Şimdi Ara

Ecosphere - kapalı akvaryumda dünya modeli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

"Gezegenimiz, içerisinde birçok farklı organizmayı barındıran kapalı bir sistemden oluşmaktadır. Bu sistemin içine dışarıdan sadece güneş ışığı girebilmektedir.

Beachworld ürünü, bu temel prensipler ışığında NASA mühendisleri tarafından üretilmiş minyatür bir Dünya modelidir. Ürünün içinde yaşayan , kırmızı karidesler için tam bir okyanus ortamı yaratılmış, bütün ihtiyaçları kapalı bir yaşam alanı içinde sağlanmaya çalışılmıştır. Bu yüzden, bu ufaklıkları beslemenize veya sularını değiştirmenize gerek olmadığı gibi özel bir bakımada ihtiyaç duymazlar."

Bunu acaba Türkiye'de bulabilir miyiz? Hoş bir şeye benziyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derrick Rose -- 28 Eylül 2011; 19:42:54 >

• Bi baksaydınız ilginizi çeker belki
  • Southparkta bir bölüm vardı böyle karideslere döl verince deniz adamı oluyordu, uygarlıklar kuruyorlardı
  • Anlamadığım su kirlenmiyor mu? Ayrıca su için gereken hava nasıl tedarik oluyor?
  • Yok su kirlenmiyormuş içindeki canlılar arasında bi döngü varmış. Algler o2 veriyor karidesler onu alıp co2 veriyor mesela en basitinden. En az 2-3 yıl yaşıyorlarmış. Kirlenme konusunu bende bilmiyorum ama dönüşüm varsa tam anlamıyla kirlenmiyordur tahminim çünkü bakıma ihtiyaç duymuyormuş.

southparkın çoğu bölümünü izldim ama hatırlayamadım onu
  • Alıntıdır....

Havai orijinli 2 cmlik bu minyatür güzellik abidesi, özgün ismiyle “Opae ula” muhtemelen en eğlenceli karides türlerden biridir. Aşırı uçların marijinal karidesidir . Son derece olumsuz ortam ve durumlarda yaşayabilme yeteneği vardır. Kısaca evrimleşmesinin aktığı uzun zaman aralığında bir “süper karides” olarak şekillenmiştir. Opea ula için uygun olan koşullar normal tropik akvaryum ortamıdır demek işin kolayı çünkü bu mucize akvaryum şebeği uç noktalarda sıcaklıklara dayanabildiği gibi, tatlısu ve tam tuzlusu (hatta daha tuzlu su) ortamlarına da dayanır. Aylar hatta yıllarca aç kalabildiği doğru koşullar sağlandığında 20 yıl civarı hatta fazla yaşayabildiği söylenmektedir.

Ne yazık ki bu küçük karides bir ara moda olan küçük, tamamen kapalı, küresel kaplara (sözümona ekokürelere) hapsedilen bahtsız türdür. Bu ekoküre zindanlarını satan firmaların iddiasına göre sattıkları sistem tamamen kendi kendine yeterli içinde alg oluştukça karidese yem sağlayan, algi yiyen karidesin dışkısıyla yeni alglere gübre sağlayan, alglerin fotosenteziyle karidese oksijen sağlanan, karidesin solumasıyla alglere karbondioksit oluşan bir “ekosistemdir”.

Ancak bu doğru değildir. Doğrusu bu şeker karideslerin ölüm orucuna, yavaş yavaş boğulmaya ve zehirlenmeye mahkum edildiğidir. Bu ortam herhangi bir karides türünü birkaç günde öldürebilirken, Opea ulalar bu işkence kürelerinde 1-3 yıl yaşayabilmektedir. Bu zaman çerçevesinde açlıktan her kabuk değişiminde daha da büzülen karidesler aslında kendilerini yemektedir. Bu ekoküre sisteminin içinde her türlü zorluğa dayanabilseler de sonucun ölüğm olmasının asıl nedeni açlıktır. Bu konu üzerinde söylenecek ve söylenmiş çok fazla görüş olsa da bizim bu başlık için bu kadar değinmek yeterli sanırım.

Bu karideslerin de ihtiyaç duydukları “mutlu” yaşayacakları ve üreyebilecekleri yaşam hacmi diğer karideslerden farklı değildir. Tipik bir alg yiyicidir. Bahsettiğimiz diğer karidesler gibi beslenir ancak acısularda daha mutlu olur ve acısu ortamlarını tercih eder. Bununla birlikte, Opea ula henüz hobisel anlamda fazla yaygınlık kazanmadığı için “üremek için hangi yoğunluğu tercih eder” gibi konularda detaylı bilgi bulmak henüz mümkün değil. Muhtemelen tatlısu ortamında bile üreyebilen bir türdür zira Havai’de doğal olarak bulundukları su ortamları kimyasal ve yoğunluk anlamda farklı farklıdır.

• Alıntı....

EcoSphere şu anda Le Futur, Nezih Kitabevi ve Nişantaşı'ndaki Luxuria mağazalarında bulunuyor. Dört farklı boyu var. En küçüğünün çapı 10 cm, en büyüğünün 23 cm. Fiyatları da 189, 349, 595, 989 diye gidiyor.

Ecosphere'in ortalama yaşam süresi 3-4 yılmış. Fakat karideslerin iyi giden sistemlerde 7 yıl kadar yaşadıkları da görülüyormuş.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=8385195&yazarid=103 yararlı bilgiler var.
  • Bu karides türü ile ilgili yazın fikrimi değiştirdi gibi. Zaten ben balıkların akvaryumlara konulmasını bile hiç sevmeyen biriyim ama bu olay bana mantıklı gibi gelmişti. Araştırmak lazım hayvanları sıkıntıya sokmak istemem.

Gözle görmek lazım önce aslında Eskişehir'de var mıdır acaba
  • akvaryumda balıklara karşıyım. hayvanları ufacık tefecik camların içine hapsediyolar. sırf görsellik yapsınlar diye sizi cam fanusun veya akvaryumun içine koysalar nolur? bu hayvanların salak olması onları hapsedebilceğiniz anlamına mı geliyo? bi çokları da bu hayvanlara işkence ediyo. ablamın erkek arkadaşı beta balığı almış bakmıyo. mecburen ben bakıyorum. baze diyorum öldürüp işkencesine son versem mi? ama elimden gelen bişey yok iyi bakmaya devam ediyorum.
  • Çok hoşuma gitti alıyım bari diyordumki trimaxsahinabi'nin mesajını görene kadar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Man Of War

akvaryumda balıklara karşıyım. hayvanları ufacık tefecik camların içine hapsediyolar. sırf görsellik yapsınlar diye sizi cam fanusun veya akvaryumun içine koysalar nolur? bu hayvanların salak olması onları hapsedebilceğiniz anlamına mı geliyo? bi çokları da bu hayvanlara işkence ediyo. ablamın erkek arkadaşı beta balığı almış bakmıyo. mecburen ben bakıyorum. baze diyorum öldürüp işkencesine son versem mi? ama elimden gelen bişey yok iyi bakmaya devam ediyorum.

akvaryum var akvaryum var.
    eger gerekli ortamı saglayabilirsen, balıklar icin herhangibi işkence teskil edecegini düsünmüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Man Of War

akvaryumda balıklara karşıyım. hayvanları ufacık tefecik camların içine hapsediyolar. sırf görsellik yapsınlar diye sizi cam fanusun veya akvaryumun içine koysalar nolur? bu hayvanların salak olması onları hapsedebilceğiniz anlamına mı geliyo? bi çokları da bu hayvanlara işkence ediyo. ablamın erkek arkadaşı beta balığı almış bakmıyo. mecburen ben bakıyorum. baze diyorum öldürüp işkencesine son versem mi? ama elimden gelen bişey yok iyi bakmaya devam ediyorum.

Haklısın. Keşke bir önceki yazdığıma baksaydın bunu yazmadan önce

Bunun içinde böyle kompleks bir canlı olduğunu bilmiyordum hani çok ufak canlılar felan vardır yosun vardır gibisinden ve doğal ortam gibi birbirlerini besliyorlar bu yüzden çok ilgimi çekti ama karidesler için gerçekten küçük gelir gibi

• ama kendiniz de yapabilirsiniz bunu yani çok zor bir şey değil, kücük bir kavanozun icine 3-4 kök su bitkisi ve birkaçtane tatlı su karidesi yerlestirebilirsiniz. dere kenarından topladıgınız taslar vs de kullanabilirsiniz alg bakımından zengin olur
  • Bulabileceğimi sanmıyorum onları hem bununla aynı sistemi elle yapmak çok zor olur. Bu kadar uzun ömürlü olacağını düşünmüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.