İyi günler herkese.Tercihlerin son günü de olsa bu bilgilendirme yazısını yazmak istedim,belki fayda görürsünüz.Daha 1.sınıf olduğum ve kişisel görüş belirttiğim için dediklerimi mutlak doğru almayın.Başkalarından aldığınız bilgiler ile bir sentez oluşturun. 1-Okulun konumu,kampüs ve fiziksel olanaklar:Okul T1’in Çapa-Şehremini durağının hemen önünde,M1’in de Emniyet-Fatih istasyonuna 5-10 dakika uzaklıkta.Yani konumu gayet güzel bence,İstanbul’daki istediğiniz yere gidebilirsiniz maksimum 1-1.5 saatte.Kampüs ortamı ise çoğu tıp fakültesindekiyle aynı,pek yok.Hastalarla paylaşıyorsunuz küçük alanı.Öğrencilerin kendine has Öğrenci meydanı var,bazen etkinlikler burada düzenlerler. Çapa ve Cerrahpaşa’nın sürekli konuşulan yenilenme muhabbeti ve eski binalara gelelim.İlk 3 sene teorik dersleri amfilerde,pratikleri temel bilim binasında göreceksiniz.İkisi de bayağı eski binalar ama eğitim öğretimi engelleyecek düzeyde değil,eğitiminizi aksatacak kadar sıkıntı değil kesinlikle.Ama temel bilimler binası depreme dayanıksız.Yenilenmesi ile ilgili bir şey duymadım.Pandemiden önce depreme dayanıksız denip kapatıldı(hatta bir ara amfi koridorlarına perde çekilip laboratuvar yapıldı)sonra geri açıldı.Bir renovasyon yapıldı mı bilmiyorum.Ama emin olun 1-2 aya alışıyorsunuz.Bence o kadar dert edilecek şeyler değil(deprem riski hariç). Klinik eğitim gördüğümüz binalar ise şu an yenileniyor.Spor hekimliği,patoloji,nöroloji binaları,göz-KBB gibi yeni binalar kuruldu.Ayrıca bir tane ek poliklinik binası açıldı.Pediatri binası yakın zamanda açılması planlanıyor,dahili bilimler binasının yapımında ise bayağı yol kat edildi.Ama eğitimlerin önemli bir kısmının yapıldığı cerrahi monoblok hala kullanılıyor(güvenlikçi abi “ben 14 yıldır buradayım,14 yıldır monoblok yıkılacak deniliyor” demişti bir ara bize)ve aciller de hala kötü durumda.Yani klinik bilimler için 50-50 diyebilirim. Hasdal mevzusu ise karışık,açılsa bile muhtemelen ek hastane gibi işlev görecek.Okul da çok istemiyor Hasdal’a taşınmayı.Ve inşaatı da çok hızlı ilerlemiyor,o yüzden pek yorum yapamıyorum. 2-Barınma:Erkekler için- Ben Gaziosmanpaşa İBB’de kalıyorum ama çıkması zor bir yurt.Okulun çevresindeki sosyal konaklama olanaklarını şöyle söyleyeyim. Üniversitenin yurtları:Okulun hemen dibinde Ali Safa öğrenci yurdu var ama ya intörn olmanız ya da çok sağlam torpilli olmanız lazım.35-40 dakika mesafede Bahçelievler’de bir erkek yurdu var ama bu sene apar topar boşalttılar.Çoğu kişi mağdur oldu.Okulun yurtlarını bel bağlamayın o yüzden. İBB yurtları:En yakındaki Gaziosmanpaşa İBB 35-40 dakika mesafede ama çıkması zor bir yurt ve olanak olarak diğer İBB yurtları kadar iyi değilleri.Okulda İBB yurdu çıkanlar genelde Bağcılar İBB veya Küçükçekmece İBB kalıyor.Bağcılar 1 saat kadar,Küçükçekmece 1-1.5 saat kadar mesafede.Bağcılar imkan olarak biraz daha iyi.Klimalar ve her katta bir Playstation var diyorlardı.Küçükçekmece nasıl bilmiyorum ama cidden uzak. KYK yurtları:En yakın KYK yurdu Fatih Sultan Mehmet KYK yurdu.30 dakika falan mesafede,YTÜ Davutpaşa Kampüsünün içinde kalıyor diye biliyorum.KYK’lar içinde hizmet standardı en yükseklerden biri hatta en yükseği olabilir.Torpilli KYK diyebiliriz.Ama çıkması da bayağı zor.Ya torpilli olmanız ya da cidden hem uzaktan gelmeniz hem de maddi durumunuzun zor olması lazım.Bizim okulun çoğunu Cerrah Mehmet Paşa KYK yurduna verdiler.Daha bu sene açıldı ve hala çoğu boş,çıkma ihtimali bayağı yüksek.Avcılarda bulunuyor yurt ve okula 50 dakika-1 saat mesafede.Yeni açıldığı için hala eksik var.İlk hafta çamaşır makinesi bile adam akıllı yoktuŞu an daha iyiler ama klasik KYK.Çok beklentiniz olmasın. Kız yurtları: KYK:Cevizlibağ KYK 3 tramvay uzaklıkta,çoğunluk da orada kalıyor.Okulun inanılmaz yakın olması avantaj ama imkan olarak klasik bir KYK.Edirnekapı KYK biraz daha uzakta ve imkan olarak biraz saha kötü diye duydum.Kağıthane’deki KYK çok zor olsa da çıkıyormuş ama okula bayağı uzak.Öte yandan imkan olarak diğer 2 yurda göre iyi. İBB:Örnektepe en yakındaki diye biliyorum.Bunun dışında Küçükçekmece var ama bayağı uzak.İmkan olarak ise KYK’lara göre daha iyiler diye duyum aldım. Erkek ve kızlar için özel yurtlar ve ev:Çevrede bolca var.Fiyatlar bu sene için genelde aylık 10.000₺ başlayıp 16-17.000’e kadar çıkıyor.O yüzden genelde insanlar ilk seneden sonra eve çıkmayı deniyor.Okul çevresinde öğrenciye daire veren illa bulunuyor,hatta dönem grubuna düzenli ilan atarlar.Bir arkadaşım Fındıkzade’de(1 tramvay durağı ötede)her şey dahil yanlış değilsem 12-13.000₺ ev tutmuştu bu sene. 3-Sosyal imkanlar:Bence okulun en avantajlı olduğu konu.Bir kere İstanbul gibi etkinlerin bol olduğu bir şehirin merkezi bir yerindesiniz.Üsküdar,Taksim,Kadıköy gibi yerlere 45 dakika gibi sürerelerde varırsınız. Üstüne okul en çok sosyal kulüp bulunduran tıp fakültesidir.Bence kulüpler Boğaziçi,Koç kadar çeşitli olmasa da illa kafanıza göre bir kulüp bulursunuz.Sınavların yoğunlaştığı zamanlar hariç bol bol etkinlik yapılır.Ayrıca bence insanlar genel olarak cana yakın.O yüzde okulun sosyal ortamına gönül rahatlığıyla iyi diyebilirim.Boğaziçi,ODTÜ sosyalliği beklemeyin ama bence bir tıp fakültesi için olup olabilecek en iyi sosyal ortamlardan biri,hatta en iyisi olabilir.İlk 3 sene bence tatmin edici bir sosyal deneyim yaşarsınız. 4-Sınav sistemi ve geçme kalma:Yani dümdüz kalma hesabı yaparsanız Çapa’da sınıfta kalmak zor ama bütlere kalma ihtimaliniz çok fazla.Biz 1.sınıf olmamıza rağmen yaklaşık olarak %50’lik bir büte kalma oranı edindik.Bunun sebebi biraz da okulun geçme kalma sisteminden kaynaklı. Çapa’da dersler dilim şeklinde verilir.Mesela hareket diliminde hareket yapılarının anatomisi,fizyolojisi,histolojisi aynı anda işlenir.Dilimin not ortalaması %40 vize,%60 final şeklinde hesaplanır.Vizeler yarıyıl içinde yayılmıştır.Her dilimin finali ise o yarıyılın sonunda toplu yapılır ve öteki yarıyıl o dilimlerden sorumlu olmazsınız. Geçmenin 2 şartı var: 1-Genel not ortalamanız 4’lük sistemden 2.00 üzeri olmalıdır. 2-Final iki kısımdan oluşur.Kuramsal sınav(tıpkı vize gibi dümdüz bir testtir) ve pratik sınav(lab derslerinden gördüklerinizden sorumlusunuzdur).Bu ikisi de final notuna %50 etkilidir.Pratik+kuramsal notunuz 100’ü geçmeli yani final ortalamanız 50 üstü olmalı.Eğer 100’ün altında ise 50 altı olanın bütüne girmelisiniz. Örnek 1:Pratik-80,kuramsal 30.100’ü geçtiği için bütsüz geçer. Örnek 2:Pratik-30,kuramsal 55.100’ü geçemediği için büte kalır.Bunlardan da pratik bütüne kalır. Örnek 3:Pratik 40,kuramsal 30.100’ü geçemediği için büte kalır.Bunlarsan da hem pratik hem kuramsal bütüne kalır. Bizim son dilimimiz olan harekette anatomi zillisi yüzünden pratik notlar çok düşük geldi.O yüzden pek çok kişi 2.madde yüzünden büte kaldı.Pratik sınavları küçümsemeyin o yüzden. Önemli kısımlar Geçme notu:Şartlı 50,şartsız 60 Baraj:Vizede var,finalde yok. Alttan ders alma:Var Devam zorunluluğu:Teorik derslerde yok,pratik derslerde %80 Çıkmış oranı:Eskiden fazlaymış incelediğime göre ama son 2 senedir azalmış,%10-20 arası diyeyim. Çıkmışları okul değil hoca sorar,o yüzden hoca bazlı bakmak daha doğru olur. Sınav zorluğu:Kuruldan kurula değişir ama Ankara,Hacettepe,Akdeniz gibi tıp fakültelerine göre bence daha rahat. 5-Eğitim:Burada sadece temel bilim kadrosunu değerlendirecem çünkü klinik bilim hocaları sadece tadımlık derse geldi. Eğitim olarak çok yüksek beklenti ile gelirseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Temel bilimler hocaları kötü,hadi kötü demeyeyim vasat.Size “hocaların hepsi çok iyi” diyen eleman muhtemelen tanıtım kulübündedir ve derslerin hiçbirine katılamıştır,katıldığı pratik dersleri de dinlememiştir.Anatomi anabilim dalı müthiş kaliteledir ve diğer anabilim dallarında tek tük kaliteli hocalar vardır.Ama ben açıkçası neredeyse tüm derslere katılmış biri olarak genel olarak kadroyu sevmedim.Özellikle biyofizik,histoloji,mikrobiyoloji bilim dalları kötü.Konuştuğum bir üst dönemim bana fizyoloji ve patolojinin çok önemli dersler olduğunu ama hocaların iyi anlatamadığını söyledi. Birkaç tane üst dönemim klinik hocaları çok çok iyi dedi ama ne kadar doğru bilmiyorum. Pratik dersleri eğer dikkat verir ve aktif katılırsanız çok daha verimli geçer.Gene anatomi anabilim dalına selam olsun.Asistanlar genel olarak size yardımcı olur,zaten birkaç kişi hariç çok fazla soru sorulmaz.Soru soran veya aktif katılan olursa seve seve öğretirler. Anatomi pratikleri tamamen kadavra üzerinden işlenir,siz de önden çalışmışsanız bayağı verimli geçer. Mikroskop sıkıntısı yok.Kişi başı 1 tane. Hocalarla iletişim her devlet fakültesi gibi.Öğrenciyi sevdiğini ve daha aktif olarak yardım edeceğini belli eder çoğu hoca,eğer onlara başvurursanız (ve biraz ısrarcı olursanız)sizi bilimse-projelere makalelere katarlar. Fakülte yönetimini açıkçası beğenmiyorum.Öğrencilerin problemlerini tamamen göz ardı ediyor diyemem ama çok da ilgilenmiyorlar.Bir problemi belirttiğinizde genelde problemi çözmeye çalışmak yerine niye çözemeyeceklerini açıklarlar.Ama bence gene Çapa’ya has olmayan,genel devlet fakültesi problemi. 6-Genel değerlendirme ve memnuniyet:Memnum muyum?Açıkçası pek değilim çünkü okulun en azından temel bilimde eğitim kalitesi şanına yaraşmıyor.Ayrıca okul bilgi kuramı,hayatın evreleri,sunum uygulaması gibi tıpçı kökenli olmayan hocaların uydurduğu etkinlikler ile çok fazla vaktinizi yiyip size kendinizi geliştiricek alanı da azaltıyor.Hatta bu derslere normal tıp derslerinden daha çok önem veriyor,bu etkinlikleri yapalım diye anatomi uygulamasını iptal ettikleri oldu. Ama ben memnun değilim diye siz de memnun olmayacaksınız diye bir şey yok.Okulun eğitimi tabii ki de yeni açılmış veya taşrada olan fakültelere göre bayağı iyi.Eğer temel beklentiniz eğitimden ziyade sosyal bir çevre ise size tıp fakültesi sınırları içinde bunu en iyi verecek fakülte.Ayrıca benim beğenmediğim eğitimi siz aşırı beğenebilirsiniz.Klinik eğitimi de mutlaka üst dönemlere sorun.Benim pek fikrim yok çünkü. Genel fikrim:Ortalama üstü bir eğitim kalitesi+iyi bir sosyal ortam isteyenler için ideal tıp fakültesi.İstanbul’a da okeyseniz veya istiyorsanız buyrun gelin. |
Bildirim