Herkese iyi günler. Konuyu daha önce yabancı dil bölümünde actim fakat yeterli etkileşim almadığı için buradan da paylaşmak istiyorum. Ne kadar çok fikir duyarsam benim için o kadar faydalı olacak, şimdiden fikrini paylaşacak kişilere çok teşekkür ederim. Ben diş hekimliği fakültesi 5. Sınıf öğrencisiyim. Mezuniyetimden sonra yani 2023 yazından sonra yurtdışına yerleşmeyi düşünüyorum. Mesleğim gereği hangi ülkeye gidersem gideyim denklik sınavına girmem gerekiyor. Şu an ülke seçimi yapma ve seçtiğim ülke için çalışmalara başlama dönemindeyim. İngilizcem C1 seviyesinde. Şu an çok rahat bir şekilde diş hekimliği ile ilgili textbooklari okuyup ders çalışabiliyorum. İngiltere'nin denklik süreci daha zor bir süreç, elektronik ortamda sınava kayıt olmak gerekiyor ve sınırlı kişide kontenjan var böylece sınavı geçebilmek bir yana sınava giriş hakkı kazanmak bile zor. Bir teorik bir de pratik sınava girmek gerekiyor, bunlar için kurslar vb var. Diş hekimliği için istenen IELTS overall 7. Biraz üzerine düşerek alabileceğim bir skor olduğunu düşünüyorum. İngiltere'de denklik sürecinden maaşı ortalama bir maaş olan dental hygienist olarak gecimimi sürdürme şansım var. (Bu yolun bu sene kapanacağı söyleniyor o yüzden ben mezun olana kadar kapanır mı bilemiyorum) Almanca için ise A1'den başlamam gerekecek. Almanca için önceden kursa gidip B2 sertifikası almıştım fakat üzerinden 8 yıl geçti ve çok az bilgiyi hatırlayabiliyorum. Yani asla İngilizcemin yanından bile geçemez. Kendimce A1 kuruna göz gezdirdikten sonra A2-B1- B2 kurlarını kursla veya birebir derslerle tamamlamam gerekecek. Ve bunun üzerine Almanca olarak diş hekimliği bazında da çalışma yapmam gerekecek. İstenilen seviye ise B2. Denklik sürecinde 2 yıl geçerli olmak şartıyla geçici izin alinabiliyor ve bir diş hekiminin gözetiminde diş hekimliği yapabiliyorsunuz (daha düşük ücretle). Almanya'nın, dili hariç tutarsak, İngiltereye göre çok fazla avantajı var. Denklik sınavı daha kolay (gibi duruyor), Almanya'da tanıdıklarımız var, normalde bunun pek taraftarı değilim ama başınız sıkışsa en azından alışma sürecinde Türkçe konusabileceginiz insan bulmak vb daha kolay, Türkiye'ye daha yakın, Avrupa'nın merkezinde olması, yaşamın İngiltere'den daha uygun fiyatlı olması gibi... Dil problemi olmasa Almanya için düşünmeden çalışmalara başlardım fakat benim aklımı dil olayı kurcalıyor. İngiltere'ye şu an gitsem çok rahat yaşayabileceğimi düşünüyorum fakat Almancamı geliştirmek konusunda endişelerim var. Bu sene yani 5. Sınıf öğrencisiyken dil çalışmaya başlasam sizce Almancamı diş hekimliği mesleğini icra edebilecek kadar geliştirebilir miyim? Her iki ülke için de sürecin gitgide daha zorlaştığı söyleniyor. Olumlu yorum yapan da çok, olumsuz yorum yapan da. Almanya'da sürecin artık çok uzun aylar hatta yıllar sürdüğü söyleniyor. Geri dönüş yapan diş hekimi sayısı da yok denecek kadar az. Bir an önce karar verip hem dil sınavlarına hem de mesleki sınavlara hazırlanmak istiyorum. Bu doğrultuda ülke önerinize, çalışma tavsiyenize, paylaşmak istediğiniz her türlü bilgiye ihtiyacım var. Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim. |
Diş Hekimleri İçin Almanya mı İngiltere mi?
Diş hekimliği kariyerinize yurtdışında devam etmeyi düşünüyorsanız, Almanya ve İngiltere popüler seçenekler olarak karşınıza çıkar. Her iki ülke de diş hekimliği mesleği için avantajlar sunsa da, aralarındaki farklılıkları göz önünde bulundurmanız gerekir.
Almanya'da Diş Hekimliği Denkliği
- Almanya'da diş hekimliği denkliği almak için, "Approbation" sınavını başarıyla geçmeniz gerekir.
- Bu sınav, Alman diş hekimliği sistemindeki bilgilerinizi test eder.
- Başarılı olmanız halinde, Almanya'da diş hekimi olarak çalışma izni alırsınız.
İngiltere'de Diş Hekimliği Denkliği
- İngiltere'de diş hekimliği denkliği için, "Overseas Registration Examination" (ORE) sınavını geçmelisiniz.
- Bu sınav, İngiliz diş hekimliği sistemindeki bilgilerinizi test eder.
- Başarılı olmanız halinde, İngiltere'de diş hekimi olarak çalışma izni alırsınız.
Hangi Ülke Sizin İçin Daha Uygun?
İngiltere veya Almanya'da diş hekimliği denkliği almayı düşünüyorsanız, aşağıdaki faktörleri değerlendirmelisiniz:
- Dil Becerileriniz: Almanya'da diş hekimliği denkliği için Almanca, İngiltere'de ise İngilizce bilmeniz gerekir.
- Kariyer Hedefleriniz: Almanya'daki diş hekimliği sistemi, devlet tarafından finanse edilirken, İngiltere'de özel sektör ağırlıklıdır.
- Yaşam Tarzı Tercihleriniz: İngiltere ve Almanya, farklı kültürler ve yaşam tarzları sunar.
- Mali Durumunuz: Diş hekimliği denkliği alma maliyetleri her iki ülkede de farklılık gösterir.
Her iki ülkenin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Kariyer hedeflerinizi ve kişisel tercihlerinizi dikkatlice değerlendirerek sizin için en uygun seçimi yapabilirsiniz.