Şimdi Ara

Düşük Bütçeli Ev Yapımı Su Soğutma Projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yaz sıcakları ve sıkılmalarıyla birlikte aklıma böyle bi projeye başlamak geldi. Fanlar hariç yaklaşık 125 lira bütçeyle bi su soğutma sistemi yapmayı düşünüyorum. Bu proje bitecek mi bilmiyorum ama ilerlediğim aşamaları belki birilerinin işine yarar, ufkunu açar diye burada paylaşacağım. Konuyu resimlerle desteklemeye çalışacağım.

Şu an kendi su bloğumu yapma aşamasındayım. Şu linkteki alüminyum heatsink denen şeyden kendi su bloğumun alt ve üst kısmında kullanmak üzere n11'den 2 adet aldım, bunlar kargoyla birlikte 20 tl tuttu. Bu parçayı alma sebebim suyun değeceği yüzey alanını artırarak daha iyi bi soğutma sağlayacağını düşünmem.

Su bloğunu kenarı 4 cm olan küp şeklinde düşündüm ve alt ve üst kısmını yukarıdaki linkteki parçalardan oluşturdum. Kalan 4 yüz için de tabelacıdan 4x4cm olarak 4 parça ince alüminyum levha kestirdim. Bunlar için de 10 tl verdim. Bu parçaların 1 tanesine su boruları için delgeç ile 2 adet delik açtım. Borular elime ulaştığında bu parçaya ağızlık yapıp, diğer 5 parçaya silikonlayıp su bloğu kübünü tamamen tamamlamış olacağım.

İlerleme yaptıkça konuya ekleme yapacağım. Projeye yardımcı olacak yorumlarınıza açığım. Sevgiler.

Şu ana kadar şunları aldım:
    -400l/h pompa 25 tl
    -25x14x4cm boyutlarında radyatör 40 tl
    -Su bloğu için alüminyum parçalar toplamı 30 tl.
    -2 litre saf su 5 tl
    -3 metre hortum 4.5 tl
    -Elimde 2 adet 12 cmlik fan var, onları satın almadığım için eklemiyorum buraya.

25.07.2018 editi: Aşağıya yeni fotoğraflar ekledim. Yarın test yapacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maskeli Bilo -- 25 Temmuz 2018; 0:13:19 >

• youtubedan yazmistim :)

takipteyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Range.. kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. İlhamı sizden aldım. Süreçte tecrübelerinizden faydalanmak isterim, senin de videoyu paylaşan arkadaşın da
  • Maskeli Bilo kullanıcısına yanıt
    Hocam bütçe tam yetmeyebilir. nerde takılırsanız pm ile yazabilirsiniz.,

hocam ek olarak cpu heatsinki hazır alın tavsiyem. onlar iyi performans vermez. sebepleri ise temas yüzeyleri düşük. çok daha fazla olması gerekiyor. sıvı soğutma bloklarını bir inceleyin isterseniz. sıvı soğutma bloğuda çok masraflı değil zaten. bu konuda tecrübeli bir abi çindeki 10 dolarlık blok ile 200 dolarlık blok arasında yükte 5 derece oynadığını söylemişti çok bir şey farketmiyor yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Range.. -- 23 Temmuz 2018; 1:35:51 >
  • Range.. kullanıcısına yanıt
    Haklı olabilirsin. Ben aliexpresste 3-5 dolara satılan su bloklarını direk alüminyum kutu olarak düşünmüştüm. İçinde hiç kıvrımı vs. olmayan. Bu yüzden de kendim yapma kararı almıştım. İlk posttaki linkteki parçaları kullanarak suyun değdiği yüzey alanını artırmak amacındaydım. Ama şu linke göre içleri tırtıklıymış :)

Ama bu kadar uğraşmışken deneyeceğim yine de kendi yaptığımı. Şu an tek eksiğim radyatör ve borular kaldı. Radyatörü sipariş verip yarın da sanayiden boruları alıp sistemi kuracağım. Yorum yazdığın için teşekkürler.

• Biraz güncelleme yapayım. İlk fotoğraf alimünyum parçaların birleşmiş hali.

İkinci fotoğraf ise aldığım radyatör, girişleri çok büyük olduğu için 2 adet hortumu iç içe geçirmek zorunda kaldım.

Burada da boru girişlerini de silikonladım. Yarın kuruyunca test çalıştırması yapacağım.

Bu arada radyatörü n11'den 40 tlye aldım. 2 litre saf suya 5 tl verdim sanayiden aldım. 3 metre silikon saydam hortuma ise mahalle nalburundan metresi 1.5 tl'ye aldım. Bunları da not olarak düşeyim :)

• Kendi yaptığım su bloğu sızdırma yapınca, emniyete almak adına başka bi yöntem denedim. Stock intel soğutucsunu kullanarak bi su bloğu yaptım. Şu an sızdırmazlık testlerini yapıyorum. Sızdırma olmadığına emin olduktan sonra kasaya monte edeceğim. Hortumları da biraz kısaltacağım.

Kendi çektiğim videoyu paylaşıyorum. Müziğin kusuruna bakmayın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.