Şimdi Ara

DİKKAT,LÜTFEN OKUMADAN GEÇMEYİN KLİMADA MAX AKIM DEĞERİ VE SONUÇLARI(DİAMOND ELEKTRİK) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
10.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Vaktim olmadigi icin konuyu hizlica okudum yanlis anlamis olabilirim, fikrimide kisaca yazacagim.

Klimalarin beslendigi alternatif akimda;

AktifAkim = GorunenAkim x GucFaktoru

olarak hesaplanir. Guc faktoru her zaman 1 veya 1 den kucuk bir degerdir. Klimalarda 0.50 - 0.80 arasi degerler oldugunu tahmin ediyorum.

Gorunen akim 8 amper olsada GucFaktoru 0.625 civarinda olursa, ki bu makul bir degerdir, aktif akim;

AktifAkim = 8 x 0.625 = 5 amper cikar.

Elektrik idaresine evlerde aktif akim uzerinden olculen guc ve enerji miktarina gore fatura kesilir. Fakat tesisatta Gorunen akima gore cekilmelidir. Yani 8 amperlik tesisat gerekir ama 5 amperlik para odenir.
  • dediğin mantıklı gibi dursada güç faktörü değeri ortalığı karıştırıyor,en iyi değer 1'dir değilmi güç faktörü düzeltiminde 8x1:8amper yapar,hocam senin hesaba göre bu değer 0.625 yani oldukça düşük 0.625x8:5 amper demişssin,peki güç faktörü değeri 1'e ne kadar yakın olursa o kadar iyi değilmi bide açıklama buldum bu konuda tabi pek fazla şey anlayamadm

Alternatif akım (AC), 220V şebeke geriliminde 50 defa yön değiştirir (salınım). Tamamen dirençten oluşan basit AC devresinde, örneğin lamba veya su ısıtıcısı, voltaj ve akımın dalga formlarını incelediğinizde, senkronize olarak birbirini takip ettiğini görürüz. AC salınımlarında yükte maksimum voltaj geçtiğinde, maksimum akım geçecek anlamına gelir. Voltaj inişe geçtiği zaman, akım da inişe geçecektir. Yani birbirlerini taklip eden bir salınım grafiği göreceğiz. Bu, basit bir AC yüküne örnek.

Bobin veya kapasitörlerin bulunduğu komplex AC yüklerinde ise, akım dalgaları voltaj dalgalarını izlemez. Bunun sebebi ise, yüklerde tutulan enerjinin oluşturduğu zaman farklılığı. Bu zaman farklılığı nedeniyle güç akış yönünde değişiklikler olur ve tek yönden elde edilen net güce gerçek güç (P) denir. Her döngü sonunda saklanan enerjinin şebekeye geri dönmesiyle oluşan güce ise reaktif güç denir. Devrelerde herhangi bir işlem yaptığımız zaman sadece gerçek gücü kullanırız (P). Reaktif güç, şebekeye geri döner ve herhangi bir iş yapmaz.

Güç faktörü ise; gerçek gücün (P), görünüşteki güce (S) bölümüyle ortaya çıkan değerdir. Gerçek güç, bizim o işi yapmamız için gereken gücü bize belirtir ve "watt" ile ifade edilir. Şebekede görünen güç ise VA (volt-amper) şeklinde ifade edilir. Dalgaların düzensizliğinden dolayı, belirli miktarda güç çekmek için şebekeden daha fazla akım çekilir. Örneğin. 1 kW'lık gerçek güç elde etmek istersek ve güç faktörü 1 ise, şebekeden 1 kVA'lık güç çekilir. ( 1 kVA x 1 = 1 kW). Ancak güç faktörü 0.5 olursa, 1 kW'lık gerçek güç için şebekeden 2 kVA güç çekmemiz gerekecek. (2 kVA x 0.5 = 1 kW). Güç faktörü, 0 ile 1 arasında değişir. Güç faktörü 0 iken herhangi bir iş yapılmaz.Güç faktörü 1 iken, gerçek güç ile şebekede görünen güç aynıdır ve ideal durum budur.

Ev kullanıcıları sadece kullandıkları gerçek güç (watt) için para ödüyorlar. Ve bundan dolayı ev kullanıcıları için reaktif güç veya şebekede görünen güç bir anlam ifade etmiyor. Ancak bu, şebekeye yük bindiren bir durum. Reaktif güç ne kadar fazlaysa şebekedeki yük o kadar artacak; kablolamanın daha kaliteli olması gerekecek, jeneratörlerin ve transformatörlerin daha büyük olması gerekecek. Bu da, tabii elektrik dağıtıcısı firmaların istemeyeceği bir durum. Bir ev kullanıcısının şebekede yaratacağı istenmeyen yük önemli olmasa da, büyük makinalarla çalışan fabrikaların şebekeye bindireceği yük önemli olacaktır. Bunun için, sanayii kuruluşlarının bulunduğu organize sanayii bölgelerinde fabrikalar, kullandıkları gerçek gücün yanında reaktif güç için de bir bedel öderler.

Günümüzdeki güç kaynaklarında ise artık reaktif gücü minimuma indirmek için "güç faktörü düzeltimi" – power factor correction (pfc) özelliğini görüyoruz. PFC özelliği pasif veya aktif olabiliyor. Giriş seviyesi kaliteli güç kaynaklarında pasif PFC devresi görürken, üst modellerde ise aktif PFC devresi görüyoruz. Aktif PFC devrelerinin güç faktörü düzeltimi 0.99'a kadar çıkabiliyor; ki bu da ideal olan 1'e çok yakın. APFC olmayan güç kaynaklarında güç faktörü 0.5 ile 0.7 arasında değişebiliyor.

Tek bilgisayarın kullanıldığı evler için önemli olmasa da, çok sayıda bilgisayarın kullanıldığı ofislerde ve işletmelerde, şebekeye bindirilen istenmeyen gücü minimuma indirmek için, güç faktörü düzeltimi özelliğine sahip güç kaynakları tercih edilmeli. Biz, ev kullanıcıları için de PFC özelliği olan güç kaynaklarını önereceğiz. Zaten artık firmaların neredeyse tüm ürün gamlarında PFC özelliğini görüyoruz çünkü bazı ülkeler güç kaynakları için PFC özelliğini şart koşuyor. (Örneğin AB).

PFC özellikli güç kaynakları hakkında bilinen yaygın yanlışlar var. Bilinmesi gerekenler şöyle:

* Aktif PFC, ikinci bir devredir. Bu devre, şebekeden resistif olarak güç alır (tıpklı bir lamba gibi) ve diğer devreye aktarır. Diğer devreyi, ana şebekeden tamamen izole eder. Dolayısıyla aktif PFC devresi bir miktar gücü ısıya dönüştürecektir ve bu da güç kaynağı verimliliğini biraz aşağı çeker. Yani: Bir güç kaynağına PFC devresi eklerseniz, onun verimliliğini yaklaşık %1-4 oranında aşağıya çekersiniz.

* PFC'li güç kaynakları, herhangi bir voltaj regülasyon özelliğine sahip değildir. Daha stabil anlamına gelmez.

* Güç faktörü ve güç faktörü düzeltimi, tamamen şebeke ile ilgilidir. Donanımınızın harcadığı gerçek güç miktarını değiştirmez.

• <<< telaş yapılmış, teoriye girilmiş... yanlış anlamalar var.. vs... vs.
    Ülkemiz Elektrik sistemimizde Alternatif Akım (AC) kullanmaktayız,
    meskenlerde ve genel olarak da sanayide frekans 50 hertz,
    gerilim ise 220/380 volt (veya 230/400 volt) olarak kullanılmaktadır.
    (örnek;ABD'de frekans 60 Hz dir). Yani evlerde genelde tek fazlı AC gerilim 220 V'dur.
    Klimalarda kullanılan komresör ve iç/dış ünite fanları AC gerilim ile çalışmaktadır.
    Bu komresör ve fanlar sonuç olarak elektrik motorları ile tahrik edilmekte/çalıştırılmaktadır.
    Motorların içinde sargılar yani elektrik bobinleri vardır, bu bobinler elektrik alanı oluştururlar, motorların dönebilmesi için.
    Bu alan oluşumu için reaktif akım gerekmektedir,
    bu reaktif akımı sen yakınlarda biryerde oluşturmaz/üretmez isen motor bu akımı şebekeden çekecektir.
    Ampermetre ile ölçülen akım değeri aktif ve reaktif akımların toplamıdır.
    Klimalarda kullanılan motorlarda yukarıda da bahsedildiği gibi Güç faktörü
    (bu değer CosinüsFi olarak isimlendirilir) 0.6-0.7 gibidir tahminen.
    Bu durumda basit ifadelerle güç hesabı: Güç=Gerilim*Akım*CosFi şeklindedir.
    Akım=Güç/Gerilim*CosFi den bulunabilir. Görüleceği gibi CosFi değeri 1'e yaklaştıkça Akım düşecektir.
    CosFi'nin 1 olması rezistif yüklerde olur, yani fırın gibi ütü gibi cihazlarda 1'dir diyebiliriz.

• sağolun arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için,bu kadar şeyin anlamı nedir?bu değer(8amper)kalkış akımı olabilirmi,öyle yada böyle bu klima 5 ampermi çekiyor sizce çok teknik bilgiye girildi ve açıklayıcı olmadı,sonucu getiremedik çok fazla teknik bilgi oldu,şunu sadeleştirip olayın nereye vardığını yazarsınız sevinirim anlatılan değer güç faktörü değeri şöyle ise 5 amper olur dedeiğimizde teorik bir bilgi olmuş oluyor,hepiniz sağolun en azından biraz daha neden böyle olduğunu anlamış gibiyim.

* Güç faktörü ve güç faktörü düzeltimi, tamamen şebeke ile ilgilidir. Donanımınızın harcadığı gerçek güç miktarını değiştirmez. peki bu nedir arkadaşlar yukarıda mesajıma eklediğim bu son cümle böyle diyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sendomi -- 25 Ağustos 2010; 9:45:09 >
  • Bu değerler cihazın montaj klavuzunda mı belirtiliyor.
  • bu değerler,internet sitesinde yoktu ben almadan önce incelediğimde iç ve dış ünitede yazıyor ayrıca servis manueli var pdf dosyası onda belirtilmiş max akım 8 amper diye,başlangıç akımıda 30 amper demiş
  • quote:

Orijinalden alıntı: sendomi

arkadaşlar aldığım klima ile ilgili bir dökümana ulaştım ve bu kafamı kurcaladı genel müdürlüğü falan aradım,beni bölge müdürlüğünde birine yönlerdirdiler adam küstah ve saygısız bir çıktı neyse daha sonra bora bey'e ulaştım sağolsun yardımcı olmaya çalıştı ilgilendi konuyla ilgili olarak konuda,konu başlığında yazdığı gibi maksimum akım değeri anladığım kadarıyla klima maksimum 8 amper çekiyor nominal çalışma dışında ancak elektrik tüketim değeri 1100 watt gözüküyor buda 5 amper yapıyor ancak bu 8 amper nereden çıktı onu anlamadım yanlış anlaşılmasın kalkış akımı değil bu maksimum akım zaten kalkış akımı 30 amper aletin,bora beyde yanlış yere baktığımı bu değerin inverter klima için geçerli olduğunu söyledi ancak ben tekrar kontrol ettiğimde bu değerin benim klimam olan dsh 12 xv modeline ait olduğumu teyit edip bora bey'e durumu bildirdim oda geri dönüş yapacağını söyledi sağolsun şimdi bekliyorum cevabı,bu 8 amper nedir ne değildir anladığım anlamda kompresör 8 amper'e kadar enerji çekiyor ve eğer çekiyorsa vay halime diyorum

SONUÇ:DİAMON ELEKTRİĞİ ARAMAMLA BAŞLAYAN DURUM SONUÇLANDI DİYEBİLİRİM,HEMEN KISACA ANLATAYIM GENEL MERKEZİ ARADIM TAYFUN BEY DENEN ŞAHSİYETİN TELEFON NUMARASINI VERDİLER,ARADIM ADAMA SORDUM BU 8 AMPER NEDİR DİYE VERDİĞİ CEVAP ŞUYDU(SAÇMA SAPAN SORU SORMA KARDEŞİM)SONRA SERVİSİN NUMARASINI VEREYİM DEDİ(ARADA HADİ KARDEŞİM İŞİM GÜCÜM VAR DEDİ)NEYSE DELİRDİM EN SONUNDA YÜZÜME KAPATTI TELEFONU KARAKTERSİZİARADIM NİYE KAPATTIN DEDİM YİNE KAPADI MEŞGULE ATIP DURDU(REZİLLİĞE BAK YANİ)NEYSE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAYIP GENEL MÜDÜRÜ İSTEDİM BORA BEY'İN NUMARASINI VERDİLER,ARADIM SORDUM BU 8 AMPER MAX AKIM NEDİR DİYE CEVAP VEREMEDİ O DEĞER İNVERTER KLİMAYA AİTTİR DEDİ ŞÜPHEYE DÜŞTÜM SİTEDEN TEKRAR BAKTIM MAX AKIM 8 AMPER YAZIYORDU BU ARADA BORA BEY BANA DÖNECEKTİ,ARADIM BU ĞERİN DSH 12XV MODELİNE AİT OLDUĞUNU SÖYLEDİM SİTENİZDEN BAKIN DEDİM TAMAM DÖNECEĞİM DEDİ, ARADAN 3 GÜN GEÇTİ DÖNEN YOK ARADIM BUGÜN TELEFONU MEŞGULDÜ BİR DAHA ARADIM 5 DEFA ÇALDI FALAN AÇTI HEMEN TANIDI,NEYSE NE OLDU DEDİM DÖNECEKTİNİZ İSTANBULDAYDI,ANTALYAYA DÖNÜYORMUŞ BEN DÖNECEĞİM DEDİ YİNEÜTÜNDE YAZAN DEĞERDE 3 GÜN GEÇMİŞ ALTI ÜSTÜ BİR SORU MAX AKIM 8 AMPER NE DEMEKTİR BUNU CEVAPLAYACAKLAR DAHA BEKLEMEM GEREKİYORMUŞ(BU ARADA BAŞINDAN ATMAYA ÇALIŞAN BİR TUTUMU VARDI)İŞİN TEMELİDE ŞURDAN GELİYOR İNTERNET SİTESİNDEKİ DEĞERLERLE KLİMADA YAZAN DEĞERLER BİRBİRİNİ TUTMUYOR UFAK FARKLILIKLAR VAR ANCAK ADAMIN AKLINA ŞÜPHE DÜŞÜYOR BU NASIL FİRMADIR DİYE,NEYSE BEN CEVABIMI ALAMADIM YİNE TEKNİK SERVİSİN NUMARASINI VERDİ O ZAMAN 3 GÜN ÖNCE VERSENİZE NEDEN 3 GÜN BOYUNCA BENİ OYALIYORSUN DEĞİLMİ,FİRMA OLARAK ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİM ÇOK İLGİSİZ,KÖTÜ BİR FİRMA(YANIN GEÇMEM DERLER YA O DERECE)BİRDE HAKARET YEDİM,EN SON BURDAKİ SERVİSE GİTTİM ALİ ABİ'YE SORDUM BU NEDİR DİYE KLİMANIN ÇEKECİĞİ ELEKTRİĞİN PEAK NOKTASIDIR DEDİ YANİ KLİMA 1760 WATT ELEKTRİK HARCAYABİLİR DEDİ(KLİMA 1100 WATT HARCIYOR GÖZÜKÜYOR ÜSTÜNDE YAZAN)AMA BU SÜREKLİ OLMAZ BU KADAR ENERJİYİ ÇEKMEZ DEDİ,BU AY Kİ ELEKTRİK FATURASI GELİNCE ANLAYACAĞIZ AK KOYUN KARA KOYUNU,OLMADI AMPERMETRE ALIP ÖLÇECEĞİM DEĞERİ İNŞALLAH 1760 WATT FALAN HARCAMIYORDUR KISA SÜRELERDEDE OLSA,YOKSA İŞİMİZ İŞ DİAMOND ELEKTRİK İLE BU KLİMAYI KESİNLİKLE İADE EDERİM İŞ UZARSA TÜKETİCİ MAHKEMESİNE KADAR GİDER Kİ FİRMA ÇALIŞANLARININ BU TUTUMLARINA BAKARSAK BÖYLESİ BİR DURUMDA OLACAĞI BUDUR

BORA BEY KONUYU OKUYACAĞINIZI BİLİYORUM ONUN İÇİNDE YAZIYORUM BURAYA BENİMLE KONUŞAN TAYFUN BEY'İ ARAYIP GÖZLERİNDEN ÖPECEĞİM(YAPTIĞIN ŞEYDEN DOLAYI)Kİ BU ADAMI UYARMADIĞINIZI DÜŞÜNEREK YAZIYORUM BU ŞİRKETDE BU ADAMIN NE İŞİ VAR,SİZDE OLUMLU YAKLAŞSANIZDA BAŞTAN İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYINCA BAŞINIZDAN SAVMAYA ÇALIŞTINIZ Kİ EĞER BU KONU HAKKINDA BİLGİNİZ YOKSA BİLE BİR YERE YÖNLENDİREBİLİRDİNİZ İŞİN EN BAŞINDA YANLIŞLIK VAR VE BU AY ELEKTRİK FATURAM UÇUK KAÇIK GELİRSE ÇOK UĞRAŞIRIZ(GİTTİĞİ YERE KADAR GİDER)

SON SÖZ:FİRMANIN MÜŞTERİ HİZMETLERİ ÇOK KÖTÜ İLGİSİZ KÜSTAH,YOK EĞER MÜŞTERİ HİZMETLERİ BÖLÜMÜ FİRMAMIZDA YOK DİYORSANIZ Kİ BEN NUMARAYI GÖREMEDİM NİYE YOK MÜŞTERİ HİZMETLERİ DİYE CEAP VERİRİM SİZE,BAŞTAN SAVMA BİR FİRMA İZLENİMİ VAR BENDE(EER DEĞERİ 3.23 GÖZÜKEN CİHAZA EVDE BİR BAKIYORUM TAKILIRKEN 3.21 GÖZÜKÜYOR SES SEVİYESİ DIŞ ÜNİTE 49DB YAZIYOR BİR BAKIYORUM 52 DB BU FİRMA İÇİN KAFADA SORU İŞARETİ OLUŞTURMAYA YETMEZMİ)ZATEN HERŞEY BURADAN ÇIKIP BU NOKTAYA GELDİ

8 amper olunca ne oluyor elektriği azmı yakıyor anlamadın senin anlamak istediğini

• 5 amper olunca 1100 watt oluyor yani 1.1kw,8 amper olunca 1760 watt oluyor yani 1.76kw
  • biraz önce elektrikçi bir arkadaşım vardı,ona sordum bu soruyu adam başladı anlatmaya işte kompresörün motoru şu türdendir ilk açılışta 6 kata kadar elektrik harcar(30 amper durumu)motorun devri falan anlattı birşeyler 8 amper konusundada klima 8 amper'e kadar nerji çeker üstü durumunda kendini korumaya alır kapatır falan dedi yani 9 amper olamaz dedi,bu durumda klima 8 amperlik akım çekebiliyor oluyor ama bunu ne sıklıkla çekiyor orası belli değil cevabını bulamadım daha
  • AktifAkim = 5
    GorunenAkim = 8

ise

anlik akim 3 ile 8 amper arasinda, saniyede 50 kere gider gelir.

Ortalama akim 5 amper gibi olur, bu yuzden elektrik idaresine 5 amperlik para odersiniz,

Akim saniyede 50 kere 8 amperi gordugu icinde tesisat 8 amperi kaldiracak gucte olmalidir. Klima ureticisi bu yuzden bunu kullanim ve kurulum klavuzuna yazmalidir.

Elektrik muhenisliginden ezberle mezun olan insanlarin bile idrak etmekte zorlandigi bu aktif-reaktif guc konusununda bundan daha basit bir anlatimini bulamazsiniz. Baksaniza sizin aradiginiz klimacilar bile duruma ya fransiz yada anlatmaktan aciz.
  • Takma kafanı bu kadar kardeşim. Fatura gelince görürsün neticede Ya da bağımsız tüketim sayaçları var onlardan al klimanın elektrik girişine. Gör ne kadar yaktığını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yilmaz07 -- 27 Ağustos 2010; 22:03:57 >
  • cengiz umur kardeşim senin dediğinle elektrikçi arkadaşımın dediği aynı şey aslında ancak sen farklı olarak klima 8 amper görür diyorsun ki sorumun cavabı bu sanırm arkadaşda öyle deyeince kafama yattı
  • <<< Ülkemizde evlerimizde kullanmakta olduğumuz Altenatif Akım (AC) elektrik şebekesinde 50 hertz frekans,
    220/380 (230/400) volt gerilim vardır (çok az bölgede istisnai durum olabilir,
    Örnek Beşiktaş/istanbul elektrlk şebekesi 70'li yıllarda 110/190 volt idi).
    Evlerimizde kullandığımız klimalarda da 220 V/50 Hz elektrik motorlu fanlar ve komresör motorları kullanılmaktadır.
    Bu motorların içinde bobin şeklinde sargılar vardır, bu sargılardan iki çeşit elektrik akımı geçmekte,
    1. akım aktif yani iş yapar, 2. akım reaktif bu da elektriksel alanı oluşturur.
    Oluşan bu alan motorun dönmesine yardımcı olur, reaktif akım kullanılmaz şebekede gidip gelir.
    Şebeke hatlarını meşgul eder(kablolarda, trafolarda v.s.'de kapasite kayıpları oluşturur,
    bunu önlemek için muhtelif tipte kompenzasyon yapılır, yani tüketim aracına yakın yerde reaktif akım üretilir).
    Özetle, klimaların akımını ölçerken ampermetremiz aktif + reaktif akımı birlikte ölçer.
    Kullanılan motorların etiketlerine bakarsak CosinüsFi (CosFi) diye bir değer görürüz,
    bu değer 1(bir)'den küçüktür ve motor gücü hesabında kullanılır.
    Basit bir ifadeyle: Güç(Watt)=Gerilim(Volt)*Akım(Amper)*CosFi diyebiliriz.
    Klimalarımızda kullanılan motorlarda (tahminen) CosFi değeri 0.60-0.70 civarındadır, 0.65 kabul edelim.
    Buna göre 1100 Watlık bir motorun kaç amper çekeceğini hesaplarsak: 1100/220*0.65=7.69 Amper buluruz.
    Olayın teknik açıklaması kısaca böyledir.

• yani sonuç olarak klimanın şebekeden çekeceği güç 8 amper olsada benim faturama yansıyacak güç 5 amper olacaktır diyorsunuz
  • quote:

yani sonuç olarak klimanın şebekeden çekeceği güç 8 amper olsada benim faturama yansıyacak güç 5 amper olacaktır diyorsunuz

Aynen oyle. Yukarida anlattigim kadar basitlestirme tam anlamaniz gerekeni size anlatiyor ama aslinda teknik olarak yanlis. Alternatif akimda akim aslinda saniyede elli kere 0 amper ile sizin durumunuzda 8 amperdende fazla bir (yaklasik 11 amper) deger arasinda sinuzoidal olarak gider gelir. Ben basitlestirmek acisindan sanki guc katsayisi bire esit fakat akim degeri degiskenmis gibi anlattim. Bunun yine sinusoidal voltajla kombinasyonundan dogan anlik guc degeridir aslinda fiyati belirleyen. Buda sanki akim hep 5 ampermis gibi bir degere tekabul eder.
  • quote:

yani sonuç olarak klimanın şebekeden çekeceği güç 8 amper olsada benim faturama yansıyacak güç 5 amper olacaktır diyorsunuz

<<< Akım güç birimi değildir, yukarıda belirttim güç birimi Watt'dır.
    Bu elektrik sayaçlarında kilovatsaat (kWh) olarak kaydedilir.
    << Ev tipi sayaçlar AKTİF ENERJİ'yi ölçer(kWh), Büyük kuruluşlarda (örnek:sanayi kuruluşları) reaktif enerjiyi ölçecek
    ayrı sayaç kullanılır/kullandırılır (zorunlu olarak).
    Reaktif akım bu sayaçlarda değerlendirilir ve reaktif güç kilovoltamperreaktifsaat (kVArh) olarak kaydedilir
    ve ayrı tarifeye göre fiatlandırılır...v.s.. v.s...

• zaten en fazla 1 hafta sonra fatura gelince herşey ortayua çıkar,anlarız ne oluyor bitiyor bu sorunun cevabını almış oldum
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.