Şimdi Ara

Diş hekimliği seçmeyi düşünenlere yardım edebilirm (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
425
Cevap
23
Favori
205.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: foramencanalis

Arkadaşlar bu işin içinde yaşayan biri olarak;(ankara'da özel bir sağlık kuruluşunda diş hekimiyim.)
    Sıfırdan başlayarak sizlere buradan bu konudaki bilgilerimi aktarayım;

Diş hekimliği eğitimi teorik ve pratik olarak birlikte yürütülür,ilk 2.5 sene çeşitli materyaller ile el maniplasyonu geliştirilir,son 2.5 senesinde direk hasta üzerinde işlem yapmaya başlarsınız.
    Çok zor ve yorucu bir eğitimden geçersiniz,tek dersten sınıfta kalır sene tekrarı yaparsınız.Alttan ders alma kavramı yoktur,her 5kişiden 1'i sene tekrarlıdır.Bırakırlar affetmezler adamı.
    Pratik eğitimi çok ağır özellikle sabır ister,yeri gelir insanüstü güç göstermeniz istenir sizden.Pratik eğitim o kadar yoğun ve yorucu bir düzeye gelirki artık teorik derslere çalışamayacak duruma gelirsiniz.Haliyle çakarsınız.
    İnanın hastalarla,asistanlarla,hocalarla uğraşmak yerine binlerce sayfa not okumayı tercih edersiniz.

Pratik sınav için çağırdığınız hasta gelmez,sene tekrarı yaparsınız.
    Protez dediğimiz damak yapacak yaşlı hasta bulamazsınız sene tekrarı yaparsınız.
    Asistanla,hocayla tartışırsınız sene tekrarı yaparsınız.
    Ayağı kırarsınız yetiştirmen gereken hastalara bakamazsın sene tekrarı yaparsınız.Elinde bir ay iş göremez raporu olmasına rağmen.

Arkadaşlarınız bursu ile,kredisi ile jean,tshirt,telefon,psp alırken;
    Diş hekimliği öğrencisi;alçı,el aletleri,model alır.

Diş hekimliği eğitimi pahalıdır,özellikle son 2 sene sırf kullanacağınız malzemelere yaklaşık 5 milyar para harcarsınız.

Mezuniyet sonrası uzmanlık eğitiminde tamamen torpil gereklidir hele ki bahsettiğiniz ortodonti bölümüne girmeniz için 1.derece akrabanız o fakültede hoca olmalıdır.Büyükşehir üniversiteleri tamamen torpil ile doktora öğrencisi alır,küçükşehirlerde şansınız daha yüksetir %5 gibi.En az 5 sene süren Doktora eğitiminde ilk 2.5 sene ücretsiz çalıştırırlar sizi.sonraki 2.5 sene aylık 2.000 tl alırsınız.7-8-9 senedir doktora yapanlar,bırakıp gidenler vardır.

Kazanç konusu tamamen kişinin kendisine kalmıştır.
    Yeni mezun diş hekimi;
    Ankara'da 1500 tl'den
    İstanbul'da 2500tl'den
    Taşra'da 3000tl'den
    Devlette 4.500 tl'den başlar kendini geliştirirse üst sınır yoktur.

Ankara'da çok sayıda diş hekimliği fakültesi ve ağız diş sağlığı merkezi olduğu için ücretler düşük.Ayrıca Ankara artık dolmuş bir şehir.

Örneğin ben 2010 mezunuyum 22 yaşındayım;okuldaki son senemi tıp merkezlerinde akşam-gece nöbetleri tutarak geçirdim.
    Ankara'da 3000 tl ile 4000tl arasında çalışıyorum.(performansıma bağlı)Yerimi öğrenci iken sağlama aldım gibi birşey oldu.
    Yeni mezun arkadaşlarım maximum 2000 tl alıyorlar büyükşehirlerde.

Devlete atama isteyip,daha sonra atandığım yerde hasta potansiyelimi oluşturup muayenehane yada klinik açmayı düşünüyorum.Atama istememdeki sebeb,atandığım küçük şehirde isim yapıp klinik açmak.Büyükşehirler dolmuş durumda çünkü.

Diş hekimleri çok genç yaşta mezun olurlar ve hayata atılırlar bence en büyük avantajı bu.Çalıştığım yerdeki diğer doktorları da biliyorum;

Dahiliyeci (50 yaşında) :8000 tl
    Çocukcu (34 yaşında): 6000tl
    Kadın doğumcu (44 yaşında) :6000tl
    Pratisyen doktor ve mesul müdürümüz(44 yaşında): 4000 tl
    Diş hekimi (22 yaşında) : 3000-4000 tl

Tıp eğitimde;
    mezuniyet sonrası eğitim daha kolaydır,tus'a girersin atanırsın,torpilin yoksa da atanırsın yeterki çalış.Maaşını da alırsın 1.375 tl ile 3000Tl arası.Sonrasında iyi de para kazanırsın diş hekimi gibi isim yapmana gerek de yoktur ama yaş olur 35.

Diş hekimliği yazın ama Gazi yazmayın,psikolojiniz bozulur

valla bu rakamlar bana inandırıcı gelmedi...
    diş hekiminin 4000 lira aldığı yerde jinekolog kesinlikle 6000 liraya çalışmaz...eğer 6000 liraya çalışıyorsa ya part time çalışıyordur ya da beceriksiz bir doktordur...
    en ucuz kürtaj bile 1000 liradan başlıyor...kaldı ki hadi diyelim 6000 lira alıyor o yerde dahiliye uzmanı 8000 lira yani daha fazla para alamaz...kadın doğum cerrahi branş olduğundan hastaneye dahiliye uzmanına göre çok daha fazla para kazandırır ve kendi de daha fazla maaş alır...

• @enrichment;
    Arkadaşım ankara'da piyasa böyle.Ayrıca kulaktan dolma bilgilerinde cerrahi bilimler temel bilimlerden fazla kazanacak diye bir şart yok,kaldı ki her yerde dahiliye hasta girişi kadın doğumu sağda bırakır.Niçin mi;
    hem hasta potansiyeli çoktur,hem ilaç yazdıran hastası çoktur,hemde ilaç raporlarını genelde dahiliyeciler yazar.

+

Burada kimin ne kadar aldığından ziyade bölüm hakkında sorular sorarsınız daha yararlı olurum sizlere.
    Benden size tavsiye;
    Sakıp Sabancı zamanında boyacılıkla başlamış işe,maaş konularına fazla takılmayın.Herkes hakettiğini alıyor merak etmeyin,ne kadar çok çalışırsan o kadar çok para kazanırsın
  • quote:

@enrichment;
    Arkadaşım ankara'da piyasa böyle.Ayrıca kulaktan dolma bilgilerinde cerrahi bilimler temel bilimlerden fazla kazanacak diye bir şart yok,kaldı ki her yerde dahiliye hasta girişi kadın doğumu sağda bırakır.Niçin mi;
    hem hasta potansiyeli çoktur,hem ilaç yazdıran hastası çoktur,hemde ilaç raporlarını genelde dahiliyeciler yazar.

+

Burada kimin ne kadar aldığından ziyade bölüm hakkında sorular sorarsınız daha yararlı olurum sizlere.
    Benden size tavsiye;
    Sakıp Sabancı zamanında boyacılıkla başlamış işe,maaş konularına fazla takılmayın.Herkes hakettiğini alıyor merak etmeyin,ne kadar çok çalışırsan o kadar çok para kazanırsın

arkadaşım sana bir sorum var ben ortodontistlerin ortalama maaşlarını merak ediyorum. bir de ortodonti için herkes çok yüksek torpil lazım diyor ama sanırım bu sadece devlet üniversiteleri için geçerli dimi özel üniversitelerde yapmak istersek böyle bir soru yok??

• quote:

Orijinalden alıntı: Mono87

quote:

@enrichment;

+

Benden size tavsiye;

arkadaşım sana bir sorum var ben ortodontistlerin ortalama maaşlarını merak ediyorum. bir de ortodonti için herkes çok yüksek torpil lazım diyor ama sanırım bu sadece devlet üniversiteleri için geçerli dimi özel üniversitelerde yapmak istersek böyle bir soru yok??

Ortodontistler türkiyenin hiçbir yerinde 5000'tl'den az almazlar,en az 5000 tl cebindedir.Üst sınırı yoktur.
    Özel olsun devlet olsun çok yüksek torpilin yoksa giremezsin

• allah allah özel üniversitede parayı bastırınca girilebilir diye düşünüyordum?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mono87

allah allah özel üniversitede parayı bastırınca girilebilir diye düşünüyordum?

şu an özel üniversitelerde diş hekimliği doktora eğitimini veren;
    Başkent ve Yeditepe Üniversiteleri var.
    Diğer bölümlerden ziyade özellikle ortodonti bölümüne girebilmen için çok yüksek torpile ihtiyacın var,Para sonuçta özel'de diş hekimliği okuyan herkeste var.bir kıstas değil yani para.Hem o kadarda yüksek bir ücret yok,Dİş hekimliği eğitiminden daha ucuz doktora eğitimleri.
    Başkent üniversitesi için ;4 sene boyunca 30.000 tl'ye mâl oluyor.Torpilim olsa parayı bir şekilde bulur okurum ortodonti.
    Zaten peşin alınmıyor ücret,aldığın derslerin ücretini yatırıyorsun.Kısmi kısmi ödeme yapıyorsun yani.

• yukarı
  • yukarı tekrardan
  • ben adı lazım değil bir devlet üniversitesinde okuyorum daha ilk senem ve yeni başladım prof. adamların torunları bizim okulda 3 kişiler. şerefsizler bilerek gelmiş başka yerlerde tutarken(daha yüksek yerler) yazmamış direk 1. tercihden gelmişler adamaların sınıf geçme gibi bir derdi yok. Bunlar daha sonra uzmanlığa kabul edilecek kişiler kimse kimseyi kandırmasın adam öz oğlu dururken benimi alıcak uzmanlığa.Durumlar böyle 1.dereceden akrabaların dersine giriyorlar ve sınıf geçme gibi dert yok uzmanlık garanti bu işler torpil işleri burda bunu durdurabilecek tek şey dekanın 1.derece akrabasının uzmanlık istemesi olurki dekanın 1.derece akrabası bildiğim kadarıyla fakültede yok lütfen bu postu bana 5 yıl sonra hatırlatında uzmanlığı kazananları söyleyeyim.

Eğer diş Hekimliği yazmayı düşünenler vardıysalar sakın İstanbul ankara izmir gibi büyük şehirleri yazmak gibi bir gerizekalılık yapmasınlar oralarda eğitim daha ağır gidin malatya(inönü) yazın 1 tane model var o da sadece hocada yani ödev yaparken dişe benzetmek geçmek için yeterli eğer yanlış bilgilendirilmediysem (2. bir ağızdan bilgilendirildim bu konuda yanlışta olabilir.)

• bu konu hakkında adam akıllı bilgisi olan bir adam yok mu forumda yav ... kafam çok karışık herkes farklı bişey diyor. biri görüyomusun heryerde diş muaynaneleri var çok para kazanıyorlar, bir dolguyu şu kadara yapıyorlar diyor , kimisi artık hepsi muaynanelerini kapatıp devlete geçiyorlar , geleceği hiç iyi değil diyor hangisine inanayım bilemiyorum.
  • en iyisi tıp yaz
  • Şimdi burada bir gerçek söyleyecem herkesin ağzı açık kalacak

İran'ın Nufusu 70.000.000 onlardada bizim öss gibi sınav var
    Tıpa girmek için ilk 1500
    diş hekimliği için ise ilk 500 e girmek gerekiyor

Azerbaycan gene diş hekimliği tıptan önce

Mesela bizim üniversitede yabancı uyruklu adamlar var adamlar isterse cerrahpaşa tıpa kayıt yaptırabilirlerdi ama onun yerine istanbul dışında diş hekimliği tercih ettiler

Bir çok ülkede Diş hekimliği Tıptan önce gelmektedir bir tek Türkiyede diş hekimliği tıptan geride.

Ha şimdi diyeceksiniz sen diş hekimliği okuduğun için bunları söylüyorsun hayır ilk başta bende inanmadım ama araştırınca doğru olduklarını gördüm inanmayan varsa araştırsın.

Bu arada diş hekimliği okumak zor helede el becerin yoksa işkence gibi bence tercih döneminden önce alın bir kalıp sabun ve gidin bir diş deposuna spatül alın sabundan ev yapın bakalım ne kadar yapabiliyorsunuz ona göre tercih edin bazı arkadaşlarımız daha şimdiden okulu bırakıp döndü ve bu senenin sınavında bir şey yapamayacaklarıda belli 2 senelerine mal oldu.

• quote:

Orijinalden alıntı: dusau
    Şimdi burada bir gerçek söyleyecem herkesin ağzı açık kalacak

İran'ın Nufusu 70.000.000 onlardada bizim öss gibi sınav var
    Tıpa girmek için ilk 1500
    diş hekimliği için ise ilk 500 e girmek gerekiyor

Azerbaycan gene diş hekimliği tıptan önce

Mesela bizim üniversitede yabancı uyruklu adamlar var adamlar isterse cerrahpaşa tıpa kayıt yaptırabilirlerdi ama onun yerine istanbul dışında diş hekimliği tercih ettiler

Bir çok ülkede Diş hekimliği Tıptan önce gelmektedir bir tek Türkiyede diş hekimliği tıptan geride.

Ha şimdi diyeceksiniz sen diş hekimliği okuduğun için bunları söylüyorsun hayır ilk başta bende inanmadım ama araştırınca doğru olduklarını gördüm inanmayan varsa araştırsın.

Bu arada diş hekimliği okumak zor helede el becerin yoksa işkence gibi bence tercih döneminden önce alın bir kalıp sabun ve gidin bir diş deposuna spatül alın sabundan ev yapın bakalım ne kadar yapabiliyorsunuz ona göre tercih edin bazı arkadaşlarımız daha şimdiden okulu bırakıp döndü ve bu senenin sınavında bir şey yapamayacaklarıda belli 2 senelerine mal oldu.

Sagol kardeş bilgilendirdiğin için. Diger ülkelerde daha iyi diyosun, sence Türkiyede mesleğin geleceği nasıl?

• mesleğin geleceği hakkında yeteri kadar bilgim yok

-iran ve azerbaycanlı insanlar etrafımda olduğu için dedim(aynı yurtta kalıyoruz) ayrıca azerbaycan bizimle aynı düzeyde sayılabilir (adamlar doğal gaz zengini baküye bakın bi), İranda en azından Türkiye gibi değil kendi başına karar alabiliyor nükleer çalışmalar yapabiliyor
  • quote:

mesleğin geleceği hakkında yeteri kadar bilgim yok

-iran ve azerbaycanlı insanlar etrafımda olduğu için dedim(aynı yurtta kalıyoruz) ayrıca azerbaycan bizimle aynı düzeyde sayılabilir (adamlar doğal gaz zengini baküye bakın bi), İranda en azından Türkiye gibi değil kendi başına karar alabiliyor nükleer çalışmalar yapabiliyor

azerbeycan bizim topugumuzun kenarindan gececek bir ulke olamaz, biraz arastirmani oneririm.Bu yuksek puan olaylarina takilmayin hata edersiniz, bundan 12 sene once itu tekstil cerrahpasa tiptan ondeydi, ege elektronikte ege tibbin onundeydi.Benim girdigim senede odtu fizik, kocaeli makinenin cok onundeydi, simdi kocaeli makinenin yanina yaklasamaz.Bu isler oyle puanla filan olmaz, ustelik verdiginiz orneklerde iran, azerbeycan gibi ulkeler.Iranda dise girmek icin ilk 500 de olmak gerekiyor tibba girmek icinse ilk 1500 demissin.Sanirim yorgun kafayla bunu soyledin.Bu ilk 1500 un icinde hic muhendislik ekonomistlik tercih edenler olmasin.Ilk 500 un icinde hic tip da secen olmasin.Gene iran gibi nufusu 75 milyonu gecen bir ulke icin 500 dis hekimi, geri kalan hepsi tibba girse 1000 doktor, iranin ihtiyacinin 5 te birini dahi karsilamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: ata1606

quote:

mesleğin geleceği hakkında yeteri kadar bilgim yok

azerbeycan bizim topugumuzun kenarindan gececek bir ulke olamaz, biraz arastirmani oneririm.Bu yuksek puan olaylarina takilmayin hata edersiniz, bundan 12 sene once itu tekstil cerrahpasa tiptan ondeydi, ege elektronikte ege tibbin onundeydi.Benim girdigim senede odtu fizik, kocaeli makinenin cok onundeydi, simdi kocaeli makinenin yanina yaklasamaz.Bu isler oyle puanla filan olmaz, ustelik verdiginiz orneklerde iran, azerbeycan gibi ulkeler.Iranda dise girmek icin ilk 500 de olmak gerekiyor tibba girmek icinse ilk 1500 demissin.Sanirim yorgun kafayla bunu soyledin.Bu ilk 1500 un icinde hic muhendislik ekonomistlik tercih edenler olmasin.Ilk 500 un icinde hic tip da secen olmasin.Gene iran gibi nufusu 75 milyonu gecen bir ulke icin 500 dis hekimi, geri kalan hepsi tibba girse 1000 doktor, iranin ihtiyacinin 5 te birini dahi karsilamaz.

Arkadaşım Türkiyenin neresinde oturuyorsun bilemem ama varoşları doğuyu felan görmediğin kesin azerbaycan dediğin yer yüz ölçümü olarak konyadan küçük nufus olarak istanbuldan az. Ve adamlar Dünyanın doğalgazını satıyor. Ordu olarak felan bir şey diyemem ama burda biz üniversite okurken o kadar çok masraf yapıyoruz Azerbaycanda Üniversite okuyana üstüne para veriyorlar(bizde harçlar vs). Google a bakü yaz bakalım karşına ne geliyor bizim şehirlerimizden kaçtanesi öyle ?

İrandaki eğitim sistemi bizden değişik onlar daha lisede ayrılıyor Matematik fizik biyoloji vs. olarak e doğal olarakta o dediğin mühendisliklerin puan türü tıptan farklı ama o 500'le 1500 ü bana iranlı arkadaşlarım söyledi.Adamların yalan söylemek için sebebi yok

• ben sana olayi matematiksel olarak izah ettim, irana 500 disci 1000 tane de tipci yetmez.Senin arkadaslarin abartmis, senelik 500 dis hekimiyle 75 milyonluk iranin 5 te birinin ihtiyacini goremezsin.
    Azerbeycan ister inan ister inanma egitim olarak da ekonomi olarak da her yonden turkiyeden birkac kat dusuk bir ulkedir, petrol cikmasi halki zengindir sonucuna goturmez, baku ise azerbyecanda bir sehirdir, ev kiralari yuksektir maaslar dusuktur.Petrol parasi halkin cebine gitmez.Ayrica turkiyede verilen harclar egitim anlaminda para degildir, 1 senede verdigin harci mezun olduktan sonra 2 haftada cikartirsin cogu bolumde daha kisa surede.
    Burda azerbeycan bulgaristan ukrayna gibi ulkelerin reklami cok yapiliyor yok boyle iyilermis boyle zenginlermis, bunlar uydurmadir, ben yillarca bu milletlerle birlikte bulundum, bizden cok eksikleri var ama fazlalari yok.
  • quote:

ben sana olayi matematiksel olarak izah ettim, irana 500 disci 1000 tane de tipci yetmez.Senin arkadaslarin abartmis, senelik 500 dis hekimiyle 75 milyonluk iranin 5 te birinin ihtiyacini goremezsin.
    Azerbeycan ister inan ister inanma egitim olarak da ekonomi olarak da her yonden turkiyeden birkac kat dusuk bir ulkedir, petrol cikmasi halki zengindir sonucuna goturmez, baku ise azerbyecanda bir sehirdir, ev kiralari yuksektir maaslar dusuktur.Petrol parasi halkin cebine gitmez.Ayrica turkiyede verilen harclar egitim anlaminda para degildir, 1 senede verdigin harci mezun olduktan sonra 2 haftada cikartirsin cogu bolumde daha kisa surede.
    Burda azerbeycan bulgaristan ukrayna gibi ulkelerin reklami cok yapiliyor yok boyle iyilermis boyle zenginlermis, bunlar uydurmadir, ben yillarca bu milletlerle birlikte bulundum, bizden cok eksikleri var ama fazlalari yok.

iranda sınavla gireceksen böyle ister inan ister inanma ama ek kontenjanlar var yani senin baban yüksek rütbeli memur bürokrat felansa bu kontenjanlardan yararlanabilirsin.Kısacası torpille girilen ek kontenjanlar var.

Bakü azerbaycanda bir şehirde azerbaycan ne kadarlık bir ülkeki yüz ölçümü 90.000 km^2 bile değil
    Kişi başına düşen milli gelir azerbaycan 10.400 $
    Kişi başına düşen mili gelir Türkiye 11.400$
    ki azerbaycanda türkiye kadar yüksek vergiler yoktur 20.000 tl lik aracın 9.000tl si vergi değildir benzinin litresi 4tl değildir yani paranın alım gücü daha yüksektir
    kısacası azerbaycan bizden üstün olmasada bizimle aman aman bir farklılıkları yoktur.2004 ten sonra azerbaycan büyük gelişmeler gösterdi.

• quote:

quote:

ben sana olayi matematiksel olarak izah ettim, irana 500 disci 1000 tane de tipci yetmez.Senin arkadaslarin abartmis, senelik 500 dis hekimiyle 75 milyonluk iranin 5 te birinin ihtiyacini goremezsin.

iranda sınavla gireceksen böyle ister inan ister inanma ama ek kontenjanlar var yani senin baban yüksek rütbeli memur bürokrat felansa bu kontenjanlardan yararlanabilirsin.Kısacası torpille girilen ek kontenjanlar var.

Bakü azerbaycanda bir şehirde azerbaycan ne kadarlık bir ülkeki yüz ölçümü 90.000 km^2 bile değil
    Kişi başına düşen milli gelir azerbaycan 10.400 $
    Kişi başına düşen mili gelir Türkiye 11.400$
    ki azerbaycanda türkiye kadar yüksek vergiler yoktur 20.000 tl lik aracın 9.000tl si vergi değildir benzinin litresi 4tl değildir yani paranın alım gücü daha yüksektir
    kısacası azerbaycan bizden üstün olmasada bizimle aman aman bir farklılıkları yoktur.2004 ten sonra azerbaycan büyük gelişmeler gösterdi.

sen o milli gelirlere bakma onlar hava civa, alinan maasa bak, azerbeycanda bir doktor, muhendis, ogretmen ne aliyor turkiyede ne aliyor?

• geçler siz siz olun mühendislik yazmayın...bu sene itü makinaya girdim.. ege cerrahpaşa diş oluyodu.. köpek gibi pişmanım beyler..yol yakınken tekrar hazırlanmayı bile düşünüyorum.. mühendis ol... yüksek lisans yap....yurt dışına çık....1 yetmiyo ikinci yabancı dili ögren... 1500 lirayla işe başla olcak şeymi aq adamlar devlette min 1750-2000 le giiryolar..özel desen paranın bi tarafına koyuyolar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _tanten_ -- 3 Ocak 2011; 20:40:21 >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.