Şimdi Ara

Dinlerdeki sınav çelişkisi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
1.624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

1- bilim evreni açıklamaya çalışırken teorik fizik ile bir nevi metafizik yapıyor, bunlar ampirik veriler değil ve olamayacak

2- yaratıcı bunu kavrayabilme yetisini bize vermiş, ayriyeten deneysellik evreni açıklamaya yeten bir tavır değil, mantikci pozitivizmin burada bir nevi yalpalayisi

3- herşey nasıl anlamak istediğinle alakalı, metafiziği algılayabilen bir akıl çelişki olmadığını çözumleyebilir

Cevaplar görmek isteyene, benim görüşüm bu diyebilirsin zor degil, tartışmanın uzaması gereksiz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ortadaki Adam O kullanıcısına yanıt

Robotun bu sınırlardır. yani banka da soyabilir, birine de yardım edebilir.

Bunu biliyorsun çünkü, robotu tasarlayan sensin. Robotun hangi durumda hangi eyleme geçeceğiniz ve nasıl sonuçlanacağını sen biliyorsun çünkü robotu da, çevresini de ve nasıl tepki vereceğini zaten önceden biliyorsun. Ama bunu bilmen, robotun bunu yapmak zorunda olması anlamına gelmiyor.

eğer sadece ama sadece banka soymak için bir robot yapmadınsa:))

Bu sınırlar içinde robotu, üreticisi zorlamıyorsa, elbette robot bu yaptıklarından sorumludur (Buna cüzi irade diyoruz).

Ama robotun üretilmesi ve bir vakit sonra fişinin çekilmesine Külli İrade diyoruz. Burda robotun bir müdahalesi yok.

aslında fiziğin açıklayamadığı herşey meta fizik konusu içinde.

taa Aristo döneminde Atom bir metafizik konusu idi ama şimdi değil.

şu anda da hayatımızda çokça metafizik'in konusunda olan şeyler var.

Yaratıcı biliyor ama sen bilmiyorsun bu yüzden bir sınav senin için. Yaratıcı için değil.

okuldaki çocukların durumlarını genelde öğretmenleri bilir. ama bunu bilmesi çocuğun mücadelesinin önüne geçmeli mi? çocuk, tecrübe ederek kendi hayatını öğrenmesi gerekmiyor mu? yada öğretmeninin bilmesi, sınavları kaldırmasına neden olabilir mi?

ya çocuk o zaman şunu derse " hayır ben aslında bu sınavdan 100 alacaktım ama sen sınav yapmadın. kafana göre bana not vermişsin, ben kabul etmem"

işte bireyin böyle kendine haksızlık yapıldığını düşünmesin diye herkes hayatını yaşıyor. Sonucu da tamamen kendi elleri ile yaptıkları.

Kişi, kendi hatasını, yaratıcısına yada kadere atarak bundan kurtulamaz. bu aymazlık bence.

• Ortada tam manası ile bence de bir SINAV yok.

ortada, tekamül var, insanın kendini öğrenmesi var, yaptıklarının sonuçlarını görmesi ve yaşaması var.

aslında tamamen nedensellik ilkesi içinde bir yaşam bizimkisi.

--//---

aslında ahiret inancı, bu hayatı ve bu hayatın tüm sorunlarını çözen bir yapı. ölümden sonraki bir hayatı kabul etmemek, bu hayatı da tamamen değersizleştiriyor. Toprak olup tamamen YOK olacak bir bireyin bu dünyada iyi yada kötü bir şeyleri yapmasının hiç bir anlamı kalmıyor. Emeklerinin karşılığı SIFIR. ise varla yok arasında demektir.

ölümden sonraki bir hayatı kabulü, bu hayatın her anının ne kadar değerli ve önemli olduğunun da bir sonucu bence.

--//--

kıyamet demişler, kıyamet yok oluş değil, kıyam'dan gelen, hazır oluşluk demektir. dünya ve bu evren, bir vakit sonra entropinin 2.prensibi gereğince de enerjisi bitecek, bizim kutsal dinler öğretisine göre de, bu evren yeni bir evrene evrilecek.

bu akla uygun aslında. bi kere bu evren oluşmuşsa, bu uzayda tekrar tekrar benzer evrenler sistemler oluşmuşsa, bu uzay elbette tekrardan yeni bir evrene dönüşebilir, evrilebilir.

ahiret dediğimi mekan aslında tam da bu uzay-zaman'dan başkası değil. evrileceği gün, kıyamet denilen gündür.

--//---

Buna inanmak neden önemli:?

Aslında o gün ŞOK geçirmemek için. bir hazırlık içinde olmak için inanmak bireyin akıl sağlığı için de uygun. Daha bir çok nedeni var ama sıra ile gitmek daha iyi benim için.

Not: Bu konuda tüm sorularına açığım. çünkü, bana akıl dışı gelen bir yapı yok. Anlamamak, akıl dışına itebilir konuları. Ben sana pozitrotların ve negatronların yapılarını anlatsam, bu klasik evrene hepsi ters, çünkü kuantum evreni bu. sadece klasik fizik görmüş herkese tamamen akıl dışı ve saçma gelecektir. ama değil işte kuantum evreni başka..:))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtanhu -- 17 Aralık 2022; 10:13:54 >

• mtanhu kullanıcısına yanıt

Alıntı

metni:
    Robotun bu sınırlardır. yani banka da soyabilir, birine de yardım edebilir.

Öyle bir seçim hakkı yok çünkü robotu yapan kişi robotun hangi saatte hangi suçu işleyeceğini daha robotu yapmadan önce biliyor, tanrı da aynı şekilde insanın ne zaman nerede ne yapacağını daha yaratmadan önce biliyor, bu şu anlama gelir cehenneme gidecek birisi zaten cehennemlik yaratılmıştır.

Robot ısrarla suç işleyecem diyorsa aslında bu robotun sorunu, diğer robotlar neden bu suçu işlemiyorlar o halde... ama dur tüm robotlar tüm engellemelere rağmen banka soymak için üretilmişlerse elbette o zaman sana katılırdım, suç robotun değil, robotu bu amaç uğruna üretendir derdim.

Evet Tanrı, tüm insanların ne yapacaklarını önceden bilir. Buna inanırız. Bu tamamen Tanrı'nın herşeyi bilmesinin bir sonucudur. Ama bu bilgi, o insanın davranışlarını etkilemez, tam tersine o insanın davranışı öyle olacağı için, o insan bunu tercih edeceği için, Tanrı, onun davranışlarını önceden bilir.

Cehenneme gidecek kişi ve cennete gidecek kişiyi elbette Tanrı, yaratma bilgeliği içinde bilecektir. Bunu bilmesi, o insanın tercihini değiştirmez, yada o insanı zorlamaz. O insan tamamen ama tamamen kendi tercihleri içinde bu yolu seçer.

İşte kendi tercihleri doğrultusunda seçtiği yolun sonu kendisine gelecektir.

Burda o insanın ödülü yada cezası, Tanrı'nın sorumluluğunda değil, tamamen o insanın kendi sorumluluğundadır.

çünkü insan, tercih konusunda tamamen özgürdür. Matrix'deki gibi kırmızı hap mı mavi hap mı...

Şunu demek saçmalık örneğin : İşte araçlarda 180 kadran olmasaydı ben kaza yapmazdım.

Basmasaydın gaza... de mi:))

Yorumunuzu okudukça vay be din denen olgu neymiş diyorum  diğer robotlar neden soygun yapmıyor? çünkü hayata aynı şartlarda başlamıyorlar aynı yazılıma sahip değiller. XXX tipi robot hayata y konumunda başlarsa iyi olur z konumunda başlarsa kötü. Mahkemeye çıktığında hakim sana bunu soracak hesaplar gün gibi ortadayken XXX tipi robotu neden z konumundan başlattın?

Kardeşim varmak istediğin noktayı iyi anlıyorum, özetle şunu demek istiyorsun : "bizler özgür değiliz, bizi nasıl yarattıysa yaratıcı biz öyleyiz"

böyle diyerek, kendi yaptığın ya da yapacağın tüm hatalardan kendini temize çıkmak istiyorsun.

sen bir "insansın", (affedersin) bir hayvan değilsin, hayvanlar için o dediğin doğru, hemen hepsi aynı davranışı sergiler. kedilerimiz var bizim yıllardır, aralarında çok az fark var davranış olarak.

ama insanların durumu çok daha farklı, bak biz hayatı sorgulayabiliyoruz.

Eğer bu hayatı sorgulayabilir bir yapın varsa, ki var, o zaman "yok ben böyle yaratılmışım aslında hiç biri benim suçum değil vs.." demek şansın da yok.

ailem nasılsa ben de öyleyim diyenlerdensin. insanı çevresi etkiler, doğal olanı bu. Yalnız bu çevre, yaratanın değil, insanların etkisi ile olan bir çevre.

insan, kendini o kadar temiz görmemeli, hatalar yaratıcıdan, iyiler insanın kendisinden değil!

ülkelerin geri kalmış olmaları, yada ileri gitmiş olmaları tamamen onların çabalarına bağlıdır. Zengin bir çevrede doğmuş olman senin çabana değil ama senin atalarının çabasına bağlıdır. Yada tam tersi. Zengin yada fakir bir ortamda doğmuş olman senin suçun yada cezan yada ödülün değil. Senin durumun sadece. Nihayetinde, bu dünya, sonsuz yaşamın ilk basamağı. Ötesi de var.

Hani durağı belli olan bir otobüs yolculuğunda " yaa bana da en arka koltuk düşmüş, zengin parasını verip en öne geçmiş...." diye mızmızlanmaya gerek yok bence. Durak yakın herkes aynı yerde inecek. Otobüsün içindeyken, koltukları değiştirme imkanın var mı ona kafa yor bence...

--//--

çelişkiler insanın zihninde çoğu kez. dinde yada evrende değil.

Bu çelişkiyi başka bir yerde de sordum diyebildiğiniz tek şey yaratıcı rehber yollamış peygamber yollamış vs. siz de diyorsunuz ki sorgulama yetimiz var. Tüm bunlara rağmen yaratıcı senin sonucunu gördü ve ne yaparsan yap bu sonuca çıkacaksın. Yani rehbere peygambere gerek yok çünkü bu faktörler yaratıcının gördüğü sonucu değiştirmiyor 20 kat daha zeki olsaydık bile sonuç değişmiyor yaratıcının gördüğü sonuca çıkacaksın.

• Burda temel yanılgı bence, insanın; bilinmez yarınının Yaratıcı tarafından bilinmesi olayı.

Geleceğin Yaratıcı tarafından bilinmesi olayı, sanki; insanın davranışını zorlar nitelikteymiş gibi algılanması temel sorun bence.

Güneş tutulmasının tarihini şimdi herkes biliyor, ama bu bilgi, ne güneş'i o tutulmaya zorlar ne de dünyayı.. hatta kimse bilmese bile güneş yine o vakitte tutulacak.

Benim inancıma göre, insanların hangi tercihlere bulunacağını, özgür iradesini nerede ve nasıl kullanacağınız sadece ama sadece Yaratıcı bilir. Bunu insan bile bilmez.

Ör, sen ben yarın ne yapacağımızı yada başımıza ne geleceğini ve nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Sadece kestirebilir, tahminlerimiz olabilir. Ama yarın ne olacağını ve nasıl davranacağımızı Yüce Yaratıcı biliyor.

Bildiği için de Mutlak Güç Sahibi ve Mutlak Bilgedir. Hali ile, milyar yıllık evrende, mini minnacık ömrü ve algıları sınırlı olan bir insan elbette kendi zekası ile Yaratıcının zekasını anlaması bir yere kadar olacaktır :)

Sizdeki yanılgı eylemin sebebinin yaratıcı olduğunu yok saymanız  güneş tutuluyorsa yaratıcı onu öyle yarattığı içindir, tutulmayacak şekilde yaratamaz mı? yani özgür iradenin hiç bir fonksiyonu yok çünkü yaratırken hangi seçimleri yapacağını biliyorsun. İki tane insan yaratıyorsun bir tanesi sağdan gidiyor bir tanesi soldan, iki insan arasında farklılık olmasaydı ve aynı konumdan başlasaydılar ikisi de aynı yönü tercih ederdi. Farklılığın sebebi kim? tabiki yaratan.

Şunu mu diyorsun,

"Aslında insanlar, yaratıldıkları anda kaderleri de yaratılmıştır ve aslında hiç bir -sözde- özgür davranışı yoktur. İyi insan hep iyidir, kötü insan hep kötüdür, zengin insan hep zengin olacaktır, fakir de hep fakir...vs"

...???

Senin düşünce bu, bu aslında bundan 1000 yıl önce de düşünülmüş ve kendilerince kabul edilmiş Kaderiyye dedikleri bir düşünce yapısı.

Aslına bakarsan, bu konularda bir yeni düşünce yok, hepsi önceden insanlar tarafından ele alınmış.

Böyle bir düşünce içinde olabilirsin. Ben buna kesinlikle katılmıyorum.

Hem dini açıdan hem sosyolojik açıdan tamamen saçma bir düşünce yapısı.

O zaman eğitim sistemlerini, okulları, kutsal kitapları, peygamberleri ve öğretmenlerin hepsini çöpe atalım, olur muydu? Ne de olsa, alim olacak çocuk alim olurdur, zalim de zalim...

--//--

Oysa insan; bu dünyada tekamül için var, gelişim ve kendini tanıması için var. Örneğin arılarda bu yok, kediler de bu yok. 10.000 yıl önceki arı da aynı altıgen peteği dokuyor, şimdiki de.. çünkü dünyanın her ne kadar farklı coğraflarında dünyaya gelmiş de olsa bu arılar, aslında hepsi de aynı yapıdalar. Bu yaratılışları gereği böyle. Bu arılarda bir sınavdan bir tekamülden bahsedemeyiz. Buna rağmen yine bu hayvanlar kendi çaplarında kendi yaşam döngüleri için öğrenebiliyorlar ve kendilerine özgü tercihleri var. Buna rağmen var.

Sen şimdi kalkmışsın, insan gibi tamamen kompleks ve doğanın dilini anlayabilen bir canlının özgür irade olmadığını, hiç bir seçim hakkının olmadığını çünkü taaa yaratılmadan önce bunların her birey için tasarlanıp planlandığını ve buna -çevresel şartlar dairesince - ZORLANDIĞINI söylüyorsun.

Acaba burada bunları yazmak için seni zorlayan yine Tanrı mı? Tanrı istediği için mi sen şimdi bu düşüncedesin? Ne yani, yarın bir gün fikrin değince bunda senin hiç bir özgür iradi tercihin olmayacak mı?

Sahi sen buna inanıyor musun?

Kendini tanrı olarak düşün bir insan yaratacaksın ama yaratmadan önce yaratacağın insanın geleceğine bakıp doğaüstü güçlerin yada süper zekan ile hesaplama yapıp nerede ne yapacağını görüyorsun (kesin sonuç). Bu insan kendince özgür oladuğunu düşünür ama tanrıya göre özgür değildir tanrının gördüğü tercihleri yapacak.

Modern Yaşamyoutube
    Celal Şengör Ömer Hayyam'ın Rubailerini Açıklıyor
    https://www.youtube.com/watch?v=JzkRlBwEtp4

Bir noktayı açıklayamıyorum sanırım :

Tanrı, Tanrı olduğu için önceden yarattıklarının ne yapacağını biliyor.

O insan Tanrının gördüğü tercihi yapmıyor, tam aksine, o insan o tercihi yapacağı için Tanrı onu o hali ile biliyor. (Bu yüzden Tanrı zaten!)

Arada öylesine FARK var ki. Bu farkı anlaman dileğiyle...

---//---

(Benden bu kadar:))

Henüz yaratmadığı insanın hangi tercihleri yapacağını biliyor, daha ortada olmayan bir insanın! yani size göre suçlu robot. Bu şu demek, birini silahla vurduğumda suçlu olan silah, ben değilim. Bu sebeple davalı olduğunu düşün yapacağın robotun nerede ne yapacağını sen de biliyorsun yargı mensupları da biliyor kime ceza verirlerdi? bu robotun x saatte x bankasını soyacağını biliyordun madem neden yaptın demezler mi?

bu sorunun cevabı bir yukarıda koyu olarak yazdığım cümlede aslında.

Hayır tanrıyı hiç karıştırmayın çünkü tanrı deyince size bir şeyler oluyor  

Günümüzde özgür iradeli ve hissedebilen acı çekebilen robot yapma imkanımız olsaydı ve robotun nerede ne yapacağı sahibi tarafından bilinseydi yargıç kime ceza verirdi? x saatte x bankasını soyacağını biliyordun madem neden yaptın demezler mi?

Tanrıyı karıştırmayalım, tamam..

Özgür iradeli acı çeken, hissedebilen (aslında insan demek istiyorsunuz) bir robot yapma imkanımız olunca bu felsefi sorunuzu düşünürüz.

çünkü bu sorunuzun bir cevabı yok

i - (bkn. Paradoksal sorular)

ii - ise'lerle gerçekler sorgulanamaz. bu kaçamak dolu basit bir oyun sadece.

iii- sizin varmak istediğiniz soru(n)un cevabını yukarıda tam 2 kere yazdım, lütfen oraya bakınız.

Tabiki robotu yapan suçludur birini silahla vurduğumda suçlu silah olmuyor. Hemen kabul etmenizi beklemiyorum zaten ben de geçtim bu yollardan yavaş yavaş  

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.