Şimdi Ara

KONDANSATÖR NİÇİN GERİLİMİ YÜKSELTİR VE BU YÜKSELTİLEN GERİLİM KULLANILABİLİR Mİ ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
6.175
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Belki başlıkta sormak istediğim şeyi belirtemedim ama size şöyle anlatim. Bende 24 V çıkış veren bir trafo var ve ben bu trafo ile LM317T li bir ayarlı güç kaynağı yaptım ve bu devrede doğrultma diyotlarından sonra kullanılan 4700 mikrofarad lık filtre kondansatörü var ve bu kondansatör gerilimi 35 V a kadar yükseltiyor. Benim sormak istediğim ben bu devre ile 35 V ta çalışan bir cihazı çalıştırabilir miyim ? Yani trafo ile çıkş arasındaki gerilim farkı 10 V Şimdi bu 10 V gerçek bir gerilim mi yoksa sanal gerilim mi ? ( Aklıma başka bir kelime gelmedi. O yüzden sanal gerilim dedim. Biraz komik oldu ama )

• güzel bi soru ama... aslında 35 volt diyorsun neyi çalıştırıcaksın kusura bakma bu işin temelini öğrenemediğin için bu soruyu soruyorsun benim önceki halim gibi volt tek başına birşey değildir kulanacağın 35voltuk cihaz Pyanigüçwatt= 35v*3,5a gördüğün gibi kullanacağın cihazın kaldırabileceği amperde önemlidir.Diyelimki 3,5 amper çekiyor ozaman 3,5*35=122,5wattçeker yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar.
  • 24V ac gerilim dendiği zaman bu değer ,gerilimin ulaştığı uç noktayı değil, etkin değer denilen bir değeri ifade eder. etkin değer tepe gerilim değerinin kök2 ye bölünmesiyle bulunur. yani etkin değeri 24 olan bir ac kaynağın tepe gerilim değeri 34 tür.

24V AC gerilim sinüs şeklindedir ve gerilim yükselip alçalır. 0'dan başlayıp 34 e kadar çıkar sonra azalıp tekar 0 olur. -34V volta gidip tekrar 0 a gelir ,bu şekilde devam eder.
    gerilim sürekli alçalıp yükseldiği için ,bu ac kaynağın bir alıcıya verdiği güç, sabit 24V dc nin verdiği güce eşittir.
    bu nedenle 24V dc nin verdiği güce eşit güç veren AC kaynağa (her ne kadar voltaj 34 e kadar çıksa da) 24VAC denir. ve genelde 24VAC (rms) olarak belirtilir.
    fakat çoğu zaman rms ifadesi yazılmaz.
    220V olarak bildiğin şehir şebeke gerilimide de 220V rms değerdir. şebeke gerilimini tepe değeri 311V tur.

kondasator gerilimin tepe değerine kadar şarj olduğu için, boşta 34V u okuyabilirsin. fakat yük çekmeye başlandığında bu değer düşer. çekilen yükle orantılı olarak kondasator gerilimi tırtıklı dc halini alır. genelde regüle devresine giren bu tırtıklı yapının tırkıkları kesilerek regüleden çıkar. güç verdiğin alıcı çok hassas bir yük (amfi vs. ) değilse ,çoğu yük direk kondasator çıkışından beslenebilir.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi state -- 2 Mart 2012; 15:36:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: state

24V ac gerilim dendiği zaman bu değer ,gerilimin ulaştığı uç noktayı değil, etkin değer denilen bir değeri ifade eder. etkin değer tepe gerilim değerinin kök2 ye bölünmesiyle bulunur. yani etkin değeri 24 olan bir ac kaynağın tepe gerilim değeri 34 tür.

24V AC gerilim sinüs şeklindedir ve gerilim yükselip alçalır. 0'dan başlayıp 34 e kadar çıkar sonra azalıp tekar 0 olur. -34V volta gidip tekrar 0 a gelir ,bu şekilde devam eder.
    gerilim sürekli alçalıp yükseldiği için ,bu ac kaynağın bir alıcıya verdiği güç, sabit 24V dc nin verdiği güce eşittir.
    bu nedenle 24V dc nin verdiği güce eşit güç veren AC kaynağa (her ne kadar voltaj 34 e kadar çıksa da) 24VAC denir. ve genelde 24VAC (rms) olarak belirtilir.
    220V olarak bildiğin şehir şebeke gerilimide de 220V rms değerdir. şebeke gerilimini tepe değeri 311V tur.

kondasator gerilimin tepe değerine kadar şarj olduğu için, boşta 34V u okuyabilirsin. fakat yük çekmeye başlandığında bu değer düşer. çekilen yükle orantılı olarak kondasator gerilimi tırtıklı dc halini alır. genelde regüle devresine giren bu tırtıklı yapının tırkıkları kesilerek regüleden çıkar. güç verdiğin alıcı çok hassas bir yük (amfi vs. ) değilse ,çoğu yük direk kondasator çıkışından beslenebilir.

arkadaşım sen ayrıntıya girmişsiin adamın sorduğu soru 35 voltta cihaz çalıştırabilirmiyim demiş bende ona yukardaki cevabı verdim.

• ?
    arkadaş , ne demek istediğini anlamadım. adamın sorduğu tek soru 35v ile cihaz çalışıp çalışmayacağı mı ? keza bu olsa bile cevabını da verdim.
    "voltaj niye yükselir" de demiş. bende açıklamaya çalıştım kusura bakma
  • quote:

Orijinalden alıntı: interyasin

quote:

24V ac gerilim dendiği zaman bu değer ,gerilimin ulaştığı uç noktayı değil, etkin değer denilen bir değeri ifade eder. etkin değer tepe gerilim değerinin kök2 ye bölünmesiyle bulunur. yani etkin değeri 24 olan bir ac kaynağın tepe gerilim değeri 34 tür.

arkadaşım sen ayrıntıya girmişsiin adamın sorduğu soru 35 voltta cihaz çalıştırabilirmiyim demiş bende ona yukardaki cevabı verdim.

state arkadaş ne güzel açıklamış, üşenmemiş yazmış..hatta sorunun asıl cevabını da o vermiş..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 2 Mart 2012; 19:30:52 >

• quote:

?
    arkadaş , ne demek istediğini anlamadım. adamın sorduğu tek soru 35v ile cihaz çalışıp çalışmayacağı mı ? keza bu olsa bile cevabını da verdim.
    "voltaj niye yükselir" de demiş. bende açıklamaya çalıştım kusura bakma

hayır zaten voltajın yükseldiğini biliyor sorduğu soru 35 v cihazı kullabilirmiyim demiş senin anlattığın ayrıntı başka bende ona dedimki V tek başına birşey ifade etmiyor dedim p=v*i den inin yani akımın önemide var dolayısıyla adaptörün kaldırabilkeceği güçte önemli dedim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu direncin değeri nedir ?
    8 yıl önce açıldı
    Voltaj ve Direnç İlişkisi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. İstediğim cevabı aldım ama tartışmanıza gerek yok state biraz daha detaya girmiş ama iyi olmuş. Fazla bilgiden zarar gelmez.
  • @ozangazi, teşekürler kardeş.
    @interyasin, polemik yapacak birşey yok, dediğin yanlış değil ama söylenecek başka sözler de var.
    @gökhan, kardeş bunlar fazla bilgiden ziyade temel bilgiler.elektronikte gerçekten birşeyler öğrenip ilerlemek istiyorsan temelin sağlam olması lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.