Bahsi geçecek kombi “ECA Proteus Premıx” İki modu da kısaca özetleyeyim: ECO MOD: Kalorifer suyu belirlediğiniz sıcaklığa çıkınca kombi, suyu ısıtmayı bırakıyor ve bir süre çalışmıyor. Belirli bir derecenin altına düşünce tekrar ısıtmayı açıp belirlediğiniz sıcaklığa getiriyor. Sonra tekrar ısıtmayı kapatıyor şeklinde bir döngüde çalışıyor. COMFORT MOD: Bunda kombi ısıtmayı hiçbir zaman kapatmıyor. Kalorifer suyunun sıcaklığı belirlediğiniz derecenin üstüne çıkınca alevin şiddetini azaltıyor, altına düşünce alevin şiddetini arttırıyor. Yani kısacası kalorifer suyunu hep belirlediğiniz derecede tutmaya çalışıyor, daha stabil. İncelemeye Gelelim: Bir yakınım bir süreliğine şehir dışına çıktı ve kombiyi en düşük dereceye getirmemi istedi. Ben de en düşük derece olan 30 dereceye düşürdüm ve hangi modu seçeceğim konusunda kararsız kaldım. Açıkçası eco modun gerçekten işe yarayıp yaramadığını merak ettim ve araştırdım. Kağıt üzerinde eco modu daha tasarruflu gibi gözükse de evin yalıtım durumuna göre, cephesine göre vs. evden eve değişebiliyor. Bazı evlerde comfort modu daha tasarrufluymuş mesela. Önerilen şey birer günden iki modu da test etmek ve hangisi daha az tüketiyorsa onun daha tasarruflu olduğuna karar vermek. Bayağı bir kişinin bu konuyu merak ettiğini göz önünde bulundurarak iki modu da test edip, edindiğim bilgileri paylaşmaya karar verdim. İki modu da ikişer günden test ettim. Bu 4 günde hava durumu benzer seyretti. Eve kimse girip çıkmadı. Ev içi kapılar ve camlar kapalı vaziyetteydi. Toplam 3 petek açıktı. Ev birinci katta yalıtımı olmayan, altı açık garaj olan ve en az 185 metrekare olan bir ev. Tabi bu modların evi ısıtma performanslarını incelemeyeceğim ama kısaca comfort modda evin daha sıcak kaldığını söyleyebilirim. Şimdi verileri verip, oranlamalarını vs. yapıp hesaplamasını yapalım: > ECO MOD 48 saatte toplam 7,83 metreküp tüketim Bir ayda toplam 117,45 metreküp tüketim > COMFORT MOD 48 saatte toplam 8,47 metreküp tüketim Bir ayda toplam 127,05 metreküp tüketim Fatura olarak karşılaştıracak olursak eco modda 793 TL, comfort modda 858 TL gelecekti yaklaşık olarak. Tabi kombinin derecesini yükselttikçe aradaki fark da açılacaktır doğal olarak. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BF.Skinner -- 2 Ocak 2023; 2:8:37 > |
ECA Kombi Eco ve Comfort Modları Karşılaştırması
ECA kombilerin Eco ve Comfort modları, farklı ısıtma ihtiyaçlarına ve enerji tasarrufu tercihlerine göre farklı sıcaklıklarda ve çalışma şekillerinde çalışır.
Eco Modu
- Eco ne demek: Eko modu, enerji verimliliğini artırmak için tasarlanmıştır.
- ECA kombi Eco modu kaç derece olmalı: Tipik olarak 50-55 santigrat dereceye ayarlanır.
- Avantajları: Düşük enerji tüketimi, daha düşük yakıt maliyetleri.
Comfort Modu
- Comfort ne demek: Comfort modu, daha yüksek sıcaklıklar ve daha hızlı ısıtma sağlar.
- ECA kombi Comfort modu çok yakar mı: Eco moduna göre daha yüksek enerji tüketir, bu nedenle yakıt maliyetleri artabilir.
- Avantajları: Yüksek ısıtma kapasitesi, daha hızlı sıcak su temini.
Hangisi Daha İyi?
İdeal mod seçimi, bireysel ihtiyaçlara ve tercihlere bağlıdır. Genelde enerji verimliliği öncelikse Eco modu önerilirken, daha yüksek ısıtma kapasitesi isteniyorsa Comfort modu tercih edilebilir.
Kullanım Senaryoları:
- Eco modu: Boş odalar veya gece uyurken ısıtma ihtiyacı düşükse.
- Comfort modu: Evde sürekli olarak bulunulduğunda veya hızlı sıcak su temini gerektiğinde.
Özet
ECA kombi Eco ve Comfort modları, farklı ısıtma ihtiyaçları ve enerji tasarrufu tercihleri için tasarlanmıştır. Eco modu enerji verimliliği sağlarken, Comfort modu daha yüksek ısıtma kapasitesi ve daha hızlı sıcak su temini sunar. İdeal mod seçimi, bireysel tercihlere ve kullanım senaryolarına göre yapılmalıdır.