin bukulebilir olanlari bile piyasada mevcuttur. Alanlari genellikle 100cm2 civarinda, kalinliklari ise 0,2mm - 0,4mm olabiliyor. Fotovoltaik etki silisyum gibi yariiletkenlerin içinde olusur, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir. Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir. Güneş pillerinin verimi kullanilan malzemeye, ortamın aydınlatma şartlarına gore de degisir. Bazı uzmanların Orta_Avrupa için verdiği güneş ışığının ışığının enerji değerini 150 W/m2 temel birim ölçü olarak alırsak, %10 randımanla çalışan bir güneş pili ancak 15 W/m2 enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürebilir. Yanı bu durumda randımanının %10 olduğunu varsayılan, 10x10cm'lik alanı olan ticari bir güneş pilinden optimal şartlarda ancak 0,15 enerji alınabilir. (Not: Ülkemizde, Akdeniz sahillerinde, yazları gün ortasında, güneş ışığının enerji değeri rahatlıkla 1000 W/m2 değere ulaşabilmektedir.)

• Yeni stil PLC FP - e

Yeni stil PLC FP-e Sadece DIN 1/16 ebatlarındaki , FP-e 8 dijital giriş ve 6 dijital çıkış , iki adet RS232 seri port' u ekran ve tuş takımı ile farklı bir PLC. Panoya monte edilebilir. Ekranı üzerinde zamanlayıcı sayıcı veya röleler gibi birçok değişkeni gösterebilir ve üstündeki 6 adet anahtar ile değerlerini değiştirebilirsiniz. Termokupl girişli tipi mevcuttur. FP e serisi standart özellikleri ; yüksek hassasiyetli noktalı sayı aritmetiği , PID (Auto tuning), hızlı sayıcı girişi, puls çıkışı, pwm çıkışı.
    * Pil kullanılması durumunda tüm data hafızası kalıcı olabilir.

Özellikler:
    Termokupl girişi Noktalı sayı aritmetiği Max 2 K tipi 2.7KW Program
    1.6KW data hafızası 4 adet hızlı sayıcı Max 14 I/O Auto TuningPID
    2 adet seri port Çıkartılabilir vida terminali Run time edit 2 eksen pozisyon kontrol
    IP66 ön panel koruma sınıfı Gerçek zaman saati I-PD kontrol 1ms çözünürlüklü zamanlayıcılar

--------------------------------------------------------------------------------

Dünyanın En Küçük PLC'si FP0
    FP0 25 x 90 x 70 mm (g x y x d) boyutunda CPU ve hızlı sayıcı girişleri gibi üst düzey giriş çıkışlar mevcuttur. p/CSA CE endüstriyel standartlarına uygun. Auto Tuning özelliği bpunan PID ve noktalı sayı I-PD Kontrol bazı önemli özellikleridir.

Özellikler:
    2KW Program 128 G/Ç 24 AD, 3 DA Doküman saklama
    64KW Doküman Auto TuningPID 32KW Data Run time edit
    Noktalı Sayı Aritmetiği I-PD kontrol 2 Volume Girişi Gerçek zaman saati
    Dahili yüksek hızlı 2-eksen pozisyon kontrolü 4 kanal hızlı sayıcı
    3 Seri Port'a kadar haberleşme kabiliyeti 16 İstasyon Master/Master Ağı

--------------------------------------------------------------------------------

• ZAMAN RÖLELERİ
    LT4H - Dijital Zamanlayıcı

* Kolay okunur ekran;
    * Değiştirilebilir Ön Panel

İşletim Modları: * Power ON delay, 2 tip
    * Signal ON delay
    * Signal OFF delay
    * Puls one-shot
    * Puls ON delay
    * Signal flicker
    * -talizing ON delay
    Zaman Aralığı: 0,001s - 999,9h
    İşletim Gerilimi: 12 - 24VDC; 24VAC / DC; 100 - 240VAC
    Röle çıkış:
    (Rezistif Yük) 5 A / 250 V AC
    Transistör çıkış: 100 mA / 30 V DC
    Terminal: Pinli Tip / Vida Terminalli Tip
    Koruma: IP66 ön yüzey
    Kullanım Klavuzu: LT4H.pdf

LT4H-W - Dijital Zamanlayıcı -Twin* Kolay okunur ekran; 2 renkli backlightlı LCD ekran
    * Değiştirilebilir Ön Panel
    * 2 bağımsız Zaman Aralığı

İşletim Modları: * Delayed one shot
    * OFF-start flicker
    * ON-start flicker

Zaman Aralığı: 0,001s - 999,9h
    İşletim Gerilimi: 12 - 24VDC; 24VAC / DC;
    100 - 240VAC
    Röle çıkış:
    (Rezistif Yük) 5 A / 250 V AC
    Transistör çıkış: 100 mA / 30 V DC
    Terminal: Pinli Tip / Vida Terminalli Tip
    Koruma: IP66 ön yüzey
    Kullanım Klavuzu: LT4H-W.pdf

PLC Otomasyon projelerinizi Uygulamalarınızı bekliyorum.

• Zelio Akıllı röle:
    Akilli röleler, akilli çözümlerin elektrik baglantilarini basitlestirmek için tasarlanmistir. Bir akilli röleyi kullanmak son derece basittir.
    Esnekligi ve performansi sayesinde kullanicilar zaman ve paradan
    önemli miktarda tasarruf saglar.
    Zelio yazılım ve simulasyon ... Elinde PLC olmayan ve yeni başlayanlar için mükemmel...

http://rapidshare.com/files/1953842/zelio.rar

rapid-share
  • Mükemmel bir paylaşım kardeş sağol.

PLC Uygulamaları lazım arkadaşlar
  • hehe üst konu olmuş hayırlı olsun dh elektronik camiasına...
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

hehe üst konu olmuş hayırlı olsun dh elektronik camiasına...

Kardeş sağol.Bu topiği ayakta tutmak lazım.PLC (Otomasyon) Uygulamalarımız varsa bu bölümde birleştirelim.
  • Hocam gözün aydın üst konu olmuş. Forumdaki herkese hayırlı olsun.
  • Yelkenler fora, tamyol ileri
  •  ***/// DH PLC (Otomasyon) PROGRAMLAR, DÖKÜMANLAR, UYGULAMALAR \\\***  ---  Güncellenmektedir---
    A4 Serisi
    MINAS A4 serisi 50W~5kW
    Motor tipi : Super düşük atalet, Düşük atalet, Orta atalet, Yüksek atalet
    Hız cevap verme frekansı 1kHz
    Artımsal (2500p/r, 17bit), Mutlak enkoder (17bit)
    Titreşim kontrolü, gerçek zamanlı auto-tuning
    Küresel standartlar (CE/UL), IP65 koruma

1. Parametresiz Çalışma
    Kullanışlı gerçek zamanlı auto-tuning

Yük ataletinin değişmesine dahi tepki verir. Dahili uyarlamalı fitresi ile her türlü makinaya gerçek zamanlı auto-tuning uygulanmasına olanak tanır.
    Yük torkunun motorun dönüş yönünün tersinde olduğu düşey eksen uygulamalarını destekler.
    Aşırı ilerleme hatasını kendiliğinden kazanç ayarlaması yaparak engeller.
    On panalden gerçek zamanlı kendiliğinden kazanç ayarlarının yapılmasını ve kontrol edilmesi imkanı.

2. Yüksek Hız ve Yüksek Cevap Verme Kabiliyeti
    1KHz Hız cevap verme süresi

Anlık hız gözlemcisi sayesinde motor hızındaki değişikliklerin daha çabuk ve daha yüksek çözünürlükle algılanması

Kullanışlı gerçek zamanlı auto-tuning

Kayışla sürülen düşük mukavemetli cihazların yanında, sonsuz dişli gibi yüksek mukavemetli sistemleri destekleyerek yüksek hızda konumlama yaparken gerçek zamanlı kazanç uygulayabilme

3. Gelişmiş Tireşim Önleme
    Uyarlamalı filtre

Çentik fitre frekansının kendiliğinden makina rezonans frekansını takip etmesi
    Makinalarda eskimeye dayalı olarak ortaya çıkabilecek duyulabilir gürültünün söndürülmesi mümkündür

2 kanallı çentik fitre

Uyarlamalı fitreden bağımsız 2 kanallı çentik filtre
    Her iki fitrenin frekans ve genliklerinin ayarlanarak kalkış frekansının 1Hz'lik adımlarla tanımlanabilmesi
    Birden fazla rezonans noktası olan makinalarda sarsılmadan kaynaklanan duyulabilir gürültünün söndürülebilmesi imkanı

Rampalama denetimi

2 kanal rampalama filtresi
    Düşük mukavemetli makinalarda kalkışta ve durmada meydana gelen titreşimin, tireşim frekansının 0,1Hz’lik adımlarla tanımlanarak söndürülebilmesi
    Titreşim frekans ayarının, dönüş yönü bilgisi ya da harici girişle 2 kanal üzerinden yapılabilmesi
    Yalnızca frekans ve fitre değerlerinin girilmesini gerektiren kolay ayarlama

• PLC yi fazla bilen yok galiba bu elektronik bölümünde.
  • PLC ile ilgileniyorum ben de fakat henüz ünideki dersleri dışında çalışma fırsatı bulamadım bu konuda.Askerden sonra daha fazla üstüne gidicem PLC olayının,piyasadaki her elektronik müh ilanında olmasa da yüzde 90'ında görüyorum nitelik olarak isteniyor.Elimde 1000 sayfalık ingilizce e-kitap var "Programmable Controllers Theory and Implementation" adında isteyen olursa upload ederim.
  • Zaten herhangi bir PLC programının kurulması ile değil 1000, 1000lercesi geliyor. Mesela elinde STEP7 V5.1 veya 3 varsa, kurduğun zaman sana yarayacak bir sürü dökümanda kuruluyor. Bunu unutma. Bir müddet sonra bu dediğim programların linklerinide koymaya çılışıcam. O zaman indirirsin dostum. Kolay gelsin...
  • arkadaşlar bu başlık için çok teşekkürler bilgileri paaylaşalım birbirimize yardımcı olalım özellikle analog konusunda zayıfım burda gereken cevabı alıcam şeklinde düşünüyorum
  • Yerli malı plc.
    plc cihazları ile hiç oynamadım.onun için yorumları size bırakıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 6 Kasım 2006; 16:21:21 >

• @ eloko emeklerin için sağol. Birazda uygulama yapalım.Ladder diyagramlarla tasarım

Bekliyorum paylaşımlarınızı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KIZILÖTESİİ -- 7 Kasım 2006; 20:50:49 >
  • Step Motor uygulamalı bir uygulama lazım arkadaşlar

• Ya ben bir şey söylemek isiyorum. Yeni başlayanları düşünerek sıfırdan ders amaçlı bilgiler koymak istiyorum. Elimde aldığım bir kursun notları var. Tarayıp koyabilirim her gün. Ama ben PLC topiği altında olmasını istiyorum, dağınık olmasın yani. Ama böyle bir şans yok. Nasıl yapabiliriz. Ayrı topikmi açsam? Buradan ona link veririz. En başta MAKALELER diye link versek nasıl olur? Çünkü gün gün eklediğim konuların alt alta gelmesi gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilgeyazilim -- 8 Kasım 2006; 23:58:25 >
  • Bilgeyazılım.Aslında söylediğin doğru.Buradaki insanlarınbelli oranda PLC ve diğer konularda bilgisi var.Bu arada işe yeni başlayanlar ve başlamak isteyenler içinde böyle bir topic olursa iyi olur.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.