Şimdi Ara

´´ Ebru Sanatı. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
8.066
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Yılmaz Eneş
  • TARİHİMİZDE EBRUCULAR

HATİP MEHMET EFENDİ: (? – Nisan 1773) Ayasofya Camii’nin hatibi olması sebebiyle Hatip Mehemet Efendi olarak anılmaktadır. Hocapaşa’da ki evinde çıkan yangında eserlerini kurtarmak isterken kendiside yanmıştır.

ŞEYH SADIK EFENDİ: (?- Temmuz 1846) Buhara’ nın Vabakne şehrinde doğmuştur. Ebruyu iki oğluna da öğretmiştir. ( Edhem ve Nafiz Efendiler)

HEZARFEN ETHEM EFENDİ: (1829- Ocak 1904) Babasının ardından o da “Üsküdar Özbekler Dergahında şeyhlik yapmaktadır. Ethem Efendi oymacılık, marangozluk, mühürcülük... vs. gibi pek çok dalda uğraş vermektedir ve bu yüzden bin sanat sahibi anlamına gelen Hezarfen lakabını almaktadır.

NAFİZ EFENDİ: Hezarfen Edhem efendinin kardeşidir. Elimizde pek bilgi ve eserleri bulunmamaktadır.

SAMİ EFENDİ: (1838-1912) Ebruculuğu, Hezarfen Edhem Efendi’nin yakın arkadaşı olduğu sebebiyle öğrenmiş olan çok iyi bir hattatdır.

AZİZ EFENDİ: (1871-1934) Aziz Efendi de ebruculuğu Edhem Efendi’den öğrenmiştir.

NECMETTİN OKYAY: (1883-1976) Birçok çiçek şeklini yapıp da ebruya kazandıran çok önemli bir ebrucu. Akkase tekniği de ona aittir.

ABDÜLKADİR KADRİ EFENDİ: (1875-1942) Kadıköy Osmanağa Camii imamı ve hatibidir. Ebruculuğu Edhem Efendi’den öğrenenlerdendir.

BEKİR EFENDİ: Kağıtçılar çarşısında sadece battal ebru yapıp satan bir ebrucu idi.

SAMİ OKYAY: (1910- Haziran 1933) Ebruculuğu babası Necmeddin Efendi’den öğrenmiştir.

SACİD OKYAY: (1915-1973) Ebrucu ve eski tarz cild hocası olarak vazife yapmıştır.

MUSTAFA DÜZGÜNMAN: (1920-1990) Ebruyu akrabası olan Necmettin Okyay’dan öğrenmiştir. Sanayi devrimi sonrası el emeğine olan ilginin azalmasına rağmen sanatımızın ilerlemesi için çalışmalarına hiçbir taviz vermeden devam etmiş ve yeni nesillere aktarmıştır. Ve tüm ebrucular için müthiş önemli bir şahsiyettir.

NİYAZİ SAYIN: (1927- ) Ebruculuğu Mustafa Düzgünman’dan öğrenmiştir. Aynı zamanda çok ünlü bir neyzendir.

• ÇOK GÜSEL YA RESİM YAPMAYI TEK İSTEDİĞİM ŞEY EBRULİ SANATI AMA VAKTİM YOK YADA YARATAMIYORUM
  • her zaman ilgi duydum ama bir türlü zaman ayıramadım ne ebru sanatına nede hat sanatına; ebru insanı alıp başka dünyalara götürür hat sanatı ise bir başka o harfleri şekilden şekile koymak dans ettirmek ayrı bir haz verir insana ya akşam akşam efkarlandım yine
  • Güzelmiş. Ben de merak ediyorum nasıl yapıldığını. Teşekkürler..
  • ÖMER BEY forumda ebru ile ilgili sayfa olduğunu bugün öğrendim.Sanatımızın incelikleri hakkındaki detayları buraya taşımanıza çok memnun oldum

sayfa da gördüğümüz Ebrular sizin mi merak ettim ?Çok emek ve sabır isteyen bi sanat dalı .
    Çok merak ettiğim ve araştırarak ulaştığım Ebrucular sayesinde 2004 de başladım ve yol aldığımı düşünüyorum,sebeplerinden biri de üzerine çalışmalarımı sürekli tutmak ve araştırmak sanırım .Hocalarım sayesinde izlemenin en büüyük ders olduğunu ve ara vermemek gerektiğini biliyorum.Ben çalışmalarımı hala sürdürüyorum ve ders veriyorum yeni başlayanlara ,nacizane elimden geldiğince

Sizi tanıdığıma sevindim, Bir çalışmamı eklemek isterim müsadenizle

• quote:

Orjinalden alıntı: ZéuS

TARİHİMİZDE EBRUCULAR

HATİP MEHMET EFENDİ: (? – Nisan 1773) Ayasofya Camii’nin hatibi olması sebebiyle Hatip Mehemet Efendi olarak anılmaktadır. Hocapaşa’da ki evinde çıkan yangında eserlerini kurtarmak isterken kendiside yanmıştır.

Vay be!!!
  • gerçekten güzel görünüyor bu sanatın ürünleri
  • Orta okulda yapmıştık bunlardan, yapması pekte kolay sayılmasada sonunda çok güzel şeyler ortaya çıkabiliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: daNGe®

Orta okulda yapmıştık bunlardan, yapması pekte kolay sayılmasada sonunda çok güzel şeyler ortaya çıkabiliyor.

• Ömer hoca hani derler ya kulağını dayasan mistik bir ses çıkar adamdan..O adam sensin galiba..
  • Neyzen Niyazi Sayın'ın ebru da yapıyormuş onu da burdan öğrendim şaşırdım
  • Ellerine sağlık @Ömer hocam, hepsi birbirinden güzel
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.