Şimdi Ara

doğalgaz mı klima mı ? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
18.029
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ben makine mühendisiyim, bu konuda bir yorumumum ve yaptığım bir uygulamayı paylaşmak isterim. Klimalar esasında ısı pompalarıdır ve yazın iç ortamdan aldıkları ısıyı dış ortama pompalarken kışın da dış ortamdan aldıkları ısıyı iç ortama pompalayabilirler. Bu konu biraz kafa karıştırsa da bu böyledir. Makineler kompresörlerini çalıştırarak burada harcadıkları enerjiden fazlasını transfer edebilirler. Bu konuda etkinlik katsayısı (COP) deyimi bir makinenin birim enerji kullanımına karşılık ne kadar enerji transfer ettiğini gösterir. Bu bazen absorpsiyon tipi ısı pompalarında 0,5 değerlerine kadar düşebilir. Ancak ürünlerin üzerinde yazan COP değerleri genellikle 0-35 derece için söylenir ki bu teknik bilgi ticaret uğruna katledilebilir. Esasında COP anlık olarak değişen bir faktördür ve buna etki eden bazı sabit değerler (örn. gaz özellikleri, makine verimleri, boru boyutları ve makinelerin havalanma imkanları) ve ortam sıcaklıkları, yük gibi değişken değerlere göre hesaplanabilir. Ama bunun yerine yalnızca bilimsel çalışmalarda bulunan (üreticiler teknik veri paylaşmayı pek sevmiyorlar) COP tabloları ile yaklaşık tahminler yapılabilmekte. Buna göre örneğin dış ortamın 15 C olduğu bir anda içeriyi 25 C sıcaklığa ayarladığınız bir makine COP değeri rahatlıkla 6 seviyesine ulaşmakta. Şu anda gaz fiyatı kWsa için 67 kr ve elektirk fiyatı 300 kr. Bu demek oluyor ki eğer COP değeriniz o anda 4'ten fazlaysa klima ile mutlaka daha az fatura ödeyeceksiniz. Benim inancım (çünkü bu konuda net veri bulamıyorum) hava sıcaklığı 10 C'nin üzerinde olduğu tüm sıcaklıklarda COP 4'ten fazladır ancak bazı yerlerde 5 C'ye kadar klimaların verimli olabileceği yazmakta. Ha bu arada daha soğukta kullanırsanız bir miktar gazdan pahalıya gelebilir.

Kendi yaptığım uygulamadan bahsetmek gerekirse benim evimin girişine yerleştirdiğim 18000 BTU iç ünite ile yazın bütün evi soğutmayı başardım ve en fazla 600 TL elektrik tüketim artışı gördüm. Bu veriden yola çıkarak bazı aylar 400 m3 gaz yaktığım evimi klima ile ısıtmaya karar verdim. Şimdilik gündüzleri hava sıcaklığı 10 C'nin üstündeyse kombi ayarını düşürüp klimayı arttırıyorum, böylece bu süreçte kombi hiç devreye girmiyor, yalnız gece fazla soğuyorsa (hava tahminine de bakarak) kombinin termostat ayarını yükseltiyorum ancak klima biraz daha düşük sıcaklıkta yine çalışmaya devam ediyor ki böylece gece boyunca kompresör çalıştırmıyor. Bu hibrit kullanımımın faydalı olacağı kanaatindeyim çünkü dışarısı çoğunlukla 10 C altına düşmüyor. Bu arada Bursa'da yaşıyorum ve bu gibi yerlerde hibrit kullanım dışı seçeneklerin randıman vereceğini düşünmüyorum. Çünkü kışın bazen sıcaklık sıfırın altında seyredebiliyor ve bu klimalar her ne kadar 18000 BTU yazsa da hava soğudukça bu kapasiteleri daha aşağıya düşebilmekte. O yüzden bir kombiniz olmasında fayda var.

Bir diğer konu da bu melezleme fikrinden yola çıkarak bir makine tasarımı yapmaya başladım. Sabırla çalışmaya devam edersem önümüzdeki yıllarda ürünü sizlerle paylaşabileceğim.

Gökhan Kapıcı, Mak. Müh., Tabip

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gratic -- 15 Kasım 2024; 14:47:1 >

• Gazın fiyatı çok ucuz Türkiye de çünkü devlet vergiler/dış borç ile subvanse ediyor. Yani devlet ödüyor çoğunu.

Ama bu kış sert geçer Şimşek olabildiğincr elektrik ve gaz yani enerji subvanseleri kısmak istiyor.

O zaman farklı olur konu açılalı 12 yıl olmuş.

Klima ısıtırken kurutuyor nem yapma çözümü bulmak şart

Apartman değilde Villa ise ve orda yaşıyorsanız ben gaz kombi + odun şöminesi döküm veya sac ama çift yakma özellikli alın derim.

Yazlık Villa gibi ise kışın arada gidiyorsan klima + soba/şömine

Gece sobayı yakamazsın. Aktif ateş başında insan olmadan yapılmamalı bina içinde.

Cam patlar bişey olur neyse.

Klima markadan modele çok değişiyor ısıtma gerçek gücü. Ben şuan klima ile ısınıyorum üst kat 1000tl gaz parası öderken bana ayda 250tl ek elektrik parası fln geliyor. Klimayı da ev sahibi takmış... Yani bedava diyebilirim ısıtma öyle hesap yapınca

Birde şu var işte. Evde sürekli insan var mı? Kombi de timer kurma yok Max termostat (varsa da ben bilmiyorum düzeltin lütfen). Klimada timer ve sleep çok kullanıyorum evde yokken..

Inverter ve mitsubishi marka ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknoCat -- 18 Kasım 2024; 14:13:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.