Şimdi Ara

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
384
Cevap
5
Favori
18.720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
56 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Atıyorum dolar 10 lira şu an, faiz %15. 3 ay sonra dolar 15 olursa mevduat faizi artık %15 değil %50 olmuş olacak. Devlet bu ödemeyi nasıl garanti edebiliyor, bu işin arkasındaki mantık nedir tam olarak? Toplanan para, vadesi içerisinde dış borçlanma için falan mı kullanılacak?

Asıl amaç zaten enflasyonu dizginlemekken, dövize bağlı mevduat büyük risk değil mi? Zaten yüksek olan reel enflasyon, para basılırsa uçar; TL ciddi değer kaybeder.

Konu hakkında bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim. Kafam allak bullak oldu, bu konuda da ciddi endişelerim var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 21 Aralık 2021; 16:38:25 >
  • AnadoluEfes kullanıcısına yanıt
    Bu ikisi biliyor zugaıshdowksğwmshwısnsj
    Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Evet 20 yıldan sonra bizim Sülün Osman'ın bile aklına gelmeyen şey bir anda bunların aklına geldi halen kasaba, köylü kurnazlığıyla = para, vergi fikirleri ile döviz, ekonomiyi yöneteceklerini zannetmek, aga biri şunlara söylesin temel problem tüketim, üretimden fazla yani çağı yakalayıp, bilim, üretim(batı ekseni) yapmazsak bol bol bu tür cin fikirler ile devam, durmak yok!

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Kamu maliyesi bozulacak ama muhtemel erken seçimden sonraya sarkacak. Vade tarihleri öyle olacak çünkü..

Aradaki farkı da vergilerle millet ödeyecek noolacak başka..

• ben ateisttim faize para yatırırım sıkıntı yok. işin güzel tarafı döviz yükselirse aradaki farkı dindar kardeşlerimizin cebinden alıp bana verecekler.

• Kısa sürede model üstüne model değişikliği...

Sonunda Baba modeline geldiler.

Baba (Süleyman Demirel) zamanında 1967 yılında ilk defa uygulanan bu modelin amacı yurtdışında çalışan işçi kardeşlerimizin dövizini ülkeye getirmeleri için bulunmuş bir yöntemdir. Malum o zamanlar Türk parasını koruma kanunu gereğince normal vatandaşların döviz bulundurması yasaktı.

70'li yıllar boyunca ufak tefek değişikliklerle sürdürülen uygulama 80 lere gelindiğinde ülkenin başına bela olmuş Dövize çevrilebilir mevduat hesaplarına (D.Ç.M.) ödenmesi gereken para ödenemeyecek boyutlara çıkmış ve Özal bu paraları ödeyebilmek için ekstra para basmak zorunda kalmış bu da enflasyonun fırlamasına sebebp olmuştu.

Yeni bir icat değil yani.

Zaten Akboyların böyle bir icadı düşünebilmesi mucize olurdu.

Bu uygulama sonrası devlet bankalara milyarlarca lira borçlanacak bu borçlarda senin benim cebimden ödenecektir.

Fazla sevinmeyin yani.

Bu model Lütfi Elvan zamanında gündeme getirilmiş ama karşı çıkmış.

Onu gönderince uygulamaya soktular.

Bu ekonomiye sıkılan son kurşundur.

• Nasıl faizle bunun faizle alakası yok deniyor ya ? Merkez bankası politika faizi geçerli olacak dendi. Paranı yatırıyorsun sana yine politika faizi ile faiz veriyor, vade sonunda kura bakıyor TL vadeye değil de dolara yatırsaydı benim vatandaşım ne kadar kazanacaktı diyor ? Farka bakıyor vatandaşın faiz getirisi kur kazancından az ise faize bu getiriyi ekliyor. Kur düşerse zarar yazmıyor. Eee dolar bazlı faiz bu da işte ?

Politika faizini aradan çıkart. Bana şöyle desin, 100 liranı paranı tut bankada bugünün kuru 10tl. 3 ay sonra dolar 15 olursa 150 lira vereceğim ama dolar 9 olursa paran 100 lira olarak kalacak. Sistem bu yani bununla normal mevduat faizi hesabını birleştiriyorlar işte.

• serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Daha evvel türkiyede yapıldı. Sadece unuttuk sonra neler olduğunu

• No Way Out kullanıcısına yanıt

Ne gülerim var ya. Kur %100 artmış, faizi %10 dan %100 yapıyorlar son ödeme günü. Bak faiz kurla aynı diyip kuruş fark ödemiyorlar. Bunlara güvenenlerin intiharlarını izleriz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tanjugrudal T kullanıcısına yanıt
    Sabit kur diyorsun, serbest piyasayı kaldıralım diyorsun. Küfür değil bu bak emin ol delisin, bir doktora görün ne dediğini bilmiyorsun

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    3 ay sonra 10.000tl, dolar karşısında 15.000tl olmasına rağmen aradaki kur farkının %25ini alabileceksiniz o da 1250tl eder. Yani %12.5 faiz almış olacaksınız kabaca merkez bankası faizinden %5 ila 6 puan fazla faiz alıyorsunuz.

Lakin sistem, o parayı yıl sonuna kadar tutup, toplam kur farkını almak daha mantıklı olduğu için 1 yıl paraya ellememenizi teşvik ediyor.

Tabii tüm bu hesapları yapmaktansa, istediğiniz an bozdurabileceğiniz doları almak daha mantıklı. O mantığı da stopajla ortadan kaldıracaklarını düşünüyorum. Çünkü bu sistemde stopaj kesintisi olmayacak diye özellikle belirtiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mariachi Vaquero -- 21 Aralık 2021; 17:23:16 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • O değil de yüksek kuru övüp çin olacağız diyenler nerede? 1 hafta sürmedi çakma modelin ömrü. Bu yeni modelde bildiğin faiz işte.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bilgi@sayar kullanıcısına yanıt
    Açılın ben ekonomistim ! Aibü (2000-2004)

Arada fark olursa devlet para basarak ödeyecek deniyor ( yahut vergi verenlerin, çalışarak para kazananların parası yattığı yerden zenginlere gidecek ) eğer para basılırsa çok büyük enflasyona hazır olun, yok basılmadan vergilerle ödeyeceğiz derlerse ( yapamazlar öyle bir para yok ) direkt altıncı ayda iflas veririz. Ödenecek çok dolar borcumuz var ve dolar girişi yok. Üretim ekonomisine geçilmediği ve hükümet değişmediği sürece dolar düşmez. Ekonomi , piyasa kur borsa filan hep güven demektir. Güven vermeyen hükümet , devletin parasını şapkadan tavşan çıkardım diyerek değerlendiremez. Bu açıklamalar özellikle piyasalar kapalıyken sığ sularda yapıldı ki gerçek gibi gözüksün. Hem, devletin cebinden neden para çıksın ki? Vatandaştan çıkar devlet her daim vergi verenlere çöker bakar işine. Şu saatten sonra hiperenflasyon nedir bunu da öğretir bize hükümet. Saolsunlar neredeyse herkes açıktan iktisat okumuş kadar oldu.

• 12 Angry Men kullanıcısına yanıt

Bir de insanları buna inandırıp, dolar almaya teşvik ettiler. Bir çok insan deli gibi zararda şu an. Madem bu sistem tutmayacaktı niye insanlara hayal kurdurdunuz ?

• devletden bişey çıkmıyor ama bizden milletden çıkıyor hani faiz haramdı sonra o farkı nasıl ödüyeceksin kim ödüyecek sen cebinden i vericeksin yine vergi koyucaksın o şekilde ödüceksin milletin sırtına binerek her zamanki gibi padişah yer ceremesini halk çeker sonra bizi kıskanıyorlar der

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt

evet arttı

son indirim ile bankalar mevduat faizini de 14-5 civarına indirmişti

her faiz indiriminde inen tek faiz zaten mevduattı

bu da bozulan enflasyon beklentisi ile eksi reel faiz demekti

eksi reel faizin gittikçe kötüleşmesi tl'de duran tüm vatandaşları panik halde döviz almaya itti, ama satmayı isteyen yoktu, bu da kuru kontrolden çıkarmıştı

şimdi devlet yine tl tutan vatandaşı kerizliyor ama faizi artırarak bunu azalttı: eğer kur artarsa, devlet vatandaşa çok daha düşük eksi reel faiz hatta belki kur çok şiddetli artarsa artı reel faiz taahhüt ediyor; eğer kur artmazsa, devlet yine yüksek eksi reel faiz vermiş olacak ama dolardaki vatandaş da aynı zararı hatta belki fazlasını ettiği için tl de kalmak o kadar da kötü olmayacak

örneğin kur enflasyon kadar artarsa, ki sürdürebilir doğru artış budur, vatandaş tam olarak sıfır reel faiz almış olacak

kur artarsa oluşacak faiz yükünü hazine nereye kadar taşır da ayrı bir soru işareti olacak

• bu yeni bir sistem değil

vatandaş düşen faiz ortamındaki tl mevduatı ürününden memnun değildi

devlet yeni bir tl mevduat ürünü çıkardı

bu bir ürün

ortada yeni bir sistem yok

hazırda var olan enflasyona endeksli mevduat ürünü yerine, bu kez dövize endeksli mevduat ürünü ortaya konacak

eğer tüik enflasyonu doğru açıklasa idi, bankaların zaten yıllardır sunduğu enflasyona endeskli mevduat ürünü zaten işe yarardı ve bu yeni ürüne ihtiyaç kalmazdı

dolar mevduat ve tl mevduat müşterileri birbirlerinden farklı iki tip müşteridir

dolar yatırımcısı pozisyonunu kolay kolay bozmaz

• Yaz aylarında abd zaten faizi artıracak. Abd faiz artırana kadar belki tlyi bu seviyelerde tutar sonrası yıkım olacak

Bu arada ben vatandaş için bunun cazip olduğunu düşünmüyorum çünkü kur artarsa sadece o farkı vereceklerini vaad ediyorlar onu da artık nasıl belirlerler şüpheli.

Gidin altın alın, usdt alın mesela onun faize borsalara değişir tabi ama %5 usdt faizi veren bir sürü çok köklü ve güvenilir borsalarda var.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

ekonomistim diye geziyorum hiç de çuvallamadım

faiz de arttı zaten

yükü hazinenin ödeyecek olması, mevduat faizinin bankanın söylediği 14-5 neyse ondan daha yüksek olacağı gerçeğini değiştirmiyor

hazinenin sürekli böyle bir yükü taşıması zaten sürdürülebilir değil

• ozbey08 kullanıcısına yanıt

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı 

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.