Şimdi Ara

Dizüstü bilgisayarlarda full hd ekran çözünürlüğünün önemi nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
9.308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir kaç ay sonra dizüstü bilgisayar almayı düşünüyorum. Ara sıra piyasadaki modelleri inceliyorum. En çok takıldığım husus ekran çözünürlüğü. Çoğunun ekran çözünürlüğü 1366x768 piksel. Nadiren de olsa 1920x1080 çözünürlükte olanlar var. 1366X768 çözünürlüklü olandan alsam çok şey mi kaybederim. Kısacası bu iki farklı çözünürlüğün artıları ve eksileri nelerdir?

• fhd çözünürlülük netlik açısından iyidir ilerde çıkacak olan fhd formatında görüntüler için film video vs çok iyi olur çünkü hd ekranda yani 1366x768'de tam verim alamayacaksınız ama hd videoları her iki ekrandada aynı kaliteyle seyredersiniz kısacası multi medya için ileriye dönük güzel bir seçenek oyun düşünürseniz güçlü kartlı bilgisayarlar almanız gerekir mesela belki araştırmışsınızdır gt555m kartlı pc lerde fhd ekran kullanan markalar var asus,msi gibi bu kartla ağır oyunlarda fhd çözünürlülükte verim alamazsınız hd çözünürlülüğe çekmeniz gerekir.onun için daha güçlü kartlı mesela nvidia'da gtx560 üstü kartlar amd'de 6900 serisi kartlar gerekir.
  • Açıklama için teşekkür ederim.
    Kısacası şöyle diyebilir miyiz; full hd ekran her şartta daha avantajlıdır.

Şöyle bir durum var; Autocad vb. programlarda full hd çözünürlüğün bir dezavantajı olur mu? İkonların çok küçük görünmesi gibi vb. Gerçi bu durumlarda ekran çözünürlüğünün düşürülmesi çözüm olabilir. Çözünürlüğün düşürülmesi denince aklıma başka bir şey geldi. Masaüstü bilgisayarımda 23'' LCD monitör kullanıyorum. Mönitörün çözünürlüğünü full hd' den daha düşük bir çözünürlüğe ayarladığımda görüntünün netliği bozuluyor; yazılar, ikonlar soluklaşıyor. Dizüstü bilgisayarlarda da böyle bir durum var mıdır?
  • quote:

Orijinalden alıntı: akay635

Açıklama için teşekkür ederim.

Şöyle bir durum var; Autocad vb. programlarda full hd çözünürlüğün bir dezavantajı olur mu? İkonların çok küçük görünmesi gibi vb. Gerçi bu durumlarda ekran çözünürlüğünün düşürülmesi çözüm olabilir. Çözünürlüğün düşürülmesi denince aklıma başka bir şey geldi. Masaüstü bilgisayarımda 23'' LCD monitör kullanıyorum. Mönitörün çözünürlüğünü full hd' den daha düşük bir çözünürlüğe ayarladığımda görüntünün netliği bozuluyor; yazılar, ikonlar soluklaşıyor. Dizüstü bilgisayarlarda da böyle bir durum var mıdır?

bunu ben de merak ediyordum çünkü şu an kullandığım laptop da max çözünürlük altındaki değerlerde bozuluyor. fakat bu akşam teknosa'da Asus N55SF fh modelinde çeşitli çözünürlük değerlerini denedim. hiçbir bozulma olmadı. bu ekran kartı birçok modelde kullanılıyor. onlarda da muhtemelen bir sorun olmayacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Li_on

quote:

Orijinalden alıntı: akay635

Açıklama için teşekkür ederim.

bunu ben de merak ediyordum çünkü şu an kullandığım laptop da max çözünürlük altındaki değerlerde bozuluyor. fakat bu akşam teknosa'da Asus N55SF fh modelinde çeşitli çözünürlük değerlerini denedim. hiçbir bozulma olmadı. bu ekran kartı birçok modelde kullanılıyor. onlarda da muhtemelen bir sorun olmayacaktır.

eğer çözünürlülüğü masaüstünde veya nette gezinirken düşürürseniz dediğiniz görüntü bozulması gerçekleşir ama oyunda bunu hissetmezsiniz mesela 15'' bir fhd ekranda oyundan dolayı çözünürlülüğü 1366x768'e düşürmek zorunda kaldınız ciddi manada görüntü kaybı yaşamazsınız.ekran büyüdükçe göze batar bu durum mesela aynı işlemi tv ekranında yada 22'' bilgisayar mönütöründe denerseniz ozaman oyunda dahi olsa görüntü kaybı yaşarsınız.bunu şöyle düşünün 6mp bir fotoğrafla 10mp fotoğrafı 10x15 bir kağıda aktarın aradaki farkı anlamazsınız ama o resimleri büyütün duvar resmi yapın pikseli yüksek olanın netliği daha iyi olacaktır aynı durum mönitörler içinde geçerlidir 1366x768 çözünürlülük geniş ekranda piksel aralıklarını genişleteceği için görüntü soluklaşır ama fhd ekranda piksel fazla olduğu için bu göze batmaz bilmem yeterli açıklama oldumu.

• Konuyu tam da buradan hortlatayım dedim.

Yaklaşık bir aydır yeni bir bilgisayar alma derdi ile uğraşıyorum. Uzun zamandır piyasaya bakmadığımdan ani bilgisayar lazım olduğunda baktım ki FullHD bilgisayarlar sarmış piyasayı neredeyse FHD olmayan bilgisayar yok, neyse ben de muhteşem görüntülü bir HP bilgisayar alarak kervana katıldım ve şok oldum.

Meğer ne çok derdi varmı. Hele ki benim gibi Photoshop ile resim, illüstrasyon, fotoğraf ile uğraşan biri için görüntü olmaz ise olmazdır.

Peki nedir bu FULL HD bilgisayarların derdi. Birincisi panel. Full HD bilgisayarların panelleri daha net ve daha parlak renklere sahip. Siyahları daha siyah renkler daha bir renkli. Bu orijinal renkleri görmenizi engelleyen büyük bir handikap ve bunu düzeltmek neredeyse çok zor.

İkincisi ise Photoshop gibi programların ikonları o kadar ufalıyor ki çalışırken bunları görmenize imkan yok. Sizin gözleriniz artık mahvolma safhasına geliyor, o kadar illet bi durum.

Üçüncüsü oyunların performanslarını hatırı sayılır bir şekilde düşürüyor. 1336 çözünürlükte bir oyun full ayarlar ile oynanırken full hd olarak ayarlandığında bilgisayarınızın bütün performansını emiyor ve bir hayli sağlam bir bilgisayara ihtaç duymanıza neden oluyor.

Peki ama o zaman Full HD bir ekran ne işe yarıyor? Bu kadar büyük çözünürlükteki bir resmi 15 inç ekranda görseniz ne olur görmeseniz ne olur?

kısacası sadece satış amaçlı uydurulmuş bir laf, olmaz ise olmaz, aman geleceği yatırım diyenlere inanmayın, full hd bir bilgisayar kahırdan başka bir şey getirmiyor, para tuzağı, ne yazık ki piyasadaki yeni nesil bilgisayarların tamamı neredeyse full hd olduğu için photoshop veya görsel sanat ile uğraşan veya görselliğe titiz önem verenlerin günümüz bilgisayar dünyasında kendilerine bir bilgisayar alması mümkün değil. Sırf iş için Appla alsanız bile oyun için bile full hd tamamen gereksiz ve renkleri de bozduğu için tamamen gaf üzerine kurulu büyük bir bug benim için.

Uzak durun yada bütün bunları çözen bir yazılım gelir ise belki o zaman gidin bir bilgisayar alın.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.