Şimdi Ara

Bir Fazlı Asenkron Motor'da Devir Ayarı(Acil bilgi lazım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
15.512
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sayın arkadaşlarım 1 fazlı asenkron motorun devir sayısı ayarıyla ilgili acil bilgi lazım bilenler varsa paylaşmalarını rica ediyorum.Şimdiden çok teşekkürler.

• arkadaşım "üniversal motor" diye arama yapabilirsin nette.
    "monophase ac motor" olarak da arama yapabilirsin.

bu tip motorların hız ayarında faz açısını değiştirerek denetim sağlayabildiğin gibi;
    ikinci bir yol olarak kıyıcı devrelerden de yararlanabilirsin.

faz açısını değiştirmek için dimmer devresinden veya mikrodenetleyiciden de faydalanabilirsin.
    Yine orada da dimmer mantığı işlemektedir tabi bunu da belirtmek gerek...

kıyıcıda ise anahtarlama frekansını arttırıp azaltarak çıkış gerilimi (yani motor giriş gerilimini)
    ayarlarsın.
    Tabi bu arada gerilimle birlikte aynı zamanda frekansı da değiştirebilirsin istersen.
    Bu ikincisine de skaler kontrol denmekte.Daha ilerisi ise vektör kontrol olup
    monofaze ac motor için sanırım biraz gereksiz kaçmaktadır !...

Yapısal olarak tüm monofaze ac motorlar fırçalımıdır tam emin değilim ama
    üniversal motorlar fırçalıdır.Ve hem DC hem AC gerilimle çalışabilmektedir.
    Bazı tip monofaze ac motorlar kondansatorla,bazıları yardımcı sargı kullanarak start edilirler.

bildiklerim bu kadar.umarım yardımcı olmuşumdur...
    bu arada bir dosya var elimde.Becerebilirsem onu da eklerim.
    Başarılar sana...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi h_orion -- 4 Haziran 2008; 0:19:49 >

• Forum da defalarca yazıldı.

Asenkron motorla universal motorun bırakın akrabalığı hısımlığı bile yoktur.

Asenkron motorların gerilimi oynanarak devir ayarı yapılamaz.
    Asenkron motorların devri frekans değiştirilerek ayarlanır.

Şebeke gerilimi kontrollü bir şekilde doğrultulur ve yeniden AC gerilim haline getirilir.Evet bu işlem için kıyılır.Bazıları pwm tekniği der.

Anahtar kelimeler :
    Converter (konvertör)-invertör(invertor)-pwm-ac speed control...

Özellikle "ac speed control" ile güzel pdf lere ulaşabilirsin.
  • bir fazlı yardımcı sargılı asenkron motorlar, tıpkı 3 fazlı asenkron motorlar gibi frekans ve kutup sayısı değiştirilerek devir ayarı yaptırılır. ama yük altındaki bir yardımcı sargılı asenkron motorun gerilimi azaltılacak olursa, motorun döndürme momenti uygulanan gerilimin karesine bağlı olarak düşecektir. döndürme momentinin düşmesi, kaymanın artması ve devir sayısının düşmesine sebep olur. bu işlem rotordaki bakır kaybının artmasına sebep olsada, yardımcı sargılı asenkron motorlarda ihmal edilebilecek seviyededir. daimi kondansatörlü yardımcı sargılı motorlarda kullanılan bu devir kontrolü, aspiratör ve vantilatör gibi yüklerde iyi neticeler verir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul
    ...karesine bağlı olarak düşecektir...

Buna logaritmik ilişki deniyor değilmi ?
    Bir fanın devri ile birlikte ,"üflediği" miktar, yukarıdaki cümleye destek olacak tarzda logaritmik olarak düşer(aslında vidanın adımlarına uysa ne güzel olurdu-belkide kanatları farklıdır).Özet olarak, yük kalkmış gibi olduğu için motor döner.
    Daha doğrusu eh işte döner.
    Gerilimi (kıyılmış hali ile-tabii ne kadar 80V denebilirse) 80V-60V ve ya az daha altına düşürür ve o halde kalk derseniz sizi "umursamaz".

Her şeye rağmen ben yaptım oldu diyecekseniz bana söz düşmez tabii.

PWM ile açı ayarlanmaz.DC gerilim anahtarlanır.Anahtarlamanın frekansına bağlı olarak yaklaşık sinüsü yeniden elde edersiniz.
    Tek bir frekans değildir yani.10-20kHz gibi anahtarlama sıklığını ayrıca elde etmek istediğiniz periyot arasında değiştirirsiniz.Bu arada kontrollü doğrultucunun gerilimi ile de oynadınızmı iş tamam demektir.

motor kontrolleri için:

3PH motor için full proje.

(bu projenin bende acı hatıraları var)

• ben yaptım oldu diye yazmadım. bu yazı end. meslek liseleri için elektrik makinaları 3'ten alıntıdır. yazarıda Ahmet Hamdi Saçkan'dır.
  • @dergul arkadaşım , neden olmayacağını açıkladım.Sen paylaşımı seven kıymetli bir kardeşimizsin.Bilginin yanlışını düzeltmek kişinin şahsı ile alakalı değil elbette.
    Ben yaptım oldu deyimi , olsa da yaptım olmasa da yaptım , dönüyor işte demek gibi.
    Teknik elemanlardan ziyade magazin haberlerini deneyen amatörler için olabilir.

Söz konusu kitabı yazan hocamız bu konuda yeterli değil demekki.
    Teknoloji , nimetleri kadar külfetleri de olan bir şey.O külfetlerden biri mesuliyet...

Ben şahsen devir ayarı deyince (özellikle asenkronlar da) milinden verdiği mekanik gücü korurken ,devri minimuma indirebildiği gibi (soğutmak için, beslemesi ayrı , fan gerektirir), devri anma devrinin üstüne rahatça çıkan (400Hz de 10-16 bin devir gibi), cihaz hayal ediyorum...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • üç gün önce sinava girdim elektrik motorlarindan bu soru çikti yanliş yapmişim :)
    asenkron motorlarda hiz frekansla değiştirilir.. örenmiş oldum ...
  • mesuliyet konusundaki fikirlerine katılıyorum. ama kitabını okumadığın bir yazarı yetersiz olarak nitelendirmende mesuliyet göremiyorum. kendi bilgilerine güvenmek güzel bir şeydir. ama sorgulamadan, sadece dar bir bakış açısıyla değerlendirme yapmakta, yanlışa davetiye çıkarmaktır.

frekans değiştirme yöntemiyle devir sayısını ayarlamayı 3 fazlı asenkron motorlarda sıkça kullanılmaktadır. ama çift kutup ve dişli sistemleride aynı sıklıkla yerlerini korumaktadır. ama yukarıda örneklerini verdiğim aspiratör ve vantilatörlerde milden alınan verimden çok basitlik ön plana çıkmaktadır. bu cihazlardaki motorların devir ayarında, gerilim değişimi kullanılmasının nedenide budur. böylece aspiratör ve vantilatörlerde hem bakım gerektirmiyor, hemde daha az yer kaplamalarını sağlıyor.(maliyetlerinin düşüklüğüde başka bir artısıdır.)

daha önce söylediğim gibi gerilim değiştirme daimi kondansatörlü yardımcı sargılı asenkron motorlarda kullanılmaktadır. daha yaygın olarak kullanılan,3 fazlı asenkron motorlarda ise kullanılmamaktadır. bu yüzden asenkron motorların devir ayar metotlarından sayılmaz.

aspiratör ve vantilatörlerdeki yük ise sadece hava üfleme değildir. mildeki pervane ve üzerindeki hava direncide yük olarak kabul edilebilir. bu yüzden gerilimi düşürmek kalkınmada sorun yaratmaz.

• dergul D kullanıcısına yanıt
    O zaman 12 sene sonra hortlatayım örtmenim.

Moment kaybını sineye çekmek kaydıyla
    şu motorun devrini şununla değiştirmemiz mümkün müdür?

Teşekkürler.

Ek:
    motor devri ayarlamak zorundayım.
    frekans inverterine motorun 5 katı para veresim gelmiyor.
    monofaze kullanmak zorundayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 28 Mayıs 2020; 22:57:39 >

• rabitelli kullanıcısına yanıt
    yük altındayken, devir sayısını değiştirebilir. dimmer gücü, motorun gücünden fazla olduğu için, bir sorun çıkarmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 28 Mayıs 2020; 23:31:12 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.