Şimdi Ara

DİKKAT !!! 1.5 dCi motor yakıt tüketimleri paylaşımı (37. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
831
Cevap
5
Favori
223.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: kasif

http://forum.donanimhaber.com/m_78399707/f_//tm.htm#79475782 adresinde de detayları yazdım.

2010 symbol 1.5 dizel 65beygir aracım bulunmakta. Çok agrasif kullanmıyorum. Araçta yol bilgisayarı yok, fullemeden fullemeye bakıyorum. Klima genelde açık. Son bakımdan sonra bile şehir içinde 100 KM de 6,68 litre yakmış durumda. Ustalar(farklı kişilere baktırdım) araçta bir sorun olmadığını söylediler. Artık kendi kullanımımdan şüphe etmeye başladım. Devir 2500 ü bulunca vites atıyorum, tabi duruma göre daha düşük devirlerde de attığım oluyor.Araç satın alındığından beri 3.000 devirin üstüne çıkartmadım (egzost muayenesi hariç). Hız yapma, makas atma gibi bir hastalığım yok.

Hava filtresi, mazot filtresi, motor yağı değişti. Diğer rakamlara bakınca benim çok yüksek rakamlara çıktığımı düşünüyorum Acaba nerede sorun olabilir.

bence bir sorun yok. 2 ay önce bende 2009 model symbol aracımı sattım. benimde kullanım şeklim sizinki gibiydi. şehir içinde 25-26-27 kuruş civarlarında tüketim oluyordu hep.
    şu an imzamdaki aracın şehir içi tüketimide 30 kuruş civarı.
    açıkçası ben bu yakıt tüketimi konusunda çoğu kişiye inanmıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: ertanolur

quote:

http://forum.donanimhaber.com/m_78399707/f_//tm.htm#79475782 adresinde de detayları yazdım.

2010 symbol 1.5 dizel 65beygir aracım bulunmakta. Çok agrasif kullanmıyorum. Araçta yol bilgisayarı yok, fullemeden fullemeye bakıyorum. Klima genelde açık. Son bakımdan sonra bile şehir içinde 100 KM de 6,68 litre yakmış durumda. Ustalar(farklı kişilere baktırdım) araçta bir sorun olmadığını söylediler. Artık kendi kullanımımdan şüphe etmeye başladım. Devir 2500 ü bulunca vites atıyorum, tabi duruma göre daha düşük devirlerde de attığım oluyor.Araç satın alındığından beri 3.000 devirin üstüne çıkartmadım (egzost muayenesi hariç). Hız yapma, makas atma gibi bir hastalığım yok.

Hava filtresi, mazot filtresi, motor yağı değişti. Diğer rakamlara bakınca benim çok yüksek rakamlara çıktığımı düşünüyorum Acaba nerede sorun olabilir.

bence bir sorun yok. 2 ay önce bende 2009 model symbol aracımı sattım. benimde kullanım şeklim sizinki gibiydi. şehir içinde 25-26-27 kuruş civarlarında tüketim oluyordu hep.

Evet size katılıyorum, birçok kişi ne amaçla olduğunu anlamıyorum ama genelde doğru olmayan bilgiler veriyor. Acaba ileride araçlarını satarken bu yorumları gösteririm diye mi, yoksa sadece eylenmek için mi anlamıyorum.

Aracında yol bilgisayarı olan birkaç kişi ile daha görüştüm, tüketimler yüksek, hatta renault fluence otomatik araç inceledim, yine durum aynı. Tabi aracımın daha az yakmasını isterim ama sonuçta hesabını yaptığım durum; KM de 0,08 TL kar ve yıllık 5.000 KM dahi yapmıyorum, bu rakamlar olsa bile yıllık 400 TL bile etmeyen durum için bu kadar detay hesaba artık girmeyeceğim.

Belki çok kullanan bir kişi olsam araştırırdım.

Teşekkür ederim

• Bence de 4.000 km için hesap yapmaya değmez. Benim gibi yılda 30.000 km yapıyor olsaydınız da yine hesap yapmaya gerek kalmazdı dizelin avantajını görmek için. :)
  • quote:

quote:

quote:

Evet size katılıyorum, birçok kişi ne amaçla olduğunu anlamıyorum ama genelde doğru olmayan bilgiler veriyor. Acaba ileride araçlarını satarken bu yorumları gösteririm diye mi, yoksa sadece eylenmek için mi anlamıyorum.

Aracında yol bilgisayarı olan birkaç kişi ile daha görüştüm, tüketimler yüksek, hatta renault fluence otomatik araç inceledim, yine durum aynı. Tabi aracımın daha az yakmasını isterim ama sonuçta hesabını yaptığım durum; KM de 0,08 TL kar ve yıllık 5.000 KM dahi yapmıyorum, bu rakamlar olsa bile yıllık 400 TL bile etmeyen durum için bu kadar detay hesaba artık girmeyeceğim.

Teşekkür ederim

Beyler iddalasmiyorum ama bu isin yaşla tecrübe ile alakası yok trafikteki insanlar bomboş araba sürüyorlar bunu hergün görüyorum. Asırı gaz fren yapıyorsunuz öndeki arabanın gotunun dibine kadar giriyorsunuz sonra bu arabalar cok yakıyor diyorsunuz. Aracım Renault modus 1.5 dCi 86 gb en son İstanbul dan Eceabat a gittim 310 km yol 3.4L / 100km harcadı yol bilgisayarı bilgisi giderken 2 kisiydik ortalama hız 79 km idi dönerken 700 km olmuştu ortalama 3.7L / 100km ye yükselmişti üzerine istanbulda 100 km daha yaptım yakıtı dibine kadar kullandığımı düşünüyorum.

Özet olarak 150 tl yakıt aldım 4.60 tl den 800 km yaptım 700 km si uzun yol 100 km istanbulun boş yollarında

İnanmayan varsa mesajlasalim masrafları karşılasın istedigi yere gidelim uzun yolda 4 litre garantisini veriyorum herkese

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: GhosTon

quote:

quote:

quote:

Teşekkür ederim

Beyler iddalasmiyorum ama bu isin yaşla tecrübe ile alakası yok trafikteki insanlar bomboş araba sürüyorlar bunu hergün görüyorum. Asırı gaz fren yapıyorsunuz öndeki arabanın gotunun dibine kadar giriyorsunuz sonra bu arabalar cok yakıyor diyorsunuz. Aracım Renault modus 1.5 dCi 86 gb en son İstanbul dan Eceabat a gittim 310 km yol 3.4L / 100km harcadı yol bilgisayarı bilgisi giderken 2 kisiydik ortalama hız 79 km idi dönerken 700 km olmuştu ortalama 3.7L / 100km ye yükselmişti üzerine istanbulda 100 km daha yaptım yakıtı dibine kadar kullandığımı düşünüyorum.

Özet olarak 150 tl yakıt aldım 4.60 tl den 800 km yaptım 700 km si uzun yol 100 km istanbulun boş yollarında

İnanmayan varsa mesajlasalim masrafları karşılasın istedigi yere gidelim uzun yolda 4 litre garantisini veriyorum herkese

Yol bilgisayarına güvenmeyin. Yola çıkmadan önce fulleyin, yolunuz bitince yine fulleyin, yol bilgisayarı ile gerçek yakılan yakıtın farklı olduğunu göreceksiniz.

Herkes kendi arabasıyla kendi cebinden para vererek test yapabilir. ben ispat istemiyorum, herkes kendi testini yapıp gördüklerini kendisine saklayabilir.

Ama sahibinden . com sitesinde "KM de 30 kuruş yaktığı iddia edilen 2500 motorlu araçları" ve "KM de 50 kuruş yaktığı iddia edilen 5000 motorlu araçları" görünce, internette herşeye inanmaması gerektiğini anlıyor insan.

Son bir not: yol bilgisayarlarının verilerinin gerçek kullanılan yakıt ile tutmamasının sebebi hesaplamadır. Sistem; yakıt borusundan geçen yakıtı ölçmemektedir. Ekrandaki veriler için; motor devri, giriş hava sıcaklığı, gaz pedalı verisi gibi birkaç veriyi ölçüp matematiksel hesap yapmaktadır. Yani kaba tabirle araçlarda su saatine benzer bir parça yoktur.

• Selamlar,

Son ölçümlerime göre değerler aşağıdaki gibi;

-Araç 2007 Megane 2 Authentique 1.5 dci 80 hp. 5000 km. önce filtreler ve yağ değişti.
    -Depoyu fullediğimde pompanın kestiği yerde bıraktırdım ve en düşük hızla yakıt attırdım.Toplamda 52 lt. mazot aldı.(Total Excellium Katkılı Euro Dizel)
    -%70 şehir içi ve %30 şehir dışı toplamda 1038 km yol yaptım.2500'de vites yükseltme ve ortalama 2000 devir civarlarında kullanım.Klima %90 açık.
    -Depoyu en son fullediğimde pompanın kestiği yerde bıraktırdım ve en düşük hızla yakıt attırdım.Toplamda 49 lt. mazot aldı.(Total Excellium Katkılı Euro Dizel - aynı istasyon ama farklı pompa.)

Yukarıdaki hesaba göre ortama 4.72 lt/100 km.

Yol Bilgisayarı Verileri;
    -Harcanan yakıt 44,7 lt. (gerçekten 4,3 lt daha düşük göstermiş.)
    -Ortalama yakıt tüketimi 4,3 lt/100 km. (gerçekten 0,42 lt/100 km daha düşük göstermiş.)

Yani yol bilgisayarım normalden daha düşük gösteriyor.(%10 sapmış.)

Sizce gerçek tüketim verileri normal midir? İlk dizel arabam bu nedenle acaba kullanımdan dolayı fazla yakmış da olabilir mi?

• Bence %70 şehir içi ve 4.7 lt harika.
  • mst105 M kullanıcısına yanıt
    1.5 90bg fluancem var 19 yasındayım 22 kurus veya 23 kurus yakıyor 20000 oldu 2012model

• clio symbol dci 1.5 2010
    bu defa
    şehir içi kısa mesafe kullanım(her gün 2 defa 3 km çok dik yokuş çıkıp 3 km iniş şeklinde kullandım )
    698 km 43 lt aldı 6.16 LT /100 km 190 TL ödedim (4.4 TL /LT eurodiesel) yakıtı opet'ten almıştım.Şehiriçi kullanım için yine de uygun geldi bana.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: GhosTon

quote:

quote:

quote:

Teşekkür ederim

Yol bilgisayarına güvenmeyin. Yola çıkmadan önce fulleyin, yolunuz bitince yine fulleyin, yol bilgisayarı ile gerçek yakılan yakıtın farklı olduğunu göreceksiniz.

Herkes kendi arabasıyla kendi cebinden para vererek test yapabilir. ben ispat istemiyorum, herkes kendi testini yapıp gördüklerini kendisine saklayabilir.

Ama sahibinden . com sitesinde "KM de 30 kuruş yaktığı iddia edilen 2500 motorlu araçları" ve "KM de 50 kuruş yaktığı iddia edilen 5000 motorlu araçları" görünce, internette herşeye inanmaması gerektiğini anlıyor insan.

Son bir not: yol bilgisayarlarının verilerinin gerçek kullanılan yakıt ile tutmamasının sebebi hesaplamadır. Sistem; yakıt borusundan geçen yakıtı ölçmemektedir. Ekrandaki veriler için; motor devri, giriş hava sıcaklığı, gaz pedalı verisi gibi birkaç veriyi ölçüp matematiksel hesap yapmaktadır. Yani kaba tabirle araçlarda su saatine benzer bir parça yoktur.

Senin için toplu bilgi girişi de yaptım ama dikkat etmemişsin herhalde

150 tl yakıt litre fiyatı 4.60
    800 km yol dedim

Yol bilgisayarına takilmissin...

• Yol bilgisayarı klimanın yaktığını hesaba katmıyor. Onun için de % 10 daha az tüketim gösteriyor.

• @talsuv61

symbolleri bilmem ama 2007 model dizel passat'ta klima hesaba katıldığını gördüm, sabit hızda ilerlerken klima açılınca yakıt tüketimi arttı. ayrıca passatlarda araç durduğunda(mesela kırmızı ışık) saatte harcanan yakıtı göstermeye başlıyordu ve orada da klima açılınca tüketim artıyordu. Ama baştada dediğim gibi renault symbollerde hesaplanıyormudur bilmiyorum.

@GhosTon

daha önceki yazılarımda ölçümün tam yapılabilmesi için deponun fullemeden fullemeye ölçülmesi gerektiğini yazmıştım. Eğer önce aracınızın deposunu fulleyip sonra tamıtamına 800 Km yapıp, tam 800'üncü Km'de akaryakıt istasyonuna girip, depoyu tekrar fullediğinizde kuruşu kuruşuna 150,00 TL yakıt aldı iseniz dediğiniz doğrudur. Ben yanlış anlamışımdır. Özür dilerim. Ama rakamlarınız böyleyse çok iyi denk gelmiş. Ben şu zamana kadar hiçbir zaman depo fulleme yaptığımda 50 TL ve katlarını yakalayamadım.

• quote:

@talsuv61

symbolleri bilmem ama 2007 model dizel passat'ta klima hesaba katıldığını gördüm, sabit hızda ilerlerken klima açılınca yakıt tüketimi arttı. ayrıca passatlarda araç durduğunda(mesela kırmızı ışık) saatte harcanan yakıtı göstermeye başlıyordu ve orada da klima açılınca tüketim artıyordu. Ama baştada dediğim gibi renault symbollerde hesaplanıyormudur bilmiyorum.

@GhosTon

daha önceki yazılarımda ölçümün tam yapılabilmesi için deponun fullemeden fullemeye ölçülmesi gerektiğini yazmıştım. Eğer önce aracınızın deposunu fulleyip sonra tamıtamına 800 Km yapıp, tam 800'üncü Km'de akaryakıt istasyonuna girip, depoyu tekrar fullediğinizde kuruşu kuruşuna 150,00 TL yakıt aldı iseniz dediğiniz doğrudur. Ben yanlış anlamışımdır. Özür dilerim. Ama rakamlarınız böyleyse çok iyi denk gelmiş. Ben şu zamana kadar hiçbir zaman depo fulleme yaptığımda 50 TL ve katlarını yakalayamadım.

Benim 1 depom 55 litre alıyor ve bir depo yakıt ile 1000-1200 km yapabiliyorum. Yakıt konusu şartlara ve kullanıcıya göre cok değişen bir kavram siz bu degerleri yakalayamazsiniz o baska bu yüzden sizle daha fazla su oluyor bu oluyor diye karşılıklı konuşamayacağım.

İyi akşamlar

• quote:

Orijinalden alıntı: zeroseven

Selamlar,

Son ölçümlerime göre değerler aşağıdaki gibi;

-Araç 2007 Megane 2 Authentique 1.5 dci 80 hp. 5000 km. önce filtreler ve yağ değişti.
    -Depoyu fullediğimde pompanın kestiği yerde bıraktırdım ve en düşük hızla yakıt attırdım.Toplamda 52 lt. mazot aldı.(Total Excellium Katkılı Euro Dizel)
    -%70 şehir içi ve %30 şehir dışı toplamda 1038 km yol yaptım.2500'de vites yükseltme ve ortalama 2000 devir civarlarında kullanım.Klima %90 açık.
    -Depoyu en son fullediğimde pompanın kestiği yerde bıraktırdım ve en düşük hızla yakıt attırdım.Toplamda 49 lt. mazot aldı.(Total Excellium Katkılı Euro Dizel - aynı istasyon ama farklı pompa.)

Yukarıdaki hesaba göre ortama 4.72 lt/100 km.

-Harcanan yakıt 44,7 lt. (gerçekten 4,3 lt daha düşük göstermiş.)
    -Ortalama yakıt tüketimi 4,3 lt/100 km. (gerçekten 0,42 lt/100 km daha düşük göstermiş.)

Yani yol bilgisayarım normalden daha düşük gösteriyor.(%10 sapmış.)

Sizce gerçek tüketim verileri normal midir? İlk dizel arabam bu nedenle acaba kullanımdan dolayı fazla yakmış da olabilir mi?

Selamlar,

Daha önceki mesajımda hesaplamalarımı paylaşmıştım.En son yine depoyu tam doldurtarak yine bir hesap yaptım ancak yine yol bilgisayarı harcanan yakıtta %11, ortalama yakıt tüketiminde %10 az göstermiş.Daha önceki hesapta %10 sapma vardı ama belki klimadan kaynaklanıyor olabilir dedim fakat bu sefer klima da kapalıydı.

Bu sapma herkes de oluyor mudur ya da yol bilgisayarının yazılımını güncelleyebiliyor muyuz?Her seferinde aklımdan hesap yapmak istemiyorum.

Son Hesaplama;

-%55 şehir içi ve %45 şehir dışı toplamda 1111,3 km yol yaptım.2500'de vites yükseltme ve ortalama 2000 devir civarlarında kullanım.Klima kapalı.
    -Depoyu en son fullediğimde pompanın kestiği yerde bıraktırdım ve en düşük hızla yakıt attırdım.Toplamda 50,61 lt. mazot aldı.(Total Excellium Katkılı Euro Diesel)

Yukarıdaki hesaba göre ortama 4.55 lt/100 km.

-Harcanan yakıt 46 lt. (gerçekten 4,61 lt daha düşük göstermiş.%11 daha az.)
    -Ortalama yakıt tüketimi 4,1 lt/100 km. (gerçekten 0,45 lt/100 km daha düşük göstermiş.%10 daha az.)

• Bu başlık ölmüş.

Başımız sağ olsun...
  • Başlık ölmedi, birşey yazılmasa bile çok kişi burada yazılanları okuyor

Yol bilgisayarı hakkında gerek bu formda gerekse diğer forumlarda hatalar olduğunu okumuştum. Hataları 2 sebebe bağlıyorum.
    1. sebep(iyi niyetli yaklaşım)
    Özellikle dizel araçlarda kullanılan yakıtı ölçmek yerine yol bilgisayarından aracın diğer verileri okunarak matematiksel hesap ile yakıt tüketimi hesaplanmakta. Dolayısıyla bazı veriler çok sağlıklı olamamaktadır, mesela kalkış esnasında gaza basılır ama araç hareket etmez, araçta harcama hesabını yanlış oluşturabilir vs.
    2. sebep (kötü niyetli yaklaşım)
    Araç üreticisi bu rakamları hile kullanarak düşük gösterip aracının az yaktığını göstermeye çalışmasıdır. Tutar mı, evet bence tutar, çoğu kişi depodan ölçüm yapmıyor ama az yakan araç istiyor.

Birkaç şehirdışı deneme yaptım ve verilerim:
    2 kişi klima kapalı %70 otoban %30 bölünmüş yol, tüketim 100Km de 4,69 litre
    1 kişi klima kapalı %100 bölünmüş yol, şehir içlerinde yavaşlama durumları, 100Km de 3,77 litre
    4 kişi klima %10 süre açık %40 otoban, %60 bölünmüş yol, ~30 dk. trafik 100Km de 4,59 litre

çıkan sonuç:
    90Km/saat hızın üstüne çıkınca yakıt ciddi miktarda artıyor, otobana çıkınca istemsiz olarak 90Km/saat hızın üstüne çıkıyorum ve yakıt artıyor. Bölünmüş yollarda ise yol boş ve müsait ise 90Km/saat hızla gidiliyor ve çok iyi sonuçlar çıkıyor.

Klima ciddi yakıt harcıyor, eski hesaplarıma göre 100 Km de 1 litre yakıt farkı oluşturuyor.

Otobanlar bölünmüş yollardan daha fazla yakıt harcamama sebep oluyor :)

Aracın yakıt kapağında tavsiye edilen yakıt Total excelium olarak görünüyordu, bu yakıtı kullanmaya başladım ama araç kullanımımı da ciddi oranda kontrollü yapmaya çalıştım.

Depoyu her seferinde yakıtı görene kadar doldurttum, hava yapma durumu oluyor ve pompa çok erken atabiliyor, pompa attıktan sonra 20 TL daha yakıt aldı.

Depo göstergesine çok güvenmeyin biraz geç düşüyor, 200 Km boyunca gösterge kıpırdamadı.

Her yakıt alışımda lastik basınçlarını kontrol ettim normalde ayda bir ancak bakarım.

1 hafta içinde aynı yakıtı farklı şehirlerden aldım, hepsinin fiyatı farklı idi. bugünün tarihine göre hesap yaparsam tüketim 18~20 kuruş arasında görünüyor.

---------------

Şehiriçi yakıtımı ölçmek için depoyu fullemiştim ama trafik yüzünden Altunizade'den Ümraniye meydan avm'ye(toplam 8 Km) 3 saatte gidince doğru bir veriye ulaşamayacağımı anladım.

• 2012/2013 model symbollerde(dizel) şehir içi tüketimi 4.4 litre yazıyor

varmı bu ortalamayla süren
  • quote:

Orijinalden alıntı: serkan99

2012/2013 model symbollerde(dizel) şehir içi tüketimi 4.4 litre yazıyor

varmı bu ortalamayla süren

İstanbul'da hiç sanmıyorum bu rakam tutsun
  • quote:

Şehiriçi yakıtımı ölçmek için depoyu fullemiştim ama trafik yüzünden Altunizade'den Ümraniye meydan avm'ye(toplam 8 Km) 3 saatte gidince doğru bir veriye ulaşamayacağımı anladım.

bu herşeyi açıklıyor bence İstanbul'da araba kullanmak bi dert kullanmamak bi dert

Toplu taşım yerine göre daha pahalıya patlıyabiliyor. Şöyle ki. Bahçelievler'den Eyüp'e 13 km mesafe var.Geri dönüş 26 km. Toplu taşımayla gitmeye kalksam 1,5 minibüs + 2,40 metrobüs= 3.90 tl sadece gidiş. Geri döndüm X2= 7.8 tl

2011 symbol 1.5 dci araçla gidiyorum yol bilgisayarı gidiş geliş 1.2 litre mazot yaktığım söylüyor. 4,45 X 1,2 = 5,34 tl mazot yakmış oluyorum. Bu durumda kendi araçımla işe gidip gelmem toplu taşıma ile gidip gelmemden daha karlı. Demem o ki toplu taşıma araçlarının şahsi araçlardan daha cazip, ekonomik hale gelmesi gerekiyor ki insanlar toplu taşımı kullansınlar. Belki raylı sistem yada metrobüs felan kullansaydınız daha çabuk giderdiniz ama dediğim gibi İstanbul'da araç kullanmak da bi dert toplu taşıma kullanmak da

• quote:

Orijinalden alıntı: Loading

quote:

bu herşeyi açıklıyor bence İstanbul'da araba kullanmak bi dert kullanmamak bi dert

Toplu taşım yerine göre daha pahalıya patlıyabiliyor. Şöyle ki. Bahçelievler'den Eyüp'e 13 km mesafe var.Geri dönüş 26 km. Toplu taşımayla gitmeye kalksam 1,5 minibüs + 2,40 metrobüs= 3.90 tl sadece gidiş. Geri döndüm X2= 7.8 tl

2011 symbol 1.5 dci araçla gidiyorum yol bilgisayarı gidiş geliş 1.2 litre mazot yaktığım söylüyor. 4,45 X 1,2 = 5,34 tl mazot yakmış oluyorum. Bu durumda kendi araçımla işe gidip gelmem toplu taşıma ile gidip gelmemden daha karlı. Demem o ki toplu taşıma araçlarının şahsi araçlardan daha cazip, ekonomik hale gelmesi gerekiyor ki insanlar toplu taşımı kullansınlar. Belki raylı sistem yada metrobüs felan kullansaydınız daha çabuk giderdiniz ama dediğim gibi İstanbul'da araç kullanmak da bi dert toplu taşıma kullanmak da

Yıllardır bu yolu kullanıyorum, iş saatlerinde biraz yoğun oluyor, anormal durumlar ve kazalar sebebiyle beklediğim zamanları da hatırlıyorum, eşim ve çocuğum ile birlikte gittiğim ve oradan da maltepeye geçip geç saatte geri dönmeyi planladığım için arabaya mecburdum.

Ama siz siz olun, toplu taşıma kullanma imkanınız olduğu yerlerde mutlaka toplu taşımayı tercih edin, insanlar otobüslerden inip yürüyerek devam etti, ben aracı bırakamadım, mecbur içinde kaldım. Sadece çakmak köprüsünden geçip ileriden u dönüş alıp meydan avm girişine dönmem bir saati geçti ki toplam 1 km bile olmayan bir mesafe.

• 
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.