Şimdi Ara

Doğal sarı ile Karışım sarı? Optikten anlayan lütfen bilgilendirsin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
8.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlarla optik üzerine çok sıkı bir tartışmaya girdik ve fena derecede kafam karıştıBilgisi olan lütfen yardım etsin!

Optikte iki tip sarı var. Birincisi yeşil ve kırmızının karışımı sarı birde tek renk sarı. Şimdi elimizdeki sarı zemine kırmızı ile bakarsak kırmızı yeil ile bakarsak yeşil görüyorsak doğal sarı ile siyah mı görürüz? Ya da sarı bir filitreden kırmızı ve yeişl ışık geçiyorsa doğal sarı geçer mi? Yada gözümüzdeki hücreler gelen ışığın tek renkli sarı mı karışım sarı mı olduğunu nasıl ayırt eder? .

• quote:

Orjinalden alıntı: cputezcan

Arkadaşlarla optik üzerine çok sıkı bir tartışmaya girdik ve fena derecede kafam karıştıBilgisi olan lütfen yardım etsin!

Optikte iki tip sarı var. Birincisi yeşil ve kırmızının karışımı sarı birde tek renk sarı. Şimdi elimizdeki sarı zemine kırmızı ile bakarsak kırmızı yeil ile bakarsak yeşil görüyorsak doğal sarı ile siyah mı görürüz? Ya da sarı bir filitreden kırmızı ve yeişl ışık geçiyorsa doğal sarı geçer mi? Yada gözümüzdeki hücreler gelen ışığın tek renkli sarı mı karışım sarı mı olduğunu nasıl ayırt eder? .

Dostum kusura bakma ama bu anlatımına Einstein bile yardım edemez..

Daha açık anlatmayı denesen..

• labaratuvarlarda yapılan sarı,kırmızı+yeşildir...bu sarıya;kırmızı tutarsak kırmızı,yeşil tutarsak yeşil görülür...ancak doğal sarı da prizmada beyazın ayrıldığı sarıdır ve,ne kırmızı ne yeşil filtreden geçer..kırmızı ve yeşil ışıkta siyah görünür..ancak kendi rengi,beyazı ve komşu rengini yansıtır..
  • quote:

Orjinalden alıntı: cputezcan

Arkadaşlarla optik üzerine çok sıkı bir tartışmaya girdik ve fena derecede kafam karıştıBilgisi olan lütfen yardım etsin!

Aslında karşılaştığım en ilginç sorulardan biri... Ancak dalga mekaniğini biraz kavrayınca hiç de zor değil...

"orjinal" Sarı renk dediğimiz haliyle ışığın belirli bir dalga boyudur ve tabiatta yayılışı şu şekildedir:

/>

Aynı hızda ancak farklı dalga boyunda ve farklı frekansta sinüs dalgaların toplamı yani süperpozisyonu ise aşağıdaki şekildeki gibidir:

/>

(düzeltme: site resmi pek yayınlama yanlısı değil galiba ben burada alternatif bir link vereyim:http://img341.imageshack.us/my.php?image=super4td6.gif )

Gözümüz iki şekil arasındaki farkı algılayamamakta. Yani ikisini de aynı kabul etmekte. Ama tabii ki işin içine filtreler girince durum değişiyor.

Bildiğiniz gibi gökkuşağının yedi rengi var. Bu yedi renkten her hangi birinden filtre bir yakın komşuluğundaki rengi geçirir: Örnek Mavinin komşuları mor ve yeşildir. O halde mavi filtre moru ve yeşili geçirir. Ama yine mavi görünür. Ancak burada renkleri oluşturan ışığın tek bir dalgadan oluştuğunu kabul ediyoruz. Peki ışık farklı dalgalardan oluşursa ne olur derseniz (mesela mavi ve kırmızının karışımları) mavi filtreden geçerken içeriğindeki mavi ışıma geçecek kırmızı ışıma soğurulacaktır. Keza sarı "orjinal sarı" ışık kırmızı filtreden geçemez ama yeşil ve kırmızının karışımı olan sarı ışıktan kırmızı ışık geçebilir.

Peki göz renkleri nasıl görür? Gözde ekranların üçrengi birleştirerek renkleri oluşturması gibi renkleri üçe bölerek algılar. Temel olarak gözlerdeki koni hücreleri 3 rengi algılar: mavi kırmızı yeşil. ışık da bu hücrelerin uyarılması ölçüsünde beynimizde renk olarak algılanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doans1 -- 3 Ocak 2008; 20:44:25 >

• doğalla karışım zaten aynı değilmidir.
  • doans1 arkadaşım çok sağol sarı renkle aydınlandık

bilmedim birşeyler öğrendim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.