Şimdi Ara

Düşük yükte tamamen sessiz cpu soğutucu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
1
Favori
2.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Düşük yük altında 0db pc toplamak istiyorum.

-Kaliteli güç kaynakları düşük yükte fan çalıştırmıyor.
    -Son bir iki yılda çıkan ekran kartları da oyun haricinde sessiz.
    -Sistemde mekanik harddisk de olmayacak. Sadece ssd ve ağa bağlı nas sürücü olacak.

Geriye bir tek işlemci fanı kalıyor. Düşük yükte fanı çalıştırmayacak bir kontrolcu lazım. Anakartlar böyle bi seçenek sunmuyor.

Msi vortex gibi hazır sistemler de düşük yükte tamamen sessiz. Buna benzer birşeyi kendim yapmak istiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Alimunyum bloğu büyük bir soğutucu ve fan kontrolcüsü alın. Soğutucunun fanını fan kontrolcüye baglayin kapatip açarsınız. Kucuk alimunyum blok ile zor olur dediginiz iş. Ama fan için başka bir öneri daha iyi olur benim çözüm manuel oldu :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Hocam imzamdaki sistemi kullanıyorum. Thermalright silver arrow sb-e soğutucusunda iki adet akasa viper 14cm fan var. Kullandığım anakartta fan profili oluşturabiliyorum. Cpu 50 derece oluncaya kadar %35 fan hızında kalacak şekilde ayarladım, fanlar 850 rpm de neredeyse tamamen sessiz olarak dönüyorlar. Ha derseniz hiç fan hiç dönmesin, o zaman anakart %10 na kadar hızı düşürmeme izin veriyor. Zaten %10 da fanların dönmesine yeterli gelmiyor.
  • Şu an kullandığım anakart 600rpm in altına düşürmüyor. Sizinkinin %10 a kadar indirmesi iyiymiş.

@saasc Manüel de olmaz. Kapalı unutursak sonuç pek iyi olmaz
  • Z07 Maximus hero 7 de intel i7 4790k yı noctua u 12s ile 150 rpm de çalıştırıyor.fan profili oluşturdum. Sesi yok denecek kadar az. Sistemimde .evga 750g2 fan açmıyor sapphire 390x fan açmıyor 2 tane ssd var mekanik ten kurtuldum. Kasadan sadece hava sesi geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berdush42 -- 6 Haziran 2016; 10:49:17 >
  • Biosda böyle seçenek niye olmaz ki. Alt tarafı sıcaklık 50 nin altındayken fanı çalıştırmayacak. Ekran kartında oluyorsa işlemcide de olur. Yok denecek kadar az değil hiç olmasın istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 6 Haziran 2016; 11:53:27 >
  • ARCTIC Switzerland
    F12 PWM PST CO | 120mm 4-Pin Case Fan with Dual Ball Bearing and PWM PST | ARCTIC
    https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12-pwm-co.html

Bunu kullanan var mı? Bu ve bunun kullanıldığı arctic freezer i32 gibi soğutucularda bir seviyeye kadar fan dönüyormuş anladığım kadarıyla. Bir tane de kasaya konulup işlemci fanıyla senkron çalıştırsak kasayı da soğutmuş oluruz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• benim anakartta dereceye göre fan devrini ayarlayabiliyorum. En az %12 ye kadar indiriyor. ekran kartı da aynı şekilde 55 dereceye kadar %5 de, 60 derecede %30, 70 de de %80. Kasamda 4 tane fan var 3'ünü kapattım. 1 tane tahliye çalışıyor sadece. Bende harddiskten muzdaribim tam 5 yıllık ve fan sesleri gidince sadece onun sesi kaldı ve acayip rahatsız ediyor. Resmen kasa içinde inşaat çalışması var. Onu da ince süngerle destekledim önce baya rahatladım ama sonra ses geri geldi.

Sen bence bir kontrolcü al işlemciyi sistem fanlarını bağla, sonra oradan ayarla istediğin gibi, ama işlemci fanını tam kapatmanı önermem. Sonra nasıl olsa oyun oynamıyom diye kapatırsın, kullandığın program vs yakar işlemciyi . Kapatırsan da hiç olmazsa bir tane tahliye fanı açık olsun. Düşük yükte tamamen sessiz cpu soğutucu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Greylights -- 6 Haziran 2016; 14:09:29 >

• Hocam aklıma geldi, ben şu an akasanın 5 li pwm fan kablosunu kullanıyorum. Bunu ilk montajlarken yanlışlıkla molex girişini fan kontrolcülden gelen kabloya bağlamışım. Kontrolcüden gelen uçta voltaj değeri kısıkmış. Fanları full devire bile alsam nazlana nazlana dönüyorlardı. Önce dedim heralde kablo bozuk, sonra incelerken farkettim hatamı. Bunu niye anlattım derseniz sizin işinize şöyle yarayabilir. Bahsettiğim kablodan alıp molex ucundan gelen voltajı 12 değilde 9 - 10 volt civarında tutarsanız işlemci fanı %30 gibi bir değerde dönmeyecektir. Gerçi böylede fan son hızına ulaşmaz ama onuda orjinalinde 2000 rpm falan çeviren bir fanla max 1500 devire çıkacak şekilde kullanırsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hobar

ARCTIC Switzerland
    F12 PWM PST CO | 120mm 4-Pin Case Fan with Dual Ball Bearing and PWM PST | ARCTIC
    https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12-pwm-co.html

Bunu kullanan var mı? Bu ve bunun kullanıldığı arctic freezer i32 gibi soğutucularda bir seviyeye kadar fan dönüyormuş anladığım kadarıyla. Bir tane de kasaya konulup işlemci fanıyla senkron çalıştırsak kasayı da soğutmuş oluruz.

Bende Arctic Freezer i32 var. Amazondan aldım. Söylenildiği gibi işlemci aşırı yük altına girmedikçe fan çalışmıyor. Ancak benim kasada soğutucu bloğunun hemen arkasında ve üstünde kasa fanları olduğu için adeta soğutucunun kendi fanları gibi çalışmış oluyorlar. O yüzden işlemci sıcaklığı 55 C üzerine çıkmadıkça soğutucunun fanı çalışmıyor. Ancak ne yaptıysam sıcaklığı 55 C'ye çıkaramadığım için fan çalışmadı. :) En son Prime 95 test programı ile bunu başarabildim. :) Diğer test programları bunu başaramadı. Soğutucunun kendi fan kontrolcüsü nasıl ayarlanmış bilmiyorum ama ben Bios üzerinden ayrı ayrı 4 sıcaklık değeri için 4 farklı yüzde ile soğutucu fanının düşük ve orta hızlarda çalışmasını sağladım. Soğutucunun fanı yüksek hızda çalışsa bile kasa fanlarından daha sesli değil. Soğutucunun üzerindeki fan şu:
    ARCTIC Switzerland
    F12 Silent | 120mm 3-Pin Case Fan with extra quiet Motor | ARCTIC
    https://www.arctic.ac/eu_en/f12-silent.html

ve gerçekten sessiz. İşini güzel yapıyor.
    ARCTIC Switzerland
    Freezer i32 | Semi-passive CPU Cooler for Intel CPU | ARCTIC
    https://www.arctic.ac/eu_en/freezer-i32.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mersin123 -- 17 Haziran 2016; 0:59:31 >

• mersin123 kullanıcısına yanıt
    İşlemciniz ne? Fanı çalıştırmak için o kadar zorlamanız garip.

İşlemci yükte değilken kasa fanlarının çalışması da gereksiz bence. Bir tane kasa fanı olsa işlemci fanı ile beraber çalışsa çok bile
  • quote:

Orijinalden alıntı: emrahkaracam

İşlemciniz ne? Fanı çalıştırmak için o kadar zorlamanız garip.

İşlemci yükte değilken kasa fanlarının çalışması da gereksiz bence. Bir tane kasa fanı olsa işlemci fanı ile beraber çalışsa çok bile

Sadece deneme amaçlı tabiki. Adamlar nasıl ayarlamışlar, yoksa fan bozuk mu? merakından. :)
    İşlemci i5 6402p. Stok fan sürekli çalışmakta, az da olsa kafa ütülemekte(bazen daha fazla) ve bazen işlemci sıcaklığı 60C'nin üzerine çıkmaktaydı. Şimdiki ayarıma göre 40C'yi geçince 500, 45C'yi geçince 800 devir hızında çalışıyor. 50'yi göremiyor.
    Dediğiniz de denenebilir ama bu durumda harddisk sıcaklığı hemen 5-6 C artıyor. Yazın bu artış daha fazla olur ve 40C'yi geçer ki bu hddnin sağlığı açısından iyi olmaz.

• Evga G2 PSU kullanıyorum, Eco mode açık, hiç ses yok.

SSD kullanıyorum, hiç ses yok.

CPU için arayış içerisindeyim Evo 212 aldım, 600RPM'de bile çıkan sesi duyabiliyordum. Bu sesten de kurtulmak istiyorum. Kasam Thermalteke V21, masaüstü kasa ve ses yalıtımı zayıf, performans kasası. Niye aldıysam?...

Bu konuda şöyle çözüm bulmayı düşünüyorum, yüksek, geniş hacimli bir CPU soğutucu alacağım, fanını sökeceğim. Kasaya da bir tane 140mm'lik çok yavaş dönen, içerideki ısıyı dışarı atan bir fan koyacağım. Fanı CPU soğutucuna taksam ısınan havanın dışarı atılması zor. Ama egzos fanının olduğu yer ile soğutunun olduğu mesafe kısa. Hem soğutucuyu hem de kasa içindeki havayı boşaltmayı düşünüyorum. Gözüme şunu kestirdim;

http://www.hepsiburada.com/aerocool-dead-silence-14cm-kirmizi-ledli-sessiz-kasa-fani-ae-cfds140rd-p-BD304865

700RPM'de 10db ses veriyor.

Ne dersiniz, bu şekilde başarılı olabilir miyim?

• Noctua d15 + Intel g4400 yükte 600rpm civarı:
    Zalman Fx100 veya Cr-95c gibi bir soğutucu ile fansız kullanılabilir.
    Belirli bir güç tüketimine kadar fan açmayan güç kaynağı ve fansız ekran kartı ile sessizlik sağlanabilir.
    Hocam ekran kartı yüke girmedigi icin normal internete girerken filan gezintide fan acmaz zaten ama islemci bostayken bile sicakligi 30 40 derecenin altina inmez kaldiki hava zaten 30 derece yani o yuzden surekli calismasi lazim... bence en iyisi kaliteli bir fan almak o dandik fanlarda balans cok fazla oluyor zaten ses yapanda genellikle o olabiliyor...gülü seven dikenine katlanır hocam seviyorsan katlanacaksin fan sesine :D

• 50-60 derece bile problemli sıcaklıklar değil. Zaten yüksüz halde frekans düşüyor iyice.
  • fuducuk kullanıcısına yanıt
    Hocam henüz sistemi toplamadım. Acil ihtiyacım olmadığı için 14nm gpu ların biraz yaygınlaşmasını bekliyorum. Ama işi arctic freezer ürünleri çözecek gibi duruyor. Yorumları oldukça olumlu.

Hem soğutucu hem fan olarak ayrı olarak satılıyor.

www.amazon.com
    Amazon.com: ARCTIC F14 PWM PST - 140 mm PWM PST Case Fan with PWM Sharing Technology (PST), Very Quiet Motor, Computer, Fan Speed: 200-1350 RPM - Black/White: Computers & Accessories
    https://www.amazon.com/ARCTIC-F14-PWM-PST-Controlled/dp/B008ENMSZU

https://www.amazon.com/ARCTIC-F12-PWM-PST-CO/dp/B007YLUC0Q/
    www.amazon.com
    Amazon.com: ARCTIC Freezer CO - CPU Cooler with PWM Fan for Intel with New Fan Controller: Computers & Accessories
    https://www.amazon.com/ARCTIC-Freezer-i32-Controller-Technology/dp/B0119T4N3K

• quote:

Orijinalden alıntı: Hobar

Hocam henüz sistemi toplamadım. Acil ihtiyacım olmadığı için 14nm gpu ların biraz yaygınlaşmasını bekliyorum. Ama işi arctic freezer ürünleri çözecek gibi duruyor. Yorumları oldukça olumlu.

Hem soğutucu hem fan olarak ayrı olarak satılıyor.

www.amazon.com
    Amazon.com: ARCTIC F14 PWM PST - 140 mm PWM PST Case Fan with PWM Sharing Technology (PST), Very Quiet Motor, Computer, Fan Speed: 200-1350 RPM - Black/White: Computers & Accessories
    https://www.amazon.com/ARCTIC-F14-PWM-PST-Controlled/dp/B008ENMSZU

https://www.amazon.com/ARCTIC-F12-PWM-PST-CO/dp/B007YLUC0Q/
    www.amazon.com
    Amazon.com: ARCTIC Freezer CO - CPU Cooler with PWM Fan for Intel with New Fan Controller: Computers & Accessories
    https://www.amazon.com/ARCTIC-Freezer-i32-Controller-Technology/dp/B0119T4N3K

Verdiğiniz linkteki fanların minimum db değerini biliyor musunuz? RPM verilmiş ancak minimum ses şiddeti hakkında bilgi yok.

Şöyle bir fan keşfettim; Aerocool "Dead Silence" 140mm (http://www.hepsiburada.com/aerocool-dead-silence-14cm-siyah-sessiz-kasa-fani-ae-cfds140bk-p-BD304866 )

700RPM'de 10.8db ses veriyor. Ses gâyet düşük, biraz daha yavaşlatılırsa duyulması imkânsız olur...

• fuducuk kullanıcısına yanıt
    Linkteki arctic freezer fanların minimum seviyesi 0 rpm. Gerekmedikçe dönmüyor. Başka markalarda bu özellikte bir ürün görmedim.

Fanın dönmeden işlemcinin soğuması için(en azından düşük yük altında) ısıyı dağıtacak büyük bir blok lazım. Büyük bloklu soğutucuya sahipseniz kullandığınız işlemcinin fanını internette gezinme video izleme gibi işlemlerde durdurun bakalım sıcaklık kaç dereceye kadar çıkacak. 60-65 dereceyi aşmazsa işlemci fanı hiç çalışmadan soğuyabilir. Özellikle intel 4xxx veya 6xxx bir işlemciniz varsa sorun çıkmaz diye düşünüyorum. Eğer basit işlemlerde bile 70-80 dereceye çıkıyorsa bu sefer de fan ara ara çalışır.

Dediğiniz akasa fanı bilmiyorum ama bende şu an bundan var. Sistemde başka fanlar da olduğundan fark etmiyor ama tek başına çalışınca 600rpm de gayet de duyuluyor.
    http://www.hepsiburada.com/akasa-apache-12-s-flow-siyah-ultra-sessiz-kasa-fani-akfn058-pm-bd97395

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 3 Temmuz 2016; 2:27:39 >

Akasa demişsiniz, benim gösterdiğim ürün Aerocool "Dead Silence" 14cm idi, onu kastettiniz sanırım.

Sizin şu an kullandığınız fan en düşük devirde 7db ses çıkarıyor. Benim gösterdiğin üründen daha iyi bir değere sahip. Bunu rahatlıkla duyuyorsanız o zaman geriye kalan tek çözüm fanın hiç dönmemesi.

Çok büyük bir soğutucuğu bloğu işi çözer mi, açıkçası ondan da emin değilim. Geçenlerde Evo 212 alıp fanı tamamen durdurmuş ve internette gezinmeye başlamıştım. Stok soğutucu gibi hemen olmasa da 4-5 dakiak kadar sonra 80 dereceleri bulmuştu. Ben de donanıma zarar vermemek için tekrar fanı çalıştırmıştım. Benim de hayalim sıradan PC kullanımında fanın hiç dönmemesi idi ama hatırı sayılır büyüklükte bir soğutucu bloğu bunu yetmedi. Daha da büyük bir blok olsa ne olurdu, en fazla geciktirirdi ancak fan üflemeden blok da bir yere kadar ısıyı tutuyor anladığım kadarıyla.

Sizin şu bahasettiğiniz Arctic Freezer soğutucunun bloğu ısıyı 60 derecelerde tutabilir mi? Hiç aklıma yatmadı. AMD X4 860K 95W işlemcim var. Bu soğutucu fanı bir döndürüp bir döndürmeyecekse bu daha kötü. Dur kalk yapınca sessizlik bozulacak ve çıkan ses daha da batacak.

Bunlara ek olarak aklıam CPU voltajını düşürmek geliyor. Yâni ters overclock Bu işe yarar mı acaba...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 3 Temmuz 2016; 3:36:21 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.