Şimdi Ara

Doğru Teleskop Seçimi (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
300
Cevap
45
Favori
170.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yeni başlayan birisi için 1000 liralık bir teleskop yeterli olur mu ? Satürn'ün halkasına kadar görebilir miyim ( uzakta olsa ).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi G--MAN -- 21 Nisan 2015; 9:54:27 >
  • ibrambey İ kullanıcısına yanıt
    Hocam nedir durum memnun musunuz ? Gökyüzü gözlemi yaptınız mı ?
  • Merhabalar
    Gökyüzü için sizce 203-800 gibi bir teleskop yeterli olmaz mı?Gök yüzü fotoğrafı için 76-700 üstü tavsiye ediyoruz genelde. Ama burada önemli olan tripod ağırlığı ve titremeyi engellemesi önemlidir değil mi?Son olarak optik piyasasının %99 u Çin veya uzak doğudur.Bugün Pentax,Bresser dürbünler bile orada üretiliyor, önemli olan optik kalitesidir.Bilgi verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
  • merhabalar

gökyüzüne her zaman merakım olmuştu, yakın zamanda doğum günü hediyesi olarak gelince kısıtlı tecrübelerimi paylaşayım istedim.

her şeyden önce arkadaşlar maymun iştahlıysanız gidin 100-200 liraya birşey alın geçin. çünkü bu merak biraz pahalıya mal oluyor. önce gerçekten istiyor musunuz karar vermek lazım. sonra 4bin lira harcayıp 2 ay sonra bir kenara atmak acı bir şey. size acıdığımdan değil teleskopa acıdığımdan söylüyorum:)) yıldızlara bakmak istiyor o..

teleskop için ne kadar fazla para harcarsanız o kadar verim alacağınızı bilmekte fayda var. 300 liraya aldığınız teleskopla 800 liraya 1400 liraya ve 2000 liraya alacağınız teleskoplar aradaki fiyat farkını hak edecek kadar farklıdır.

bu işe merak salan her insan önce daha güçlü bir teleskop almanın hayalini kurar sonra da teleskopu evde koyacak yer arar. o nedenle abartmayın,gerçi zaten bütçeniz yetmeyecek, alırken boyutlarına bakın mutlaka. mesela benim 76mm var, 2sene sonra 134e çıkarmayı düşünüyorum...şimdiden....:) oysa 76mm bile evde baya yer kaplıyo.

şimdi gelelim alacak arkadaşlara bazı önerilerde bulunmaya...
    benim teleskopum celestron.arkadaşlar celestron iyi marka, eski ve köklüdür, netliğinden memnununm ve benzer odak açıklığına sahip teleskoplara göre gayet iyi.

teleskop alacak arkadaşlar önce aynalı mı mercekli mi alacaklar ona karar verecek. mercekliler daha pahalı olduğundan bir de üstüne renk yanlışlıklarına sebebiyet verdiklerinden ve bu hatayı düzeltmek için alınacak ekipmanlar da para demek olacağından aynalı tercih ettim ve yazacağım bilgiler aynalılar için geçerli olacak. ama google a yazın araştırın, kendi kararınızı verin. bir de aynalı mercekli karması olanlar var.

öncelikle teleskop seçerken optik açıklığına bakacaksınız. bu aynanın çapı oluyor. bendeki optik açıklık 76mm ki az sayılır. celestron 134mm açıklığı olanı alın 5 inçten biraz fazladır açık bir gecede karanlık bir yerde derin uzay cisimlerine bakabilirsiniz. ben satürnü bulduğumda tanıyorum mesela. şehir merkezindeyim üstelik. 135i düşünemiyorum:)) hafta sonu açık bir havada ay küçükken ve şehirden uzakta gözlem yapacağım, ilgilenen olursa sonuçlarını yazarım.

1000 kat büyütüyor v. s. gibi ilanlara aldanmayınız, teleskopunuzun ne kadar büyütme yapabildiği şöyle hesaplanıyor: teleskopumuzun açıklığını (aparture) cm ye çevirip 20 ile çarpın. bu teorik büyütme gücümüzdür. benim teleskopum 76mm yani 7,6x20= 152 kap büyütme yapıyor. bu demektir ki göz merceği kullanarak daha fazla büyütürseniz netlik kaybolur. odak uzaklığım 700mm/152maksimum büyütmem=4.6 bundan daha küçük mm bir mercek kullanmamalıyım, en fazla 5 ya da 6mm almalıyım bu benim teleskopumdan alabileceğim maksimum verim olur. şu an 5 veya 6mm göz merceğim yok malesef.(aparture/açıklık/odak açıklığı ve odak uzaklığı almak istediğiniz teleskopun özellikler bölümünde yazar, hesaplayın derim)

kendinize bir iyilik yapın ve bilgisayarsız alın. nasıl ki tatile çıkmak kadar güzel olan tatil planı yapmaksa teleskopla gözlem yapmak kadar güzel olan öncesinde gözleme hazırlık yapmak, takımyıldızlarını öğrenmek için kitapları karıştırdıktan sonra onu gökyüzünde aramak, ararken başka başka şeyler görmek, senenin o zamanında gezegenlerin konumlarını kabaca bilmektir. ay kaçta doğuyor, satürn hangi mevsinde görünüyor, başakçı yıldızının adı neden başakçı? aslan takımyıldızı hakkaten aslana benziyor...v.s. yine de takdir sizin ama ben bilgisayarlı teleskopa vereceğim parayla daha büyük ayna alırım mis gibi. stellarium diye bi program var indirin bakın bakalım o akşam nerede ne varmış. hem kuzeyi güneyi öğrenirsiniz:)) bilim teknik her yıl gökyüzü takvimi çıkarıyor, ayın evreleri ve her ay için gözlemlenebilen gezegenlerin konumları yazan pdf dosyası. indişriverin, inceleyin. bir dolu kaynak var diğerlerini de araştırarak siz bulun, çok keyifli oluyor

kesinlikle herkese tavsiye edilecek müthiş bir deneyim gökyüzü gözlemi. gözünüzü karartın ve kendiniz için bunu yapın. tabi eşinizi yatırdıktan sonra en iyi o saatte görünüyor diye gecenin ikisinde uyanıp teleskopun başına geçmek nedeniyle yiyeceğiniz azarlara da hazırlıklı olun...

not:fotoğraf çekmekle ilgilenmediğimden-yani gökyüzü fotoğrafçılığıyla- bu konuda bilgi veremedim. emin olun fotoğraftan gözdüğünüz gibi değil, yani aradığınız bir gök cismini bulup onu incelerken acayip heyecanlanıyor insan, fotoğrafını çeksem bu mu len diyecek millet. he bu hubble değil sonuçta ya alla alla...:)

not:yurtdışından temin edip kargoyla getirecek arkadaşlar avrupa için %18 amerika için %20 vergi ödeyecek. teleskop kocaman bişey gümrük atlamaz hiç umutlanmayın. gümrükte çalışıyorum oradan biliyorum. ha ben avrupa seyahatine gidiyorum oradan alır yanımda getiririm kargo felan gerekmez derseniz vergi mergi olmaz, 1 tane ise tabi, ama ucağın bagajına verilmez, el bagajı diye kabine alınmayabilir bilginize.. ama yurtdışında da hakkaten ucuz yav..

• optus reflector telescope 76-700mm teleskop satılıktır sanalpazar 9 taksit 140 tl

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tondes -- 11 Mayıs 2015; 15:52:41 >
  • Teleskobumuzda güneş filtresi var takip motoru var. fakat kataloğunda güneş olmadığı için takip yapmıyor. Sürekli elle ayar yapıyoruz. Hangi cismi seçmeliyizki güneşi takio etsin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle bir çözüm buldum Marsı takip ettiriyorum, yinede 10 dk da bir düzeltme yapmak gerekiyor, daha iyi yöntem önerilerinizi bekliyorum.

• http://urun.gittigidiyor.com/fotograf-kamera/900x60-teleskop-profesyonel-uzay-teleskobu-002-164967713
    iyi mi bu?
    arkadaşlar adalar olsun kuşlar fln olsun.
    yer yüzünde kullanmak ve özellikle ay gibi cisimlere bakacak uygun bişey arıyorum.

diyorsanız ki 1000-1500tl atıyorum, harca adam gibi al.
    kamera ile görüntü de almak istiyorum.

aya merakım var niye bilmiyorum.

jupitere falan nasıl bakıyorsunuz?

istanbulda biraz zor ama tatilde marmarise gitmiştim. Çıplak gözle aman Allahım binlerce abartmıyorum binlerce yıldız vardı. inanamadım
    yani tatile götürülcek kompat olanı varsa tadından yenmez

• quote:

Orijinalden alıntı: Tayff

quote:

Orijinalden alıntı: Poyrito

Arkadaşlar bu forumda 1. sayfadan alıntı;

Sadece 60 mm teleskopla bile çok şey görülebilir. satürnün halkaları, jüpiterdeki kuşaklar (hatta berrak bir gökyüzünde, teleskobun sarsılmayacağı rüzgarsız bir havada ve çok iyi konsantre olarak jüpiterdeki kırmızı lekeyi bile görebilirsiniz) venüsün evreleri ve mars dünyaya yakın iken kızıl gezegen marsın üzerindeki siyahlıklar... Aydaki kraterlerin muhteşem görüntüsünü saymıyorum....

Size tavsiyem hiç olmazsa 60 mm lik teleskoptan mutlaka alın. Uzakdoğu malı bile olabilir. Fazla pahalı değildir (200 ytl civarı) Ancak teleskobun ayaklarının sağlam olmasına dikkat edin.

Teleskop kullanırken stellarium isimli program çok işinize yarayacaktır.
    http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/stellarium/stellarium-0.7.1.exe

Bu arkadaşın yazdığı beni heyecanlandırdı. 200 TL bütçem var. Hangi teleskop işimi görür yardımcı olurmusunuz. Sadece bunları görsem yeterli ;
    Sadece 60 mm teleskopla bile çok şey görülebilir. satürnün halkaları, jüpiterdeki kuşaklar (hatta berrak bir gökyüzünde, teleskobun sarsılmayacağı rüzgarsız bir havada ve çok iyi konsantre olarak jüpiterdeki kırmızı lekeyi bile görebilirsiniz) venüsün evreleri ve mars dünyaya yakın iken kızıl gezegen marsın üzerindeki siyahlıklar... Aydaki kraterlerin muhteşem görüntüsünü saymıyorum....

Hocam arkadaş biraz uçmuş.200TL lik çin malı dandik teleskoplarla Jupiterin kırmızı lekesi ? Marsın üzerindeki siyahlıklar ?
    4000TL'lik 6" 150mm F10 Celestron teleskobuyla çektim bunu.60mm dandik teleskopla Jupiter'in katmanlarını çözebilirseniz şanslısınız Heleki mars! Görebileceğiniz sadece turuncu bir nokta olur.
    Optik kalitesi yüksek büyütmelerde çok önemli arkadaşlar.200TL'lik Çin malı teleskop sadece oyuncaktır.Ay gözlemi yapabilirsiniz.

Jüpiterin üzerindeki nokta uydusunun gölgesi

Doğru Teleskop Seçimi

Diğer gezegenlerin de güzel birer fotosunu koyarsan müteşekkir kalırız.

• Valla hocam sadece Jupiter var Oda sadece bir gün görüş çok iyiydi kısmetime fena çıkmadı.Normalde İstanbul'dan çok zor fotoğraf çekmek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lombardini1

Şöyle bir çözüm buldum Marsı takip ettiriyorum, yinede 10 dk da bir düzeltme yapmak gerekiyor, daha iyi yöntem önerilerinizi bekliyorum.

Hocam güneş filtresi ile ilgili olarak çok dikkatli olun.Kalitesiz güneş filtreleri direk gözünüze zarar verir.Yapabiliyorsanız bir yere yansıtmayı veya kamera ile takip etmeyi deneyin.
  • quote:

Valla hocam sadece Jupiter var Oda sadece bir gün görüş çok iyiydi kısmetime fena çıkmadı.Normalde İstanbul'dan çok zor fotoğraf çekmek.

Bu fotoyu İstanbul'dayken çekebildiysen umut var demek ki. Ben de teleskop almayı düşünüyorum. Bakalım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar 1500-2000TL arası kaliteli bir teleskop önerir misiniz ? bu işe fazla yabancıyım hangi marka iyidir felan sizden yardım bekliyorum.

Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gandalf81

Arkadaşlar 1500-2000TL arası kaliteli bir teleskop önerir misiniz ? bu işe fazla yabancıyım hangi marka iyidir felan sizden yardım bekliyorum.

Saygılar.

Eğer sadece gözlemse amacınız Celestron Nexstar 102 slt işinizi fazlasıyla görür.Gezegen gözlemi içinde 2x barlow alırsanız harika olur
  • quote:

quote:

Arkadaşlar 1500-2000TL arası kaliteli bir teleskop önerir misiniz ? bu işe fazla yabancıyım hangi marka iyidir felan sizden yardım bekliyorum.

Saygılar.

Eğer sadece gözlemse amacınız Celestron Nexstar 102 slt işinizi fazlasıyla görür.Gezegen gözlemi içinde 2x barlow alırsanız harika olur

Evet amacım sadece gözlem güzel bir ürüne benziyorhttp://www.hizlial.com/celestron-teleskop-nexstar-102-slt-22096/10242627?gclid=CNzwgZK58cUCFSIIwwodNXQA6w büyük ihtimal alıcağım yardımın için teşekkürler.

• quote:

quote:

quote:

Saygılar.

Evet amacım sadece gözlem güzel bir ürüne benziyorhttp://www.hizlial.com/celestron-teleskop-nexstar-102-slt-22096/10242627?gclid=CNzwgZK58cUCFSIIwwodNXQA6w büyük ihtimal alıcağım yardımın için teşekkürler.

İyi günlerde kullanın bulutsuz gokyuzu dilerim

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Amatörce ay falan gözlemlemek için işe yarar mı ona göre getireceğim ? Ya da alternatif önerileriniz olursa onlarıda dikkate alabilirim.
    http://www.amazon.co.uk/cameras/dp/B001TI9Y2M/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1435625779&sr=8-3&keywords=telescope

Çok satılanlarda 1 numara olduğundan dikkatimi çekti indirimde görmüş.Ancak millet daha çok karasal gözlem için kullanmış bunu

http://www.amazon.co.uk/Celestron-Travel-Scope-Refractor-Outfit/dp/B006MCYAH4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1435625779&sr=8-1&keywords=telescope

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quarell -- 30 Haziran 2015; 4:03:35 >

• quote:

quote:

Saygılar.

Merhabalar iyi kötü bilgisayardan Patronumdan biraz daha iyi anlıyorum ama 1-2 şirkete pc ve laptop alımında önerdiğim PC ler iyi çıkınca Ortaogretim e giden Oğluna Teleskop alacakmış. Yardımımı istedi

Ben anlamam deyince " e dedi bayram tatilinde elimiz boşmu gidek. anlamıosan da al bitane yorumlara fln bak hangisi iyiyse dedi "

Şimdi 800 - 1.500 liralık bişey alsam kullanamazlarsa yada kötü çıkarsa bayram dönüşü " hay senin alcagın teleskop a diyecek "

Kullanımı zor olursa yine aynısını diyecek

Kısaca sorum Amatör kullanıcı için uzun vadeli yani 1-2 gezegen izledim kaldır değilde ne bileyim işte sanırım en dandiği bile ay'ı gösteriyormus. gezegenleri gösteren mi ne varmıs hb yorumlarından anladıgım kadarı ile Jupteri mi gösteri merkür venüs mars ı mı gösterio bilmiyorum ama

ben şu modelde karar kılmıstım

her zmn oldugu gibi dh ye sormadan almak olmazdı

National Geographic 90x1250 Otomatik Teleskop

ama

Celestron NexStar 102 SLT Teleskop ( 102-660mm )

sizin bunu onerdiğinizi gördüm.

Manuel mi bunun ayarı nasıl amator kullanıcı için profosyonelliğe adım atması açısındaN?

yardımcı olursanız cok sevinirim

teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: bektascinar

quote:

quote:

Saygılar.

Merhabalar iyi kötü bilgisayardan Patronumdan biraz daha iyi anlıyorum ama 1-2 şirkete pc ve laptop alımında önerdiğim PC ler iyi çıkınca Ortaogretim e giden Oğluna Teleskop alacakmış. Yardımımı istedi

Ben anlamam deyince " e dedi bayram tatilinde elimiz boşmu gidek. anlamıosan da al bitane yorumlara fln bak hangisi iyiyse dedi "

Şimdi 800 - 1.500 liralık bişey alsam kullanamazlarsa yada kötü çıkarsa bayram dönüşü " hay senin alcagın teleskop a diyecek "

Kısaca sorum Amatör kullanıcı için uzun vadeli yani 1-2 gezegen izledim kaldır değilde ne bileyim işte sanırım en dandiği bile ay'ı gösteriyormus. gezegenleri gösteren mi ne varmıs hb yorumlarından anladıgım kadarı ile Jupteri mi gösteri merkür venüs mars ı mı gösterio bilmiyorum ama

ama

Manuel mi bunun ayarı nasıl amator kullanıcı için profosyonelliğe adım atması açısındaN?

teşekkürler

102 slt çok daha iyi bir tercih olur.Bilgisayar kontrollü goto bir teleskoptur.Alabiliyorsanız tereddüt etmeyin

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bektascinar

quote:

quote:

Saygılar.

ama

teşekkürler

102 slt çok daha iyi bir tercih olur.Bilgisayar kontrollü goto bir teleskoptur.Alabiliyorsanız tereddüt etmeyin

Daha uygun fiyatlı alternatif varmı acaba ? 102 SLT dışında

hani çok basit bişey olmasın çokda profosyonel olmasın muhtemelen 2-3 saat bakıp 1-2 gün oyalanıp gönlü soğar diye tahmin ediyorum çocuğun

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.