Arkadaşlar internette araştırmama rağmen bi sonuç bulamadım. Alternatif akımda kullanılan sigortalar doğru akımda kullanılabilir mi acaba? Bu konuda bilgisi yada tecrübesi olan varsa yardımcı olabilirmi?
Kullanılacak devre çok hassas değilse evet kullanılabilir ama aynı akım kapasitesinde çalışamaz.
Daha açıkçası;alternatif akım ohmik olmayan yüklerde doğru akıma göre daha düşük güç yani watt çekilir. Ör;220VDC-10A akım çekme ile =2200W güç harcar ama cos.fi değeri 0,7 olan bir asenkron motorda 10A akım çekince=220Vx10Ax0,7=1540W tüketim olur.Siz buna göre kıyaslarsınız artık.Kolay gelsin.
Şebekeden çekilen akım 220 voltta 10 amper ise 2200 Watt. olur.AC. veya DC. farketmez.Cos. Fi 0,7...0,5 tutmak daha az enerji harcanacağı anlamına gelmez,tam tersi daha fazla güç harcanması demektir.2200/0,7=3142 W.,2200/0,9=2440W. gibi,Cos.Fi 1 ise 2200 W.güç demektir.Bildiğimiz budur.Kolay gelsin.
quote:
Orijinalden alıntı: malisert32
Kullanılacak devre çok hassas değilse evet kullanılabilir ama aynı akım kapasitesinde çalışamaz.
Daha açıkçası;alternatif akım ohmik olmayan yüklerde doğru akıma göre daha düşük güç yani watt çekilir. Ör;220VDC-10A akım çekme ile =2200W güç harcar ama cos.fi değeri 0,7 olan bir asenkron motorda 10A akım çekince=220Vx10Ax0,7=1540W tüketim olur.Siz buna göre kıyaslarsınız artık.Kolay gelsin.
senin dediğin benim mantığıma ters düştü. Hemen açıklıyayım, asenkron motorların ohmik direncinden kaynaklanan bir akım çekişi vardır, bu DC de olduğu gibi AC dede aynıdır. Birde endüktif olarak çektiği akım değeri var. aralarında faz açısı olduğu için ohmik dirençle çekilen akımı ile paralel bağlı bi yalın endüktif yükmüş gibi davranır. bunun sonucundada DC voltajda çekilen akımla AC de çekilen akım arasında fark oluşur. Bu farkta AC de daha fazla akım çekildiği anlamına gelir. yanlış biliyorsam haber verin
kullanılmaması için bir sebep yok.bobin ve kondansatörlerin, a.a.'da aktif, d.a.'da pasif yükler olmaları dışında, fazla bir fark yok. yapısal farklar olmazsa, gerisi sadece akım ve sigorta hesaplamalarıyla çözülecek şeylerdir.
sigortaların üzerinde watt değil amper yazdığı için ac dc fark etmez. amper amperdir. her ikisinde de kullanılır. fakat , 2200w sobanın üzerinde 10A yazar, 10a göre sigorta koyacaksın. 2200w motor üzerinde 15a yazar ,15A göre sigorta koyacaksın.
bioteknoloji;mantığınıza ters düşmesi önemli değil,önemli olan teoriye ters düşmesin. Alternatif akımın yönü ve şiddetinin devamlı değiştiğini hatırlatayım.Gerisi net anlaşılır.Bu konu hk. yazmak için önce AC ve DC akım içeriğini iyi bilmek gerekir diye düşünüyorum.
Cevaplarınız için teşekkür ederim bu soruyu elektrikçi alım mülakatında bana sormuşlardı bende fark olmadığını ve kullanılabileceğini söyledim ama eve gelince baktığım tüm sigortalarda AA simgesi olduğunu gördüm. Üzerinde AAda kullanılması gerektiği belirtiliyorsa sigortalarınında farklı olması gerektiğini düşündüm ama dediğiniz gibi ikisindede kullanılabilir sanırım.
enerji iletim ve dağıtım tesis ve tesisatlarında, alternatif akım ağırlıklı olduğu için, sigortaların üzerinde a.a. simgesi bulunur. doğru akımda çoğunlukla cam sigorta kullanılır ki, çalışma prensibi buşonlu sigortalardan farklı değildir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme