Şimdi Ara

UPS veya Regülatör alımı için basit hesaplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
3
Favori
50.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • KGK(UPS) veya Regülatör almak isteyenler basit bir hesaplamayı şu şekilde yapabilir:

WATT= Gerçek Güç
    VA= Görünürdeki Güç

Cihazların güç tüketimleri WATT cinsinden verilirken;
    UPS, Regülatör gibi cihazların maksimum çıkışları VA cinsinden veriliyor.

Bu tür bir cihaz alırken

1- Önce kaç tane cihaz çalıştırcağınızı belirleyin. (Örneğin: Plazma, LCD, Uydu alıcısı, PC, DVD player vs)
    2- Belirlediğiniz cihazların dökümanlarından maksimum tüketim değerini öğrenin (WATT cinsinden).

Elinizde toplam bir WATT değeri olacaktır. (Örneğin 450 WATT)

3- WATT değerini VA değerine dönüştürün.

Bunun için WATT değerini CosQ değerine bölmeniz gerekiyor.
    Normalde bu değeri ortalama olarak 0,95 alabilirsiniz ama siz garantici davranın ve CosQ'yu 0,80 olarak düşünün.
    (Çok daha garantici olmak isterseniz 0,65 olarak bile alabilirsiniz)

Örneğimiz için hesaplarsak:
    450/0,80 = 563 VA

Yani cihazlarımız için en an 565 VA'lik bir besleme kaynağına ihtiyacımız var (UPS veya Regülatör)

4-Bu tür besleme kaynaklarını maksimum veya maksimuma yakın değerlerde kullanmak doğru değildir.
    Bu yüzden ihtiyacınız olan kaynağın %30 fazlasını almaya çalışın.
    Artı olarak ileride fazladan bir cihaz bağlama opsiyonunuz da olmuş olur.

565 x 1,30 = 734 VA

Bizim örneğimizde toplam 450 WATT tüketim yapan cihazlar için en az 750 VA'lik bir UPS veya Regülatör işimizi görecektir.

1000 VA= 1 kVA

edit: kelime hataları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihg70 -- 25 Ekim 2008; 9:48:10 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

UPS veya Regülatör Hesaplama: Basit Bir Rehber

Elektrik kesintileri veya dalgalanmaları, hassas cihazlar için ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, kesintisiz güç kaynağı (UPS) veya voltaj regülatörü kullanmak, cihazlarınızı korumak için hayati önem taşır. Ancak, doğru UPS veya regülatör boyutunu seçmek için öncelikle güç ihtiyaçlarınızı hesaplamanız gerekir.

UPS Kapasite Hesaplama

UPS'in kapasitesi, onu kullanan cihazların toplam güç tüketimine dayanmalıdır. UPS'in güç çıkışı, tüm cihazların maksimum güç tüketiminin %20-25'inden daha büyük olmalıdır.

Regülatör Hesaplama

Voltaj regülatörlerinin boyutu, bağlı olan yükün volt-amper (VA) değerine göre belirlenir. Yükün VA değerini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabilirsin:

VA = Güç (Watt) x Power Factor

Ev aletleri için tipik power factor değeri 1'dir.

Regülatör Hesaplama Programı

Çevrimiçi olarak, yük gücünü ve voltajını girerek regülatör boyutunu hesaplayan çeşitli regülatör hesaplama programları mevcuttur. Bu programlar, doğru regülatör boyutunu hızlı ve kolay bir şekilde belirlemene yardımcı olabilir.

Elektrik ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde hesaplamak, uygun bir UPS veya regülatör seçmenize yardımcı olacaktır. Bu, cihazlarınızı elektrik sorunlarından koruyarak uzun vadeli güvenilirlik ve performanslarını sağlayacaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Çok teşekkürler. Basit ve herkesin anlıyacağı dilden anlatmışsınız. Bende yalnızca LCD ve diğer Elektronikleri kapsayacak şekilde bir UPS almayı düşünüyorum. Saygılar.
  • LCD TV ha aldım, ha alacağım.
    Bu sayfayı da yer imlerine ekledim hocam sağolasın...
    Kullanıcılardan da bir kaç ürün tavsiyesi alsak ne güzel olur.

Örneğin bu nasıldır: http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=29672

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dipot -- 16 Ekim 2008; 11:57:37 >
  • İyi akşamlar

Sn.ihg70 yanlış bilgi veya yönlendirme yapmayınız!

Ayrıca bu konuyu geçmişte sanırım ayrı bir başlıkta uzun uzun tartışmıştık+

1-Regülatör OK
    2-UPS ise olmaz!! daha doğrusu olur ama hangi tip ve nasıl bir UPS??

Kısaca UPS ile ancak PC ler kullanılır! >>Line-Interactive dediğimiz hemen herkesin PC lerinde kullandığı cihazlar+
    Bunlar Elektronik aletler için uygun değildir,kaldıki UPS in en temel vazifesi,akım tamamen kesildiğinde,size 5/10 dak.bir
    akım desteği vererek,PC nizi düzgün ve sağlıklı kapamaya yarar,içlerindeki Trafo lar,normal bir Voltaj Regülatörü
    vazifeside göremez,sadece gelen akımın,%5/10 gibi bir attırımını yapar,hepsi o dur ve bununla tam bir regüle olamaz!

Sadece,"On-Line"UPS ler ile başarılı bir koruma yapılabilir,bunlar hem pahalı,hatta çok pahalı,Fan sesli v.s gibi durumları vardır,
    arızaya çabuk düşerler,Şarj Trafoları çok hassastır v.s v.s kısaca profesyonel uygulamalar ve mekanlar için daha doğru bir seçim
    olabilir+

Kısaca UPS On-Line OK,ama Line-Interactive hayır!

-Voltaj Regülatörü,veya Daire için dahili Trafo(en sağlıklısı budur,toptan çözüm gibi sayabiliriz,Klima durumunu hariç tutarak!)

-----------------
    Kısaca Panellerde ve diğer Audio-Video sistemlerinde,şayet ciddi bir voltaj probleminiz varsa kesinlikle Trafo/Voltaj Regülatörü kullanmalısınız+
    ----------
    UPS ler ile olmaz,tavsiye etmiyorum,özellikle Türkiye de!!

Selamlar

• albani hocam selamlar,

Dikkat ettiysen yazdığımda herhangi bir yerde ups tipini belirtmemişim.
    Fakat okuyanlar herhangi bir UPS olarak algılayabilirler
    Online tip UPS olması gerektiğini yazmamam eksik kalmış,
    Düzelttiğin için teşekkrü ederim
    Ben kendim bizzat ONline UPS kullanıyorum.
    Şimdi yazıyı da bu doğrultuda düzeltiyorum ve koyu harflerle "ONLİNE" ifadesini ekliyorum.

Benim bu yazıyı yazmaktaki amacım "Regülatör mü UPS mi, hangi marka, hangi tip"
    sorularına cevap vermekten çok alınmaya karar verilmiş ürünün ne kapasitede seçilmesi gerektiğini hesaplamaya yönelik.

Fakat ben yine de en kötü UPS'in bile doğrudan şebekeye bağlamaktan daha iyi olduğunu düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihg70 -- 17 Ekim 2008; 1:26:47 >

• hass.. ben inform 1500VA line interaktif ups aldım, plazma ve ps3'e bağladım şimdi bu hiçbir işe yaramayacak mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: MuSoniC

hass.. ben inform 1500VA line interaktif ups aldım, plazma ve ps3'e bağladım şimdi bu hiçbir işe yaramayacak mı?

Bir de regülatör al, UPS'i onun üzerinden şebekeye bağla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihg70 -- 17 Ekim 2008; 11:21:51 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    UPS için Akü tercihi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • plazma + ht + dtplus'ı 1200va tunçmatik inform upsye bağladım kesinlikle işe yaramıyor elektrik gittiğinde anlık olarak kesiliyor ve tekrar elektrik geliyor. işe yaramıyor kısacası. yani hesaplamanız yada benim aldığım ups bozuk. hangisi acaba?
  • quote:

Orjinalden alıntı: mtkoca

plazma + ht + dtplus'ı 1200va tunçmatik inform upsye bağladım kesinlikle işe yaramıyor elektrik gittiğinde anlık olarak kesiliyor ve tekrar elektrik geliyor. işe yaramıyor kısacası. yani hesaplamanız yada benim aldığım ups bozuk. hangisi acaba?

Benim verdiğim hesaplama alınacak cihazın güç hesaplaması ile ilgili, enerjinin kesintili olması veya regülasyon kalitesi ile değil.

UPS'ler 3 türlüdür:

1-Off-line
    2-Line-interaktif
    3-Online

En iyi çözüm Online UPS'lerdir. Fakat onlar da pahallıdır, 1kVA en ucuz 400 YTL civarında bulabilirsiniz.
    Line-interaktif UPS'ler elektrik kesintisinde akü-invertör beslemesine geçmede gecikme yaşarlar (kalitesine, tipine göre 2-8ms)
    Bu gecikme çoğunlukla PC'lerde sorun yaratmaz, yani PC'ler kapanmaz, ama PC'nin de kapanma ihtimali vardır, bazıları UPS'e rağmen bu sorunu yaşayabilirler.
    Herşey ürünün kalitesinde yatıyor. Her line-interakitf UPS aynı değildir.
    Bazıları şebekedeki harmonikleri, parazitleri temizleyen filtrelere dahi sahiptirler.

Sizinki line-interaktif, dolaysıyla akü beslemesine geçişte gecikme yaşıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihg70 -- 17 Ekim 2008; 11:16:21 >

• İyi günler

Nedense bizim ülkemizde bu Voltaj sorunu ve insanlarında PC ile UPS olayını bağdaştırdıkları için,zannediyorlarki UPS ler>>Voltaj Regülatörüdür,YANLIŞ!

UPS ile bu iş olmaz,olması için ON-LINE desekte evde kullanımı yine sıkıntılıdır! bu uygulamalar sadece profesyonel uygulamalar içindir,çünkü çok hassas
    cihazların böyle korunması gerekiyor,ev kullanımında boşuna masraftır UPS(On-Line)!!! FAN sesi ve diğer sıkıntılarıda cabası!
    UPS tavsiye etmek kesinlikle doğru olmadığı gibi,kesinliklede kullanmayınız ve doğrudan bir Voltaj Regülatörü veya daha doğrusu olan Daire içi TRAFO
    kullanımıdır+

Diğer yandan adı üstünde "Voltaj Regülatörü" olan cihazlar tam bu işler içindir,bu tip Regülatörler bugün voltajların neredeyse hiç sorun olmadığı
    USA/Canada/İngiltere v.s. gibi ülkelerde bile ciddi sayıda kullanılmaktadır!!
    ----------
    Ancak bizde piyasada çok kaliteli ve çeşitli Voltaj Regülatörü seçenekleride yoktur,Tunçmatik bu konuda piyasanın en eski firması olmasına rağmen malların alayı
    ÇİN malı!!!kalitesiz ve sorunlu,ancak yinede hiç kullanmamaktan iyidir!
    Özellikle bölgesinde aşırı akım oynaması olan yerlerde kesinlikle kullanınız,tüm cihazlar değilse bile Panel+AVR gibi cihazlar korumak gerekiyor,UyduReceiver/DVDPlayer
    Speaker/gibi cihazlarda gerekmez++

Selamlar

• neden ups olmadığı konusu kafama takıldı. bende apc 800 va ups var. sanırım line i.a. yazılımından voltaj kaça düşerse veya yükselirse ups.in devreye gireceğini ayarlayabiliyorum. 21o altı 235 üstü mesela. pc ve tüm saz arkadaşları (modem dahil) buna bağlı ve şimdiye kadar aksama olmadı. bu şekilde faydalı olmaz mı yoksa bundan farklı bir sakıncası mı var ups.in?
  • http://forum.donanimhaber.com/m_21947543/tm.htm Gerekli cevapları burda bulabilirsiniz...
  • Arkadaşlar,
    430 watt pc nin güç kaynağı + 300 watt 17" monitör + hd5850 ekran kartlı bir dizüstü bilgisayar (ne kadar çeker bilemiyorum) için gereken VA değeri nedir acaba ?
  • VoltAmper görünür gücün (S) birimidir.
    Watt ise aktif gücün (P).
    S=U.I ;birimi VA)
    P=U.I.cos-fi ;birimi Watt)

Yani görünür gücü (S), cos-fi ile çarparsan Aktif gücü (P) bulursun.

watt=voltamper.cos-fi
  • quote:

VoltAmper görünür gücün (S) birimidir.
    Watt ise aktif gücün (P).
    S=U.I ;birimi VA)
    P=U.I.cos-fi ;birimi Watt)

Yani görünür gücü (S), cos-fi ile çarparsan Aktif gücü (P) bulursun.

watt=voltamper.cos-fi

quote:

Orijinalden alıntı: Savate

Arkadaşlar,
    430 watt pc nin güç kaynağı + 300 watt 17" monitör + hd5850 ekran kartlı bir dizüstü bilgisayar (ne kadar çeker bilemiyorum) için gereken VA değeri nedir acaba ?

Bu söylediğim bileşenler için kabaca kaç Va lık bir model yeterli olur anlamında sormak istemiştim.

• arkadaşlar şu şekilde sorayım 800 watt psu m var vem lcd monitör kullanıyorum 45 watt çekiyor ses sistemi x540 140 watt da oçeksin ve full hepsini kullanayım gücün yani 1000 watt çekilsin kaç wattlık ups almalıyım ?
  • arkadaslar, bir okula 2 adet projeksiyon cihazi bagislayacagim..ogrendigime gore elektrik kesintilerinden bu cihazlarin ozellkle lambalari catliyor ve tamiri zor ve cok masrafli hale geliyor..alacagim cihaz 280 watt gorunuyor..hsabima gore 400 va lik bir ups isimi gorur en azindan soguyana kadar tutar..
    line interactive modeli bunu saglar mi? digerleri butcem icin cok fazla..
    yardimlariniz icin tesekkurler..
  • Arkadaşlar bu ups ler mesajlardan okuduğum kadarıyla cihazları pek korumuyor. regülatör tavsiye ediliyor. Peki 1000 lik bir regülatör ve 1000 bir Line-interaktif ups bağlasak. bu hem dalgalanmayı kesip hemde kesintisiz bir kullanım sunarmı ???

(bir pc, bir lcd monitör, bir switch ve bir led 82 ekran bağlıycam)
  • up
  • quote:

Orijinalden alıntı: ihg70

KGK(UPS) veya Regülatör almak isteyenler basit bir hesaplamayı şu şekilde yapabilir:

WATT= Gerçek Güç
    VA= Görünürdeki Güç

Cihazların güç tüketimleri WATT cinsinden verilirken;
    UPS, Regülatör gibi cihazların maksimum çıkışları VA cinsinden veriliyor.

Bu tür bir cihaz alırken

1- Önce kaç tane cihaz çalıştırcağınızı belirleyin. (Örneğin: Plazma, LCD, Uydu alıcısı, PC, DVD player vs)
    2- Belirlediğiniz cihazların dökümanlarından maksimum tüketim değerini öğrenin (WATT cinsinden).

Elinizde toplam bir WATT değeri olacaktır. (Örneğin 450 WATT)

3- WATT değerini VA değerine dönüştürün.

Bunun için WATT değerini CosQ değerine bölmeniz gerekiyor.
    Normalde bu değeri ortalama olarak 0,95 alabilirsiniz ama siz garantici davranın ve CosQ'yu 0,80 olarak düşünün.
    (Çok daha garantici olmak isterseniz 0,65 olarak bile alabilirsiniz)

Örneğimiz için hesaplarsak:
    450/0,80 = 563 VA

Yani cihazlarımız için en an 565 VA'lik bir besleme kaynağına ihtiyacımız var (UPS veya Regülatör)

4-Bu tür besleme kaynaklarını maksimum veya maksimuma yakın değerlerde kullanmak doğru değildir.
    Bu yüzden ihtiyacınız olan kaynağın %30 fazlasını almaya çalışın.
    Artı olarak ileride fazladan bir cihaz bağlama opsiyonunuz da olmuş olur.

565 x 1,30 = 734 VA

Bizim örneğimizde toplam 450 WATT tüketim yapan cihazlar için en az 750 VA'lik bir UPS veya Regülatör işimizi görecektir.

1000 VA= 1 kVA

edit: kelime hataları

Merhabalar

Çalıştığım Şantiyede Sürekli elektrik kesintisi olduğundan dolayı Masaüstü PC'mi kullanamıyorum. laptopda iyice yavas olmaya basladı

Tuncmatik 850'lik Line UPS vardı o kadar ccok elektrik gidip geliyorki UPS Kafayı yedi ve aküsü helak oldu şu an elektrik gidince bırakın PC yi ADSL modemi dahi çalıştırmıyor.

Sistem Özelliklerim: Corsair AX 860 i PSU
    i7 4770K işlemci ( sadece xmp acık overclocksuz )
    gtx 770 ekran kartı
    z87 mpower max anakart
    samsung 840 pro ssd
    usb a4 tech klavye + mouse

istediğim sadece elektrik gidince güc kaynagıma yada ekran kartıma zarar vermesin PC yi kapatma süresi tanısın bana maximum 5dk. Monitor olarak 23" aoc monitor yada samsung 24" tv var. tv cok elektrik ceker derseniz monitoru baglarım sorun degil.

f/p urunu olarak

http://www.vatanbilgisa...1_1-lcd-online-ups.html

bunu dusunuyorum ama işimi görürmü bilmiyorum.

Günde yaklasık 15 sefer elektrik kesiliyor. Kimisi hemen gidip geliyor kimisi uzun süreli.

Güc Kaynagı - UPS ( mümkünse online ) tavsiyenizi bekliyorum

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.