Şimdi Ara

Mosfet Sürücü nasıl kullanılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mosfetler, sürülme teknikleri mosfet sürücüleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 11 Mart 2023; 18:12:24 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Yanıt yok

• Transistör beyz direnci olarak 1K civarında değerler ayrıca pull up ve ya pull down için 10K dirençler görülmekte. Yalnız pull up ve pull down aynı noktaya yapılmaz.

Evvela simülasyonda alt ve üst sınır değerlerini tespit edecek biçimde denemeniz daha güzel fikir verir. Hangi alt ve hang üst değerlerde çalışmıyor sorun çıkıyor...

Diğer taraftan https://forum.donanimhaber.com/onemli-konular-onemli-uyeler-onemli-bilgiler--155252903 konusunda görebileceğiniz uzmanlardan ya da aktif üyelerden konunuza etiketlediğinizde efektif sonuç alabilirsiniz.

Devre hakkında bilgi verirseniz örnekli sonuçlar da alırsnız.

• Doğru bir öneri için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç var.

- Hangi mosfeti kullanıyorsunuz
    - Mosfet ile anahtarlayacaginiz yük 24V da kac amper çekiyor
    - Ne kadar süre tetiklemede kalacak. 1sn, 10 dakika, saatlerce ...
    - Bir sonraki tetiklemeye kadar ne kadar süre geçecek.

Arduinonun çıkış seviyesi çoğu mosfeti tam iletime sokacak kadar bir gerilime sahip değil. Yukarıdaki cevaplarınıza göre belirli şartlarda mosfeti ardunio ya doğrudan bağlayabilirsiniz. 10k....100k arası pulldown direnci kullanmanız yeterli olur. Normalde uygun bir mosfet sürücü kullanmaniz gerekir. Kullanmazsanız bir bakmışsınız mosfet ateş gibi ısınmış ve yanmış 😃

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    24volt 13 amper gibi bir güç kaynağı ile çalışacak devre h bridge devresi yapıyorum p mosfetin ve n mosfetin source ile gate bacağına ne kadarlık bir direnç bağlamam gerek. N mosfete direnç bağlamaya gerek yok ama işimi garantiye alıyım.IRF4905 ve IRFZ46N kullanıyorum öte yandan yani devamlı bir kullanım olucak motor 1sn ileri bir saniye geri ve ardından sadece +mosfetler açık bir şekilde ani frenleme bunu saniyeler içinde tekrar tekrar yapıcam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 6 Mart 2023; 23:54:57 >
  • Güç kaynağının akım kapasitesini değil, motorun çektiği akımı sormuştum ama gerek kalmadı. Tasarım önerisi olarak şunları söyleyebilirim.

Not: Devre tasarmı konusunda uğraşmak istemezseniz veya gerekli altyapıya sahip değilseniz çeşitli hazır modüller var bunları inceleyebilirsiniz.

P ve N kanal mosfetlerle kuracağınız köprüde Mosfetlerin anahtarlanmasında "Dead-Time" olarak tanımlanan güvenlik zaman penceresini sağlayamazsınız. Yüksek akım çeken ve motor gibi endüktif yükler için hayati derecede önemli bir nokta.

Dead-Time kavramı aşağıdaki görselde gösterildi. (İki mosfetinde iletimde olmadığı kısa bir zaman penceresi )

P ve N kanal mosfet yerine aşağıdaki örnekdeki gibi mosfet-driver ve 4 adet N kanal mosfet kullanarak güvenli bir tasarım yapmış olursunuz.

Örneğini verdiğim FAN73832 benzeri çeşitli sürücüler var. Hemen hemen hepsi benzer mantıkla çalışıyor. Fiyat ve piyasada bulunabilme durumlarına göre bakmanız lazım. Aşağıdaki örnek devre şemasında Full-Bridge motor kontrolü için 2 adet sürücü kullanıldı (FAN73832 Half-Birdge olduğu için).

Resimde soldaki sarı alandakini arduino olarak düşünebilirsiniz.

Bilmefiğimden soruyorum bu mosfet sürücüler nasıl kullanılıyor amaçları ne mantığını kavramaya çalışıyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Buraktı kullanıcısına yanıt

Belirli bir frekans değeri aşıldığında mosfet sürmek acaipleşiyor. Mosfetlerin de bazı değişik özellikleri olduğundan. Transformatörlü teknikler bile var sırf mosfeti sorunsuz sürmek için. Mosfet sürücüleri de bu hususları aşmak için olsa gerek.

Mosfetin gate bacağının ürün kataloğunda belirtilen gerilim seviyesinde sürülmesi gerekmektedir.

Genellikle bu gerilim seviyesi 20V civarındadır. Arduino, PIC, ARM... gibi kartların çıkış pinlerindeki gerilim 3,3V veya 5V tur.

Kabaca 5V bir işareti 20V (daha doğrusu mosfet sürücünün beslendiği voltaj seviyesine) çıkartır.

Anladım peki arduino üzerinden neye göre nasıl sürücem ben bu sürücüleri bu mosfetlerin sürücü ile nasıl sürüldüğü p channel mosfet olmadan motora nasıl bir + voltaj verildiği bide bu mosfetlerin seri bağlanmasındaki amaç hocam ona göre gerekli malzemeleri sipariş ettiricem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 10 Mart 2023; 19:52:50 >

Özel mesajlara foruma cep telefon numaramı girmediğim için okuyup cevap veremiyorum. Sadece mesaj geldiğini görebiliyorum.

- Yukarıdaki FANxxxx serisi size fikir vermesi açısından sadece bir örnekti. Farklı alternatifleri var.

- Yukarıdaki örnek devrede Mosfetler aslında H köprüsü şeklinde bağlı. Çizim tekniğinden dolayı farklı birşey gibi algılamış olabilirsiniz.

- Yine bu devre ile motorun iki ucuna +V veya GND ye çekerek dinamik frenleme işlemi yapamazsınız.

Yapmak istediğiniz şey ile ilgili motor voltajı, motorun max çekeceği akım, kontrol tekniği ve aklınızdan geçenleri detaylı şekilde paylaşırsanız daha isabetli tavsiyeler alabilirsiniz, diğer türlü sadece genel cevaplar verilebilir.

Aşağıdaki linkde dahili mosfetli veya harici mosfetli ürünleri seçebileceğiniz bir seçim aracı var. Bu sadece bir örnek farklı üreticiler de var.

https://www.allegromicro.com/en/products/motor-drivers/brush-dc-motor-drivers?Architecture=Gate%20Driver%2CIntegrated%20MOSFET&Control%20Interface=Parallel

Yukarıdaki üreticinin bir ürününde IN1 ve IN2 durumuna göre motor fonksiyonları aşağıdaki resimde listelenmiş.

Mavi ile işaretlediğim ileri geri çalışma

Sarı ile işaretlediğim durumda dinamik frenleme yapar.

Arduinodan 2 pini çıkış olarak tanımlayacaksınız, aşağıdaki tabloya göre bu pinleri yazılım ile kontrol edeceksiniz. Tabi söylediğim A4955 için geçerli. Farklı bir ürün ise onun datasheetine bakmak lazım.

Not: Ürünlerin data sheetlerinde ve/veya application note dokümanlarına göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Normalde standar bir h bridge yapmıştım ama burda kafamı karıştıran şey nereden + alıyor motor çünkü benim yaptığım basit devrede p channel ile kontrol ediyordum ama burda sadece n channel mosfet ile kontrol ediliyor. Motoruma bir butona bastığım zaman ileri bir switche değdiği zaman geri ve diğer switche bastığı zaman ise ani fren yaptırıcam yaklaşık normal standartında dönmesi için motorun 40v 20amperlik bir güç lazım 24 volt 13 amperlik bir güç kaynağı ile besliyeceğim yani o kadar kuvvetli dönmesine gerek yok bu bır bıçak pozisyonu görücek yani aradabir sert bölümler geldiğinde motor yüke binicek buda fazla akım çekmesine sebep olucak. Normalde röle ile basit bir kart yardımı ile kontrol ediyordum ama ayriyetten ek geliştirmeler yapıcağım için arduino ile kontrol etmeye karar verdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 10 Mart 2023; 22:12:58 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Özel mesajlara foruma cep telefon numaramı girmediğim için okuyup cevap veremiyorum. Sadece mesaj geldiğini görebiliyorum.

- Yukarıdaki FANxxxx serisi size fikir vermesi açısından sadece bir örnekti. Farklı alternatifleri var.

- Yukarıdaki örnek devrede Mosfetler aslında H köprüsü şeklinde bağlı. Çizim tekniğinden dolayı farklı birşey gibi algılamış olabilirsiniz.

- Yine bu devre ile motorun iki ucuna +V veya GND ye çekerek dinamik frenleme işlemi yapamazsınız.

Yapmak istediğiniz şey ile ilgili motor voltajı, motorun max çekeceği akım, kontrol tekniği ve aklınızdan geçenleri detaylı şekilde paylaşırsanız daha isabetli tavsiyeler alabilirsiniz, diğer türlü sadece genel cevaplar verilebilir.

Aşağıdaki linkde dahili mosfetli veya harici mosfetli ürünleri seçebileceğiniz bir seçim aracı var. Bu sadece bir örnek farklı üreticiler de var.

https://www.allegromicro.com/en/products/motor-drivers/brush-dc-motor-drivers?Architecture=Gate%20Driver%2CIntegrated%20MOSFET&Control%20Interface=Parallel

Yukarıdaki üreticinin bir ürününde IN1 ve IN2 durumuna göre motor fonksiyonları aşağıdaki resimde listelenmiş.

Mavi ile işaretlediğim ileri geri çalışma

Sarı ile işaretlediğim durumda dinamik frenleme yapar.

Arduinodan 2 pini çıkış olarak tanımlayacaksınız, aşağıdaki tabloya göre bu pinleri yazılım ile kontrol edeceksiniz. Tabi söylediğim A4955 için geçerli. Farklı bir ürün ise onun datasheetine bakmak lazım.

Not: Ürünlerin data sheetlerinde ve/veya application note dokümanlarına göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Devresini gerçekleştirmiş olduğum şema bu ama tam verim alamıyorum ilk başta direnç değerlerinden olduğunu düşünsemde değil büyük ihtimalle daha iyi nasıl yapabilirim bunu mosfet sürücü ile nasıl daha iyi sürebilirim. Benim kafamı karıştıran olay şu ki sizin gösterdiğiniz devrede n channel mosfet bir köprü oluşturuyor gate sürücüye anlıyorum ama drain + bağlı ve motora nasıl sourceden artı gidiyor drain motora bağlanan yer olmaz mı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 11 Mart 2023; 6:26:39 >

• Üstadım en iyisi sizin alışık olduğunuz çözüm üzerinden gidelim. Mosfet Sürücü nasıl kullanılır 

- Özel mosfet sürücü yok.

- N ve P kanal mosfetler birlikte kullanılıyor.

- Ardunino ile sürmeye (5V logic) uyumlu

- Devre şemasında +5V ile gösterilen yerlere arduio kartınızdan +5V vermeniz gerekir.

- 3,3V çıkışlı farklı bir kart kullanacaksanız, +5V yerine +3,3V bağlamanız gerekir.

- Q1 Q2 Q3 Q4 ile her mosfeti bağımsız şekilde kontrol edebilirsiniz.

- Devredeki diğer direnç değerleri çok kritik değil ama zaten 10k ve 2,7k ya kullanılacağı için geri kalan yerlerde de bu değeler uygun şekilde kullanıldı bu sayede ihtiyaç duyulan malzeme çeşidi azaltıldı.

- Devre şemasındaki 4 adet buton simülasyonda kullanıldı gerçek uygulamada siz kullanmayacaksınız, butonlar yerine arduino pinlerini bağlanacak.

Dikkat: Doğruluk tablosu resimde sağ altta. En sondaki kombinasyonu denemeyin, mosfetler veya güç kaynağınız elinizde kalır.

Doğruluk tablosunda yazılmayan:

1. Q1 ve Q2 aynı anda H olmamalı
    2. Q3 ve Q4 aynı anda H olmamalı

Olursa besleme mosfetler üzerinden kısa devre edilmiş olur.

Resimde mavi ile vurguladığım direnç değerleri 24V a göre belirlendi.

Meraklısı için R1 ve R2 için hesaplama:

24VxR2 / (R1+R2) sonucu 20V dan küçük 18V dan büyük olması gerekir.

Devredeki değerlere göre 24V*10k/(10k+2,7k) =18.9V

20V'a ulaşmasına 1,1V gibi bir pay bırakıldı. Besleme voltajının 24V un üstüne çıkması veya dirençlerdeki tolerans nedeniyle mosfetlerin gate bacaklarını korumak için bırakılan emniyet payı olarak düşünebilirsiniz.

24V luk sistem için diğer mavi ile işaretlenen dirençlerde de aynı bu hesap geçerli.

N kanal mosfetler sürmek için 1 adet LM358 opamp kullanıldı. İçinde 2 adet opamp olduğu tek opampla iki mosfeti sürebiliyoruz.

Uyarı: Devre fiziksel ortamda denenmedi, fikir vermesi amacıyla paylaşıldı. Oluşacak zarar ve ziyandan müessesemiz sorumlu değildir. Mosfet Sürücü nasıl kullanılır 

Edit: R3 ve R9 üzerinde harcanan güç ~327mW bu iki direncin en az 0,5W lık olması gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 11 Mart 2023; 13:55:36 >

Gerçekten yardımların için çok teşekkür ederim hocam dün ne olur ne olmaz diye hem mantığını kavramak hemde daha iyi sonuç alıcağımı düşündüğümden ır2104 ve bootstrap elemanlarını aldım yavaş yavaş çözmeye başladım galiba mosfet sürücü mantığını. Sadece tek merak ettiğim işte n channel mosfette drainden sourceye + akarmı kontrol edilirmi. Bide hocam bu yeni attığınız şemada transitör değilde mosfet kullanıp aşağıdaki opamp devresini ona yapsam olur mu.
    Diğer bir sorumda 5v voltaj regülatörü ile opampı kullanabilir miyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 11 Mart 2023; 16:46:54 >

Örnek alıcağım devre bu vcc'ye 24 Volt bağladıktan sonra 12v voltaj regülatörü ile Sürücülerin beslemesini yapsam sorun olur mu. Soruyorum çünkü bir yerde gnd'lerinin birleştirilmemesi söylenmişti.

Burada SD ve IN pinini arduinoya bağlıycam. Yanlış anlamadıysam. Senide çok yordum kusura bakma hocam yardımların için çok fazla kez teşekkür ederim yeniden.

• Alıntı

metni:
    Normalde standar bir h bridge yapmıştım ama burda kafamı karıştıran şey nereden + alıyor motor çünkü benim yaptığım basit devrede p channel ile kontrol ediyordum ama burda sadece n channel mosfet ile kontrol ediliyor. Motoruma bir butona bastığım zaman ileri bir switche değdiği zaman geri ve diğer switche bastığı zaman ise ani fren yaptırıcam yaklaşık normal standartında dönmesi için motorun 40v 20amperlik bir güç lazım 24 volt 13 amperlik bir güç kaynağı ile besliyeceğim yani o kadar kuvvetli dönmesine gerek yok bu bır bıçak pozisyonu görücek yani aradabir sert bölümler geldiğinde motor yüke binicek buda fazla akım çekmesine sebep olucak. Normalde röle ile basit bir kart yardımı ile kontrol ediyordum ama ayriyetten ek geliştirmeler yapıcağım için arduino ile kontrol etmeye karar verdim

Yukarıdaki bir mesajınızda "ani fren" den bahsettiniz. Son paylaştığınız devre ile benim anladığım haliyle dinamik frenlemeyi yapamazsınız. Farklı birşeymi kast ediyorsunuz bilemiyorum.

Yine son devrede H köprüsündeki 4 mosfette N kanal.  

Yukarıda şu minvalde birkaç kez sormuştunuz. "N kanalda drainden source +V akar mı?" Cevap: Gate-Source arasında uygun tetikleme seviyesini oluşturursanız evet.

Alıntı

metni:
    Diğer bir sorumda 5v voltaj regülatörü ile opampı kullanabilir miyim

Hayır kullanamazsınız. O zaman LM358 in bir anlamı kalmaz.

Alıntı

metni:
    Bide hocam bu yeni attığınız şemada transitör değilde mosfet kullanıp aşağıdaki opamp devresini ona yapsam olur mu.

!? Anlayamadım.

Alıntı

metni:
    Örnek alıcağım devre bu vcc'ye 24 Volt bağladıktan sonra 12v voltaj regülatörü ile Sürücülerin beslemesini yapsam sorun olur mu. Soruyorum çünkü bir yerde gnd'lerinin birleştirilmemesi söylenmişti.

Gndlerin birleştirilmemesi ifadesi nasıl bir devrede/kullanımda tavsiye edilmiyor ona bakmak lazım. Bu kısım için bir şey söyleyemeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 11 Mart 2023; 18:10:22 >

• Lütfen cevap verilmiş içerikleri daha sonradan değiştirmeyiniz. Yoksa aşağıda verilen cevaplar bağlamını yitiriyor ve havada kalıyor. Düzenleme ihtiyacınız varsa "imla hataları veya küçük eklemeler/çıkarmalar hariç" eski mesajı silmeyin, üstünü çizgili hale getirin veya daha silik bir renk atayın, yeni hali ve eski hali bir arada bulunsun.

• Hocam @karafetva büyük ihtimalle kendi forumuna ekleyip daha çok insanı bilgilendirsin diye bana iletti bu şekilde değiştirir misin diye. O sebepten değiştirdim.

Alıntı

metni:
    Hayır kullanamazsınız. O zaman LM358 in bir anlamı kalmaz.

Opampın 2 ve 6. pinine + 5volt eklemişsiniz bunu arduinonun 5v pininden versem yeterli olur mu yoksa voltaj regülatörü ile verebilir miyim diye sormuştum?

Alıntı

metni:
    !? Anlayamadım.

P mosların sürülmesi için transistör eklemişsiniz ya hocam aşağıdaki opamp ve N moslar gibi sürsem daha sağlıklı çalışır diye sormuştum. Yani P mosun açılması için gerekli - voltajı N mostan kontrol etmek için

Bide Hocam motorların iki ucunu kısa devre yaptığımız zaman motorlar yine aynı şekilde ani fren yapıyor devrede motorun iki ucuna ayriyetten bir anahtarlama elemanı kullansam olmazmı mesela ayriyetten bir Nmos koyup bütün devredeki mosfetler kapandığı zaman devreye girecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraktı -- 11 Mart 2023; 18:52:3 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.