Dıy (Kendin yap) Akü takviye cihazı.
Merhaba.
Elimde 3 adet 12V 7ah kuru akü var. Bunları kullanarak bir takviye cihazı yapmak istiyorum. Nette genelde 18650 pillerden yapılıyor ama dediğim gibi hem elimdeki aküleri değerlendirmek, hem de aküyü söküp 4 kat yukarı taşıyıp şarj edip indirme derdinden sıyırtmak istiyorum.
Ehven denebilecek bir şarj cihazım var, idare eder (Einhell CE-BC 6 M) ama 4. kattan elektrik almak ya da dediğim gibi aküyü sök/tak taşı işi mesele.
Sarjı tam aküleri paralel bağla, dehle gitsin, nassolsa 12V diyen oldu ama yanılmıyorsam akü anlık olarak üstünde yazan kapasitesinin 4-6 katını verebilmekte. Sorunsuz olduğunu düşünürsek 3 adet 7ah akü paralelde 20ah gibi yapar, o da anlıkta 80 amper akım verir.
Dolayısı ile aküleri paralel bağladıktan sonra araç aküsü ile takviyeyi yapacak akü seti arasında bir devre olmasına gerek var mıdır, yoksa söylendiği gibi paralel bağladığım 3 akü ile takviye yapmak yeterli midir.?
Takviye yapayım derken havaya uçmak da var, tedirgin ediyor beni
Aracın bir sirion 1,3. 40ah akü var üzerinde.
Diğeri delta, 60ah akü var.
Çok fazla yatıyorlar, o yüzden bazan takviye yapmam gerekebiliyor.
Herkese merhaba, iyi haftasonları.
Faston kablo terminali ihtiyacım var. Elimde zaten 6,3 var. 4,8 de lazım oldu. Ancak baktığımda Sf1D, Sf2D, Sf3d gibi farklı tipleri var. Görünüş aynı gibi. Yani bir nane bilmediğimden ben öyle görüyorum, bilen illa farkı fark eder. Hani kalite, sac kalınlığı vs desem, fiyatları da aynı.
İlk anda ne bu diyenler için zımbırtının resmi.
Hatko'dan arak.
Nedir bu SF olayı? Bulduğumu alıp geçsem olur mu ki? şimdiden Teşekkürler.
Hangi ani su ısıtıcısı.?
Herkese merhaba.
Bu sabah mutfağı su içinde bulunca, önce buzdolabı çortladı diye ufak çaplı bir kalp hoplaması yaşadım. Ancak esas suçlunun kazanı delinen 15'lik tezgah altı şofbeni olduğunu çözmem uzun sürmedi. Ariston andris lux 15'in kazanı gördüğüm kadarı ile kaynak yerinden "ışığa doğru yürümüş". Ekonomik ömrü 7 yıldır denen arkadaş, ne ilginçtir ki tam da 7 yaşını bitirmişti. Herneyse...
Yemenden kahve getirmek, kombiden mutfağa su çekmekten daha kolay. Dolayısı ile kombiden al demeyin, öyle bir imkan yok. Mutfağın yerini değiştirmiştim yıllar önce. Kombiden su alamama nedenim de budur. O yüzden kış için bu şofbenin yerine ani su ısıtıcısı aramaya başladım. İhtiyacım olduğu zaman sadece kullandığım kadar suyu ısıtmak için enerji harcaması, beni bu yönde yürümeye itti. Boşu boşuna kullanmadığım zamanda sürekli suyu ılık tutmak için bu şofben denen zımbırtının çalışması saçmaydı zaten.
Ancak ani su ısıtıcılarının genelinde şöyle bir durum/sorun var sanırım. Ucuz/dandik olanları, sıfır basınçta (açık) çalışmak durumundalar(mış). Yani biryerden suyu açacaksınız, o su cihaza girecek ısınacak ve cihazı terkedecek. Ama bu benim işime yaramaz. Zamanında bunu bilmeden ve şofbeni almadan önce piyasa malı ani su ısıtıcısını bu şekilde takıp 2. dakikasında patlatmışlığım vardır. Ortalık göl olmuştu. Ben suyun cihaza girmesini, cihazdan çıkan suyun mutfak tezgahındaki musluğa gitmesini istiyorum. Musluğu açarsam cihaz çalışacak, kapayınca duracak. Yani cihaz içindeki su sürekli şebeke basıncı altında olacak. Bir de şu var; banyolarda kullanılan o zottirik ısıtıcılarda, iş bitince kapatıp biraz su akıtmak gerekiyor. Bende yukarıda anlattığım bağlantının doğası gereği, o olay da olmayacak. Aksi taktirde cihazın girişine (yani tezgah altına) sıcak suyu kontrol etmek için bir vana koymam gerek ve bu da saçmasapan, işime yaramayan bir durum.
Bir de elektrik derdi var tabi. İstediğim gibi olan cihazlar hep trifaze gibi. Bildiğiniz, önerebileceğiniz 220 ile çalışan bir su ısıtıcısı var mıdır?
Fazla uzattım, kusura bakmayın; özetleyecek olursam: bildiğiniz, çoğunuzun evinde olan, mutfak tezgahına ankastre edilmiş bir musluğa bağlayabileceğim bir "tezgah altı" ani su ısıtıcısı arıyorum. Monofaze. Şimdiden teşekkürler.
Ekleme: Öyle banyo suyu gibi ısıtsın derdim yok. Kışın çivi gibi gelen suyu kırsın, ellerimiz soğuk sudan çatırdamasın yeter.
Herkese merhaba. Yıllardan sonra sıpa efendi için laptop almak gerekti. Kendime en son 11-12 yıl oluyor, bir Acer Aspire V3-771G almıştım. Halen çalışıyor, aktif olarak da kullanıyorum. Sanırım bir 5-6 yıl daha gideri var. Sadece SSD ekledim. İyi ki aldım dediğim makinalardan biridir.
Ancak şimdi kullanacak kişi farklı, dolayısı ile işin içine satış sonrası hizmetler de girmekte.
Sanki benden sonra tufan dermiş gibi, bu kullandığım makinayı aldıktan sonra uzaklaştım ortamlardan. Hangi marka kalitesini arttırdı, hangisi yerlerde sürünüyor, hangisi satış sonrası hizmette top10'da bir numara, hangisi kanser ediyor bilmiyorum.
Pardon; Lenovo pişmanlıktır, eveli sene yine sıpaya aldığım tablette gördük. Sadece tek servis var İstanbulda, Anadolu yakasında o da. Kol gibi fatura çıkarıyor ve vaz geçtim dediğinde absürt arıza tespit parası istiyorlar. Bir zamanlar MSI pişmanlıktı derdik örneğin. Sanırım artık o imaj yok gibi. VS VS VS...
Uzak durulması gereken markalar ya da bu markayı gözün kapalı al, arka sokakta bile servisini bulursun dedikleriniz varsa;
Veya bu markayı al, parçası ucuz ve her yerde var, bi sakatlıkta değiştiriverirsin dedikleriniz varsa;
Ekşi deyimiyle alta "yeşillendirirseniz" pek sevaba girersiniz.
Sevap istemeyenlere de bol bol teşekkür.
İşiniz rast gitsin.
Peşin edit; Bütçe vermedim, Orta 2 öğrencisine (+ bilsem) yarar bi konfig yaparım elbet.
Sonuçta her markanın benzer konfigürasyonları var. Mesele marka ve satış sonrasının kalitesi.
Peşin söyleyeyim. Ardu konusunda ağır kabızım. Karşınızda zeytin odunu varmış gibi düşünün
Başlıkta da dediğim gibi: Arduinoda aynı anda 2 ya da daha fazla fonksiyon/işlem yürütmek mümkün müdür?
Örneğin;
20 dakika boyunca bir output portunu aktif tutmak istiyorum. Ancak herhangi bir şekilde bir input portundan sinyal alınırsa işlem duracak. Sonra kaldığı yerden devam edecek.
Biraz daha açayım.
Diyelim output portunun biri, motorumu kontrol eden röleyi açıyor/kapıyor. Motor 20 dakika çalışmak durumunda. Ancak ben herhangi bir kalıcı olmayan butonla inputa bir sinyal verdiğimde motor duracak, başka bir input portunda motoru tekrar çalıştıran buton bağlı olacak. Bir başka input portuna bağlı buton, motor yönünü değiştiren zamazingoyu aktif eden outputu tetikleyecek falan fıstık. Motora yol veren butona tekrar bastığımda kaldığı süreden devam edecek. gibi gibi gibi... Bunu kıvıramadım bi türlü.
Yani 20dk 1200sn eder. (20 dk örnek sadece)
Motor çalıştıktan sonra "delay (1200000)" dersem saçma olur. Zira delay bir fonksiyondur ve normal şartlar altında parantez içindeki değeri tamamlayana kadar bu fonksiyon çalışır.
Peki bu fonksiyon çalışırken, aynı anda inputtan sinyal alma ya da outputtan sinyal çıkma şansımız var mıdır? (gerçi benim mantığıma göre olamaz ya) Ya da bunun yolu nedir.?
Kafamın bastığı, yapabileceğimi düşündüğüm tek şey; kurduğum döngü içine bir sayaç yerleştirmek, istediğim işlemleri yapacak komut bloklarının/fonksiyonların ve kontrollerin ne kadar sürede döndüğünü bi şekilde öğrenip döngü değişkenine ona göre bir bitiş değeri vermek. Eğer kontrollerde döngüyü kırarsam da döngünün başlangıç değerini sayaç değeri yapmak ve böyle böyle bitiş değerine kadar gitmek.
Ya da daha pratik fikri olan varsa müteşekkir olurum.
Ha bu arada; ardu konusunda kabızım dedim, evet, ama syntax'ı
Yoksa ufaktan pascal ve gw geçmişi de vardır bu amcanızın.
Uzatmadan herkese teşekkür.
trifaze motoru monofaze çalıştırma
|
Bakımsız Kurşun Akü Ters (baş aşağı) Çalışır mı?
|
|
Yardıma İhtiyaç Var: Lastik Seçimi
|
|
profeyşınıl re(n)klam fotografikçisi... |
Son Giriş: dün
Son Mesaj Zamanı: 3 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 4.955
İkinci El Bölümü Mesajları: 20
Konularının görüntülenme sayısı: 38.302 (Bu ay: 1.483)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.851 (Bu hafta: 3)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware