Şimdi Ara

Edat-Bağlaç Soruları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1)Havalar kötü,bu yıl soğuk geçecek gibi
    2)Çantasını aldığı gibi evin yolunu tuttu
    3)Gazetedeki ilanı o da benim gibi okumuştu
    4)Çocuğum bu yıl sınavı kazanacak gibi
    "Gibi" edatı yukarıdaki cümlelere hangi anlamı katmamıştır?
    A)Tahmin B)Karşılaştırma C)Hemen D) Eşitlik E)Benzetme

"Kabuslar çeker ancak derdimi yeryüzünde." cümlesinde ancak sınırlandırma zarfı mıdır yoksa edat mıdır?

• ''Havalar kötü,bu yıl soğuk geçecek gibi'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''tahmin'' anlamı katmıştır.

''Çantasını aldığı gibi evin yolunu tuttu'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''hemen'' anlamı katmıştır.

''Gazetedeki ilanı o da benim gibi okumuştu'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''eşitlik'' ve ''karşılaştırma'' anlamı katmıştır.

''Çocuğum bu yıl sınavı kazanacak gibi'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''tahmin'' anlamı katmıştır.

Benzetme anlamı veren edat cümlede kullanılmamıştır.

Cevap E.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zlatan.İbrahimovic -- 19 Kasım 2019; 8:50:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zlatan.İbrahimovic

''Havalar kötü,bu yıl soğuk geçecek gibi'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''tahmin'' anlamı katmıştır.

''Çantasını aldığı gibi evin yolunu tuttu'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''hemen'' anlamı katmıştır.

''Gazetedeki ilanı o da benim gibi okumuştu'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''eşitlik'' ve ''karşılaştırma'' anlamı katmıştır.

''Çocuğum bu yıl sınavı kazanacak gibi'' buradaki ''gibi'' edatı cümleye ''tahmin'' anlamı katmıştır.

Benzetme anlamı veren edat cümlede kullanılmamıştır.

Cevap E.

1.soruyu yanlış çözdünüz cevap D olmalı. Eşitlik anlamı yoktur benzetme anlamı vardır.

"Onun gibi okuyor" derken hem gazeteyi okuyan kişi ile cümlede özne görevinde olan "o" kişisinin gazeteyi nasıl okuduğunu kıyaslıyor (karşılaştırma anlamı buradan çıkar) hem de özne olan "o" kişisinin gazeteyi benzer şekilde okuduğunu kesin olarak çıkarabiliyorken tıpatıp aynı okuduğu anlamını kesin olarak çıkaramıyoruz bundan dolayı benzetme anlamı vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atmaca. -- 19 Kasım 2019; 10:46:1 >

• Atmaca. kullanıcısına yanıt
    Nasıl? Açıklayabilir misiniz?
  • Zlatan.İbrahimovic Z kullanıcısına yanıt
    mesajı editleyip nedenini açıkladım.
    light__ L kullanıcısına yanıt
    Hocam ''gibi'' edatının benzetme anlamı şöyle cümlelerde oluyor:

Dağ gibi yüreği var.
    Kuğu tüyü rengi gibi bir teni var.
    Okyanus gibi derinliği var.
    vs.

Böyle cümlelerde ''gibi'' edatı cümleye benzetme anlamı katar.

Ama bahsettiğimiz cümlede benzetme anlamı olacağını düşünmüyorum.

@light__ Arkadaşa soralım. Cevap anahtarındaki cevap nedir hocam?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zlatan.İbrahimovic -- 19 Kasım 2019; 11:30:20 >
    Siz bilirsiniz hocam , benim karşıma çıksa işaretleyeceğim seçeneği nedeniyle birlikte belirttim. Size mantıklı gelen ne ise onu yapın zaten

EDİT: Bir konu anlatımlı kitapta buna benzer bir örnek buldum ve onu buraya aynen yazıyorum:

"Kardeşi de onun gibi huysuzlanıyor bazen." - Bu örnekte karşılaştırma ve benzerliğin olduğu belirtilmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atmaca. -- 19 Kasım 2019; 11:48:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zlatan.İbrahimovic

Hocam ''gibi'' edatının benzetme anlamı şöyle cümlelerde oluyor:

Dağ gibi yüreği var.
    Kuğu tüyü rengi gibi bir teni var.
    Okyanus gibi derinliği var.
    vs.

Böyle cümlelerde ''gibi'' edatı cümleye benzetme anlamı katar.

Ama bahsettiğimiz cümlede benzetme anlamı olacağını düşünmüyorum.

@light__ Arkadaşa soralım. Cevap anahtarındaki cevap nedir hocam?
    Evet hocam cevap anahtarı E diyor.Ancak ben de diğer hocamız gibi benzetme olduğunu düşünmüştüm.
    Araştırmalarım sonucunda sıkça hataya düşülen bu konuda bulduğum içerikler şöyle:
    Benzetmede güçlü olandan zayıf olana özellik aktarması yapılır, özellikler eşitlenir(Derecelendirme yoktur); karşılaştırmada yapılan sadece var olan özelliğin belirlenmesidir ki genellikle karşılaştırılan öğelerden biri ötekinden (ya da ötekilerden) üstün durumdadır.(Derecelendirme vardır) Çoklukla şu kural geçerlidir: Her benzetme karşılaştırmadır; her karşılaştırma benzetme değildir

Örneğin
    "O da babası gibi siyah saçlı ve ela gözlüydü" cümlesinde "o" denen kişi saçları ve gözleri yönünden babasına benzetilmiş.Ancak burada derecelendirme yok.
    Aynı cümleyi
    "Onun da babasının sahip olduğu kadar güzel siyah saçları ve ela gözleri vardı."şeklinde söyleseydik, babasının saçları ve sözü edilen kişinin saçları iki varlık olarak ele alınacak ve birinin diğeriyle aynı güzellikle olduğu ortaya konarak karşılaştırma yapılacaktı.
    "Gazetedeki ilanı o da benim gibi okudu." cümlesine siz bu durumda ne dersiniz?

• Limit türkçe soru bankası Sorusu :D
  • E yazacaktım da yukarıdaki arkadaş çok güzel açıklamış eşitlik var dostum o benzetme olmuyor onun da nedeni açıklanmış😂

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu çok çeldirici bir soru. Benim söylediklerim de mantıklı düşünüldüğünde. Böyle bir soru gelirse ayırt etme sorusu olur.

Youtube'da bu soruyu çözen bir hoca buldum , dakika 09:38'den itibaren başlıyor izleyebilirsiniz.
    Tıkla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atmaca. -- 19 Kasım 2019; 14:14:8 >
    Hocam Youtube'de nasıl buldunuz soruyu?

Bu arada hoca aynen benim gibi çözüyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zlatan.İbrahimovic -- 19 Kasım 2019; 15:56:0 >
    Soru çözüm olarak kullandığım kanallardan birisidir bu soruya da oradan rastlamıştım , hatır yaptım :D Beni bir hayli düşündürmüştü.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.