Şimdi Ara

Mosfet Sürücü nasıl kullanılır (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Opampın 2 ve 6 nolu pinlerindeki +5V için yukarıdaki mesajda;

Alıntı

metni:
    - Devre şemasında +5V ile gösterilen yerlere arduio kartınızdan +5V vermeniz gerekir.

şeklinde açıklama eklemiştim. +5V u arduino üzerindeki regülatörden vermek çok daha pratik olur, ama isterseniz harici bir 5V (LM7805 gibi) de kullanabilirsiniz. Gereksiz bir tercih olur.

Alıntı

metni:
    P mosların sürülmesi için transistör eklemişsiniz ya hocam aşağıdaki opamp ve N moslar gibi sürsem daha sağlıklı çalışır diye sormuştum. Yani P mosun açılması için gerekli - voltajı N mostan kontrol etmek için

Kusura bakmayın sanırım problem bende, yine anlayamadım. Mümkünse çizerek anlatmak istediğinizi ifade edebilirmisiniz.

Alıntı

metni:
    Bide Hocam motorların iki ucunu kısa devre yaptığımız zaman motorlar yine aynı şekilde ani fren yapıyor devrede motorun iki ucuna ayriyetten bir anahtarlama elemanı kullansam olmazmı mesela ayriyetten bir Nmos koyup bütün devredeki mosfetler kapandığı zaman devreye girecek.

Opamplı önerdiğim devrede zaten bunu extra birşeye ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz. Sanırım gözünüzden kaçtı.

Mosfet Sürücü nasıl kullanılır

• rafet32 kullanıcısına yanıt

BJT tipi bir transistör kullanmaktansa N Mosfet kullansam daha iyi ve sağlıklı olur mu bu şekildeki gibi.

Şu anda sürücülü devre ile sürücüsüz devre konusunda kararsızım ,sürücülü devreyi yaparsam bu dediğim motora ayriyetten bir N mosla bir fren yaptırabilir miyim. Yaptrabilirsem eğer bootstrap sayesinde daha iyi verim alabileceğim için sürücü ile yaparım.

Mosfet Sürücü nasıl kullanılır

• P kanal mosfetler için ilave opamp ve mosfet ve bunların dirençleri ile uğraşmak yerine çok daha ucuz ve basit BJT li çözümü tercih ederdim, yinede karar sizin.

Bir problemin birden fazla çözüm yolu olur. Genelde amacı sağlayan en basit yolu tercih etmek işleri kolaylaştırır.

Elinizde imkan varsa iki tekniğide kurun, deneyin, karşılaştırın, opamp ve bjt çok fazla birşey tutmayacak beğendiğiniz ile yola devam edersiniz.

• rafet32 kullanıcısına yanıt

Vallahi hocam 2 devrenin de ürünlerini sipariş ettirdim ikisini de deneyeceğim. Sadece tek sorum kaldı o da motora N mos bağlayıp kısa devre ile ani fren yaptırabilir miyim? Hakkınız ödenmez bu kadar uğraştınız konumun üzerine durdunuz hakkınızı helal edin

• @rafet32

hocam şu ( H bridge örneği ) devre sizce sağlıklı çalışır mı, teşekkürler ?

• limbesh kullanıcısına yanıt
    Harbiden öyle nasıl olur ki birkaç yabancı web sayfalarında böyle bir konu vardı optokuplörle sürme konusu.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Buraktı kullanıcısına yanıt

Optokuplör yerine transistör kullanınca, ancak >> şöyle yapabildim ( giriş eksi olunca gate artı oluyor )

Bildiğim kadarıyla optokuplör,

küçük sinyal transistörlerinden bir farkı yok kabaca,

içinde led, ışık alıcısı ve transistör var, transistöre yıldırım bile düşse, ledle arasında birkaç mm boşluk var sonuçta,

5000volt gibi koruma özelliği var, çıkışta ne olursa olsun giriş etkilenmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 11 Mart 2023; 23:59:37 >

Bunu eğer transistörle yaparsak ve mikrodenetleyiciyle ya da arduinoyla kontrol edemeyiz en fazla verebileceği akım neydi mikrodenetleyicinin bilmiyorum ama transistörler volttan daha çok akımla çalışıyor base bacağından ne kadar bir akım çekiyor simülasyonda.Bir de şimdi hatırladım optoküplörü pwm ile kontrol ettiğin zaman çıkışta çok dengesiz bir pwm sinyali dalgası alıyorsun hangi videoda izlemiştim hatırlamıyorum. Bulursam atarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 12 Mart 2023; 0:9:17 >
    https://www.youtube.com/watch?v=PQalZYUf6gM&feature=youtu.be

16.39a al videoyu orda pwm sinyaline nasıl bir karşılık verdiğini gösteriyor

Vidyodaki yaklaşık birkaç mikrosaniyede açılıp kapanabiliyor 817 isimli opto, bunların birkaç nanosaniyede iş görenleri de var, bin kat daha hızlı.

Ayrıca transistörlerin yüksek kazançlısı da var, arduinodan 1ma çekip transistörden 1a geçirilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 12 Mart 2023; 1:1:58 >

Anladım, Fikrini almak için soruyorum bu mosfet sürücülerle yapıcağım devrede ani fren için motorun iki ucunu kısa devre için N mos bağlama konusuna hocam çalışır mı işe yarar mı?

• Fazla pratiğim yok kabaca çalışır bozulmadan,

fakat ilk mesajımdaki h bridge simulasyonunda, mosfetler ilk açılırken bir anlığına gidip geliyor, neden acaba ben de bilmiyorum.

• Aklıma önceden gelseydi sipariş ettirirdim birkaç tane optokuplör denemek için. Elimde birkaç tane eski güç kaynağı var içlerinden yeteri kadar optokuplör çıkarabilirsem dener size haber veririm. Siz sadece öylesine devre için mi sordunuz H-bridge devresini yoksa yapıcağınız bir proje var mı ona göre siparişim elime ulaştığı zaman dener size de bilgi veririm.

• Transistör

• keziahmasonTR kullanıcısına yanıt

?

Kısa cevap hayır.

• Alıntı

metni:
    Hocam @ büyük ihtimalle kendi forumuna ekleyip daha çok insanı bilgilendirsin diye bana iletti bu şekilde değiştirir misin diye. O sebepten değiştirdim.

Bu konunun başlığı ilk açıldığında içeriğe uzak olduğundan, konu sahibinin aynı sorun için farklı bir konu daha açtığından ve (devamı yine bu konudan olduğu halde) bu konu ile birleştirilemediğinden ve en önemlisi Önemli Konular listesine alınabilir nitelik barındırdığından başlığın düzenlenmesini talep etmiştim sayın konu sahibinden ve sağ olsun anında yaptı düzeltmeyi ve diğer konu da kaldırıldı. Kendi forumu dediği Önemli Konular Önemli Üyeler Önemli Bilgiler isimli yeni açtığımız konu. BU mesaj sonuna ekliyorum konuyu, donanımhaber elektronik yani bu bölüm.

Değerli bilgilerinden dolayı soran ve yanıtlayanlara hürmetler. Ancak Sayın Konu Sahibi; sormaktan çekinme. Daha detaylı daha derin sor. Sor ki konu genişlesin ve derin bilgiler ortaya çıksın sor ki bilen bilmeyen herkesin soru işaretleri cevap bulmak için fırsat yakalasın. Birinin bittiği yerde diğeri başlar, az bildiğini sandıklarımız gelir şekil verir. Forum budur. Ya da bu olmalıdır...

https://forum.donanimhaber.com/onemli-konular-onemli-uyeler-onemli-bilgiler--155252903 konusu içine bildiğiniz önemli konuları ve üyeleri ekleyebilirsiniz. Online ve ya program ve de alışveriş için bahsedebileceğiniz siteler de dahil. Tüm forumdaşlarımız...

Konuyu görünce öylesine yaptım ben, olur mu olmaz mı ben de kesin bilmiyorum.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.